Таліби оголосили про повний контроль над Афганістаном. Журналіст із Кабула заперечив це

Таліби оголосили про повний контроль над Афганістаном. Журналіст із Кабула заперечив це

Важливо
Таліби оголосили про повний контроль над Афганістаном. Журналіст із Кабула заперечив це
. AP

Радикальний рух "Талібан" заявив, що контролює 100% території Афганістану. Однак афганський журналіст, який перебуває у Кабулі, у коментарі Суспільному спростував цю інформацію.

Як повідомив телеканал Al Arabiya із посиланням на заяву "Талібану", лідери руху наказали іноземцям залишити Кабул або зареєструватися у представників "Талібану".

Проте афганський журналіст Халед Нікзад, який зараз перебуває у Кабулі, у коментарі Суспільному повідомив, що міста Панджшер і Кабул все ще перебувають ще контролем уряду Афганістану.

"Ситуація тривожна. Талібан взяв під контроль 32 провінції Афганістану. Тримаються ще провінції Панджшер і Кабул", — заявив він.

Читайте також: "Нескорений Афганістан". Що означає наступ Талібану для країни та регіону

Раніше повідомлялося, що бойовики "Талібану" почали наступ на Кабул, а делегація представників радикального руху почала переговори з владою Афганістану в президентському палаці щодо мирної передачі влади.

Що відомо

  • Станом на ранок 15 серпня таліби без бою захопили п'яте за величиною місто на сході Афганістану Джелалабад, а також місто Торкхам, який є основним прикордонним переходом на кордоні з Пакистаном.
  • 14 серпня екстремісти руху "Талібан" після кількох тижнів боїв взяли під контроль столицю провінції Гільменд Лашкаргах, а також місто Пулі-Алам, адміністративний центр провінції Логар. Цього ж дня вони бойовики захопили столицю північно-західної провінції Балх – Мазарі-Шаріф, яке є четвертим за величиною містом Афганістану.
  • 12 серпня екстремісти руху "Талібан" захопили стратегічне місто Газні на південному сході Афганістану. Воно стало першою захопленою бойовиками столицею у південній частині країни.
  • До кінця доби 12 серпня таліби взяли під контроль стратегічні міста Герат і Кандагар, які стали одинадцятою і дванадцятою провінційними столицями, захопленими бойовиками в Афганістані.
  • 11 серпня стало відомо, що адміністрація президента США Джозефа Байдена очікує, що бойовики терористичного руху Талібан захоплять Кабул, столицю Афганістану, раніше, ніж розраховувала американська розвідка. Це може статись протягом трьох місяців.
  • 11 серпня, таліби захопили місто Файзабад – воно стало вже дев'ятим провінційнім центром, над яким встановили контроль бойовики.
  • 10 серпня таліби повністю захопили міста Сарі-Пул та Саманган.
  • 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • 23 липня США здійснили серію авіаударів по позиціях афганських талібів з метою допомогти урядовим військам Афганістану.
  • 11 липня представники "Талібану" заявили, що взяли під контроль 85% території Афганістану. Однак офіційна влада країни заперечила цю інформацію..
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

Читайте також

"Нескорений Афганістан". Що означає наступ Талібану для країни та регіону

"У тилу" ІДІЛ: як Україна повертає дружин та дітей бойовиків із сирійських таборів

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок