В Афганістані таліби захопили столицю провінції Німруз

В Афганістані таліби захопили столицю провінції Німруз

В Афганістані таліби захопили столицю провінції Німруз
. AP

6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.

Як повідомляє The New York Times, про захоплення міста повідомили афганські чиновники.

"Бойовики "Талібану" майже без опору захопивши Зарандж, столицю провінції Німруз на кордоні між Афганістаном та Іраном. За словами чиновників, представники влади міста уклала угоду з талібами, що дозволило б їм втекти з сім'ями до Ірану", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що захоплення міста є символічним, позаяк воно означає, що таліби відійшли від тактики захоплення виключно сільських районів. Так, переорієнтувавшись на захоплення столиць провінцій, першим впало 160-тисячне місто Зарандж.

Читайте також: В Афганістані за два місяці наступу талібів постраждала рекордна кількість мирних жителів — ООН
Афганістан
Положення міста Зарандж. Скріншот: Суспільне

Частини урядової армії вирішили зосередити свої сили на захисті міста Лашкаргах — столиці сусідньої провінції Гельменд, яке перебуває в облозі вже кілька днів.

Що відомо

  • 1 серпня в Афганістані військові заявили про вбивство понад 250 талібів.
  • 31 липня спецпредставник ЄС з питань Афганістану Томас Ніклассон заявив, що Європейський Союз не визнає "Талібан" легітимною владою Афганістану, якщо той здійснить у країні військовий переворот.
  • 25 липня Афганістан оголосив комендантську годину через наступ "Талібану".
  • 23 липня Сполучені Штати здійснили серію авіаударів по позиціях афганських талібів з метою допомогти урядовим військам Афганістану.
  • 14 липня рух "Талібан" захопив контрольно-пропускний пункт "Спін-Болдак" на кордоні Афганістану і Пакистану, неподалік Кандагару.
  • 11 липня представники "Талібану" заявили, що взяли під контроль 85% території Афганістану. Однак офіційна влада країни заперечила цю інформацію.
  • 9 липня таліби захопили ключовий пункт пропуску на кордоні з Іраном.
  • 5 липня Таджикистан вирішив мобілізувати резервістів через загострення на кордоні з Афганістаном. У результаті боїв афганських сил із талібами на півночі країни із захоплених бойовиками районів на територію Таджикистану відступили понад 1000 військових.
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок