Лідер Афганістану залишив країну. У Кабулі це підтвердили

Лідер Афганістану залишив країну. У Кабулі це підтвердили

Оновлено
Лідер Афганістану залишив країну. У Кабулі це підтвердили
. Аa.com.tr

Президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну та, за даними ЗМІ, перебуває у Таджикистані. У Вищій раді Афганістану з національного примирення підтвердили цю інформацію.

Про відліт Гані першим повідомило місцеве видання TOLOnews із посиланням на власні джерела.

Читайте також: "Нескорений Афганістан". Що означає наступ Талібану для країни та регіону

За інформацією Asia-Plus, афганський лідер відбув до Таджикистану. Його супроводжують радник з національної безпеки Хамдулла Мухіб та голова адміністрації Фазл Махмуд Фазлі. Представник афганського уряду Саджаді Нурістані повідомив, що після Таджикистану Гані має вилетіти в "третю країну", але в яку саме, поки не відомо.

Tasnim News Agency опублікувало відео відльоту президента Афганістану.

Читайте також: Чого очікувати Афганістану після передачі влади талібам. Відповідає експерт

Згодом очільник Вищої ради Афганістану з національного примирення Абдулла Абдулла підтвердив інформацію про відліт Гані після того, як у Кабулі відбулися перемовини між талібами та представниками афганського уряду.

"Уже колишній президент Афганістану залишив країну і свій народ", — заявив Абдулла у своєму зверненні у Facebook.

Нагадаємо, що 15 серпня таліби почали наступ на Кабул. Делегація представників радикального руху ведуть переговори з владою Афганістану щодо мирної передачі влади. Рух "Талібан" також заявив, що вже контролює 100% території Афганістану. Проте афганський журналіст Халед Нікзад, заявив Суспільному, що таліби контролюють 32 із 34-х провінцій Афганістану.

Що відомо

  • Станом на ранок 15 серпня таліби без бою захопили п'яте за величиною місто на сході Афганістану Джелалабад, а також місто Торкхам, який є основним прикордонним переходом на кордоні з Пакистаном.
  • 14 серпня екстремісти руху "Талібан" після кількох тижнів боїв взяли під контроль столицю провінції Гільменд Лашкаргах, а також місто Пулі-Алам, адміністративний центр провінції Логар. Цього ж дня вони бойовики захопили столицю північно-західної провінції Балх – Мазарі-Шаріф, яке є четвертим за величиною містом Афганістану.
  • 12 серпня екстремісти руху "Талібан" захопили стратегічне місто Газні на південному сході Афганістану. Воно стало першою захопленою бойовиками столицею у південній частині країни.
  • До кінця доби 12 серпня таліби взяли під контроль стратегічні міста Герат і Кандагар, які стали одинадцятою і дванадцятою провінційними столицями, захопленими бойовиками в Афганістані.
  • 11 серпня стало відомо, що адміністрація президента США Джозефа Байдена очікує, що бойовики терористичного руху Талібан захоплять Кабул, столицю Афганістану, раніше, ніж розраховувала американська розвідка. Це може статись протягом трьох місяців.
  • 11 серпня, таліби захопили місто Файзабад – воно стало вже дев'ятим провінційнім центром, над яким встановили контроль бойовики.
  • 10 серпня таліби повністю захопили міста Сарі-Пул та Саманган.
  • 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • 23 липня США здійснили серію авіаударів по позиціях афганських талібів з метою допомогти урядовим військам Афганістану.
  • 11 липня представники "Талібану" заявили, що взяли під контроль 85% території Афганістану. Однак офіційна влада країни заперечила цю інформацію..
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок