В Афганістані таліби захопили вже 9 центрів провінцій

В Афганістані таліби захопили вже 9 центрів провінцій

В Афганістані таліби захопили вже 9 центрів провінцій
. AP

Екстремісти руху "Талібан" в ніч на 11 серпня повністю захопили місто Файзабад, що є столицею північно-східної афганської провінції Бадахшан. Місто стало уже дев'ятим провінційним центром, над яким встановили контроль бойовики.

Про це повідомляє Al Jazeera.

"Озброєне угруповання "Талібан" станом на зараз (11 серпня — ред.) захопило понад чверть столиць провінцій Афганістану менш ніж за тиждень. Бойовики захопили дев'ять столиць провінцій в Афганістані з 6 серпня, включаючи Файзабад, Фарах, Пулі-Хумрі, Сарі-Пул, Шибарган, Айбак, Кундуз, Талукан та Зарандж", — йдеться у повідомленні.

Зокрема інформацію підтвердив один з місцевих депутатів Забіхулла Аттік. Він зазначив, що урядові сили безпеки відступили з міста після днів важких сутичок.

"Таліби зараз захопили місто", — заявив він.

Читайте також: Чому конфлікт в Афганістані триває вже понад 40 років
afghanistan.liveuamap
Місце розташування міста Файзабад. Скріншот: afghanistan.liveuamap

Як повідомляє "Радіо Свобода", президент Афганістану Ашраф Гані 11 серпня прибув до оточеної талібами столиці провінції Балх — міста Мазарі-Шариф, що також на півночі країни.

"Він має на меті підтримати урядові сили на тлі розширення територіальних здобутків бойовиків більш ніж на чверть столиць провінцій Афганістану менш ніж за тиждень. Гані планує "перевірити загальну безпеку в північній зоні", згідно з заявою, опублікованою офісом президента в Кабулі 11 серпня", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: За три доби в Афганістані було вбито майже 30 дітей — ЮНІСЕФ

Що відомо

  • 10 серпня таліби повністю захопили міста Сарі-Пул та Саманган.
  • 8 серпня стало відомо, що таліби захопили вже третю провінційну столицю в Афганістані.
  • 7 серпня, бойовики руху "Талібан" захопили місто Шибарган, столицю провінції Джаузджан на півночі Афганістану. Шиберган – оплот колишнього віцепрезидента Афганістану і воєначальника Абдула Рашида Дустума, прихильники якого ведуть боротьбу з повстанцями.
  • 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • 1 серпня в Афганістані військові заявили про вбивство понад 250 талібів.
  • 31 липня спецпредставник ЄС з питань Афганістану Томас Ніклассон заявив, що Європейський Союз не визнає "Талібан" легітимною владою Афганістану, якщо той здійснить у країні військовий переворот.
  • 25 липня Афганістан оголосив комендантську годину через наступ "Талібану".
  • 23 липня Сполучені Штати здійснили серію авіаударів по позиціях афганських талібів з метою допомогти урядовим військам Афганістану.
  • 14 липня рух "Талібан" захопив контрольно-пропускний пункт "Спін-Болдак" на кордоні Афганістану і Пакистану, неподалік Кандагару.
  • 11 липня представники "Талібану" заявили, що взяли під контроль 85% території Афганістану. Однак офіційна влада країни заперечила цю інформацію.
  • 9 липня таліби захопили ключовий пункт пропуску на кордоні з Іраном.
  • 5 липня Таджикистан вирішив мобілізувати резервістів через загострення на кордоні з Афганістаном. У результаті боїв афганських сил із талібами на півночі країни із захоплених бойовиками районів на територію Таджикистану відступили понад 1000 військових.
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок