В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
. Суспільне

25 жовтня в Україні пройшли місцеві вибори. За даними Центральної виборчої комісії, близько 30 мільйонів громадян могли взяти участь у волевиявленні, щоб обрати депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Це перше "перезавантаження" місцевої влади за новим виборчим законодавством та ще і після реформи територіального устрою.

Місцеву владу обирали в 1439 громадах, отже в Україні одночасно відбувалися майже півтори тисячі виборчих процесів. Виборчі дільниці працювали до 20:00. Наші кореспонденти працювали у штабах політичних сил та на дільницях. Суспільне стежило за подіями в текстовому онлайні.

Результати партійних екзитполів по п'ятьох великих містах

Соцслужби "Рейтинг" і ФАМА оприлюднили екзитполи щодо прохідних партій у великих містах.

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
Суспільне Новини

У Франківську чинний мер перемагає в першому турі

Чинний мер Івано-Франківська Руслан Марцінків перемагає на місцевих виборах у першому турі. За результатами двох місцевих екзитполів, за нього проголосували понад 80 % жителів громади.

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати

У МВС розповіли про кількість проваджень, відкритих через виборчі порушення

Загалом за день виборів до поліції надійшло 4375 заяв та повідомлень про порушення, складено 224 адміністративних протоколи та розпочато 77 кримінальних проваджень.

В Офісі президента розповіли, коли проведуть вибори на окупованих територіях

Офіс президента задоволений перебігом виборчого процесу на підконтрольній Україні частині Донбасу, де "безпекова ситуація та професійна організація виборчої процедури дала змогу провести місцеві вибори в громадах".

"Ми обов'язково повернемо конституційний порядок до всіх нині непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. На частині нашої території станом на цей час неможливо провести справді демократичні вибори. Але після повної деокупації, відновлення цілком безпечних умов для життя та політичної роботи, після виведення з території України всіх незаконних збройних формувань і сил держави-агресора будуть проведені вибори й там, де їх і досі неможливо провести", - наголосили на Банковій.

У селі Чаусове-2 на Миколаївщині працювала незаконна виборча дільниця, що проводила вибори сільського голови. У бюлетенях на цю посаду був один кандидат.

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
Дільниця у селі Чаусове-2. 25 жовтня 2020 року. Суспільне Миколаїв

ЦВК розпочала рахувати голоси

"Розпочався підрахунок голосів, попереду - важкий напружений етап", - заявили на брифінгу члени Центрвиборчкому.

За їхніми словами, найвища активність виборців спостерігалася Тернопільській області (46,77%), а найнижча - у Донецькій (31,67%).

Координатор опитування Зеленського пояснив, чому до нього залучали неповнолітніх

"Деякі батьки передавали цю роботу своїм дітям". Так координатор опитування президента Зеленського Артем Гагарін пояснив на прохання кореспондента Суспільного, чому опитування проводили неповнолітні.

"Не на всіх дільницях були інтерв'юери, тому що хтось захворів, хто запізнився, інколи були перерви. Якщо були провокації - інтерв'юерам казали, аби вони залишали дільниці", - розповів він.

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
Артем Гагарін. Київ, 25 жовтня 2020 року. Нікіта Галка. Суспільне

Результати опитування Зеленського підраховуватимуть до 26 жовтня

Підрахунок результатів опитування президента Зеленського проводять два штаби у Києві, повідомляє кореспондент Суспільного Нікіта Галка. Координатор проєкту Артем Гагарін поки не зміг офіційно повідомити, навіть, приблизних результатів. За його словами, результати записують, далі їх передадуть керівництву парті "Слуга народу" та президенту. Їх підраховуватимуть до 26 жовтня включно.

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
Підрахунок голосів опитування Зеленського. Київ, 25 жовтня 2020 року. Нікіта Галка, Суспільне

На Буковині жінка пройшла 5 кілометрів пішки, аби проголосувати

Буковинка Марія Яковійчук подолала п’ять кілометрів лісовою стежкою, щоб проголосувати на місцевих виборах. Жінка живе на хуторі Білий потік високо в горах, а її дільниця розташована в селі на підніжжі. Пані Марія вирішила йти на виборчу дільницю. Її чоловік голосував удома.

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
Буковинка Марія Яковійчук подолала п’ять кілометрів лісовою стежкою. 25 жовтня 2020 року. Суспільне Буковина

Порошенко вважає, що низька явка є ознакою недовіри народу до влади

П'ятий президент Петро Порошенко, який нещодавно перехворів на COVID-19, виступив у своєму штабі.

"Явка свідчить про те, що люди не вірять владі", - заявив він.

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
Петро Порошенко. Київ, 2020 рік. eurosolidarity.org

Вибори мера Одеси: до другого туру Труханов та нардеп Скорик

До другого туру виборів міського голови Одеси можуть потрапити чинний мер Геннадій Труханов та народний депутат Микола Скорик.

За даними екзит-полу соцгрупи "Рейтинг" для телеканалу "Україна", найбільшу кількість голосів виборців набрав чинний міський голова Одеси Геннадій Труханов34,40%. Однак, зважаючи на результати опитування, цього все одно не вистачає для перемоги в першому турі.

Другим за кількістю голосів на посаду мера став нардеп та колишній член "Партії регіонів" Микола Скорик. За результатами екзит-полу за нього віддали голос 17,93% виборців. Скорик балотувався від партії "Опозиційна платформа — за життя".

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
Суспільне Одеса

На Сумщині членкиня виборчкому проголосувала замість свого чоловіка

Як повідомляє поліція Сумської області, жінка непомітно взяла бюлетень і проголосувала. Про порушення правоохоронцям повідомила голова дільничної виборчої комісії. На місце події приїхали поліціянти, які порушили провадження щодо незаконного використання бюлетеня.

Кандидатка в мери Києва від "Слуги народу" вірить у другий тур виборів

Кандидатка в мери Києва від партії "Слуга народу" Ірина Верещук вважає, що після другого туру виборів їхні результати можуть змінитися та обіцяє не завершувати політичну кар'єру, навіть, у разі свого програшу.

"Я збираюся присвятити своє життя політиці, яку обрала як професію та як фах. Зараз я ставила собі за мету вийти у другий тур виборів". - заявила кандидатка, яка за результатами екзитполу "Рейтингу" посіла четверте місце?

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
Ірина Верещу. Київ, 25 жовтня 2020 року. Роксолана Бичай. Суспільне

Хворий на COVID-19 мер Києва Віталій Кличко звернувся до представників свого штабу скайпом

Мер Києва розповів, що 26 жовтня пройде повторний тест на коронавірус і нагадав киянам про попередню діяльність свого головного конкурента Олександра Попова:

"Люди, які проголосували за Попова, не пам'ятають що таке йолка на Майдані і хто такий Янукович. Тільки так я можу пояснити його достатньо високу підтримку. Буду робити далі все, що залежить від мене, щоб виправдати довіру кожного з киян"

У Львові буде другий тур виборів

За даними соціологічної агенції Fama, яка проводила екзитпол на замовлення 24 каналу, головним конкурентом чинного мера Львова стане кандидат від ЄС. Результати екзитполу:

  • Андрій Садовий ("Самопоміч") – 38%,
  • Олег Синютка ("Європейська Солідарність") – 28%,
  • Руслан Кошулинський ("Свобода") – 10%,
  • Ярослав Рущишин ("Голос") – 5%,
  • Ігор Васюник (самовисуванець) – 4%,
  • Ігор Зінкевич ("Варта") – 3%,
  • Юлія Гвоздович ("Українська галицька партія") – 3%,
  • Оксана Юринець (УДАР) – 2%,
  • Тарас Кльофа ("Слуга народу") – 2%,
  • Ігор Кузьмак ("Народний рух України") – 1%,
  • Назарій Брезіцький (самовисуванець) – 1%. 

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
Суспільне Львів

Підтримка ініціатив Зеленського

Згідно з попередніми результатами загальнонаціонального суспільного опитування Володимира Зеленського, які оголосила соціологічна група "Рейтинг", громадяни України підтримали майже всі питання президента:

  • довічне ув’язнення за корупцію — 81% "за";
  • вільна економічна зона на території Донецької та Луганської областей — 45% "за";
  • скоротити кількість нардепів до 300 — 95% "за";
  • легалізувати канабіс у медичних цілях — 70% "за";
  • використовувати гарантії безпеки, визначені Будапештським меморандумом — 78% "за".

В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати
Процес підрахунку результатів опитування Зеленського. Київ, 25 жовтня 2020 року. Нікіта Галка, Суспільне

Попов налаштований боротися за крісло мера Києва

Кандидат на посаду мера Києва Олександр Попов, який, згідно з результатами екзитполу "Рейтингу", набрав 8,6%, вважає цей результат "початком".

"Бути в опозиції — потрібно мати певну мужність. Під час виборчої компанії ми в черговий раз в цьому переконалися. Нагадаю, що на старті нашої компанії у Києві я, як кандидат, не був включений ні в один пул. І нас не розглядали як можливих претендентів на вихід у другий тур. При цьому у боротьбі за посаду міського голови мера Києва було 20 осіб, 18 — ми залишили позаду. Сьогоднішні наші результати - це початок", — сказав Попов Суспільному.

За його словами, за перемогу "однозначно треба боротися"

"Боротьба триває. Зараз ми прекрасно розуміємо, що у виборчих комісіях в тому числі Києва, йдуть різні технології, які ведуть різні політичні партії", — додав Попов.

Олександр Попов
Олександр Попов. УНІАН

У Харкові лідирує Кернес

За результатами екзитполу, Геннадій Кернес випереджає конкурентів на виборах на посаду Харківського міського голови із 57,9% голосів виборців. На другому місці Олександр Фельдман із 12,12%, а на третьому - Олексій Кучер із 11,98% голосами виборців.

Результати екзитполу виборів мера Харкова
Результати екзитполу виборів мера Харкова. Суспільне Харків

У Житомирі виборця на візку підіймали спостерігачі

У Житомирі чоловіка на візку Юрія Баришева, який приїхав проголосувати, спостерігачі підіймали на другий поверх міського ліцею №1, бо саме там була облаштована виборча дільниця. Чоловік заявив, що вперше злякався за своє життя.

Юрія Баришева підіймають на візку
Юрія Баришева підіймають на візку. Суспільне Житомир

Суспільне веде виборчий спецефір

Включаємо наших кореспондентів з різних дільниць та штабів, і аналізуємо виборчий процес разом з експертами.

Сергій Притула налаштувався на другий тур

Віталій Кличко, за результатами екзитполу, трохи не дотягнув до обрання в першому турі, тому у Києві відбудеться другий тур виборів мера. Один з опонентів Кличка Сергій Притула, який зайняв третє місце, заявив, що він і його партія продовжуватимуть раніше обрану стратегію, оскільки вона "дала свій результат".

"Поки що у нас немає підстав засмутитися. Ми маємо хороші показники. Голос стає фракцією у Київраді. Та стратегія, яка була обрана, дала свій результат, тому у другому турі ми її продовжуватимемо", - заявив він.

Також Притула розповів, як планує змагатися за посаду мера у другому турі.

"Стратегія на другий тур дуже проста: найближчих два тижні ми проведемо у великій гонитві по Києву, щоб спілкуватися з громадою", — сказав він.

Сергій Притула у виборчому штабі, Київ, 25 жовтня 2020 року
Сергій Притула у виборчому штабі, Київ, 25 жовтня 2020 року. Вікторія Синиця, Суспільне

Екзитполи щодо виборів у Київраду

Соцслужба "Рейтинг" оприлюднила результати своїх екзитполів щодо виборів у Київраду:

Партія Удар - 21,3%

Партія ЄС - 18,0%

Слуга народу - 9,5%

Партія Голос - 7,2%

Єдність Олександра Омельченка - 6,8%

ОПЗЖ - 6,7%

Екзитполи по Києву

Соцслужба "Рейтинг" оприлюднила перші екзитполи по Києву:

Віталій Кличко - 47,8%

Попов Олександр - 8,6%

Сергій Притула - 8,3%

Ірина Верещук - 8,0%

У день виборів в Україні міністр закордонних справ Угорщини агітував за одну з партій

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 25 жовтня закликав угорську громаду Закарпаття голосувати на місцевих виборах за угорську партію та мера Берегового. У МЗС

На дільницю в Миколаєві чотири рази викликали поліцію

Спостерігачі зафіксували біля дільниці 856 у Миколаєві мікроавтобус, який підвозив туди людей. Один із кандидатів у депутати Миколаївської міської ради помітив, як члени комісії відривають бюлетені та кладуть їх під стіл. Поліцію

В Україні проходять місцеві вибори. Що відбувається
Голова ДВК відмовилася прокоментувати ситуацію журналістам та приховала від них бейдж зі своїм іменем. Миколаїв, 25 жовтня 2020 року. Суспільне Миколаїв

чотири рази.

На Одещині чоловік розірвав бюлетені, бо не розібрався, як їх заповнювати

52-річний мешканець Лиманського району Одещини розірвав чотири виборчі бюлетені через роздратування. Він не міг розібратися, як правильно їх заповнювати. Поліція склала на чоловіка адміністративний протокол за ст. 212-23Пошкодження, знищення свого виборчого бюлетеня Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йому загрожує від 1 700 до 3 400 гривень штрафу.

Мер Львова Садовий знайшов свій паспорт

Станом на 17:30 чинний мер та кандидат на голову Львівської ОТГ Львова Андрій Садовий повідомив, що знайшов свій паспорт.

"Дякую улюбленій тещі Марії Михайлівні! Взяла кризову ситуацію під свій контроль, організувала пошуки та досягнула результату. Біжу голосувати", — написав Садовий у Facebook.

Раніше Садовий прийшов на виборчу дільницю із дружиною, тещею та сином, однак не проголосував через те, що не мав при собі українського паспорта, лише закордонний.

У членів виборчої комісії у Кропивницькому виявили COVID-19

На дільниці на території Центральної міської лікарні у Кропивницькому у трьох членів виборчої комісії виявили COVID-19. Заступниця голови районної територіальної комісії уточнила, захворювання виявили під час тестування, симптомів коронавірусу у них не було. Приміщення обробили, комісія продовжує працювати.

Нагадування ЦВК

У Центральній виборчій комісії нагадали, що голосування триває до 20:00 і до цього часу потрібно встигнути на дільниці. У відомстві показали фото членів та членкинь ЦВК, які також голосували на місцевих виборах 25 жовтня.

Кабінки з підручних матеріалів

У Житомирі зібрали кабінки для голосування з підручних матеріалів. Місце волевиявлення громадян мають бути щільно та якісно закриті, щоб було не видно, за яких кандидатів і партії люди ставлять галочки, однак у місті "кабінки" спорудили зі стільців, кариматів, лавок і столів.

У Броварах невідомі пронумерували бюлетені й відривні талони

На бюлетенях виборів голови Броварської ОТГ виявили номери, що дозволяє встановити, як голосували конкретні особи та порушує принцип таємного голосування. Правоохоронці зафіксували порушення та відкрили кримінальне провадження.

У Чернівцях кандидата в депутати звинуватили у махінаціях

Кандидата в депутати до Чернівецької міської ради від партії "Народний контроль" Івана Гончарюка звинуватили у махінаціях, оскільки він приніс до виборчої комісії вісім заяв від виборців щодо голосування вдома, написані одним почерком. За словами голови дільниці, частина виборців зрештою сказала, що не писала ці заяви та відмовилася голосувати.

Заяви
Заяви. фото: ТВА

Черга біля дільниці на Київщині

Рух ЧЕСНО повідомляє, що у селищі міського типу Коцюбинське на Київщині утворилася довга черга до 319 виборчої дільниці.

Поліція зафіксувала понад три тисячі заяв про порушення

Станом на 17:00 поліція зареєструвала 3323 заяви та повідомлення, пов’язаних із порушенням виборчого процесу. Найбільше повідомлень зафіксовано у Києві — 398, Київщині – 377, Дніпропетровщині – 298, Донеччині – 232. Найпоширеніші причини — агітація в день виборів, порушення таємниці голосування, підкуп виборців тощо.

Кількість порушень
Кількість порушень. Нацполіція

Чому люди віддають порожні бюлетені

Аналітик Комітету виборців України Денис Рибачок повідомив Суспільному, що доволі розповсюдженою практикою на виборах є, коли виборці вкидають незаповнені бюлетені.

"Пояснюють тим, що не знають за кого голосувати. А графи проти всіх немає", — заявив він.

Крім того, за його словами, на Кіровоградщині через помилку в бюлетені 2394 виборців були втрачені. Помилка полягала в тому, що у бюлетені неправильно вписали прізвища кандидатів, які балотуються в окрузі. В округ номер 6 вписали кандидатів з округу номер 5, так до обіду і голосували виборці.

"Помітили помилку лише після обіду. Сама виборча комісія ухвалила рішення враховувати ці голоси, але лише за партію, а не кандидатів. Це суперечить ВК України", — сказав Рибачок.

Вибори
Вибори. Фото: Суспільне Донбас

У Тернополі пожежник врятував людину на виборчій дільниці

Речниця пожежно-рятувальної служби Ірина Крупа повідомила, що під час чергування на одній з виборчих дільниць Тернополя пожежник Михайло Терещук врятував людину від самогубства. Він помітив у вікні 9 поверху сусіднього будинку людину: чоловік намагався вистрибнути з вікна.

У селі на Житомирщині виникла сутичка між кандидатом у депутати та членами ДВК

У селі Рижів на Житомирщині на одній з дільниць виникла сутичка між кандидатом в депутати обласної ради Костянтином Чарпіцьким та членами дільничної виборчої комісії. На місце події викликали поліцію та швидку медичну допомогу, бо одній членкині ДВК стало погано.

Явка від ОПОРИ

Громадянська мережа ОПОРА заявила, що станом на 16:00 на місцевих виборах проголосувало 27% громадян України. У цей же час на місцевих виборах 2015 року явка була 36,2%.

ЦВК заявила, що не збирає оперативну інформацію про явку

ЦВК заявила, що не займається оперативним збором інформації про явку на місцевих виборах протягом дня голосування і повідомить про перебіг голосування після його завершення — о 22:00. У відомстві пояснили, що ці вибори організовуються відповідними територіальними виборчими комісіями і вони мають передати інформацію про кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені.

На Донеччині влаштували мітинг через помилку у бюлетенях

У Новогродівці, що на Донеччині, під стінами міської територіальної виборчої комісії зібралося близько 70 осіб через те, що у місті переплутали бюлетені між округами. Нині люди і комісії чекають офіційних роз'яснень.

Мітинг на Донеччині
Мітинг на Донеччині. Суспільне

На Рівненщині кандидата в депутати не внесли у бюлетень

У пресслужбі поліції Рівненщини повідомили, що 39-річного кандидата в депутати ОТГ Олександра Зінчука не внесли до бюлетені, хоча у затвердженому списку кандидатів чоловік є. Відповідальність за помилку на себе взяла територіальна виборча комісія, результати виборів на окрузі анулюють та проведуть голосування повторно.

Олександр Зінчук
Олександр Зінчук. Суспільне Рівне

Комітет виборців заявляє про численні факти підкупу виборців 25 жовтня

"Ми відзначаємо надзвичайну проблему пов'язану із підкупом виборців. Основний масив порушень був до часу реєстрації. Але ми змушені констатувати що в день голосування також були випадки", - заявив гендиректор КВУ Олексій Кошель..

"На Одещині викрили 4 автобуси, які підвозили так званих "виборців" до Білгорода Дністровського і Затоки. Технологія пов'язана зі зміною адреси. Виборцям пропонували по 400 гривень, щоб вони приїхали та проголосували. На Черкащині зафіксовано факт підвезення до виборчої дільниці, і це не благодійність, а так виборців підкуповують. Також наші спостерігачі надають факти про винесення бюлетенів (з дільниць). Це може бути складовою "каруселі", - додав він

За його словами, на деяких дільницях члени виборчкомів підказують виборцям, в які клітинки ставити позначки, а також допомагають закидати бюлетені. На Черкаській обласній ДВК 711 058 виявлено факт викрадення 100 бюлетенів.

Депутати від ЄС продовжують звітувати про неповнолітніх, які проводять опитування від Зеленського

Депутат Володимир Ар'єв, який спостерігає за виборами в Кропивницькому, заявляє, що люди, які проводять опитування біля дільниць, не показують своїх документів.

"Діти на межі повноліття проводять опитування", - сказав депутат.

Водночас його колега Ірина Фріз розповіла, що у Харківській області "опитувальники" стояли занадто близько до однієї з виборчих дільниць.

"Їх просили відійти від дільниці, до опитування спостерігаємо залучення малолітніх дітей, молодих люди та студентів", - сказала вона під час відеоконференції у штабі.

Явка по Україні

Громадянська мережа ОПОРА повідомляє, що явка на місцевих виборах на 16:00 склала 27%.

У Житомирі проголосувала найстарша жителька міста

105-річна Олена Москальова з Житомира проголосувала на місцевих виборах. Уже вчетверте за останні п'ять років вона голосувала вдома.

В Україні проходять місцеві вибори. Що відбувається
Олена Москалькова голосує вдома. Житомир. 25 жовтня 2020 року. Суспільне Житомир

У партії "Слуга народу" обіцяють "розібратися" із залученням неповнолітніх до опитування Зеленського"

Лідер партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко повідомив Суспільному, що проведення неповнолітніми опитування від президента є "провокацією опонентів партії".

"Це провокація опонентів наших, ми розберемось з цим і підрядник понесе відповідальність, тому що ми просили не використовувати працю підлітків", — сказав Корнієнко.

За даними ОПОРИ, станом на 16:00 біля 55% дільниць присутні інтерв’юєри, які проводять опитування від Зеленського, біля 45% — ні. Найбільша кількість дільниць покрита на півдні — 78,65%, найменша — на заході — 37,81%, у центрі — 55,79%, на сході — 56,87%. Похибка дослідження становить 4%.

У Кропивницькому на спецдільницю не пустили спостерігачів

Голова дільничної виборчої комісії Ольга Кутах розповіла Суспільному, що на кропивницьку спецдільницю в пологовому будинку не пустили спостерігачів, бо вони не зробили тести на коронавірус.

"Ми, як спецдільниця, у всіх є флюрограма і аналізи на ковід-19 за 48 годин, всі поздавали. Маски кожні дві години міняємо, дезінфектори надали", — пояснила голова дільниці.

На цій спецдільниці мають проголосувати 42 виборців, 32 – це пацієнтки пологового будинку, інші – члени комісії. За чотири години в пологовому проголосували 23 пацієнтки.

Спецдільниця у Кропивницькому
Спецдільниця у Кропивницькому. Суспільне

Явка виборців по Україні

За даними ЦВК, станом на 13:00 найбільше людей проголосували в Одеській та Донецькій областях, найменше - у Чернівецькій та Івано-Франківській. Такі дані наводить ЦВК. У середньому, явка становить 15-18%. У столиці проголосували 16,2% виборців, у Київській області - 15,6%.

У ЦВК також нагадали, що до закриття виборчих дільниць залишається менше чотирьох годин.

Штаб "Євросолідарності"

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, на брифінгу "Європейської солідарності" представники партії повідомили, що від неї балотується 23 тисячі кандидатів. При цому в комісях працюють 52 тисячі осіб.

"Низький рівень організації, багато дільниць відкрилося із запізненням. Організація голосування не на європейському рівні", — заявили представники ЄС.

За їх словами, на цьогорічних місцевих виборах відбулося "повернення до фальсифікацій, як за часів Януковича". Також у партії заявили про "порушення закону високопосадовцями, незаконну підтримку від партії влади, гастролерів на автобусах і незаконну агітацію".

"Дуже грубі порушення в Чернігові: бюлетені одних виборчих дільниць передали до інших. В Ужгороді кандидати на бюлетнях відсутні чи зміненні номери. У Києві виявили протокол дільничих виборчих комісій, який має дві однакові партії ОПЗЖ. Підкупи виборців виявлені в різних регіонах, зокрема і в Києві, мережі по видачі грошей представників "слуг народу", — заявили на брифінгу "Євросолідарності".

У партії додали, що усі порушення задокументовані і їх передадуть правоохоронним органам.

Штаб "Голосу"

Як повідомляє кореспондент Суспільного, на брифінгу представники партії "Голос" заявили про порушення на виборчих дільницях Києва. Зокрема, йшлося про "підкуп" комісій харчами і алкоголем. Вони стверджують, що на дільниці №800716 Святошинського району членкині ДВК пообіцяли забрати у неї телефон після 20:00.

"Комісія відкрито підтримує ОПЗЖ, завчасно почала оформлення протоколів, збирають гроші алкоголь. На місці вже одна кандидатка. Ще один кандидат на підході", — заявили у "Голосі".

За їх твердженням, на дільниці №800035 Голосіївському району "членам комісії привозять їжу від партії "УДАР", на місце приїхала поліція.

Голосування
Голосування. "Голос"

У Чернігові чоловік поцупив коробку із результатами опитування Зеленського

Речниця Нацполіції Чернігівщини Юлія Ковтун підтвердила Суспільному, що у Чернігові на одній із виборчих дільниць чоловік вкрав коробку з результатами опитування. Чоловік вихопив коробку в жінки, яка проводила опитування, і втік. Він намагався зробити те ж саме на іншій дільниці, але його затримали.

Правоохоронці склали на нього адміністративний протокол за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство).

Коробка
Коробка. Суспільне Чернігів

Штаб ОПЗЖ

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Лілія Гончарук, за інформацію народного депутата від "Опозиційної платформи за життя" Нестора Шуфрича, явка на вибори станом на 15:00 склала 21,4%. Лідери — Тернопільська, Івано-Франківська, Львівська, Вінницька, Кіровоградська та Полтавська області.

Серед зафіксованих порушень від штабу ОПЗЖ є, зокрема, порушення таємниці голосування.

"Військові, які змінили тимчасову адресу, голосують за кандидата, на яке вказує керівництво", — заявили у партії.

Також ОПЗЖ заявляє про зафіксоване порушення при опитуванні від президента Зеленського. За твердженням партії, у Києві воно проводилося на території дільниці, а в Черкасах анкети роздавала членкиня виборчої комісії.

Штаб "Слуги народу"

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Роксолана Бичай, у штабі партії "Слуга народу" знаходиться близько сотні людей, стільці стоять на відстані, люди носять медичні маски.

Штаб "Слуги народу"
Штаб "Слуги народу". Суспільне, Роксолана Бичай

Однак лідер партії Олександр Корнієнко зняв маску, коли почав свою промову. Так, очільник партії заявив, що опитування від президента Володимира Зеленського коштувало значно менше, ніж 100 мільйонів гривень, однак не сказав, скільки саме. Водночас, за даними ОПОРИ, опитування від Зеленського коштує приблизно 103 мільйони гривень. Також Корнієнко розповів про порушення на виборчих дільницях.

"Досить невелика кількість порушень, як для місцевих виборів, зважаючи на те, що на місцевих зазвичай більше таких явищ, як ганебні підкупи, на цих виборах це теж є, ми це теж фіксуємо. Найбільший рекордсмен — Київська область", — сказав Корнієнко.

Олександр Корнієнко
Олександр Корнієнко. Суспільне, Роксолана Бичай

За його словами, зафіксовано "багато затримок з відкриттям дільниць, на пів години, на 15 хвилин". Корнієнко заявив, що частина з них була пов'язана зі здоров'ям, хтось з комісій погано себе почував, це перевіряли, когось відправляли додому.

Карта порушень
Карта порушень. Суспільне, Роксолана Бичай

"З вагомих порушень зафіксовані крадіжки бюлетенів, спроби винести бюлетені з дільниць для організації так званої "каруселі", на жаль, вже 16 років з 2004 року, коли ця технологія була ключовою і ми ніяк не можемо позбутись цього. Ми будемо як законодавці також ще далі пропрацьовувати виборчий кодекс і кримінальний кодекс", — заявив голова партії "Слуга народу".

Їжа у штабі "Слуги народу"
Їжа у штабі "Слуги народу". Суспільне, Роксолана Бичай

Корнієнко додав, що "були провокації з боку опонентів партії від імені їхніх кандидатів", коли, наприклад, брали поліграфію кандидата, всередину клали гроші і перед дільницею видавали людині, начебто це робить робить кандидат від "Слуги народу".

Щодо заяв про те, що опитування від президента Зеленського проводять неповнолітні, Корнієнко заявив Суспільному, що "це провокація опонентів партії".

"Ми розберемось з цим і підрядник понесе відповідальність, тому що ми просили не використовувати працю підлітків", — сказав він.

Явка і порушення у Києві

Заступник голови Київської міської територіальної виборчої комісії Микола Нілов повідомив на брифінгу, що у Києві на місцевих виборах у першій половині дня спостерігачі зафіксували явку виборців на рівні близько 16%, що на 4% нижче, ніж на парламентських виборах 2019 року.

За словами Нілова, найменше виборців прийшло до Солом’янського району – 14%. Найактивнішими виявились мешканці Оболонського району Києва – тут проголосували понад 17% виборців.

Як повідомляє КМДА у Telegram, у Києві до поліції надійшло 226 порушень у день виборів. Водночас на 14:00 грубих порушень виборчого законодавства зафіксовано не було.

Члени ДВК покинули робочі місця, щоб сфотографуватися з чинним мером Франківська

Координатор Руху ЧЕСНО Віталій Світлик розповів Суспільному Карпати, що у Крихівцях Івано-Франківської міськради на виборчій дільниці № 261042 усі члени разом із головою ДВК залишили столи з бюлетенями, щоб сфотографуватися з чинним мером Русланом Марцінківим.

Фото членів ДВК з мером Франківська
Фото членів ДВК з мером Франківська. Facebook/Віталій Світлик

У віддаленому хуторі на Черкащині дванадцять жителів голосували вдома. Про це Суспільному розповіла голова дільничної виборчої комісії Галина Гончар.

Буда – селище за 60 кілометрів від Черкас. Нині там мешкає 46 людей. Автобуси до Буди не ходять. Скринька для голосування з виборчої дільниці в Мельниках, вирушила до Буди о восьмій годині. За словами Галини Гончар, жителі хутора, які не можуть пересуватися самостійно, будуть голосувати вдома. Інші ж мають приїхати до сусіднього села – Мельників.

За даними МВС, станом на 15 годину зафіксовано 2401 заяву про порушення, пов'язані з виборчим процесом. Складено 63 протоколи про адміністративні порушення з них 41 протокол про знищення виборчих бюлетенів. Також було зафіксовано 8 фейкових "мінувань" виборчих дільниць по всій Україні.

За даними ОПОРИ явка виборців станом на 12:00 склала 13,5%. Організація повідомляє, що на 7,62% виборчих дільниць спостерігачі зафіксували поодинокі факти недотримання порядку видачі й отримання виборчих бюлетенів. Сорйозніша інциденти сталися на 0,32% виборчих дільниць, зокрема, спроби отримати або видати бюлетені без пред’явлення належних документів або спроби голосування за іншу особу.

На 4,7% виборчих дільниць спостерігачі організації виявили намагання виборців продемонструвати зміст свого волевиявлення, в тому числі випадки порушення вимог законодавства щодо голосування у кабіні для таємного голосування.

Розірвані бюлетені на Одещині та Дніпропетровщині

На Одещині чоловік розірвав бюлетені після зауваження членів комісії. У пресслужбі Нацполіції регіону розповіли, що на одній із дільниць виборець не знайшов вільної кабінки для голосування та хотів заповнити бюлетені біля вільної урни. Правоохоронці склали на чоловіків протокол за ст. 212-23Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На Дніпропетровщині поліцейські зафіксували 9 фактів щодо порваних бюлетенів або таких, які намагалися винести із дільниць. Кримінальних порушень наразі зафіксовано не було.

Аналогічна ситуація трапилася в Ічні, Чернігівської області. Там жінка порвала бюлетені на дільниці. Бюлетені оформили як зіпсовані.

Погляд на перебіг виборчого процесу від ЦВК

Голова ЦВК Олег Діденко заявив на брифінгу, що голосування в Україні розпочалося вчасно, "за винятком окремих дільниць, які відкрились із запізненням через технічні причини”. Найпізніше розпочали свою роботу чотири виборчі дільниці у Донецькій, Івано-Франківській, Житомирській та Полтавській областях. Нині вони працюють у штатному режимі.

"До ЦВК продовжує надходити інформація про окремі порушення, які не мають системного характеру і не перешкоджають у цілому проведенню виборів. З порушеннями активно працює Національна поліція, фіксує і вживає заходів для їх припинення та усунення”, – розповів Діденко.

Порушення у Броварах

На бюлетенях виборів голови Броварської ОТГ виявили номери, що дозволяє встановити, як голосували конкретні особи та порушує принцип таємного голосування.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн.

Порушення на Волині

Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА від ранку фіксують виборчі порушення на виборах у області. В основному порушення пов'язані з матеріально-технічним забезпеченням ДВК. На 7 дільницях виявили недостатню кількість кабінок для голосування та відсутність другої пересувної скриньки.

У Костянтинівці місцеві вибори проводять вперше за 10 років. За даними ЦВК, у місті 47 виборчих дільниць. З них дві спеціалізовані, ще сім – у навколишніх селах. Під час голосування дотримуються карантинних заходів.

Порушення на Рівненщині

У поліції Рівненщини повідомили про порушення на місцевих виборах. Зокрема, виборці порвали кілька бюлетенів. А з матір'ю неповнолітнього, який був вбраний в маніжку "5 питань від президента", провели профілактичну бесіду.

Правоохоронці зафіксували понад 1600 порушень

Станом на 13:00 поліція зафіксувала 1623 заяв та повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом. За 18 фактами відкрито кримінальні провадження. Також поліцейські склали 30 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень.

Станом на 13.00:

  • у Києві зафіксовано 198 повідомлень,
  • у Київській області – 171,
  • Донецькій – 131,
  • Дніпропетровській – 130,
  • Запорізькій – 94,
  • Львівській – 94,
  • Харківській – 82,
  • Полтавській – 77,
  • Черкаській – 75,
  • Одеській – 71,
  • Херсонській – 64,
  • Вінницькій – 56,
  • Сумській – 45,
  • Закарпатській – 41,
  • Рівненській – 39,
  • Кіровоградській та Миколаївській – по 37,
  • Чернігівській та Хмельницькій – по 34,
  • Луганській – 31,
  • Тернопільській – 27,
  • Івано-Франківській та Волинській – по 19,
  • Житомирській – 11
  • Чернівецькій – 6.
Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн. МВС

Щодо порушення порядку ведення агітації – зафіксовано 378 повідомлень, агітація в день виборів – 216, порушення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації – 85, порушення таємниці голосування – 64, порушення порядку ведення реєстрів виборців або виборчих комісій або списків виборців – 46, незаконне використання виборчого бюлетеня (спроба або винесення виборчого бюлетеня) – 43. 

У Ірпені Київської області правоохоронці викрили мережу підкупу виборців, яку організував командир одного з факультетів Університету державної фіскальної служби України.

Правоохоронці встановили, що за вказівкою керівника курсу, яку він виклав у мобільному додатку, курсанти повинні були прийти до виборчої дільниці 25 жовтня за місцем проживання, а саме на одну з дільниць міста Ірпінь, і віддати свої голоси за відповідних кандидатів у депутати. Вартість одного голосу коштувала понад півтори тисячі гривень.

7711 жителів Києва висловили бажання голосувати з дому. З них шість хворих на COVID-19. Про це повідомив керівник апарату Київської міської державної адміністрації Дмитро Загуменний.

Він додав, що через дотримання карантинних обмежень час, який зазвичай необхідний для голосування, може бути збільшений, і попрохав громадян проявити терпіння.

"Опитування Зеленського" проводять неповнолітні

На дільницях фіксують порушення організації опитування, ініційованого президентом Володимиром Зеленським. Зокрема, його проводять неповнолітні.

Як повідомляють кореспонденти Суспільного, у Черкасах "5 питань від президента" при вході до приміщення виборчої дільниці ставить хлопчик-підліток.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн. Суспільне: Черкаси

Хлопець, який сказав, що йому 17 років стояв біля однієї з дільниць у Чернігівській області. Про це повідомила народна депутатка від "Європейської солідарності" Марія Іонова.

Ще кілька підлітків нардепка побачила біля іншої виборчої дільниці.

Дитину помітили на Одещині.

У Києві опитування проводили дві 16-річні дівчини.

Також про залучення до проведення опитування неповнолітнього повідомила народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко.

У Херсоні учасники "опитування Зеленського" видають людям багато опитувальників та дозволяють їх забирати "на пам’ять". Як передають кореспонденти Суспільного, активності вони не проявляють і кажуть, що працюють за невеликі гроші, тому "не напрягаються".

Про президентське опитування

Кореспонденти Суспільного повідомляють про незаконну агітацію з боку людей, які проводять це голосування та маркування анкет і коробок у стилістиці партії "Слуга народу".

У Харківській області проводили президентське опитування на дільниці, а в Кіровоградській області агітували.

За інформацією журналістів, у більшості випадків робота інтерв'юєрів починалась з 10:00, коли значна кількість виборців старшого віку проголосували. Також інтерв'юєри досить часто на свій розсуд починають агітувати, розповідати виборцям про Будапештський меморандум чи зменшення кількості депутатів. У зв'язку з такими діями стаються конфлікти.

Крім того, опитування проводять не на всіх виборчих дільницях. Багато виборців запитують про те, де можуть проголосувати за 5 запитань президента.

На дільниці у Рівному у виборця зафіксували температуру 28,5 градусів.

Зауваження від Денісової

Уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що є проблеми з доступом до виборчих дільниць. Вона привела приклад дільниці на вулиці Івана Козловського у Києві, де голосувала сама.

"На виборчій дільниці була розміщена схема проїзду до місця, де розташований пандус, однак не було розміщено відповідних вказівників на прилеглій території виборчої дільниці. Тобто, особи з інвалідністю та інші маломобільні групи населення не зможуть потрапити до виборчої дільниці без допомоги сторонніх людей, адже згадану схему проїзду можна побачити, подолавши близько 20 сходинок до центрального входу у приміщення, де розташована дільниця", - повідомила Денісова.

За її словами, станом на 11:30 вона отримала 46 повідомлень про порушення. Найчастіше звертаються пенсіонери — 50%, особи з інвалідністю — понад 10%, і кандидати у місцеві ради — 5%. Чверть всіх, хто повідомляв про порушення, бачать рекламу у день виборів, а п’ятій частині відмовили у голосуванні.

Також п’ята частина повідомлень про порушення стосується помилок у списках виборців і невчасно відкритих дільниць.

Ситуація у штабах партій

У пресцентрі штабу партії "Голос" журналістам фуршету не підготувати. Температурного скринінгу немає, маски не роздають. Після того як журналісти відмічають свою присутність, дезинфікують ручки.

Комунікаційний радник партії "Голос" в Києві Юрій Богданов повідомив про "дрібні порушення" на 10 дільницях. На одній із дільниць агітували за ОПЗЖ, а біля НСК "Олімпійський" агітували за "УДАР". На місце викликали правоохоронців.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн. Суспільне/Вікторія Синиця

Пізніше у "Голосі все ж організували невеликий фуршет для журналістів.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн. Суспільне/Вікторія Синиця

У пресцентрі штабу політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" журналістів частують круасанами, канапками та печивом. Як повідомляє кореспондентка Суспільного Ліля Гончарук, їжа не запакована та не накрита. На вибір пропонують чай, каву чи сік. Столики розміщені на відстані один від одного.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн. Суспільне/Ліля Гончарук

На вході до пресцентру видають маски, проте всередині не всі їх носять. Температурного скринінгу немає.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн. Суспільне/Ліля Гончарук

Як голосують українці

У соцмережах українці діляться фотографіями з виборчих дільниць та висловлюють свої думки з приводу голосування. Дехто попереджає про черги на дільницях.

Чекати своєї черги, аби проголосувати, доводиться по 30 хвилин.

А дехто з виборців не тільки повідомляє про черги, але й обурюється і закликає до електронного голосування.

Діляться своїм досвідом громадяни України, які голосують вперше.

Виборці повідомляють про порушення членами виборчих комісій, спостерігачами та поліцейськими карантинних вимог.

Також українці закликають співгромадян не ігнорувати вибори, а прийти на виборчу дільницю і віддати свій голос.

Свої фото біля виборчих дільниць оприлюднюють люди, які проводять опитування від президента.

Камери над кабінами для голосування

Як повідомила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, в Україні є десятки дільниць, де не було сформовано ДВК для спецдільниць, які знаходиться в медзакладах за різних обставин.

"Зокрема у зв'язку із тим, що там перебувають хворі на COVID-19, але насправді законодавство вимагає формувати ДВК там, але суб'єкти виборчого процесу не подавши кандидатури по суті заблокували голосування в цих приміщеннях", — зазначила вона.

Серед порушень Айвазовська назвала відсутність кабінок на одній з дільниць на Житомирщині, та камери над кабінами для голосування на одній з дільниць на Київщині Їх заклеїли. Також порушення — не усюди бюлетені зберігались в сейфах.

Вона також зазначила, що під час проведення опитування, ініційованого президентом, у Києві представники організації, яка забезпечує це опитування, намагалися проводити його безпосередньо в приміщенні для голосування. Їх попросили вийти, після чого вони проводили опитування на вулиці.

На виборчі дільниці у Хмельницькому викликали поліцію через "5 запитань від президента".

На дві виборчі дільниці в Хмельницькому члени комісій викликали поліцію з приводу опитування "5 запитань від президента".

Як розповів голова ДВК № 681442 Олексій Сидорчук, (територія школи №30), дівчина Катерина, яка здійснювала опитування поза територією виборчої дільниці, представилася волонтеркою від "Слуги народу", і члени комісії визначили це агітацією політичної сили в день виборів та написали заяву". Він додав, що подібна ситуація склалася й на дільниці на території 25-ї Хмельницької школи. Поліція зареєструвала заяву.

Правопорушення з боку партії "Слуга народу"

На Закарпатті зафіксували правопорушення з боку партії "Слуга народу" та самовисуванця на голову ОТГ Івана Бушка. На дільниці 160 виборців. Кожному роздали підказку, де вказано, як потрібно правильно голосувати — з відповідними позначками поруч з прізвищем Бушка.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн. Суспільне

Кабіни для голосування у Житомирі

На виборчій дільниці для голосування на ДВК 181341 у місті Житомир по проспекту Незалежності 106Б люди голосують у "кабінах", створених зі стільців.

Як повідомляє ОПОРА, на двох дільничних виборчих комісіях, які знаходяться в мікрорайоні Польова, немає кабінок для голосування.

На дільниці № 181447, яка знаходиться в музичній залі в  дошкільному  навчальному закладі №66, одна ніби  кабінка у вигляді ширми з лялькового театру. 

На дільниці №181448, яка знаходиться в спортивній залі садочку № 46 кабінки відсутні взагалі.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
"Кабіна" для голосування у вигляді ширми. ОПОРА

Голова житомирської ТВК Оксана Плис розповіла, що виконавець робіт не встиг виготовити та поставити вчасно кабінки.

"Ми не могли довго знайти виконавця, знайшли фізособу, вона старалася зробити і вночі робила, але в деяких місцях їм просто вночі не відкривали двері і вони не встигли, тому зараз виходимо з положення, як можемо. Ми по різному виходимо із ситуації: робимо так звану імітацію кабінки, щоб людина могла прийти і проголосувати. Постараємось установити їх якимось чином. Просто люди похворіли на коронавірус і ніхто не хотів цим займатись, а тим паче до 22 числа всі навчальні заклади не пускали нікого, хто за три дні візьметься робити", – зазначила головка ТВК.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Як голосують у Житомирі. ОПОРА

Маніпуляції і "каруселі"

Як повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко під час брифінгу заявив, що в "день тиші" та в день виборів правоохоронці виявили низку порушень виборчого законодавства. Серед інших порушень правоохоронці припинили так звані "каруселі". 

"З 12 години ночі правоохоронці затримують автобуси, які їздять по регіонам та возять людей для проведення так званих «каруселей». Такі випадки є в Дніпропетровській області та Києві. Наразі затримали два автобуси з Луганської області, які заїхали до столиці. Люди приїздили голосувати. Таку ж ситуацію виявили в Одеській області. Там організатором був громадян РФ, він вже затриманий. Всі громадяни, які знаходились в автобусах, дають покази", - сказав очільник поліції. 

Зокрема у Святошинському районі 300 осіб намагалися отримати лікарняні листки, щоб засвідчити неможливість прийти на виборчі дільниці, щоб комісія прийшла до них додому.

"Ми перевірили ці факти і виявили, що ці люди не хворіють, була спроба маніпуляцій і фальсифікацій, Подальшу кваліфікацію зробить слідство", — зазначив він і додав, що з ночі 25 жовтня правоохоронці затримували автобуси, які возять людей для так званої "каруселі".

У день тиші надійшло 1041 повідомлення про порушення, зокрема незаконна агітація, реклама, реклама на авто. Розпочато 48 кримінальних проваджень. Ігор Клименко також додав, що в одному із телеграм-каналів, який спеціалізується на пошуку роботи,  поліція почала відстежувати повідомлення про скупівлю голосів у столиці.

У Івано-Франківську здорові виборці голосують в кабінці для людей з температурою

Станом на 9:30 в Івано-Франківську на виборчій дільниці № 260913 проголосувало близько 350 виборців із 1714. Для людей із підвищеною температурою на цій виборчій дільниці облаштували окрему кабінку для голосування, проте, за спостереженнями Суспільного Карпати, в ній голосують і здорові люди. За словами голови ДВК на виборчій дільниці порушень зафіксовано не було.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Кабінки для людей з підвищеною температурою. Суспільне Карпати

Прем'єр-міністр проголосував на місцевих виборах

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль проголосував на виборчій дільниці у Львові за місцем реєстрації. На виборчу дільницю у Львівському професійному коледжі спорту він прийшов з дружиною та донькою.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль проголосував на місцевих виборах. Суспільне, Львів

Зеленський проголосував на місцевих виборах і відповів на свої 5 питань

Президент Володимир Зеленський та його дружина Олена Зеленська проголосували на місцевих виборах. Вони прийшли зі своїми ручками, а на виході з виборчої дільниці відповіли на 5 запитань всеукраїнського опитування.

До нього намагалася прорватися активістка Femen. Вона підняла сукню, на якій було написано "ZEXIST". Дівчину затримала поліція. 

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Активістка Femen. Femen Ukraine

Зеленський кілька хвилин поспілкувався з журналістами. У нього запитали, скільки грошей витратили на опитування від президента. Він відповів, що ця інформація з'явиться пізніше.

"Коли буде звіт, ви будете бачите всі цифри", - сказав він журналісту, який поставив це запитання.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Зеленський проголосував на виборах. Скріншот, Офіс президента

Глава ВРУ Разумков не відповідав на 5 питать від президента

Як передає Укрінформ, голова Верховної ради Дмитро Разумков проголосував на виборчій дільниці № 800982 по вулиці Тургенєвській, 71 в Києві. Він зазначив, що не брав участі в ініційованому президентом опитуванні через відсутність волонтерів на виборчій дільниці.

"Ні, не відповідав на п'ять питань (президента - ред.) Як би я відповів? Думаю, це ж теоретично закрите опитування, але буде практика - будемо про це говорити", - зазначив Разумков та додав, що не планує шукати волонтерів для того, щоб все-таки взяти участь в опитуванні, оскільки йому "ще є чим зайнятися".

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Разумков на виборчій дільниці. Укрінформ

Мільйон на антисептики зі столичного бюджету

Як повідомили в КМДА, З бюджету столиці виділили 1 мільйон 300 тисяч гривень на дезінфікуючі засоби та засоби індивідуального захисту, аби забезпечити виборчі дільниці усім необхідним для голосування в умовах карантину. Дезінфекцію приміщень виборчих дільниць обов’язково проводитимуть кожні 4 години. Окрім того, на дільницях обладнані місця для збору та утилізації засобів індивідуального захисту, розмітка для дотримання соціальної дистанції тощо.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Київ витратив понад мільйон гривень на антисептики для виборчих дільниць. УНІАН

Зачинені дільниці

За даними Міністерства внутрішніх справ, о 8:00 годині розпочали роботу 1103 дільничні виборчі комісії на території Києва, 6 з яких, що у Шевченківському (3) і Солом’янському (3) районі столиці, - із запізненням, а 2 – в Оболонському і Дарницькому районах – станом на 8:30 не відкрилися.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Шість дільниць в Києві відкрилися із запізненням. Нацполіція

Тернопільська область

У Тернопільській області розпочали свою роботу 1182 дільниці. Станом на 8 ранку з запізненням відкрилися 5 дільниць в Тернополі (2) та в Гусятинському районі, у зв’язку з неправильним підрахунком бюлетенів для голосування та відсутністю одного з членів виборчої комісії. Станом на 08:15 вказані дільниці вже розпочали свою діяльність.

Полтавщина

У Київському районі Полтави вчасно не відкрилися чотири виборчі дільниці. Як розповів речник обласної поліції Юрій Сулаєв, там перераховували бюлетені. За його словами, ще 12 дільниць в області відкрилися із незначним запізненням.

Донецька область

У Донецькій області станом на 08.30 усі виборчі дільниці відкрились по Бахмутському, Покровському, Маріупольському та Волноваському кущах. Залишаються не відкритими 2 дільниці у м. Слов'янськ (з технічних причин), 1 дільниця у м. Лиман (заміна складу комісії) та 1 дільниця у м. Дружківка, переобирають голову.

Мер Києва не голосує на виборах

Мер Києва Віталій Кличко, у якого за день перед місцевими виборами діагностували COVID-19, не голосуватиме на виборчій ділянці.

"Сьогодні вперше за багато років я не голосую на виборах. Лікуюся вдома, на самоізоляції. Вірус вразив буквально в останній день перед виборами. Працюю дистанційно і контролюю роботу міських служб. Ідучи на виборчу дільницю, не забувайте про правила безпеки! Надягніть маску, візьміть антисептик, ручку. Дотримуйтеся соціальної дистанції на дільниці. Ми все подолаємо! Бережіть себе!

5 питань від президента

При вході до приміщення виборчої дільниці в селі Соломоново Ужгородського району проводять опитування стосовно "5 питань від президента". Його проводить волонтер Дмитро Лябич, який потім передає отримані результати до області, а далі до Києва. Яку громадську організацію представляє, чоловік не назвав.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
В Ужгородському районі проводять всеукраїнське опитування.

Перші порушення

У Херсоні почали роботу виборчі дільниці. Та на деяких із них вже зафіксували перші порушення. Суспільне побувало на одній з них.

На дільниці 650622, яка розташована в обласній науковій бібліотеці імені Олесі Гончара, на вході температурний скринінг не проводять. Відкрилася дільниця на 5 хвилин пізніше від визначеного законодавством часу. Аби роздивитися бюлетені люди виходять за межі кабінок. Є такі, що й голосують просто на столику у холі.

Перші порушення
Суспільне Херсон

Перші порушення
Суспільне Херсон

Відкрилася виборча дільниця в найзахіднішому населеному пункті України — у селі Соломоново Ужгородського району Закарпаття. Перші виборці вже голосують. При вході до дільниці всім міряють температуру.

На Херсонщині спостерігач Комітету виборців помітив, що поліція перевищує повноваження. За його словами, представники поліції на окремих дільницях беруть на себе невластиві їм функції: перевіряють посвідчення спостерігачів та знаходять в приміщенні для голосування

На Хмельниччині у селі Давидківці ще до відкриття дільниці зібралась черга з 15 людей. На вході в дільницю виборцям вимірюють температуру та нагадують про карантинні вимоги.

Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн
Майже 30 мільйонів виборців та 271 тисяча кандидатів. Українці обирають місцеву владу. Онлайн. Фото: Суспільне Поділля

На Рівненщині є 996 дільниць, які обслуговуватиме понад 15 тисяч людей. До 8-ї ранку голова обласної ТВК Василь Курилас повідомив, що усі вони почали підготовчі засідання, а в місті Сарни виникли проблеми з енергопостачанням – там сталось аварійне знеструмлення.

На одній із виборчих дільниць у Рубіжному мають проголосувати понад дві тисячі людей. Люди з самого ранку прийшли на дільницю, аби віддати свій голос.

Місцеві вибори-2020 почалися! Не ігноруйте своє право голосу! Якщо помітили порушення - телефонуйте 102 або повідомляйте членів дільничних комісій або спостерігачів. За порушення під час виборів може наставати адміністративна та кримінальна відповідальність.

Харківська область

На Харківщині вибори призначені у 56 об’єднаних територіальних громадах. Обираємо депутатів у Харківську обласну раду, 7 районних рад, 17 міських рад, 26 селищних та 13 сільських.

До Державного реєстру виборців по Харківській області включено 2 млн 91 тис. 391 виборця. 29 146 жителів регіону голосуватимуть вдома.

Всього на Харківщині утворено 1664 виборчих дільниць.

До відкриття виборчих дільниць залишається кілька хвилин.

За даними ОПОРИ, цьогоріч виборці вперше за новою процедурою могли змінити свою виборчу адресу, щоб проголосувати за місцем фактичного проживання.

Згідно з остаточними даними Державного реєстру виборців скористалися такою можливістю 99 525 осіб. Для організації місцевих виборів було утворено 29 284 дільничні виборчі комісії.

У зв'язку з поширенням COVID-19 Кабінет міністрів затвердив протиепідемічні заходи під час виборів. Виборцям треба:

  • прийти на дільницю в масці;
  • до і після відвідування дільниці скористатись антисептиком;
  • взяти свою ручку;
  • дотримуватись соціальної дистанції;
  • продемонструвати паспорт членам комісій, не передаючи його до чужих рук;
  • у разі виявлення підвищеної температури проголосувати в ізольованій кабінці й скористатись окремою скринькою.

Доброго ранку! Суспільне починає текстову онлайн трансляцію місцевих виборів в Україні й нагадує, що за даними МВС, забезпечувати правопорядок під час виборів будуть майже 136 тис. правоохоронців.

За порядком на дільницях Києва слідкуватимуть майже 4,5 тисячі поліцейських. Ще близько восьми тисяч правоохоронців, зокрема, представників Національної гвардії чергуватимуть у парках, скверах і на вокзалах. Також працюватимуть 12 груп вибухотехніків та 100 бригад швидкої допомоги.

На початок