В Афганістані таліби захопили ще дві провінційні столиці

В Афганістані таліби захопили ще дві провінційні столиці

В Афганістані таліби захопили ще дві провінційні столиці
. AP

Екстремісти руху "Талібан" повністю захопили ще дві столиці провінцій Афганістану — міста Сарі-Пул та Саманган. Наразі таліби контролюють п'ять провінційних центрів.

Як повідомляє Associated Press, бойовики посилили свої атаки на переважній частині території країни, зосередивши свої зусилля навколо столиць провінцій після того, як вони здобули перевагу переважно у сільській місцевості.

"У понеділок (9 серпня — ред.) вони контролювали п'ять із 34 столиць провінцій країни. Водночас вони продовжили кампанію вбивств, спрямованих на вищих урядовців у столиці (Афганістану — ред.) Кабулі", — йдеться у повідомленні.

Двоє депутатів із північної провінції Саманган — Хаятулла Самангані та Махбоба Рахмат заявили, що 9 серпня столиця провінції Айбак без опору перейшла під контроль талібів. Вони сказали, що влада міста втекла до іншого району. Член ради провінції Мохаммад Хашим Сарварі додав, що раніше бойовики "Талібану" захопили три райони провінції, перш ніж заволодіти столицею.

Читайте також: "Талібан" заявив про захоплення в'язниці та звільнення ув'язнених

За словами голови ради провінції Сарі-Пул Мохаммада Нура Рахмані, таліби захопили столицю провінції після більш ніж тижневого опору афганських сил безпеки. За його словами, урядові сили повністю вийшли з провінції. Рахмані додав, що кілька провладних командирів місцевих ополченців також здалися талібам без бою, що дозволило повстанцям отримати контроль над усією провінцією.

Зазначається, що таліби продовжують бої за контроль над містом Кундуз, столицею північної провінції Кундуз попри те, що у неділю вони встановили свій прапор на головній площі міста.

Наступ відбувається попри осуд дій талібів з боку міжнародної спільноти та попередження ООН про те, що воєнна перемога та захоплення територій "Талібаном" не будуть визнані. Таліби також не прислухалися до закликів повернутися за стіл переговорів та продовжити мирні переговори з урядом Афганістану.

Що відомо

  • 8 серпня стало відомо, що таліби захопили вже третю провінційну столицю в Афганістані.
  • 7 серпня, бойовики руху "Талібан" захопили місто Шибарган, столицю провінції Джаузджан на півночі Афганістану. Шиберган – оплот колишнього віцепрезидента Афганістану і воєначальника Абдула Рашида Дустума, прихильники якого ведуть боротьбу з повстанцями.
  • 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • 1 серпня в Афганістані військові заявили про вбивство понад 250 талібів.
  • 31 липня спецпредставник ЄС з питань Афганістану Томас Ніклассон заявив, що Європейський Союз не визнає "Талібан" легітимною владою Афганістану, якщо той здійснить у країні військовий переворот.
  • 25 липня Афганістан оголосив комендантську годину через наступ "Талібану".
  • 23 липня Сполучені Штати здійснили серію авіаударів по позиціях афганських талібів з метою допомогти урядовим військам Афганістану.
  • 14 липня рух "Талібан" захопив контрольно-пропускний пункт "Спін-Болдак" на кордоні Афганістану і Пакистану, неподалік Кандагару.
  • 11 липня представники "Талібану" заявили, що взяли під контроль 85% території Афганістану. Однак офіційна влада країни заперечила цю інформацію.
  • 9 липня таліби захопили ключовий пункт пропуску на кордоні з Іраном.
  • 5 липня Таджикистан вирішив мобілізувати резервістів через загострення на кордоні з Афганістаном. У результаті боїв афганських сил із талібами на півночі країни із захоплених бойовиками районів на територію Таджикистану відступили понад 1000 військових.
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок