США завдали низку авіаударів по позиціях талібів у Афганістані

США завдали низку авіаударів по позиціях талібів у Афганістані

США завдали низку авіаударів по позиціях талібів у Афганістані
. thedefensepost.com

Сполучені Штати здійснили серію авіаударів по позиціях афганських талібів з метою допомогти урядовим військам Афганістану стримати наступ Талібану.

Про це повідомляє AFP.

"Протягом останніх кількох днів ми здійснили серію авіаударів для підтримки урядових сил. Авіаудари санкціонував керівник Центрального командування армії США (Centcom) генерал Кеннет Маккензі", – розповів представник Пентагону Джон Кірбі.

Кірбі повторив заяву міністра оборони Ллойда Остіна, що США залишаються "відданими допомозі афганським силам безпеки та афганському уряду вперед". Деталі щодо цілей авіаударів та їх результативності у Пентагоні не назвали.

Читайте також: "Нескорений Афганістан". Що означає наступ Талібану для країни та регіону

Нараз триває виведення військових підрозділів США та НАТО з Афганістану. Завершення виведення заплановане на осінь 2021 року. Паралельно в країні розгорнувся широкомасштабний наступ угрупування "Талібан", яке зуміло взяти під свій контроль значну частину території Афганістану.

Що відомо

  • 14 липня рух "Талібан" захопив контрольно-пропускний пункт "Спін-Болдак" на кордоні Афганістану і Пакистану, неподалік Кандагару.
  • 11 липня представники "Талібану" заявили, що взяли під контроль 85% території Афганістану. Однак офіційна влада країни заперечила цю інформацію.
  • 9 липня таліби захопили ключовий пункт пропуску на кордоні з Іраном.
  • 5 липня Таджикистан вирішив мобілізувати резервістів через загострення на кордоні з Афганістаном. У результаті боїв афганських сил із талібами на півночі країни із захоплених бойовиками районів на територію Таджикистану відступили понад 1000 військових.
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок