Таліби вбивають мирних мешканців, які чинять опір у Панджшері — ЗМІ

Таліби вбивають мирних мешканців, які чинять опір у Панджшері — ЗМІ

Таліби вбивають мирних мешканців, які чинять опір у Панджшері — ЗМІ
. АР

Журналісти отримали та перевірили відеозаписи, на яких представники радикального ісламістського угрупування Талібан вбивають мирних жителів у Панджшерській долині.

За даними ВВС, таліби вбили принаймні 20 мирних мешканців у Панджшері. У цьому регіоні бої тривали до початку вересня, коли решта Афганістану вже була захоплена.

Так, на одному з відео, які потрапили в розпорядження журналістів, видно як чоловік у військовій формі падає на землю. Наразі незрозуміло чи був він військовим, оскільки багато людей в регіоні так вдягаються. Однак на фоні чути перехожих, які кажуть, що чоловік був цивільним.

Окрім того, таліби вбили власника місцевої крамниці за звинуваченням у тому, що він продавав сім-карти руху опору. При цьому сам чоловік раніше не захотів тікати від талібів, заявивши, що йому нічого не загрожує.

Також користувач Twitter оприлюднив запис із Кабула, на якому, за його словами, вихідців з Панджшера, які живуть в Афганській столиці, забирають з дому та вивозять у невідомому напрямку, погрожуючи вбити їхніх дітей.

"Командири в деяких провінціях мають значну автономію, зокрема, самі призначають покарання. Ми бачили це в минулому. Також нам відомо про випадки, коли колишні військові отримували гарантії безпеки від талібів, але потім за ними приходили. Деяких стратили. Ці гарантії означають зовсім небагато", — пояснила представниця міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch Патриція Гроссман.

Судячи з відеозаписів, вулиці Панджшеру залишаються порожніми, попри те, що таліби закликають мешканців повертатися до звичайного життя.

"Вони мають виходити на вулиці, займатися повсякденними справами. Якщо це власник крамниці, нехай йде в крамницю. Якщо фермер — нехай відправляється на ферму. Ми тут, щоб захистити їх, їхні родини і життя", — заявив один з представників Талібану Абдулла Рахамані.

Що відомо

  • Вранці 15 серпня бойовики "Талібану" почали наступ на Кабул. Того ж дня в країні оголосили про мирну передачу влади талібам.
  • Рада безпеки ООН вимагає від екстремістів з руху "Талібан" дозволити афганцям безперешкодно залишати країну, нагадавши їм про відповідну обіцянку. Резолюцію щодо цього Радбез ООН ухвалив 30 серпня.
  • 31 серпня США остаточно вивели свої війська з Афганістану, таким чином завершивши 20-літню місію. Після відльоту останніх військових літаків, контроль над аеропортом Кабула встановили екстремісти з руху "Талібан".
  • Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що в Афганістані ще залишається 159 українців.
  • Талібан підняв свій прапор над президентським палацом у столиці Афганістану Кабулі. Це сталося у день, коли США і світ вшановують жертв терактів 11 вересня.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок