У столиці Афганістану посилили заходи безпеки через погрози талібів

У столиці Афганістану посилили заходи безпеки через погрози талібів

У столиці Афганістану посилили заходи безпеки через погрози талібів
. АР

Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

Як повідомляє NBC News, зокрема, у Кабулі встановлено контрольно-пропускні пункти та збільшено кількість військових.

Відповідно до мирної угоди, укладеної експрезидентом США Дональдом Трампом з рухом "Талібан" 2020 році (рух визнаний терористичною організацією в низці країн, зокрема в США, та контролює більшу частину Афганістану - ред.), іноземні війська мали залишити Афганістан до 1 травня 2021 року. Однак президент США Джозеф Байден заявив, що війська залишаться в країні ще на кілька місяців і будуть виведені до 11 вересня. У відповідь речник руху "Талібан" Забіхула Муджахід розцінив затримку з виведенням військ як порушення угоди та заявив, що "у моджахедів Ісламського емірату розв'язані руки для всіх необхідних заходів, які вони вважатимуть доцільними, проти окупаційних військ". Своєю чергою Вашингтон заявив, що якщо військові будуть атаковані, то вони захищатимуться "всіма наявними інструментами".

Зазначається, що за останні тижні насильство проти афганців різко загострилося. Зокрема, 29 квітня внаслідок вибуху автомобіля в місті Пул-е-Алам, столиці провінції Логар, загинули щонайменше 24 людини та 110 поранено.

За даними видання, 30 квітня представники Китаю, Пакистану, США та Росії провели зустріч з талібами та афганськими урядовцями в Катарі, на якій обговорили політичну ситуацію та підготовку до виведення іноземних військ. Зокрема, рух "Талібан" закликав вилучити його лідерів із санкційних списків.

Що відомо

  • 1 травня США і НАТО офіційно розпочали процес виведення військ з Афганістану.
  • Всередині квітня Австралія та Грузія заявили, що виведуть свої військові контингенти з Афганістану разом з НАТО.
  • Вторгнення США до Афганістану почалося після терористичного акту 11 вересня 2001 року через підозру, що таліби переховували членів "Аль-Каїди".
  • У бойових діях загинули 2400 американських військових та понад 10 тисяч талібів, афганських військових і цивільних.
  • Про бажання зустрітися з представниками "Талібану" у 2019 році заявив президент США Дональд Трамп.
  • Семиденне перемир'я між талібами та США почало діяти 21 лютого 2020 року.
  • 29 лютого 2020 року США підписали мирну угоду з афганським ісламістським угрупуванням "Талібан" після 18 років війни. Планувалось, що виведення американських військових з Афганістану відбудеться до кінця січня 2021 року, проте виведення військ відтермінувалося.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок