"Нескорений Афганістан". Що означає наступ Талібану для країни та регіону

"Нескорений Афганістан". Що означає наступ Талібану для країни та регіону

"Нескорений Афганістан". Що означає наступ Талібану для країни та регіону
. AP

Представники угрупування "Талібан"Радикальний ісламістський рух сунітського напрямку, що зародився в Афганістані у 1994 році заявили, що вони контролюють 85% всієї території Афганістану. Офіційна влада в Кабулі заперечує заяви талібів, але постійне поповнення списку захоплених населених пунктів свідчить, що експансія Талібану в Афганістані набирає обертів, а відбувається це на тлі виведення військ США та НАТО.

Що відбувається у країні та які наслідки для регіону матиме ймовірна перемога талібів у "довгій війні" за Афганістан – у матеріалі Суспільного.

Трохи передісторії

1 травня 2021 року США розпочали виведення своїх військових підрозділів з території Афганістану після 20 років перебування в країні. Виведення американських військ з Афганістану стало можливим відповідно до умов мирної угоди, укладеної з рухом "Талібан" у 2020 році.

Паралельно з виведенням американських військових таліби активізували наступ на позиції урядових сил Афганістану, і зайняли низку ділянок фронту. Зокрема взяли під свій контроль значну частину афгансько-таджикистанського кордону, чим викликали реакцію Таджикистану – уряд країни запросив військової допомоги у РФ та інших союзників по ОДКБОрганізація договору про колективну безпеку. Військово-політична міжнародна організація, до якої входять Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан..

Ще до початку виведення військ американські розвідувальні структури прогнозували, що в урядових військ Афганістану невеликі шанси на успішне протистояння талібам. Розвиток подій продемонстрував, що прогнози в цілому були правильними, а подекуди навіть відстали від темпів наступу "Талібану".

"Ці прогнози були настільки очевидними, що їх навіть прогнозами назвати важко, скоріше констатаціями фактів. В умовах вакууму влади було очевидно, що "Талібан" спробує взяти під свій контроль максимум територій, а урядові війська будуть почуватися щонайменше "розгублено" у протистоянні з талібами", – розповів Суспільному виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Афганістан Талібан
Бойовики Талібану, Афганістан, 2021. АР
Таліби просуваються швидше, ніж прогнозували.

Крім того, непрогнозованими стали успіхи "Талібану" на півночі Афганістану, де у руху більше противників, аніж прихильників.

"Таліби просуваються швидше, ніж прогнозували. Таку масову здачу військових частин та техніки з боку афганських силовиків, яку ми спостерігаємо, мало хто прогнозував. Також доволі неочікуваними виявилися успіхи талібів на півночі країни, де проживають національні меншини, які були центром антиталібського опору", – каже аналітик Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Чи варто готуватися до талібського уряду

Експерти наголошують, що поки зарано говорити про остаточну перемогу "Талібану", але вірогідність того, що рух значною мірою візьме під свій контроль владу в країні, стає незаперечним фактом.

"Попереду ще місяці війни, якщо "Талібан" захоче вести війну з Кабулом. Адже угоди між талібами та американцями передбачали досягнення певної мирної угоди між урядом та талібами. Талібан хоче бути легітимною владою, а не просто ісламістами, які захопили країну. А для цього необхідний певний формат легітимної передачі влади", – пояснив Семиволос.

Афганістан Талібан
Ашраф Гані, чинний президент Афганістану. АР

Крім того, попри повідомлення про контроль над виключною більшістю – 85% – території Афганістану, залишаються регіони, де Талібан не зможе самостійно контролювати ситуацію. А отже, владою доведеться з кимось "ділитися".

"У "Талібану" не вистачить сил і ресурсів, аби самостійно контролювати усю територію Афганістану. Є регіони, де у талібів критично бракує впливу. Тому будуть необхідні домовленості з місцевими елітами. Тож, коли таліби прийдуть до влади, а вони прийдуть, ми станемо свідками формування нової політичної системи в країні", – додав Куса.

Загроза для регіону

Будучи доволі радикальним ісламістським рухом, "Талібан" залишається зосередженим на внутрішніх проблемах Афганістану, а представники руху постійно заявляють, що не мають зовнішніх претензій та амбіцій. Утім, це не означає, що перемоги "Талібану" в Афганістані залишаться непоміченими в ісламському світі.

"Те, що "Талібан" зосереджений на внутрішніх проблемах, аж ніяк не суперечить тому, що інші ісламістські рухи будуть надихатися його успішним досвідом. Ідеться про оточення Ізраїлю – Хамас та Хезболла. Крім того, є так звана Ісламська держава на теренах Африки, різноманітні рухи на території Сирії та Іраку. Тому безпекові виклики постануть для всього регіону", – розповів Суспільному аналітик Українського інституту майбутнього Олександр Богомолов.

Афганістан Талібан
Бойовики ХАМАС, Палестина. Фото: АР

Крім того, сусіднім з Афганістаном країнам вистачає власних проблем, і повернення додому "гарячих ісламістських голів", які знайшли прихисток на території Афганістану, а тепер втікатимуть від утисків з боку талібів, може стати реальним сценарієм, вважає Куса.

"Ісламські проєкти у сусідніх з Афганістаном країнах, таких, як Таджикистан та Узбекистан, наразі фактично загнані у підпілля, можуть надихнутися успіхами талібів та активізувати свою діяльність. Крім того, хвиля біженців, в тому числі ісламістів з Таджикистану, які знайшли на території Афганістану прихисток після поразки у війні, може спровокувати хвилю нестабільності. Тож саме це, а не пряма загроза нападу талібів, найбільше непокоїть сусідні політичні режими", – зазначив Ілія Куса.

Нові гравці на афганській шахівниці

Не варто забувати, що майбутнє Афганістану не обмежується трикутником відносин "уряд-таліби-США". Вихід американських військ породжує в країні вакуум сили, і багато регіональних та глобальних гравців будуть у нього затягнуті.

"Існує так званий "афганський синдром", суть якого полягає у втомі від Афганістану. Мені здається, багато держав були б раді залишити цю країну напризволяще, аби лише її проблеми залишалися в межах кордонів. Але просто взяти і забути про Афганістан не вийде. Реагувати на події доведеться. Іран, Туреччина, Індія, Пакистан та Китай – всі ті країни, що і раніше були присутні в Афганістані, будуть у різних формах впливати на ситуацію", – зауважив Семиволос.

Афганістан Талібан
Сі Цзиньпін, голова Китайської Народної Республіки. Фото: Financial Times

Утім, серед усіх можливих нових гравців на "афганській шахівниці, особливе місце посідає всюдисущий Китай, який вже налагоджує відносини з "Талібаном". На заваді цьому не стали навіть постійні утиски мусульманської спільноти в Китаї, які "чомусь" зовсім не турбують ісламістів талібів.

"Успіхами "Талібану" не в останню чергу цікавиться Китай, і цікавиться саме в позитивному сенсі. В умовах конкуренції із Заходом у геополітичній площині Китай вустами свого лідера заявив, що збирається зайняти ту нішу, яка вивільнилася після виходу США з Афганістану. Робити це Китай буде в альянсі з Пакистаном, який є тривалим партнером КНР. Враховуючи, що навіть в разі повної перемоги "Талібану" ситуація в Афганістані все одно стабілізується, це відкриває можливість для інфраструктурних та економічних проєктів", – додав Богомолов.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок