Віцепрезидент Афганістану оголосив себе очільником країни та закликав чинити опір Талібам

Віцепрезидент Афганістану оголосив себе очільником країни та закликав чинити опір Талібам

Віцепрезидент Афганістану оголосив себе очільником країни та закликав чинити опір Талібам
. BBC

Віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язки президента та закликав народ чинити опір "Талібану".

Про це Амрулла Салех повідомив у Twitter.

"Відповідно до Конституції Афганістану, за відсутності, втечі, відставки або смерті президента, перший віце-президент стає тимчасовим президентом. Зараз я перебуваю у своїй країні та є законним виконувачем обов'язки президента", – заявив Салех.

Салех наголосив, що продовжить боротьбу з "Талібаном" та звернувся до народу Афганістану із закликом чинити опір

"Ми, афганці, повинні довести, що Афганістан – це не В'єтнам, а таліби навіть віддалено не схожі на в'єтконгівців. На відміну від США і НАТО, ми не втратили духу і бачимо попереду величезні можливості. Приєднуйтесь до опору", – закликав Салех.

Що відомо

  • Станом на ранок 17 серпня 120 громадян України та члени їхніх родин виявили бажання евакуюватися з Афганістану. Йдеться про українців афганського походження та осіб, які працюють за приватними контрактами. З усіма підтримується зв'язок.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав українців, які перебувають на території Афганістану, повідомляти до посольств Таджикистану та Пакистану про своє місцезнаходження, аби МЗС могло організувати їхню евакуацію.
  • Раніше Міністерство закордонних справ закликало українців утриматися від поїздок до Афганістану через ескалацію збройного конфлікту на території Республіки.
  • Також у МЗС заявили, що посольства України в Таджикистані та Пакистані допомагатимуть українцям, які перебувають в Афганістані після захоплення влади екстремістами руху "Талібан".
  • 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.
  • З травня до серпня таліби розгорнули наступ по всій країні проти проурядових сил — переважно на сільській території. 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.
  • Після цього екстремісти розпочали захоплювати найбільші міста країні і вранці 15 серпня бойовики "Талібану" почали наступ на Кабул. Згодом рух "Талібан" заявив, що вже контролює 100% території Афганістану. Проте афганський журналіст Халед Нікзад заявив Суспільному, що таліби контролюють 32 із 34-х провінцій Афганістану.
  • США та низка країн ЄС почали термінову евакуацію співробітників своїх посольств в Афганістані через наступ талібів.
  • ЗМІ повідомили, що президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну та перебуває у Таджикистані. Згодом Гані пояснив своє рішення виїхати з країни, щоб запобігти кровопролиттю.
  • Того ж дня в Афганістані оголосили про мирну передачу влади талібам.
  • 16 серпня президент США Джо Байден заявив, що не шкодує про виведення американських військових з Афганістану попри швидку кризу влади та захоплення міст терористами.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок