Країни-донори виділять понад млрд доларів на гумдопомогу Афганістану

Країни-донори виділять понад млрд доларів на гумдопомогу Афганістану

Оновлено
Країни-донори виділять понад млрд доларів на гумдопомогу Афганістану
. Reach 871/defenseone

13 вересня під час донорської конференції Організації об'єднаних націй щодо гуманітарної ситуації в Афганістані у Женеві низка країн заявила про готовність виділити понад 1 млрд доларів на реалізацію гуманітарних проєктів.

Як пише Deutsche Welle, про це заяви генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш. Він додав, що однак "неможливо" визначити, яка частка з цих коштів надійде як реакція на заклик ООН щодо надання екстреної підтримки.

"Зокрема, Німеччина та Франція пообіцяли виділити на гуманітарну допомогу Афганістану по 100 млн євро, США — 54 млн євро, Швейцарія — 30 млн євро. Ще 20 млн доларів США буде виділено з фонду екстреної допомоги ООН", — йдеться у повідомленні.

Водночас глава МЗС ФРН Гайко Маас зазначив, що німецький уряд готовий надалі виділити ще 500 млн євро Афганістану на гуманітарні цілі.

Крім того, представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що екстремісти з руху "Талібан" повинні надати письмові гарантії для отримання гуманітарної допомоги: "Слів недостатньо. Ми повинні бачити дії".

Як передає кореспондентка Суспільного, 13 вересня генсек ООН також заявив, що організація екстрено виділяє 20 млн доларів.

"Сьогодні ми оголошуємо про виділення 20 млн доларів з центрального фонду реагування на надзвичайні ситуації ООН для підтримки гуманітарної операції в Афганістані. Сотні тисяч афганців змушені були покинути свої домівки. Афганістан зіштовхнувся із серйозною засухою, другою засухою за останні чотири роки. У багатьох їжа може скінчитися до кінця цього місяця", — заявив генсек.

За його словами, ООН і гуманітарна система забезпечують населення Афганістану зокрема харчовими продуктами та медичними послугами.

Читайте також: За пів століття понад 2 млн людей загинули через небезпечні кліматичні явища — ООН

"Ми створили надійний механізм та координацію відповідних мір в рамках зусиль в області розвитку гуманітарної допомоги, заснованої на правах людини. Фактично влада ("Талібан" — ред.) запевнила, що вони співпрацюватимуть, аби забезпечити допомогу громадянам Афганістану і підтвердили це у листі заступнику генерального секретаря — Мартіну Гріффітсу", — додав Гутерреш.

Він вказав, що персоналу і працівникам ООН мають надати можливість виконувати безпечно свої обов'язки "без утисків або залякувань". Водночас генсек відзначив, що організації потрібно більше фінансування "аби продовжити зусилля із порятунку життів в Афганістані". Зокрема він вкотре нагадав про необхідність виділення 606 млн доларів для організації чотиримісячної кампанії з допомоги 11 млн людей у країні.

Що відомо

  • 1 вересня генеральний секретар Організації об'єднаних націй Антоніу Гутерреш попередив про насування гуманітарної катастрофи в Афганістані, де близько половини населення потребує допомоги, щоб вижити.
  • Вранці 15 серпня бойовики "Талібану" почали наступ на Кабул. Того ж дня в країні оголосили про мирну передачу влади талібам.
  • Рада безпеки ООН вимагає від екстремістів з руху "Талібан" дозволити афганцям безперешкодно залишати країну, нагадавши їм про відповідну обіцянку. Резолюцію щодо цього Радбез ООН ухвалив 30 серпня.
  • 31 серпня США остаточно вивели свої війська з Афганістану, таким чином завершивши 20-літню місію. Після відльоту останніх військових літаків, контроль над аеропортом Кабула встановили екстремісти з руху "Талібан".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок