Таліби планують знову карати відрубуванням рук та стратами. Онлайн подій в Афганістані

Таліби планують знову карати відрубуванням рук та стратами. Онлайн подій в Афганістані

Оновлюється
Таліби планують знову карати відрубуванням рук та стратами. Онлайн подій в Афганістані
. Члени делегації "Талібану" під час переговорів у Москві, 9 липня 2021 року. Фото: AP

Екстремісти з руху "Талібан" планують відновити екстремальні покарання, зокрема ампутації та страти.

Суспільне веде текстовий онлайн подій в Афганістані:

Події 23 вересня:

"Талібан" хоче відновити екстремальні покарання, такі як страти та ампутації. Про це заявив колишній керівник релігійної поліції "Талібану" Мулла Нуруддін Турабі

За його словами, ампутації "необхідні заради безпеки". Турабі також заявив, що хоча суворі форми покарання будуть використовуватися, тепер угрупування дозволить телебачення, мобільні телефони, фотографії та відео, тоді як раніше усі, кого впіймали за прослуховування нерелігійної музики, мали бути покарані.

Події 22 вересня:

21:05

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас не схвалює ідею виступу представників талібів на Генеральній асамблеї ООН. У ФРН вважають, що ісламісти повинні дотримуватися чітких рамок, які дозволять продовжити діалог.

"Я не думаю, що виступи в Організації об'єднаних націй допоможуть", — заявив Маас під час виступу в Нью-Йорку.

Таліби хочуть виступити на Генасамблеї ООН. Онлайн подій в Афганістані
АР

Маас додав, що зараз важливо, аби "Талібан" поважав права людини, особливо права жінок, чітко відмежовувався від терористичних угруповань та формував інклюзивний уряд. За його словами, це впливатиме на діалог з новою владою в Афганістані.

"На мій погляд, звернення до Генеральної асамблеї ООН не є... відповідною основою для реального прогресу у цьому питанні", — підкреслив дипломат.

18:35

Щонайменше п’ятеро людей загинули внаслідок нападів на талібів у східному Афганістані. Серед загиблих – кілька бойовиків та мирних жителів, передають "Радіо Свобода" та AP. Одне з джерел повідомило, що нападники їхали на рикші і зуміли втекти з місця події після стрілянини.

Згодом у столиці провінції Нангархар стався вибух бомби на узбіччі дороги, в результаті якого, за словами очевидців, були поранені бойовика "Талібану" і цивільна особа. Внаслідок ще одного вибуху у цьому ж місті було поранено ще одну людину, але невідомо, був це таліб чи мирний житель. Відповідальність за напади ніхто на себе не взяв.

18:30

Як пише AP, семеро афганських спортсменок з тхеквондо виїхали до Австралії. Про це заявив предстваник спортивної асоціації країни.

09:21

Представники радикального ісламістського угрупування "Талібан", яке захопило владу в Афганістані, просять в ООН надати їм можливість виступити на Генеральній асамблеї.

Як повідомив речник ООН Стефан Дюжаррік, представник талібів Амір Хан Муттакі, який назвався міністром закордонних справ Афганістану, звернувся до генсекретаря організації Антоніу Гутерреша з проханням взяти участь у в дебатах "на високому рівні".

Події 21 вересня:

15:33

Як повідомляє "Радіо Свобода", "Талібан" оголосив про розширення свого тимчасового уряду, оприлюднивши список заступників міністрів, що складається виключно з чоловіків, попри посилення міжнародної критики з приводу того, що дії ісламістського угруповання не відповідають його обіцянкам щодо жінок.

Події 20 вересня:

09:28

Представники руху "Талібан" наказали міській адміністрації Кабула звільнити увесь жіночий персонал. Виняток зробили лише для тих жінок, яких наразі неможливо замінити чоловіками, зокрема працівниць дизайнерських та інженерних відділів, а також прибиральниць жіночих вбиралень.

Події 19 вересня:

23:50

Понад 100 афганських журналістів звернулися до міжнародної спільноти за допомогою в захисті свободи преси у країні після приходу до влади екстремістів із руху "Талібан".

16:40

Представники радикального ісламістського руху "Талібан" запроваджують обмеження на роботу жінок в Кабулі – робота дозволена тільки тим, кого "не можна замінити чоловіками".

"Рішення не давати більшості жінок права повернутися на свою роботу – ще одна ознака того, що таліби, які захопили Кабул минулого місяця, нав'язують своє суворе тлумачення ісламу", – йдеться у повідомленні.

Йдеться про співробітниць муніципальних департаментів Кабула, заявив тимчасовий мер Кабула Хамдулла Намоні. За його словами, остаточне рішення щодо співробітниць ще очікується, тим часом вони отримуватимуть зарплату.

Події 18 вересня:

16:54

Ісламістський рух "Талібан", який захопив владу в Афганістані, виключив дівчат із загальноосвітніх шкіл країни.

"Усі вчителі та студенти чоловічої статі повинні відвідувати свої навчальні заклади", — зазначено у наказі нової афганської влади, опублікованому 18 вересня.

Середні школи в країні призначені для учнів віком від 13 до 18 років. Більшість шкіл розділені на жіночі та чоловічі, що дозволило талібам закрити школи для дівчаток.

11:33

Рух "Талібан", який захопив владу в Афганістані, закрив міністерство у справах жінок та замінив його на міністерство поширення моралі та запобігання порокам. Відео у соціальних мережах показують жінок-співробітниць колишнього міністерства поза офісами, які закликають талібів дозволити їм повернутися до роботи.

Під час першого правління талібів у Афганістані міністерство моралі слідкувало за дотримання суворих релігійних доктрин Ісламу в країні.

Події 17 вересня:

12:35

Як повідомляє DW, депутати Європарламенту виступили за контакти з талібами для забезпечення гуманітарної допомоги та організації евакуації іноземних громадян і афганців, але підкреслили, що Європарламент не визнає уряд "Талібану".

11:19

Міністерка закордонних справ Нідерландів у тимчасовому уряді Сігрід Кааг заявила про свою відставку. Напередодні Палата представників парламенту проголосувала за вотум недовіри до уряду через організацію процесу евакуації з Афганістану.

Події 16 вересня:

20:03

Міжнародний валютний фонд призупинив співпрацю з Афганістаном до нормалізації ситуації в країні та визнання уряду талібів. У МВФ попередили про гуманітарну кризу, що загрожує після захоплення влади ісламістами.

Події 15 вересня:

22:49

Міністра закордонних справ Великої Британії Домініка Рааба перевели на посаду міністра юстиції та заступника прем'єра через те, що він пішов у відпустку під час кризи в Афганістані.

09:17

Три експрезиденти США — республіканець Джордж Буш-молодший і демократи Білл Клінтон та Барак Обама — приєдналися до кампанії з надання допомоги афганським біженцям. Ексглави держави разом зі своїми дружинами візьмуть участь в діяльності Welcome.US — коаліції некомерційних організацій, бізнес-структур та інших об'єднань, а також окремих людей, яку створили 14 вересня.

Події 14 вересня:

21:30

Як заявив у Європарламенті верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, Європейський Союз готовий вести діалог з новим урядом Афганістану, сформованим екстремістами з руху "Талібан". У Брюсселі очікують, що таліби дотримуватимуться прав людини і права жінок та дітей на освіту.

16:25

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україну не можна порівнювати з Афганістаном, адже вона вже понад сім років протистоїть Росії. Щобільше — український народ спочатку стримував агресію лише власними зусиллями.

10:38

Журналісти отримали та перевірили відеозаписи, на яких представники радикального ісламістського угрупування Талібан вбивають мирних жителів у Панджшерській долині.

За даними ВВС, таліби вбили принаймні 20 мирних мешканців у Панджшері. У цьому регіоні бої тривали до початку вересня, коли решта Афганістану вже була захоплена.

Так, на одному з відео, які потрапили в розпорядження журналістів, видно як чоловік у військовій формі падає на землю. Наразі незрозуміло чи був він військовим, оскільки багато людей в регіоні так вдягаються. Однак на фоні чути перехожих, які кажуть, що чоловік був цивільним.

Події 13 вересня:

21:45

Під час донорської конференції Організації об'єднаних націй щодо гуманітарної ситуації в Афганістані у Женеві низка країн заявила про готовність виділити понад 1 млрд доларів на реалізацію гуманітарних проєктів.

08:26

Радикальний ісламістський рух Талібан, який захопив владу в Афганістані, оприлюднили нові правила для університетів країни, які передбачають роздільне навчання чоловіків та жінок, а також дрес-код згідно законів шаріату.

Події 12 вересня:

08:42

Влада Франції відмовилася визнавати новий уряд "Талібану" в Афганістані, оскільки представники руху не дотримуються своїх обіцянок. Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

Події 11 вересня:

21:14

Представники радикального ісламістського руху "Талібан" підняли свій прапор над президентським палацом у столиці Афганістану Кабулі. Це сталося у день, коли США і світ вшановують жертв терактів 11 вересня.

Чорно-білий прапор урочисто підняв прем'єр-міністр "Талібану" Мохаммад Хасан Ахунд, щоб відзначити офіційний початок роботи тимчасового уряду Талібану, що складається з 33 членів. Таліби захопили цей палац 15 серпня після того, як президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну.

17:18

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов запевнив, що Україна евакуює усіх своїх громадян з Афганістану. На сьогодні там ще залишається 159 українців.

Події 10 вересня:

09:20

Зі столиці Афганістану Кабула вперше після захоплення влади Талібаном вилетів комерційний рейс. На ньому вилетіли двоє українців. Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"9 вересня з міжнародного аеропорту Кабула вилетів перший комерційний рейс після переходу влади в Афганістані до Талібану. Qatar Airways вивезли понад сто людей. Переважна більшість — іноземці", — розповіли у відомстві.

Події 9 вересня:

17:10

Глава Міноборони США Ллойд Остін вважає, що терористичне угруповання "аль-Каїда" може посилитись на території Афганістану після виведення американських військ — пише Al Arabiya.

Він переконаний, що Вашингтон готовий запобігти поверненню терористів до країни.

"Вся міжнародна спільнота спостерігає за тим, що відбувається (в Афганістані — ред.) і чи має "аль-Каїда" здатність відновитися в Афганістані... "Ми попередили" Талібан ", що очікуємо, що вони цього не допустять", — заявив очільник Пентагону.

16:56

З аеропорту Кабула вперше після виведення американських військ з країни режим талібів дозволив провести евакуаційний рейс іноземців. Переважна більшість евакуйованих — громадяни США.

Як повідомляє Reuters, представники США і Катару заявили, що сформований екстремістами з руху "Талібан" тимчасовий уряд надав згоду на виліт близько 200 іноземців, серед яких близько половини — громадяни США. Очікується, що літак вилетить до столиці Катару Дохи.

Виліт стане одними з перших міжнародних рейсів, які вилітали з аеропорту Кабула з часу захоплення талібами столиці Афганістану. Цю інформацію підтвердив виданню спеціальний представник США Залмай Халілзад, який заявив, що "Талібан" надав відповідний дозвіл.

AP повідомляє, що десятки іноземців, включаючи американців, вже вилетіли з Кабула до Дохи міжнародним комерційним рейсом компанії Qatar Airways. Високопоставлений чиновник США додав, що на борту судна перебувають американці, власники "зелених карт" та громадяни інших країн, зокрема ФРН, Угорщини та Канади.

11:26

За інформацією Міністерства закордонних справ, в Афганістані перебувають 159 українських громадян, які потребують евакуації. Про це під час брифінгу повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба.

"За наявною інформацією 159 громадян України, які висловили бажання повернутися додому. Працюємо в Ірані, Таджикистані, щоб організувати евакуаційні рейси", — розповів він.

Міністр також зазначив, що люди, які звернулися до зовнішньополітичного відомства не належать до груп ризику: вони не є журналістами, громадськими активістами чи колишніми посадовцями і членами їхніх родин.

09:19

Колишній президент Афганістану Ашраф Гані вибачився за втечу з країни після захоплення Кабулу талібами та відкинув звинувачення у крадіжці грошей з бюджету країни.

"Виїзд з Кабула був найскладнішим рішенням у моєму житті", — сказав він, додавши, що шкодує, що "не зміг зробити все інакше", передає ВВС.

Події 8 вересня:

16:45

Представник комісії "Талібану" з культури Ахмадулла Васік заявив, що жінки в Афганістані не зможуть знайматися спортом. Мова йде також про професійних спорстменок з національних команд, — пише The Guardian.

"Я не думаю, що жінкам дозволять грати в крикет, тому що необов'язково, щоб жінки цим займались... У крикеті вони можуть зіткнутися з ситуацією, коли їхні обличчя та тіла не будуть прикриті. Іслам не дозволяє бачити жінок в таких ситуаціях", — вважає Васік.

За його словами, неприкриті ділянки можуть побачити інші люди, позаяк спортсменок можуть сфотографувати або зняти на відео: "Це ера медіа, і будуть фотографії та відео, а потім люди це подивляться. Іслам та Ісламський Емірат (Афганістан — ред.) не дозволяють жінкам грати в крикет або займатися іншими видами спорту, де вони піддаються подібним впливам".

16:30

Міністр закордонних справ КНР Ван І заявив, що його країна надасть невідкладну допомогу Афганістану на близько 30 млн доларів (200 млн юанів). Допомога передбачатиме постачання ліків, вакцини від COVID-19 та продовольства.

"Сусідні країни повинні допомагати одна одній і простягати руку допомоги, коли інша сторона має труднощі. Відповідно до потреб афганського народу, Китай вирішив терміново надати продукти харчування, зимові запаси, вакцину та ліки на 200 мільйонів юанів", — йдеться у повідомленні.

Додається, що після врегулювання ситуації та виконання низки умов Пекін готовий допомогти Афганістану у розбудові проєктів, що сприяють покращенню життєдіяльності людей, і в межах своїх можливостей підтримувати мирне відновлення Афганістану та сприяти економічному зростанню.

Водночас у МЗС КНР зазначили, що готові співпрацювати з талібами з низки інших питань, зокрема щодо боротьби з тероризмом та наркоторгівлею.

Події 7 вересня:

17:55

Як пише BBC, "Талібан" оголосив про формування тимчасового уряду в Афганістані, яким керуватиме один із їхніх засновників — мулла Мохаммад Хасан Ахунд, його заступником буде інший співзасновник руху мулла Абдул Гані Барадар, заявив журналістам речник Забіхулла Муджахід.

Виконуючим обов’язки міністра оборони призначили Муллу Якуба, а мулла Абдул Салам Ханафі буде другим заступником. Сараджуддін Хакані стане новим виконуючим обов’язки міністра внутрішніх справ, який наразі очолює групу бойовиків, відому як "Мережа Хаккані".

17:40

Управліннія з координації гуманітарних питань ООН заявило, що в Афганістані закінчуються запаси продовольства і інші життєво необхідні товари, — інформує Reuters.

"Їжа та інші життєво важливі товари скоро закінчаться. Ми закликаємо міжнародних донорів надати підтримку швидко і щедро", — зазначив представник УКГП ООН Єнс Лаерке.

В організації вказали на необхідність зібрати 600 млн доларів для організації доставки допомоги населенню Афганістану, який стоїть на порозі голоду.

17:30

Як повідомляє BBC, у Кабулі пройшла низка акцій протесту. Таліби здійснили попереджувальні постріли, щоб розігнати демонстрантів, які вийшли на вулиці 7 вересня проти політики режиму "Талібану" і вимагали збереження прав жінок.

Протестувальники також скандували антипакистанські гасла, оскільки багато хто з них вважає, що сусідній Пакистан надає підтримку "Талібану".

17:25

Таліби планують незабаром оголосити новий склад уряду Афганістану. Про це повідомив ТАСС офіційний представник катарського політичного офісу руху "Талібан" Мохаммад Сохаїл Шахін, відповідаючи на питання, чи планується оголошення уряду 8 вересня.

"Я не можу підтвердити конкретну дату, але очікується, що він (уряд — ред.) буде оголошений незабаром", — заявив він.

Також "Талібан" запросив представників низки країн взяти участь у церемонії оголошення складу нового уряду Афганістану.

"Ми направили Туреччині, КНР, Росії, Ірану, Пакистану та Катару запрошення взяти участь в церемонії оголошення складу уряду", — наводить телеканал Ariana слова представника талібів.

09:31

Представники руху "Талібан" заявили про свою перемогу та контроль над афганською провінцією Панджшер, яка розташована на північний схід від столиці. Панджшер був останнім регіоном країни, що залишався непідконтрольним талібам.

Як повідомляє BBC, "Талібан" оприлюднив в інтернеті кадри, на яких його бійці підіймають прапор перед губернатором провінції. Попри це бійці Фронту національного опору Афганістану (ФНО) стверджують, що все ще контролюють усі стратегічні позиції та продовжують боротьбу проти талібів.

Події 6 вересня:

10:30

Офіційний представник "Талібану" Забіхулла Муджахід заявив, що екстремісти повністю захопили провінцію Панджшер. Він вказав, що у Панджшері таліби розбили низку груп повстанців, решта з них втекли.

"Ми даємо повну гарантію шановним людям Панджшеру, що вони не будуть дискриміновані, всі вони є нашими братами, і ми будемо служити країні та спільній меті. Завдяки цим нещодавнім перемогам і зусиллям наша країна повністю вийшла з виру війни, і наш народ матиме мирне і щасливе життя в атмосфері свободи, незалежності та процвітання", — зазначив представник талібів.

Водночас, у Фронті національного опору (ФНО) зазначили, що заяви талібів не відповідають дійсності.

"Заяви талібів про окупацію Панджшеру є хибними. Сили ФНО присутні на всіх стратегічних позиціях в долині для продовження протистояння. Ми запевняємо народ Афганістану, що боротьба проти талібів та їхніх партнерів триватиме, поки справедливість і свобода не переможуть", — йдеться у заяві повстанців.

10:15

Керівництво екстремістського руху "Талібан" заявило, що ООН пообіцяла надавати Афганістану гуманітарну допомогу, — пише Reuters.

Один із представників режиму талібів Сухаїл Шахін зазначив, що високопосадовці "Талібану", зокрема мулла Абдул Гані Барадар, зустрілися 5 вересня у Кабулі з заступником генсекретаря ООН з гуманітарних питань Мартіном Гріффітсом, який пообіцяв продовжувати надавати допомогу афганському народові.

08:55

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель виступає за початок переговорів з радикальним ісламістським рухом "Талібан". Вона вважає, що діалог з талібами потрібен, щоб продовжити евакуацію з Афганістану, — пише DW.

"Що стосується (представників — ред.) "Талібану", то, звичайно, ми повинні говорити з ними, тому що саме з ними зараз доводиться мати справу", — сказала Меркель.

За її словами, ці перемовини дозволять продовжити евакуацію афганців, які цього потребують, та постачання гуманітарної допомоги в Афганістан. При цьому канцлерка назвала "хорошим сигналом" той факт, що аеропорт Кабула нещодавно був знову відкритий для польотів.

Події 5 вересня:

22:35

Під час бойових зіткнень в афганській провінції Панджшер таліби вбили прессекретаря Фронту національного опору, журналіста Фахіма Дашти.

"У Панджширі загинув Фахем Дашти, речник Фронту Національного спротиву. Він був одним із найвідоміших журналістів Афганістану, а також членом федерації журналістів Афганістану", — повідомила інформагенція The Khaama Press.

22:17

Представники радикального руху "Талібан", які захопили владу в Афганістані, розраховують на дипломатичне визнання та фінансову підтримку з боку Німеччини.

Про це заявив речник талібів Забіулла Муджахід німецькому виданню Welt am Sonntag.

"Ми хочемо міцних та офіційних дипломатичних відносин з Німеччиною", — сказав Муджахід, вказавши на те, що німці "зробили багато хорошого" в Афганістані 100 років тому.

За його словами, "Талібан" розраховує на фінансову і гуманітарну допомогу Берліна. Також рух готовий співпрацювати у галузі охорони здоров'я, сільського господарства та освіти.

21:00

Важкі бої тривають у деяких районах панджшерської долини на півночі Афганістану, де представники Фронту національного опору борються з наступом талібів, повідомляє CNN.

Провінція Панджшер — це стратегічно важлива ділянка гірської місцевості, багата цінними мінеральними ресурсами, приблизно в 90 милях на північ від Кабула. Станом на 5 вересня вона залишається єдиним регіоном з 34 провінцій Афганістану, який залишається поза контролем талібів.

Представник талібів Белал Каріемі повідомив CNN, що бойовики угруповання захопили всі райони провінції Панджшер, за винятком столиці округів Базарак і Роха, які залишаються під контролем Фронту національного опору. Бойовики "Талібану" в даний час просуваються до Рохи і Базараку, додав Каріемі.

19:20

Бойовики "Талібану" зобов'язали жінок, які відвідують приватні університети та коледжі Афганістану, носити нікаби та халати абая.

Про це повідомляє The Straits Times із посиланням на документ, оприлюднений управлінням освіти "Талібану".

Представники руху також наказали розділяти класи за статтю і робити окремі входи для жінок та чоловіків. При цьому уроки для жінок будуть закінчуватися на 5 хвилин раніше, щоб вони не спілкувалися з чоловіками на перервах між заняттями. Також студенток зобов'язали залишатися в залах очікування, поки чоловіки не залишать будівлю вишу.

17:25

Папа Римський Франциск закликав країни світу приймати біженців з Афганістану. Про це він заявив під час традиційної недільної проповіді на площі Святого Петра у Ватикані, передає Vatican News.

"У цей хвилюючий період, що є свідком афганців, які шукають притулку, молюся за найбеззахисніших із них. Молюся за те, аби чимало країн прийняли та захистили тих, хто шукає нового життя", – сказав Папа Франциск.

Він також висловив сподівання, що афганська молодь зможе здобувати освіту, що є "суттєвим благом для людського розвитку".

08:00

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" (G7) 8 вересня проведуть саміт щодо ситуації в Афганістані. На нього планують запросити міністрів із Росії та Китаю. Про це повідомив глава МЗС Японії Тосіміцу Мотегі, передає японський телеканал NHK.

"Для обговорення ситуації в Афганістані група семи наступного тижня проведе переговори на рівні керівників зовнішньополітичних відомств. На них також мають бути присутніми представники Росії, Китаю та інших країн", — сказав Мотегі.

Події 4 вересня:

19:08

Наступ бойовиків руху "Талібан" на Панджшер сповільнився через мінування дороги до столиці цієї афганської провінції Базарак. Також бойовики не можуть потрапити в резиденцію губернатора провінції.

Згодом видання India News Republic повідомило, що, за непідтвердженими даними, бойовики "Талібану" увійшли в Базарак і штурмували офіс губернатора провінції.

12:45

На тлі заяви про захоплення "Талібаном" провінції Панджшер бойовики влаштували хаотичну стрілянину, у результаті якої загинули або постраждали, за попередніми даними, понад 70 людей.

Події 3 вересня:

20:30

"Талібан" заявив, що захопив останню провінцію Афганістану, яка була непідоконтрольна ісламістам — Панджшер. Інформацію про захоплення регіону Reuters підтвердили три анонімні джерела серед членів руху.

Натомість представники Національного фронту опору, що протистоїть талібам, інформацію про втрату контролю над Панджшером відкидають та заявляють, що "Талібан" тікає.

11:52

Як повідомляє Reuters із посиланням на анонімні джерела, засновник і політичний лідер "Талібану" мулла Абдул Гані Барадар може очолити новий уряд Афганістану. Зазначається, що його відносять до фракції поміркованих діячів руху.

11:45

Уряд ФРН має намір відновити виплату коштів на розвиток Афганістану, якщо ісламістський рух "Талібан" виконає низку умов. Перш за все, в Афганістані має бути сформовано уряд, що складається не тільки з талібів, заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас — інформує Deutsche Welle.

За його словами, в Афганістані повинні дотримуватися права людини, зокрема права жінок, і ця країна не повинна стати "оплотом тероризму". Також Маас наголосив на необхідності діалогу з талібами з інших питань, зокрема евакуації охочих покинути країну.

11:35

Речник "Талібану" Забіхулла Муджахід заявив в інтерв'ю La Repubblica, що КНР є "головним партнером" Афганістану в питанні відбудови країни після наслідків війни.

"Китай є нашим головним партнером і становить для нас фундаментальну та екстраординарну можливість, адже він готовий інвестувати та відбудувати нашу країну", – наводить його слова "Радіо Свобода".

Таліби ведуть внутрішні перемовини щодо формування уряду. Онлайн подій в Афганістані
Речник "Талібану" Забіхулла Муджахід. Фото: AP

Муджахід додав, що таліби зацікавлені в торговельній ініціативі КНР "Один пояс, один шлях" – глобальному проєкті з інфраструктури та видобутку корисних копалин, спрямованому на посилення його економічних та політичних зв’язків із десятками країн. Саме тому, як вважає речник талібів, комуністичний режим може модернізувати мідні рудники країни і тим самим КНР може стати для Афганістану "квитком на ринки по всьому світу".

У Пекіні поки ніяк не відреагували на такі заяви.

Читайте також: Правозахисники звинуватили Китай у геноциді уйгурів

10:35

Гуманітарна авіаслужба Організації об'єднаних націй (UNHAS) в рамках Всесвітньої продовольчої програми відновлює польоти до Афганістану. Про це повідомив речник Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік.

"В Афганістані гуманітарна авіаслужба ООН в рамках Всесвітньої продовольчої програми відновлює рейси, щоб 160 гуманітарних організацій змогли продовжити свою рятувальну діяльність в провінціях Афганістану", — заявив Дюжаррік на брифінгу.

Події 2 вересня:

20:20

Міністр закордонних справ Катару шейх Мохаммед бін Абдулрахман Аль-Тані заявив, що уряд його країни веде перемовини з талібами та співпрацює з Туреччиною з метою потенційної технічної підтримки для відновлення операцій в аеропорту Кабула.

12:22

Збройні формування екстремістів з руху "Талібан" розпочали військову операцію проти повстанців з Фронту національного опору (ФНО) в ущелині Панджшер, що є єдиною територією, яку не змогли захопити ісламісти. У ФНО заявили, що у результаті військових дій знищили 350 ісламістів за чотири дні боїв.

09:20

Державний секретар США Ентоні Блінкен подякував Україні за допомогу в евакуації людей з Афганістану.

"Було приємно долучитися до зустрічі президента Джо Байдена з президентом України Володимиром Зеленським. Американсько-українське партнерство міцніше, ніж будь-коли, і ми прагнемо світлого та процвітаючого майбутнього для України. Я вдячний Україні за допомогу в евакуації осіб з груп ризику в Афганістані", — написав він у Twitter.

09:14

Південно-Африканська Республіка заявила, що не може прийняти біженців з Афганістану, які перебувають у Пакистані. Зокрема у відомстві попросили передати біженців "до країни кінцевого призначення".

"У Південній Африці вже проживає значна кількість біженців, і саме тому потрібно задовольнити їхні потреби", — йдеться у повідомленні Департаменту міжнародних відносин.

Низка інших африканських країн, зокрема Руанда та Уганда, вже прийняли афганських біженців, які очікують переселення до інших країн.

09:00

Як повідомляє BBC, таліби продовжують внутрішні перемовини у Кандагарі щодо формування уряду, про що мають оголосити в найближчі дні. Зокрема у нових органах влади Афганістану не буде тих, хто служив в уряді країни в останні 20 років. В уряді будуть жінки, але не на міністерських постах. Таліби також пообіцяли, що в найближчі пару днів знову відкриється кабульський аеропорт.

За даними газети Hindustan Times, боротьбу за вплив у новому уряді ведуть лідери угруповання "Мережа Хаккані", яка вважається однією з найбільш боєздатних в "Талібані", і мулла Мухаммед Якуб — син засновника "Талібану" мулли Омара. Вірні мулли Якубу сили контролюють Кандагар, традиційна обитель талібів в Афганістані, а "Мережа Хаккані" тримає під контролем Кабул.

Події 1 вересня:

14:00

Генсек ООН попередив про ймовірну "гуманітарну катастрофу" в Афганістані.

07:30

Міністр закордонних справ ФРН Гайко Масс вважає, що в ситуації з Афганістаном всім зацікавленим сторонам не варто відмовлятися від прямих контактів з "Талібаном".

"Особисто я думаю, що просто немає іншого шляху, окрім як переговори з "Талібаном", — заявив міністр під час візиту до Катару.

07:20

Посол Індії в Катарі Діпак Міттал провів переговори з вищим представником руху "Талібан", вони стали першим офіційним дипломатичним контактом талібів з часу захоплення влади в Афганістані, — пише Reuters.

Зазначається, що Індія довгий час була стурбована через зв'язки "Талібану" з Пакистаном. Міністерство закордонних справ заявило, що обидві сторони обговорили безпеку громадян Індії, які залишилися в Афганістані.

"Представник "Талібану" запевнив посла, що всі питання будуть вирішені позитивно", — сказали у МЗС.

Події 31 серпня:

23:00

Президент США Джо Байден звернувся до нації з промовою щодо завершення 20-річної війни в Афганістані. Він в черговий раз пояснив, чому ухвалив рішення про виведення військ, але, додав, що з терористами США "ще не закінчили".

Байден додав, що в результаті евакуації було вивезено понад 5500 американців, а також "тисячі афганських перекладачів і перекладачів". Президент США уточнив, що близько 200 американців залишаються в Афганістані, але, за його словами, багато хто з них мають подвійне громадянство і вирішили залишитися.

17:00

Суспільне з'ясувало, яка ситуація склалася в Афганістані після виводу американців та які угрупування вже готові кинути виклик "Талібану". З одного боку — це афганський підрозділ ІДІЛ під назвою "Вілаят Хорасан", а з іншого — польовий командир та колишній міністр оборони Афганістану Ахмад Шах Мансур, більш відомий під ім'ям Панджерського лева.

Син "Панджерського лева" Ахмад Мансур Молодший невдовзі після падіння уряду в Кабулі почав збирати ветеранів батькових загонів та всіх незадоволених успіхами "Талібану" на території Панджерської ущелини. Його бійці формально підпорядковуються віцепрезиденту Афганістана Амруллі Саллеху, який взяв на себе повноваження презДіпак Мітталидента після втечі Гані, контролюють провінції Панджер, Парван та частину провінції Баглан на півночі країни, і не збираються складати зброї. Втім, Мансур-молодший назвав чіткі умови, за яких він готовий піти на перемовини з "Талібаном", серед яких "розділ влади" та формування коаліційного уряду.

09:46

Рада безпеки Організації об'єднаних націй (ООН) ухвалила резолюцію щодо талібів. Вона вимагає від екстремістів з руху "Талібан" дозволити афганцям безперешкодно залишати країну, нагадавши їм про відповідну обіцянку. За документ проголосували 13 членів Радбезу, однак Росія та КНР утрималися.

"У тексті резолюції РБ ООН вказує на обіцянки "Талібану", які рух дав наприкінці минулого тижня, що афганці зможуть безперешкодно у будь-який час залишити країну всіма можливими шляхами. Рада Безпеки "очікує, що "Талібан" дотримуватиметься цього та всіх інших зобов'язань", — йдеться у тексті резолюції.

Зазначається, що документ був внесений Великою Британією та Францією разом зі США та Ірландією. У ньому міститься вимога, що Афганістан не перетвориться на "прихисток для терористів". Резолюція вимагає безперешкодного гуманітарного доступу та дотримання прав людини, особливо "прав жінок, дітей та меншин".

09:00

Попри виведення військ США з території Афганістану, Україна намагатиметься продовжити евакуацію своїх громадян після 31 серпня. Про це у коментарі Суспільному повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"Україна планує продовжувати евакуацію українців із Афганістану після 31 серпня. Водночас, маршрути повернення наших громадян можуть бути скориговані, залежно від розвитку ситуації в аеропорту Кабула. Безпекові ризики в країні продовжують зростати", — наголосив дипломат.

За його словами, за останні кілька днів МЗС та посольство України в Таджикистані спостерігають нову хвилю запитів на евакуацію з Афганістану: "Зараз посольство уточнює дані людей, їхню кількість, місце знаходження і підтримує з ними зв’язок".

Події 30 серпня:

23:00

Пентагон підтверджує, що всі американські сили покинули Афганістан. Глава Центрального командування Збройних сил США Кеннет Маккензі повідомив, що сьогодні відбувся "кінець майже 20-річної місії, яка почалася в Афганістані незабаром після 11 вересня 2001 року", передає CNN.

По всій столиці Афганістану лунали постріли, пише ВВС. Імовірно, таким чином "святкували припинення військової участі США в країні".

13:10

Білий дім повідомив, що попри ракетний обстріл військові продожують операцію з евакуації в аеропорту Кабула. США та союзники зобов’язалися до вівторка 31 серпня закінчити евакуацію іноземців та афганців. Згідно з офіційними даними, за цей час з Кабула літаками вивезено понад 114 тисяч людей.

12:45

Представник "Талібану" Сухайл Шахін заявив Franceinter, що бойовики відкинули пропозицію щодо створення "зони безпеки" для продовження проведення гуманітарних операцій.

"Це не обов'язково, позаяк Афганістан є незалежною країною. Чи можна створити таку "зону" у Франції чи у Великій Британії?", — зазначив Шахін і заперечив, що таліби склали "чорні списки" для переслідування прихильників колишньої влади в країні.

Раніше Франція і Велика Британія ініціювали презентацію на позачерговому засіданні Ради Безпеки ООН, запланованому на 30 серпня, проєкту резолюції про створення у Кабулі "зони безпеки" під контролем ООН.

12:40

Центробанк Афганістану через фінансові труднощі і низку обмежень міжнародних інституцій "тимчасово" заборонив знімати з рахунків у банках понад 200 доларів на тиждень — повідомляє Khaama Press.

12:35

За даними Reuters із посиланням на анонімного американського чиновника, 30 серпня аеропорт Кабула атакували п’ятьма ракетами. Додається, що їх перехопила протиракетна система армії США.

12:30

Як повідомляє CNN із посиланням на свої джерела, у результаті авіаудару з БПЛА у Кабулі, яким намагалися знищити смертника ІДІЛу, дев'ять членів однієї сім'ї, в тому числі шестеро дітей, загинули.

00:00

За словами держсекретаря США Ентоні Блінкена, США залишилося евакуювати з Афганістану близько 300 своїх громадян. Про це він заявив в ефірі телеканалу ABC.

Події 29 серпня:

16:00

У Кабулі пролунав черговий вибух, який, за попередніми даними, стався у результаті ракетного удару США. На кадрах видно, що люди самотужки намагаються загасити пожежу в жутливому будинку, в який влучила ракета. За даними афганської інформаційної агенції Asvaka, у результаті вибуху загинули щонайменше дві людини, ще троє дістали поранення.

Події 28 серпня:

09:10

США завдали ракетного удару по обʼєкту ІДІЛ в афганській провінції Нангахар, унаслідок чого був убитий один з бойовиків, який займався плануванням атак в аеропорту Кабула. Про це повідомляє Reuters із посиланням на Центральне командування США.

Офіційний представник США повідомив, що удар завдали по автомобілю, в якому перебували два бойовики.

07:00

США евакуювали з Афганістану щонайменше 34 дитини, які залишилися без батьків. Про це повідомляє АВС News із посиланням на представника Міністерства охорони здоров'я та соціальних служб США (HHS).

Дітей направили до відділу розселення біженців Міністерства охорони здоров'я і соціальних служб, оскільки вони були "без супроводу" дорослих. Представник HHS зазначив, що деяких з евакуйованих дітей об'єднали з батьками "на місці". При цьому він зазначив, що частка самотніх дітей із загальної кількості евакуйованих незначна. Наразі HHS опрацьовує дані про малюків, а також займається їх об'єднанням з батьками або розміщенням відповідно до культурних і мовних особливостей.

Події 27 серпня:

21:00

Як повідомляє Wall Street Journal із посиланням на джерело в МОЗ Афганістану, кількість загиблих у терактах афганців зросла до близько 200 осіб. Зокрема, в одну з лікарень у Кабулі доставили тіла 145 убитих.

20:55

Пентагон офіційно повідомив, що в міжнародного аеропорту імені Хаміда Карзая у Кабулі стався лише один вибух. Про це заявив заступник директора Генштабу з регіональних операцій генерал-майор Вільям Тейлор, інформує CNN. Спочатку Пентагон повідомляв, що стався другий вибух біля готелю "Baron".

"Я можу вам підтвердити, що ми не вважаємо, що стався другий вибух біля готелю Baron і що це був один терорист-смертник. Ми не розуміємо, як могла з'явитися ця хибна інформація", — сказав Тейлор.

20:50

Представник МОЗ Афганістану повідомив, що кількість загиблих через подвійну атаку терористів-смертників збільшилася до 170 осіб, переважно громадяни країни. Водночас через теракт загинули 13 американських військовослужбовців, ще 18 армійців США отримали поранення.

Як повідомляє BBC, за інформацією уряду Британії, серед загиблих були два громадянина королівства та дитина чоловіка із британським громадянством.

20:45

Президента США Джозефа Байдена та віцепрезидентку Камалу Гарріс попередили про ймовірність нових терористичних атак в Кабулі — повідомляє CNN. Інформацію щодо цього їм надали експерти з нацбезпеки. За словами речника Білого дому, США вживають "максимальних заходів безпеки" в аеропорту столиці Афганістану.

20:40

Як повідомляє Sky News, комітет з питань оборони Палати громад Великої Британії планує провести розслідування щодо участі королівства у подіях війни в Афганістані впродовж останніх 20 років. Він планує вивчити еволюцію військової місії Великої Британії в Афганістані за останні 20 років, включаючи те, як королівство "змусили вийти за графіком" з війни, нібито "продиктованим" Вашингтоном.

"Ми розпочнемо розслідування з цього приводу. Ми все ще уточнюємо технічне завдання", — заявив голова комітету Тобіас Еллвуд.

14:30

Кількість загиблих внаслідок серії вибухів, організованими терористичною організацією ІДІЛ в аеропорту Кабула сягнула 110 людей. Про це повідомляє інформагентство Al Jaszeera.

За даними журналістів агенції серед 110 загиблих нараховується щонайменше 13 військовослужбовців США. Військові підрозділи Сполучених Штатів, задіяні в евакуації людей з Кабула, наразі готуються до можливих повторних атак.

7:20

Під час вибухів в аеропорту Кабула загинули понад сто людей, серед яких 90 афганців та щонайменше 13 американських військових. Як повідомили у Пентагоні, ще 18 американських військових були поранені.

06:00

Президент США Джозеф Байден у своєму зверненні до нації пообіцяв завершити евакуацію американських громадян та інших осіб з Афганістану, попри теракти в аеропорту Кабула, та помститися за загибель 13 військовослужбовців США.

За словами американського президента, відповідальність за атаку несуть поплічники терористичного угрупування "Ісламська держава" в Афганістані. При цьому, наразі немає доказів, що вони співпрацюють з Талібаном.

Події 26 серпня:

19:00

Унаслідок вибухів у Кабулі постраждали щойнайменше 60 людей.

16:00

Поблизу аеропорту Кабула прогриміли два вибухи, щонайменше 13 людей загинули. Представник Пентагону заявив, що вибух в аеропорту Кабула привів до низки жертв серед громадян США і серед цивільного населення і став результатом "комплексної атаки".

Нагадаємо, що Україна вже вивезла з країни 250 українців своїх громадян та членів їхніх сімей, наразі в країні залишається близько 90 українців. Крім того, до Києва вже звернулися інші держави з проханням допомогти з евакуацією. Станом на цей час інформації про те, чи є серед постраждали українці – немає.

11:16

Уряд Нідерландів призупинив евакуаційні рейси з Кабула.

Наразі невідомо, як довго триватиме перерва у евакуації та причини рішення уряду Нідерландів.

10:45

Франція зупинить евакуацію громадян з Афганістану з вечора п'ятниці, 27 серпня.

Про це прем'єр-міністр Франції Жан Касте заявив в ефірі радіостанції RTL. Очільник французького уряду уточнив, що влада більше "не зможе" продовжувати евакуацію, однак не пояснив причин такого рішення.

9:00

Австралія, США і Велика Британія оприлюднили попередження для своїх громадян про високу загрозу теракту в аеропорту Кабула. Усім рекомендували "негайно залишити" район аеропорту та чекати на подальші інструкції у безпечному місці.

Події 25 серпня:

19:00

Світовий банк припинив фінансування проєктів в Афганістані після того, як екстремісти з руху "Талібан" захопили владу в країні. З 2002 року фінансова установа виділила понад 5,3 млрд доларів на проєкти реконструкції та розвитку в Афганістані.

17:00

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що на тлі сформованої в Афганістані ситуації не можна відмовлятися від переговорів з радикальним ісламістським рухом "Талібан".

"Ми повинні мати на меті зберегти якомога більше з тих змін, яких нам вдалося досягти за минулі 20 років в Афганістані", — зазначила політикиня.

За її словами, мова не може йти про будь-які безумовні угоди з талібами. "Нам зрозуміло, що це буде важко, але ми повинні спробувати це зробити".

15:00

Лідери руху "Талібан", який захопив владу в Афганістані, закликали жінок залишатися вдома, однак обіцяють, що обмеження — тимчасове.

"Ми стурбовані, що наші бійці ще не навчені і можуть погано поводитися з жінками... Ми не хочемо, щоб наші сили шкодили чи переслідували жінок", — заявив речник угрупування Забіхулла Моджахед.

Події 24 серпня:

19:00

Рух "Талібан" не погодився продовжити евакуацію з Кабула після 31 серпня.

Про це заявив прессекретар талібів Забіхулла Муджахід під час пресконференції 24 серпня. За його словами, таліби хочуть, аби всі іноземні громадяни були евакуйовані до 31 серпня. Муджахід додав, що "Талібан" не підтримує дозвіл на виїзд афганців. Він закликав громадян Афганістану повернутися додому і попросив США не заохочувати їх залишати країну.

15:00

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет заявила, що отримала докази злочинів талібів, зокрема страт цивільних.

Окрім масових страт, ООН також зафіксувала обмеження стосовно жінок та придушення протестів проти встановлення влади бойовиками.

"Червоною лінією буде ставлення Талібану до жінок та дівчат", – наголосила Бачелет.

За її словами, різноманітні етнічні та релігійні меншини Афганістану також опинилися під загрозою насильства та репресій.

10:00

Влада США планує вивезти з Афганістану усіх американців, які хочуть залишити країну, до 31 серпня.

Як повідомив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван, рішення було ухвалено після того, як Талібан погрожував Білому дому "наслідками", якщо американські сили залишаться в країні після 31 серпня.

"Як я говорив раніше, і як президент говорив раніше, ми вважаємо, що у нас від нинішнього моменту і до 31 серпня є час, щоб вивезти всіх американців, хто хоче виїхати", - сказав Салліван на брифінгу.

Події 23 серпня

13:30

Зі столиці Афганістану Кабулу вилетів евакуаційний рейс з понад 100 українцями та іноземними громадянами.

Президент Володимир Зеленський уточнив, що серед евакуйованих з Афганістану 79 українців і членів їх сімей.

"З Афганістану вилетів третій український літак, який евакуював 103 людини. Борт вже в безпеці та знаходиться на шляху додому", — написав глава держави у Twitter.

Події 20 серпня:

15:02

Соцмережа Facebook тимчасово приховала списки друзів користувачів з Афганістану для захисту від переслідувань з боку талібів. Про це повідомив очільник відділу безпекової політики Facebook Натаніель Глейхер.

Повідомлень про переслідування "Талібаном" громадян, які співпрацювали з США і НАТО, Facebook автоматично приховав списки друзів користувачів з Афганістану.

14:55

Біля аеропорту в Кабулі утворилися черги з машин, люди розмістилися під об'єктом.

10:35

Як пишуть Deusche Welle і Der Spiegel, Федеральна розвідслужба Німеччини BND протягом багатьох років попереджала уряд ФРН про можливість краху політичної системи в Афганістані. Cпецслужба регулярно надавала аналітичні звіти щодо Афганістану, з яких випливало, що ні армія, ні політичні структури не можуть тривалий час існувати самі. Однак співробітники відповідних політичних структур не реагували на ці відомості.

Найбільшу песимістичну оцінку подій в Афганістані BND надала у грудні 2020 року, прогнозуючи в аналітичному огляді "Емірат 2.0" повернення радикального ісламського руху "Талібан" до влади.

10:33

Генеральна директорка ЮНЕСКО Одре Азуле закликала до збереження культурної спадщини Афганістану та її захисту від руйнування й розграбування після захоплення влади талібами. Вона зауважила, що ЮНЕСКО уважно стежить за ситуацією в країні й прагне докласти всіх можливих зусиль для збереження культурної спадщини Афганістану.

"Будь-яка шкода або втрата культурної спадщини матимуть лише негативні наслідки для перспектив встановлення тривалого миру та надання гуманітарної допомоги народу Афганістану, — йдеться у заяві.

10:20

За даними звіту Норвезького центу глобального аналізу (RHIPTO), таліби почали формувати "чорний список" людей, які працювали на ключових посадах за попередньої влади або співпрацювали з військовослужбовцями США та інших країн НАТО.

"Таліби активізують переслідування всіх представників і прихильників поваленого режиму, а у разі невдачі — ціллю стають їхні сім'ї. Вони заарештовують їх і карають згідно з власною інтерпретацією законів шаріату... Особливий ризик існує для осіб, що займали ключові позиції в армії, поліції й слідчих підрозділах", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, в чорному списку опинилися багато хто з тих, хто тепер перебуває в аеропорту Кабула в надії евакуюватися з країни. За даними Deutsche Welle, ісламісти цілеспрямовано шукають з метою розправи також журналістів.

Події 19 серпня:

20:20

Польща та Чехія вивезли з території Афганістану усіх своїх громадян, хто висловив бажання покинути країну.

Уряд Польщі продовжує докладати зусиль щодо евакуації з Афганістану біженців та громадян ЄС, а Чехія продовжить з допомогою союзників з Кабула забирати людей, які співпрацювали з чеською місією або мають зв’язки із Чехією.

16:30

Міжнародний валютний фонд призупинив доступ Афганістану до своїх ресурсів через невизначеність політичної ситуації після захоплення влади в країні Талібаном.

$650 млрд МВФ мають бути розподілені 23 серпня, однак таліби не зможуть отримати доступу до частки, призначеної для Афганістану, яка складає близько $340 мільйонів.

14:38

На 102-у річницю незалежності Афганістану від Британської імперії режим "Талібану" в Кабулі офіційно заявив про утворення "Ісламського емірату Афганістан". Про це 19 серпня повідомив у Twitter речник "Талібану" Забіхулла Муджахід.

За його словами, "Ісламський емірат" хоче мати хороші дипломатичні та торгові відносини з усіма країнами: "Ми не говорили, що не хочемо мати справи з жодною країною. Ми відкидаємо будь-які чутки, які не відповідають дійсності".

09:55

Як повідомляє DW, канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент США Джозеф Байден під час телефонної розмови обговорили майбутню взаємодію бундесверу і американських військових в аеропорту Кабула, а також домовилися "тісно співпрацювати" щодо Афганістану.

09:50

Міжнародний валютний фонд призупинив доступ Афганістану до ресурсів МВФ, — пише Reuters. Заборона стосується близько 440 млн доларів валютних резервів. В організації зважають на невизначеність щодо уряду країни після того, як таліби захопили владу в країні.

09:47

Як повідомляє Hurriyet, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара готова співпрацювати з екстремістами із руху "Талібан", які захопили владу в Афганістані.

"Ми готові до всіх проявів співробітництва, щоб забезпечити мир для афганського народу, благополуччя для турецьких громадян, які мешкають у цій країні, а також захистити наші державні інтереси", — заявив турецький гарант.

09:35

Президент США Джозеф Байден в інтерв'ю ABC News заявив, що американські військові залишаться в Афганістані навіть після 31 серпня, якщо Вашингтон не зможе евакуювати з країни всіх своїх громадян.

Наразі в Афганістані залишається від 10 до 15 тисяч американців. Байден додав, що також потребують евакуації від 50 до 65 тисяч афганців та їхніх сімей, яких США також хочуть евакуювати. Але щоб втілити заплановане до кінця місяця, президент США заявив, що вимагатиме, аби поточна місія з евакуації пройшла швидше.

"Американці повинні зрозуміти, що ми постараємося зробити все до 31 серпня... Це залежить від того, в якій точці ми знаходимося, і чи зможемо ми збільшити кількість евакуйованих до 5-7 тисяч осіб на день, якщо вийде... Зобов'язання вимагають, щоб мали змогу виїхати усі, хто повинен виїхати. І це мета. Саме це ми зараз робимо, саме таким шляхом ми йдемо. І я думаю, що все вийде", — зазначив Байден.

Події 18 серпня:

17:30

Президент Афганістану Ашраф Гані, який втік з країни перед захопленням Кабулу талібами, перебуває в Об'єднаних арабських еміратах.

"МЗС ОАЕ може підтвердити, що наша країна з гуманітарних міркувань прийняла на своїй території президента Ашрафа Гані і його сім'ю", — повідомили у пресцентрі Міністерства закордонних справ ОАЕ.

Попри втечу, Гані ще не заявляв про свою відставку. Він полетів з країни 15 серпня, коли "Талібан" заявив про захоплення всієї країни та готувався увійти до столиці Кабула.

16:20

18 серпня з військового сектору аеропорту "Бориспіль" до Кабулу (Афганістан) з місією евакуації громадян України та іноземців вилетів військово-транспортний літак Іл-76МД 25-ї бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України.

Про це повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ. Зазначається, що нині немає безпечного коридору для доступу в аеропорт Кабулу, де ситуація залишається частково неконтрольованою. Крім того, ще не отриманий дозвіл на зліт та безпечний вихід літака з території Афганістану. Тож наразі літак Іл-76МД знаходиться в аеропорту Маскат (Султанат Оман), де чекає розв'язання цих питань та дозволу на евакуацію.

14:05

Один із командирів бойовиків "Талібану" Анас Хаккані зустрівся з колишнім президентом Афганістану Хамідом Карзаєм, — пише BBC. Наразі немає деталей щодо результатів зустрічі.

14:01

Як повідомляє Aljazeera, у провінції Нангархар в місті Джалалабад таліби відкрили вогонь по мітингувальниках під час акції на підтримку національного прапора Афганістану. Загинули щонайменше дві людини, 12 отримали поранення.

11:50

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба встановив зв'язок з українськими громадянами, які виконували в Афганістані контракт міжнародної ПВК. Життю та здоров'ю українців, за словами Кулеби, нічого не загрожує, а МЗС наразі пропрацьовує два варіанти їх евакуації.

09:30

Президент США Джозеф Байден і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час телефонної розмови домовилися провести віртуальну зустріч лідерів G7 наступного тижня для обговорення спільної стратегії та підходів щодо подій у Афганістані.

09:22

Як пише CNN, за запитом уряду США Уганда тимчасово прийме 2 тисячі афганських біженців, які покинули країну через талібів. Очікувалося, що перші біженці, які прибуватимуть групами по пів тисячі людей, мали прибути ще 17 серпня.

За сприяння Агентства ООН у справах біженців та інших урядових організацій сотні біженців будуть оформлені та перевірені перед тим, як їх переселять в інші місця через три місяці. За даними Агентства ООН у справах біженців, в Уганді налічується найбільша кількість біженців серед країн Африки (країна займає 4-е місце у світі за цим показником) — близько 1,4 млн людей.

Водночас Британія планує прийняти 20 тисяч афганських біженців за п'ять років в рамках нового плану переселення.

09:20

Згідно з Національним опитуванням громадської думки, рейтинг президента США Джозефа Байдена впав до 46% після приходу до влади в Афганістані екстремістів з руху "Талібан". Таким чином його рейтинг впав до найнижчих показників за 7 місяців перебування на посаді.

09:15

Як пише The Washington Post із посиланням на два ознайомлених джерела, адміністрація Байдена 16 серпня заморозила афганські урядові резерви, які зберігаються на рахунках у банках США. Таким чином рух "Талібан" не зможе отримати доступ до мільярдів доларів, які зберігаються в установах США.

Як пише DW, глава центробанку Афганістану Аджмал Ахмаді заявив журналістам, що валютні резерви країни складають близько 9 млрд євро і майже всі вони знаходяться за кордоном. За його словами, після прийняття США заходів щодо блокування доступу до цих резервів талібам доступні менше 0,1% від їх обсягу.

08:15

Понад 2200 дипломатів та інших цивільних осіб евакуювали військовими рейсами з аеропорту Кабула. Про це повідомив Reuters представник служби безпеки західних країн у столиці Афганістану. За його словами, поки не зрозуміло, коли у Кабулі відновлять цивільні рейси.

03:00

Як пише Aljazeera, речник "Талібану" Забіхулла Муджахід заявив, що в Афганістані права жінок будуть захищені "в рамках ісламу". Також він запевнив, що таліби не дозволять використовувати територію країни "проти будь-кого або проти будь-якої країни світу".

Читайте також: Що буде з культурною спадщиною Афганістану після приходу до влади талібів

Події 17 серпня:

21:00

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель під час пресконференції за підсумками наради міністрів закордонних справ ЄС наголосив, що ведення переговорів з Талібаном не означатиме визнання нової влади в Афганістані з боку ЄС.

"Я не сказав, що ми визнаємо режим талібів. Але ми повинні говорити з ними про все, для того, щоб захистити жінок і дівчат. Хоча б для цього необхідно з ними контактувати", – заявив Боррель.

Боррель зауважив, що міжнародну гуманітарну допомогу Афганістану потрібно продовжувати і навіть збільшувати, але допомога надходитиме до уряду Афганістану лише за умови дотримання прав людини.

19:00

До України прибула режисерка та перша жінка, яка очолила державну кінокомпанію країни Сахра Карімі. Про це у Twitter повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Її сім'я тепер в Києві. Вони живі і здорові. Шкода, що сьогоднішній Афганістан небезпечний для таких блискучих талантів, як вона", — написав Єрмак.

18:10

Віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язки президента та закликав народ чинити опір "Талібану".

"Відповідно до Конституції Афганістану, за відсутності, втечі, відставки або смерті президента, перший віце-президент стає тимчасовим президентом. Зараз я перебуваю у своїй країні та є законним виконувачем обов'язки президента", – заявив Салех.

Салех наголосив, що продовжить боротьбу з "Талібаном" та звернувся до народу Афганістану із закликом чинити опір

"Ми, афганці, повинні довести, що Афганістан – це не В'єтнам, а таліби навіть віддалено не схожі на в'єтконгівців. На відміну від США і НАТО, ми не втратили духу і бачимо попереду величезні можливості. Приєднуйтесь до опору", – закликав Салех.

14:20

Як повідомляє AFP, Туреччина будує стіну вздовж свого кордону з Іраном, щоб запобігти новому потоку біженців, переважно з Афганістану. Наразі будується ділянка довжиною 5 км, але країна має на меті побудувати на іранському кордоні стіну довжиною 295 км.

13:48

В Афганістані на військовій базі поблизу столиці країни — Кабула перебувають 12 громадян України. Міністерство закордонних справ підтримує з ними зв'язок і інструктує про подальші кроки щодо евакуації.

11:43

За даними МЗС, станом на ранок 17 серпня 120 громадян України та члени їхніх родин виявили бажання евакуюватися з Афганістану. Йдеться про українців афганського походження та осіб, які працюють за приватними контрактами. З усіма підтримується зв'язок.

10:25

Facebook блокуватиме весь контент, що пов'язаний з екстремістським рухом "Талібан" на своїх платформах, позаяк у компанії вважають його терористичною організацією. Також у соцмережі запевнили, що сформували спеціальну команду афганських експертів для моніторингу та видалення повідомлень, пов’язаних з талібами.

"За законами США "Талібан" визначається як терористична організація, і ми заборонили їм користуватися нашими послугами відповідно до нашої політики щодо небезпечних організацій. Це означає, що ми видаляємо облікові записи, які підтримуються талібами або від їх імені, і забороняємо їх похвалу, підтримку або ж представництво", — повідомив BBC представник Facebook.

10:15

Як пише BBC, у Кабулі залишилися працювати лише три посольства — Росії, КНР і Пакистану. Останніми наразі евакуювалися представники посольства Індії, які вилетіли з Афганістану спеціальним рейсом. Прессекретар Міністерства закордонних справ Індії Арімдам Багчі заявив, що рішення було прийнято "негайно".

Водночас Індонезія заявила, що збереже в країні "невелику дипломатичну місію", хоча також евакуює своє посольство. А ось у Росії раніше заявили, що лише частково евакуюють співробітників свого посольства. Посольство Китаю в Афганістані не коментує, що планує робити далі, але попередило місцевих громадян КНР "уважно стежити за ситуацією з безпекою".

10:10

Радикальний ісламістський рух "Талібан", який захопив владу в Афганістані, оголосив загальну амністію для всіх місцевих чиновників і закликав їх повернутися до роботи, — пише AFP.

"Загальна амністія оголошена для всіх... тож ви маєте почати своє звичне життя з повною впевненістю", — йдеться у заяві екстремістів.

10:00

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон сподівається скликати віртуальну зустріч лідерів країн "Великої сімки" (G7) через ситуацію в Афганістані і захоплення влади талібами.

Читайте також: Як правильно організувати евакуацію людей з Афганістану. Пояснює експерт

Події 16 серпня:

23:30

Рада Безпеки (РБ) ООН вимагає негайного припинення бойових дій і насильства в Афганістані і підкреслює важливість припинення насильства в Афганістані з "відновленням безпеки, громадського і конституційного порядку".

"Члени Ради Безпеки ООН закликають до негайного припинення всіх бойових дій і формування нового уряду шляхом інклюзивних переговорів", — йдеться у заяві, оприлюдненій за підсумками проведеного у понеділок, 16 серпня, екстреного засідання РБ ООН, пише DW.

У заяві РБ ООН зазначається, що новий уряд має бути "єдиним, інклюзивним та представницьким" і включати до свого складу жінок.

23:20

Вперше події в Афганістані прокоментувала канцлерка Німеччини Ангела Меркель. За її словами, розвиток ситуації в Афганістані — жахливий для жителів країни, а міжнародна військова місія в цій країні стала "певним розчаруванням".

23:00

Президент США Джо Байден заявив, що не шкодує про виведення американських військових з Афганістану попри швидку кризу влади та захоплення міст терористами.

"США дали афганським військам все, що їм було потрібно, але не змогли забезпечити волею до перемоги", — сказав Байден.

Він додав, що все ще вважає вірним рішення про виведення військ, але ситуація в країні розгорталася стрімкіше, ніж передбачалося. Політичне керівництво Афганістану здалося і втекло, а військові відмовилися битися з талібами. Американські військові не повинні гинути у війні, які афганці самі відмовляюся вести. Якщо афганські військові не здатні захистити країну, ще рік присутності американської армії нічого не змінить.

21:05

Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що не планує згортати чи скорочувати свою присутність на території Афганістану після захоплення влади бойовиками радикального руху "Талібан".

"Ми віддані підтримці народу Афганістану. Гуманітарні потреби тут величезні після тижнів важких боїв. Тисячі були поранені, а шпиталі зазнали руйнувань. Ми не скорочуватимемо нашу присутність", — йдеться в заяві Червоного Хреста у Twitter.

20:12

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав українців, які перебувають на території Афганістану, повідомляти до посольств Таджикистану та Пакистану про своє місцезнаходження, аби МЗС могло організувати їхню евакуацію.

17:30

78 українців хочуть повернутися з Афганістану в Україну. Про це Суспільному повідомив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін. Нині в МЗС опрацьовують логістичні шляхи. При першій можливості почнеться евакуація українців.

16:00

Засновник та ідеолог руху Талібан Мухаммед Омар, польовий командир Мулла Ахтар Мансур та богослов і колишній викладач медресе Хайбатулла Ахундзада. Суспільне зібрало головні факти про рух та його лідерів.

13:20

Через події в Афганістані очільник дипломатії ЄС Жозепп Боррель ініціював екстренні збори очільників МЗС країн Європейського союзу, які відбудуться 17 серпня.

10:25

В аеропорту столиці Афганістану Кабула розпочався хаос та паніка. Тисячі афганців хочуть вилетіти з країни попри відсутність необхідної кількості літаків.

Як повідомляє BBC, американські військові неодноразово здійснювали попереджувальні постріли у повітря в аеропорту Кабула, позаяк тисячі афганців заполонили злітну смугу летовища, у намаганнях залишити країну.

У терміналі летовища розпочалися сутички серед тих, хто не зміг зайняти місце на рейсах, тоді як у неділю, 15 серпня, в аеропорту раптово скасували всі комерційні вильоти.

Доповнено. Низка ЗМІ повідомляють про загиблих. Зокрема, за даними The Wall Street Journal із посиланням на інформацію очевидців, загинуло щонайменше троє осіб. Водночас Al Arabiya повідомляє про п'ятьох загиблих, щодо яких поки немає даних, як саме вони загинули: через стрілянину, або ж у тисняві. Подібну інформацію також повідомляє Reuters.

У соцмережах поширили фотографії закривавлених тіл, що лежать біля аеропорту в Кабулі. Американські військові ці повідомлення поки не коментували.

Читайте також: Талібан захопив владу в Афганістані. Як реагує світ

Події 15 серпня:

22:54

МЗС України повідомило, що 16 серпня планується організація евакуаційного рейсу для громадян України з Кабулу. У міністерстві порадили звернутися до Посольства України в Республіці Таджикистан за телефоном +992 90000 6520 або надіслати запит на електронну пошту (для подання копій паспортів) [email protected].

22:22

Президент Афганістану Ашраф Гані заявив, що вирішив залишити країну, щоб запобігти кровопролиттю на тлі наступу талібів. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

21:28

Два потужні вибухи пролунали поряд із захопленим талібами президентським палацом, а також біля посольства США в Кабулі, повідомляє Al-Jazeera.

21:02

Естонія як непостійний член Ради безпеки ООН ініціює скликання позачергового засідання Ради безпеки ООН через захоплення талібами влади в Афганістані.

"Естонія уважно стежить за ситуацією, яка стрімко погіршується в галузі безпеки в Афганістані та вважає за необхідне провести позачергове засідання Ради Безпеки ООН, на якому обговорять рішення ситуації", — написала міністерка закордонних справ Естонії Ева-Марія Лійметс (Eva-Maria Liimets) у Twitter.

21:02

У Білому домі повідомили, що президент США Джозеф Байден обговорив ситуацію в Афганістані зі своєю командою.

"Сьогодні вранці президент і віцепрезидент (Камала Харріс — ред.) провели зустріч у форматі відеоконференції по захищеному каналу зв'язку зі своєю командою з національної безпеки, щоб почути від них останні дані щодо виведення нашого цивільного персоналу з Афганістану, евакуації осіб, які подали заяву на спеціальні імміграційні візи, та інших афганських союзників, а також щодо поточної ситуації в області безпеки в Кабулі", — йдеться у повідомленні.

20:52

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон закликав міжнародну спільноту не визнавати уряд руху "Талібан" в Афганістані. Він заявив про необхідність виробити єдину позицію щодо зміни влади в країні, пише Sky News.

"Ми хочемо єдиної позиції серед всіх країн-однодумців, щоб ми робили все можливе для недопущення перетворення Афганістану на розсадник терору", — сказав Джонсон.

20:23

Рух "Талібан" має намір оголосити про створення Ісламського Емірату Афганістану з президентського палацу в Кабулі. Про це повідомляє Associated Press із посиланням на представника талібів.

19:50

У Кабулі з 21:00 впровадять комендантську годину. Про це повідомляє Khaama Press із посиланням на заяву виконувача обов'язків глави МВС Афганістану.

19:05

Посольство США в Афганістані повідомило про пожежу та обстріл в аеропорту Кабула. У зв'язку з цим посольство закликало американських громадян ховатися в укриття. А генсекретар НАТО Єнс Столтенберг поінформував, що обговорив ситуацію в Афганістані з керівниками союзних держав, зокрема Британії, Канади, Данії та Нідерландів.

"НАТО допомагає тримати аеропорт Кабула відкритим для полегшення та координації евакуації", — написав він у Twitter.

Водночас Reuters із посиланням на представника НАТО повідомило, що всі комерційні рейси з аеропорту Кабула припинені, дозволяються тільки польоти для військової авіації.

18:56

Очільник Вищої ради Афганістану з національного примирення Абдулла Абдулла підтвердив інформацію про те, що президент Ашраф Гані залишив країну після того, як у Кабулі відбулися перемовини між талібами та представниками афганського уряду.

"Уже колишній президент Афганістану залишив країну і свій народ", — заявив Абдулла у своєму зверненні у Facebook.

17:27

Президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну. За даними Asia-Plus, він вилетів до Таджикистану. Згодом у мережі оприлюднили відео відльоту Гані.

16:37

США та низка європейських країн розпочали евакуацію співробітників своїх посольств із Кабула.

14:06

Джерела Al Arabiya повідомили, що лідер Афганістану Ашраф Гані відмовиться від посади протягом найближчих годин.

13:36

Рух "Талібан" заявив, що контролює 100% території Афганістану. Однак афганський журналіст, який перебуває у Кабулі, у коментарі Суспільному спростував цю інформацію.

Читайте також: Наступ талібів: афганський журналіст розповів, що відбувається у Кабулі

12:53

Телеканал Al Arabiya повідомляє, що делегація представників "Талібану" почала переговори з владою Афганістану в президентському палаці в Кабулі щодо формування перехідного уряду та мирної передачі влади. Паралельно з цим уряд Афганістану вирішив відправити свою делегацію в Катар для переговорів з лідерами "Талібану" про передачу влади.

Очікується, що перехідну владу очолить колишній міністр внутрішніх справ Афганістану Ахмад Джалалі.

12:02

ЗМІ повідомили, що "Талібан" захопив усі прикордонні переходи Афганістану, а також аеродром Баграм і в'язницю на околиці Кабула, в яких залишилося 5 тисяч ув'язнених талібів. Всіх їх звільнили.

11:52

Виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Абдули Саттар Мірзакваль заявив у відеозверененні, що передача влади талібам відбуватиметься мирним шляхом. Очільник МВС країни також запевнив мешканців Кабула, що урядові сили безпеки забезпечуватимуть безпеку міста, повідомило афганське видання ToloNews.

Читайте також: "Нескорений Афганістан". Що означає наступ Талібану для країни та регіону

11:36

За даними Al Arabia, біля банківських установ вишикувалися черги людей, які хочуть забрати свої заощадження.

11:29

В Адміністрації президента Афганістану запевнили мешканців, що у Кабулі сталися епізодичні постріли.

"Шановні співвітчизники Кабула, у кількох віддалених районах Кабула пролунали постріли. Сили безпеки та оборони країни у координації з міжнародними партнерами контролюють ситуацію безпеки в Кабулі", – йдеться в заяві, оприлюдненій у Twitter.

11:26

Al Arabia повідомляє, що між афганською армією і талібами сталися зіткнення між південною та північною околицями Кабула.

11:30

АР повідомило, що Афганістан можна залишити тільки з аеропорту Кабула. Зазначається, що люди почали масово скуповувати квитки, щоб покинути Афганістан. Також на виїздах з афганської столиці утворилися довгі черги автомобілів, власники яких намагаються якнайшвидше залишити місто.

09:53

За даними Reuters, "Талібан" наказав своїм бойовикам утримуватися від насильства в Кабулі та забезпечити безпечний прохід будь-кому, хто вирішить залишити країну. Видання Associated Press із посиланням на трьох афганських чиновників повідомило, що бойових дій ще не було.

Що відомо

  • Станом на ранок 15 серпня таліби без бою захопили п'яте за величиною місто на сході Афганістану Джелалабад, а також місто Торкхам, який є основним прикордонним переходом на кордоні з Пакистаном.
  • 14 серпня екстремісти руху "Талібан" після кількох тижнів боїв взяли під контроль столицю провінції Гільменд Лашкаргах, а також місто Пулі-Алам, адміністративний центр провінції Логар. Цього ж дня вони бойовики захопили столицю північно-західної провінції Балх – Мазарі-Шаріф, яке є четвертим за величиною містом Афганістану.
  • 12 серпня екстремісти руху "Талібан" захопили стратегічне місто Газні на південному сході Афганістану. Воно стало першою захопленою бойовиками столицею у південній частині країни.
  • До кінця доби 12 серпня таліби взяли під контроль стратегічні міста Герат і Кандагар, які стали одинадцятою і дванадцятою провінційними столицями, захопленими бойовиками в Афганістані.
  • 11 серпня стало відомо, що адміністрація президента США Джозефа Байдена очікує, що бойовики терористичного руху Талібан захоплять Кабул, столицю Афганістану, раніше, ніж розраховувала американська розвідка. Це може статись протягом трьох місяців.
  • 11 серпня, таліби захопили місто Файзабад – воно стало вже дев'ятим провінційнім центром, над яким встановили контроль бойовики.
  • 10 серпня таліби повністю захопили міста Сарі-Пул та Саманган.
  • 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • 23 липня США здійснили серію авіаударів по позиціях афганських талібів з метою допомогти урядовим військам Афганістану.
  • 11 липня представники "Талібану" заявили, що взяли під контроль 85% території Афганістану. Однак офіційна влада країни заперечила цю інформацію..
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок