З Кабула вилетів перший комерційний рейс після приходу до влади талібів. Він вивіз двох українців

З Кабула вилетів перший комерційний рейс після приходу до влади талібів. Він вивіз двох українців

Оновлюється
З Кабула вилетів перший комерційний рейс після приходу до влади талібів. Він вивіз двох українців
. Ілюстративне фото: pixabay

Зі столиці Афганістану Кабула вперше після захоплення влади Талібаном вилетів комерційний рейс. На ньому вилетіли двоє українців.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"9 вересня з міжнародного аеропорту Кабула вилетів перший комерційний рейс після переходу влади в Афганістані до Талібану. Qatar Airways вивезли понад сто людей. Переважна більшість - іноземці", — розповіли у відомстві.

Як зазначили в МЗС, Україна вже домовилася з Катаром, про можливість евакуації своїх громадян цим рейсом. Посольство в Таджикистані запропонувало українцям в Афганістані виїхати до Дохи із подальшим поверненням до України комерційними авіалініями.

"Зголосилися лише двоє українців: мати та її неповнолітня дитина. Відповідно до домовленості, катарська сторона забезпечила їхнє перевезення до Дохи та тимчасове розміщення в Катарі безкоштовно. Рейс прибув до Дохи вчора о 20:00", — зазначили в МЗС.

Наразі евакуйовані українці зробили ПЛР-тестування на коронавірус. У разі негативного результату вони зможуть повернутися в Україну "найближчим часом".

Що відомо

  • З 16 серпня українські літаки вивезли з Афганістану 700 людей, серед яких є українці та іноземні громадяни.
  • 28 серпня до Києва прибули три літаки з евакуйованими з Кабула українцями та іноземними громадянами. Загалом ці літаки доправили в Україну близько 360 громадян, приблизно 80 з яких — українці. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Україна евакуювала з Афганістану понад 600 людей. 26 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна вже вивезла з Афганістану 250 українців та членів їх сімей. Тоді в країні залишалося близько 90 українців.
  • Радикальне ісламістське угруповання "Талібан" 15 серпня 2021 року взяло під контроль Кабул. Президент Афганістану залишив країну.
Більше читайте тут: Великий онлайн подій в Афганістані

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок