ЦВК пояснила, чому досі немає остаточних результатів місцевих виборів

ЦВК пояснила, чому досі немає остаточних результатів місцевих виборів

ЦВК пояснила, чому досі немає остаточних результатів місцевих виборів
. ФОТО: Уніан

Центральна виборча комісія заявила, що досі не оприлюднила остаточні результати місцевих виборів через те, що їх організовують територіальні виборчі комісії, які досі не передали підсумки голосування.

"Вчора відбулись місцеві вибори. Їх організовують відповідні територіальні виборчі комісії. Саме ТВК встановлюють підсумки та результати голосування. Тільки потім остаточні результати передають до ЦВК. Тому, щойно ми отримаємо результати, встановлені ТВК, вони одразу з‘являться на нашому офіційному сайті та Facebook-сторінці", — пояснили у відомстві.

У комісії додали, що безпосередньо ЦВК організовує та проводить президентські та парламентські вибори: тоді вона стежить за перебігом і отримує всю актуальну інформацію через систему ІАС "Вибори". Водночас на місцевих виборах комісія не може контролювати цей процес.

Читайте також: "Виборчий "туризм", черги та провалене опитування Зеленського. Спостерігачі підсумували вибори"

25 жовтня Центральна виборча комісія заявляла, що не займається оперативним збором інформації про явку на місцевих виборах протягом дня голосування і повідомить про перебіг голосування після його завершення.

"ЦВК ніколи не займалась оперативним збором інформації про явку на місцевих виборах протягом дня голосування, бо, перш за все, ці вибори організовуються відповідними територіальними виборчими комісіями", — йшлося у повідомленні ЦВК у Facebook.

Згідно з ним, відповідні комісії повинні передати інформацію про кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені, на момент закінчення голосування. Як пояснили у відомстві, це пов’язано з тим, що вибори місцеві, а ЦВК наділена здебільшого контрольними функціями щодо їх проведення.

"Система (ІАС Вибори), яка теоретично могла б автоматично передавати всі дані нам, не розгорнута до рівня ТВК (на це не виділили кошти). Однак інформацію про явку виборців ми збираємо самостійно з власної ініціативи. Процес опрацювання та оприлюднення цих даних забирає багато часу", — пояснили у комісії.

Читайте також: "В Україні пройшли місцеві вибори. Які результати"

У ЦВК додали, що повідомлять про перебіг голосування у прямому ефірі о 22:00 на офіційній Facebook-сторінці. Водночас за даними відомства, станом на 13:00 25 жовтня явка на місцевих виборах по Україні склала від 14 до 26%. Найбільше людей проголосували в Одеській області, найменше - у Чернівецькій та Івано-Франківській.

Що відомо

  • Місцеві вибори призначили на 25 жовтня 2020 року. Одночасно на всій території країни виборці обирають представників місцевих органів влади та міських голів.
  • Президент Зеленський заявив, що хоче провести всенародне опитування у день виборів 25 жовтня, на якому українців попросять дати відповідь на 5 запитань.
  • До проведення загальнонаціонального опитування "5 питань" в низці населених пунктів України залучили неповнолітніх. У "Слузі народу" пообіцяли розібратися.
На початок