Байден вважає правильним рішення про виведення військових з Афганістану — звернення

Байден вважає правильним рішення про виведення військових з Афганістану — звернення

Доповнено
Байден вважає правильним рішення про виведення військових з Афганістану — звернення
. Фото: AP

Президент США Джо Байден заявив, що не шкодує про виведення американських військових з Афганістану попри швидку кризу влади та захоплення міст терористами.

Про це Байден сказав під час звернення з Білого дому.

"США дали афганським військам все, що їм було потрібно, але не змогли забезпечити волею до перемоги", — сказав президент США.

Він додав, що досі вважає правильним рішення про виведення військ, але ситуація в країні розгорталася стрімкіше, ніж передбачалося: політичне керівництво Афганістану здалося і втекло, а військові відмовилися битися з талібами.

"Американські військові не повинні гинути у війні, яку самі афганці відмовляюся вести. Якщо афганські військові не здатні захистити країну, ще рік присутності американської армії нічого не змінить", — сказав він.

За словами Байдена, через 20 років він на "власному гіркому досвіді" переконався, що ніколи не було гарного часу для виведення американських військ. У відповідь на критику про те, що США не діяли досить швидко, щоб евакуювати афганських мирних жителів, Байден сказав, що причина затримки була з обох сторін.

"Афганці не хотіли їхати раніше", — сказав він.

Інша причина, за його словами, полягала в тому, що афганські офіційні особи не хотіли провокувати "кризу довіри", який трапилася б, якби почалася масова евакуація.

Президент США пообіцяв "не повторювати помилок, які ми зробили в минулому".

"Я хочу запитати тих, хто стверджує, що ми повинні залишитися. Скільки ще поколінь дочок і синів Америки ви б хотіли, щоб я відправив битися в цій громадянській війні в Афганістані? Скільки ще життів, американських життів, це коштує? Скільки ще треба рядів надгробків на Арлінгтонському національному кладовищі? Я не повторю помилок, які ми зробили в минулому", — наголосив Байден.

Водночас він визнав, що багатьом в США та Афганістані боляче бачити, як розгортаються події на місцях.

"Сцени, які ми спостерігаємо в Афганістані, вони особливо нестерпні для наших ветеранів, наших дипломатів, гуманітарних працівників, для всіх, хто провів час на місцях, працюючи на підтримку афганського народу. Для тих, хто втратив близьких в Афганістані, і для американців, які воювали і служили в цій країні. Це глибоко особисте і для мене теж. Я працював над цими питаннями так довго, як ніхто інший", — зазначив президент США.

Очільник Білого дому додав, що США й надалі підтримуватимуть афганський народ та виступатимуть на захист прав жінок: "Права людини повинні бути центром нашої зовнішньої політики, а не периферією. Але шлях до цього лежить не через нескінченні військові розгортання".

Що відомо

  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.
  • 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • 10 серпня таліби повністю захопили міста Сарі-Пул та Саманган.
  • 11 серпня, таліби захопили місто Файзабад – воно стало вже дев'ятим провінційнім центром, над яким встановили контроль бойовики.
  • 12 серпня екстремісти руху "Талібан" захопили стратегічне місто Газні на південному сході Афганістану. Воно стало першою захопленою бойовиками столицею у південній частині країни.
  • Вранці 15 серпня бойовики "Талібану" почали наступ на Кабул. Згодом рух "Талібан" заявив, що вже контролює 100% території Афганістану. Проте афганський журналіст Халед Нікзад заявив Суспільному, що таліби контролюють 32 із 34-х провінцій Афганістану.
  • США та низка країн ЄС почали термінову евакуацію співробітників своїх посольств в Афганістані через наступ талібів.
  • ЗМІ повідомили, що президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну та перебуває у Таджикистані. Згодом Гані пояснив своє рішення виїхати з країни, щоб запобігти кровопролиттю. Того ж дня в Афганістані оголосили про мирну передачу влади талібам.

Читайте також

Афганістан оголосив про мирну передачу влади талібам. Текстовий онлайн

"Нескорений Афганістан". Що означає наступ Талібану для країни та регіону

Чому конфлікт в Афганістані триває вже понад 40 років

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок