До України прибула військова допомога з Латвії

До України прибула військова допомога з Латвії

До України прибула військова допомога з Латвії
. Фото: Олексій Резніков / Twitter

Увечері 23 лютого в Україні приземлився літак із партією військової допомоги з Латвії. Про це повідомив у Twitter міністр оборони Олексій Резніков.

За словами міністра, до латвійської допомоги входять зенітно-ракетні комплекси Stinger, боєприпаси та "інші важливі речі".

"Дякуємо нашим близьким друзям і партнерам!.. Увесь світ розуміє, що безпека Європи залежить від посилення оборони України", — зазначив Резніков.

Читайте також: Військова допомога Україні на тлі загрози з боку Росії. Які країни допомагають озброюватися

"Нашим моральним обов'язком є допомога вам для захисту ваших сімей, свободи та честі. Ще сподіваюсь, що потреби використовувати наш подарунок не буде, але якщо вона виникне — не вагайтесь і отримуйте результат", — прокоментував міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

Раніше 23 лютого до України прибула друга партія летальної військової допомоги від Канади.

Читайте також: ЗРК Stinger та військові інструктори. Литва пообіцяла розширити допомогу Україні

Що відомо

  • 21 лютого ватажки самопроголошених "Донецької та Луганської народних республік" Денис Пушилін та Леонід Пасєчнік синхронно звернулися до президента Росії Володимира Путіна з проханням визнати "Л/ДНР". Після цього президент РФ Володимир Путін визнав правосуб'єктність самопроголошених "ЛНР" і "ДНР" і підписав відповідний указ. Рішення було ухвалене після засідання Ради безпеки РФ 21 лютого.
  • Обидві палати парламенту Росії на засіданні у вівторок, 22 лютого, визнали правосуб'єктність самопроголошених “ДНР” і “ЛНР”. Рішення ухвалили одноголосно. Путін заявив, що "Л/ДНР" визнають у межах Донецької та Луганської областей, і підтвердив, що це означає крах Мінських домовленостей.
  • Рада Федерації (верхня палата парламенту) Росії 22 лютого схвалила звернення Путіна про використання Збройних сил країни за кордоном — а саме на території самопроголошених "Л/ДНР".
  • 22 лютого президент США Джо Байден оголосив про запровадження санкцій проти РФ через визнання нею так званих "Л/ДНР". Обмеження стосуються російського суверенного боргу, двох банківських установ та представників російських еліт та їхніх сімей. 23 лютого США запровадили санкції проти компанії-оператора "Північного потоку-2". У Росії пообіцяли відреагувати на обмеження "вивірено і відчутно, не обов'язково симетрично".
  • 23 лютого ЄС запровадив санкції проти 351 депутата Державної думи РФ та 27 фізичних і юридичних осіб. За даними "Радіо Свобода", туди також потрапили офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова, головний редактор RT Маргарита Симоньян і телеведучий Володимир Соловйов.
  • Окремо санкції запровадили Велика Британія, Японія, Австралія та Канада. А Верховна Рада 23 лютого підтримала звернення до Ради національної безпеки і оборони про запровадження санкцій проти депутатів Держдуми Росії, які ініціювали визнання терористичних організацій “Л/ДНР” незалежними державами.
  • З листопада 2021 року біля кордонів України Росія стягує свої війська і техніку. За оцінками Києва і Заходу, йдеться про понад 150 тисяч військових у прикордонних російських областях, окупованому Криму і Білорусі, де тривають спільні з РФ військові навчання "Союзна рішучість-2022".

Читайте також

Загроза військового вторгнення Росії та що відбувається на Донбасі. Онлайн

"Потрібно мати бачення реінтеграції" — дипломати та правозахисники про рішення РФ щодо "Л/ДНР"

"Зібрати документи та залити їх на "хмару" — волонтери про брак інформації від влади та плани дій

Що має бути в евакуаційному рюкзаку школяра. Розповідає освітній омбудсмен

Як потурбуватися про домашніх тварин в умовах ескалації. Розповідають зоозахисники

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок