Невідомі у Броварах пронумерували бюлетені й відривні талони. Поліція відкрила провадження

Невідомі у Броварах пронумерували бюлетені й відривні талони. Поліція відкрила провадження

Невідомі у Броварах пронумерували бюлетені й відривні талони. Поліція відкрила провадження
.

На бюлетенях виборів голови Броварської ОТГ виявили номери, що дозволяє встановити, як голосували конкретні особи та порушує принцип таємного голосування. Місцеві правоохоронці зафіксували порушення та відкрили кримінальне провадження.

Як повідомляється на Facebook-сторінці Броварського відділу поліції, правоохоронці надійшло повідомлення від виборця про те, що він виявив на корінці та на самому бюлетені нанесені номерні знаки, що порушує таємницю голосування та може дозволити встановити зміст волевиявлення громадян, які взяли участь у виборах.

Через це слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 159Порушення таємниці голосування, вчинене членом виборчої комісії або комісії з референдуму чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Раніше про виявлене порушення повідомляла кореспондентка Суспільного Роксолана Бичай.

"У Броварах були виявлені номери як на корінцях, так і на самих бюлетенях для голосування за кандидатів на посаду голови ОТГ та кандидатів у депутати місцевої ради. Це порушує принцип таємного волевиявлення громадян", – розповів Суспільному Андрій Саук, кандидат від партії "Голос" на посаду міського голови міста Бровари.

Відповідно до законодавства України, порядковий номер має бути лише на відривному талоні, який заповнює член дільничної виборчої комісії при видачі бюлетеня громадянину для голосування. Жодних номерів на самому бюлетені не має бути.

Народний депутат України від партії "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що через це порушення вибори в Броварах можуть бути скасовані.

"На бюлетені проставлений номер! Такий же самий номер є в талоні! ЩЕ РАЗ: не номер дільниці, в саме номер бюлетеня!!! Фото різних бюлетенів з одної дільниці!!! Тому, фактично по будь-якому бюлетеню ви зможете зрозуміти хто і як проголосував. З конкретним прізвищем! Враховуючи задіяний адмінресурс, тепер буде зрозуміло не тільки хто, але і ЯК проголосував. Зараз наша команда з’ясовує деталі, але є великий ризик, що взагалі через це вибори до міського голови та раду ОТГ будуть скасовані!", – заявив Железняк.

Що відомо

  • 25 жовтня о 8 ранку в Україні почалися місцеві вибори. За даними Центральної виборчої комісії, близько 30 мільйонів громадян можуть взяти участь у волевиявленні, щоб обрати депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Суспільне стежить за подіями в текстовому онлайні.

На початок