США і НАТО офіційно почали виводити війська з Афганістану

США і НАТО офіційно почали виводити війська з Афганістану

США і НАТО офіційно почали виводити війська з Афганістану
. smh.com.au

Через майже 20 років військової присутності в Афганістані 1 травня США і Північноатлантичний альянс (НАТО) офіційно розпочали процес виведення військ з цієї країни.

Як повідомляє ВВС, 1 травня є символічною датою, адже саме в цей день відзначається 10 років від дня, коли збройні сили США оголосили про знищення лідера ісламістської терористичної організації "Аль-Каїда" Осаму бен Ладена після перестрілки в Абботтабаді (Пакистан). Як зазначається, виведення американських військ з Афганістану починається на тлі запеклих сутичок між талібами та урядовими силами, за відсутності мирної угоди. Зокрема, в центральній провінції Газні був зафіксований спалах насильства, який призвів до загибелі людей. А 29 квітня внаслідок вибуху автомобіля в місті Пул-е-Алам, столиці провінції Логар, загинули щонайменше 24 людини та 110 поранено, переважно школярі.

Президент США Джозеф Байден вважає, що виведення американських військ є виправданим, оскільки американські сили переконались, що Афганістан знову не зможе стати базою для "іноземних джихадистів, які планують змови проти Заходу". Водночас президент Афганістану Ашраф Гані заявив, що урядові війська здатні тримати повстанців на відстані.

Відповідно до мирної угоди, укладеної з рухом "Талібан" 2020 році, спочатку американські збройні сили мали залишити Афганістан до 1 травня, але Байден відтермінував цю дату. Речник руху "Талібану" заявив, що затримка з графіком виведення військового контингенту порушила умови угоди та означає, що бойовики більше не зобов'язані утримуватись від нападів на іноземні сили. За даними ЗМІ, завершити виведення військ США планують до 11 вересня цього року — 20-ї річниці терактів у Штатах.

Що відомо

  • Всередині квітня Австралія та Грузія заявили, що виведуть свої військові контингенти з Афганістану разом з НАТО.
  • Вторгнення США до Афганістану почалося після терористичного акту 11 вересня 2001 року через підозру, що таліби переховували членів "Аль-Каїди".
  • У бойових діях загинули 2400 американських військових та понад 10 тисяч талібів, афганських військових і цивільних.
  • Про бажання зустрітися з представниками "Талібану" у 2019 році заявив президент США Дональд Трамп.
  • Семиденне перемир'я між талібами та США почало діяти 21 лютого 2020 року.
  • 29 лютого 2020 року США підписали мирну угоду з афганським ісламістським угрупуванням "Талібан" після 18 років війни. Планувалось, що виведення американських військових з Афганістану відбудеться до кінця січня 2021 року, проте виведення військ відтермінувалося.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок