12 українців перебувають на військовій базі поблизу Кабула — МЗС

12 українців перебувають на військовій базі поблизу Кабула — МЗС

Важливо
12 українців перебувають на військовій базі поблизу Кабула — МЗС
. з відкритих джерел

В Афганістані на військовій базі поблизу столиці країни — Кабула перебувають 12 громадян України. Міністерство закордонних справ підтримує з ними зв'язок і інструктує про подальші кроки щодо евакуації.

Про це у коментарі Суспільному повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

"МЗС відомо про дванадцятьох українців, які зараз перебувають на військовій базі в околицях Кабула. Наше посольство підтримує із ними зв‘язок і буде інструктувати про подальші кроки, щойно з‘явиться можливість евакуації", — розповів дипломат.

Читайте також: В Афганістані таліби оголосили амністію для місцевих чиновників. Текстовий онлайн

Що відомо

  • Станом на ранок 17 серпня 120 громадян України та члени їхніх родин виявили бажання евакуюватися з Афганістану. Йдеться про українців афганського походження та осіб, які працюють за приватними контрактами. З усіма підтримується зв'язок.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав українців, які перебувають на території Афганістану, повідомляти до посольств Таджикистану та Пакистану про своє місцезнаходження, аби МЗС могло організувати їхню евакуацію.
  • Раніше Міністерство закордонних справ закликало українців утриматися від поїздок до Афганістану через ескалацію збройного конфлікту на території Республіки.
  • Також у МЗС заявили, що посольства України в Таджикистані та Пакистані допомагатимуть українцям, які перебувають в Афганістані після захоплення влади екстремістами руху "Талібан".
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.
  • З травня до серпня таліби розгорнули наступ по всій країні проти проурядових сил — переважно на сільській території. 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • Після цього екстремісти розпочали захоплювати найбільші міста країні і вранці 15 серпня бойовики "Талібану" почали наступ на Кабул. Згодом рух "Талібан" заявив, що вже контролює 100% території Афганістану. Проте афганський журналіст Халед Нікзад заявив Суспільному, що таліби контролюють 32 із 34-х провінцій Афганістану.
  • США та низка країн ЄС почали термінову евакуацію співробітників своїх посольств в Афганістані через наступ талібів.
  • ЗМІ повідомили, що президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну та перебуває у Таджикистані. Згодом Гані пояснив своє рішення виїхати з країни, щоб запобігти кровопролиттю.
  • Того ж дня в Афганістані оголосили про мирну передачу влади талібам.
  • 16 серпня президент США Джо Байден заявив, що не шкодує про виведення американських військових з Афганістану попри швидку кризу влади та захоплення міст терористами.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок