Таліби захопили десяту провінційну столицю в Афганістані

Таліби захопили десяту провінційну столицю в Афганістані

Таліби захопили десяту провінційну столицю в Афганістані
. Таліби на вулицях міста Газні. Фото: AP

12 серпня екстремісти руху "Талібан" захопили стратегічне місто Газні на південному сході Афганістану. Воно стало першою захопленою бойовиками столицею у південній частині країни.

Як повідомляє DPA, місцеві чиновники Насір Ахмад Факірі та Аманулл Камран підтвердили, що у Газні бойовики захопили найважливіші урядові установи, включаючи офіс губернатора та штаб-квартиру поліції, і проникли до центральної в’язницю провінції.

За їхніми словами, губернатора однойменної провінції міг домовитися з ісламістами про здачу міста. Вони додають, що лише невелика кількість урядових сил, розміщених у розвідувальній службі, чинили опір талібам.

Читайте також: "Нескорений Афганістан". Що означає наступ Талібану для країни та регіону

Місто Газні розташоване на гірському плато і знаходиться на південний захід від столиці країни — Кабулу, на шляху до Кандагара. У Газні налічується близько 180 тисяч жителів і місто розташоване на важливій дорозі, яка з'єднує найбільші міста країни. Через близькість до Кабула таліби неодноразово намагалися взяти його під свій контроль. З середини липня бойовики утримували два поліцейські округи в місті.

Газні
Розташування міста Газні. Скріншот: Суспільне

З захопленням Газні таліби на сьогодні контролюють вже 10 столиць провінцій із 34 провінцій країни. Усі ці міста були захоплені менш ніж за тиждень.

Читайте також: Чому конфлікт в Афганістані триває вже понад 40 років

Що відомо

  • 11 серпня стало відомо, що адміністрація президента США Джозефа Байдена очікує, що бойовики терористичного руху Талібан захоплять Кабул, столицю Афганістану, раніше, ніж розраховувала американська розвідка. Це може статись протягом трьох місяців.
  • 11 серпня, таліби захопили місто Файзабад – воно стало вже дев'ятим провінційнім центром, над яким встановили контроль бойовики.
  • 10 серпня таліби повністю захопили міста Сарі-Пул та Саманган.
  • 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • 23 липня Сполучені Штати здійснили серію авіаударів по позиціях афганських талібів з метою допомогти урядовим військам Афганістану.
  • 11 липня представники "Талібану" заявили, що взяли під контроль 85% території Афганістану. Однак офіційна влада країни заперечила цю інформацію..
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок