Пінчук, Фельдман, Колесніков і не лише. Представники великого бізнесу зустрілися із Зеленським

Пінчук, Фельдман, Колесніков і не лише. Представники великого бізнесу зустрілися із Зеленським

Ексклюзивно

В Офісі президента 23 лютого відбулася зустріч Володимира Зеленського з представниками великого бізнесу, яку він анонсував напередодні. Про це з місця події повідомляє кореспондентка Суспільного Влада Прізова.

Зокрема до ОП зайшли Віктор Пінчук, Олександр Фельдман, Максим Тимченко, Степан Івахів, Віталій Войтович і Зиновій Козицький. Усі вони стверджують, що не виїжджатимуть із України на тлі загострення безпекової ситуації та не знають, про що з ними говоритиме Зеленський.

Пінчук, Фельдман, Колесніков і не лише. Представники великого бізнесу зустрілися із Зеленським
На фото зокрема Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, Борис Колесников, Віктор Тарута, Гліб Загорілий, Єфименко Костянтин, Василь Хмельницький, Томаш Фіала, брати Суркіси, Герега подружжя, Зиновій Козицький. Фото: ОП

"Не було вимог, було одне — залишайтеся в Україні, інвестуйте в Україну, будьте українцями. Суперечок не було. Була розмова про всіляке стимулювання бізнесу, всі розуміють, що ситуація безпрецедентна, і мають бути, кроки які підтримають економіку", — розповів журналістам Сергій Тігіпко за підсумками зустрічі.

За його словами, "майже всі" учасники зустрічі підтримали Зеленського і пообіцяли "консолідовано працювати на Україну".

Вадим Новінський розповів журналістам, що із Зеленським обговорювали, як держава може допомогти бізнесу і бізнес — державі "у цей важкий час".

"Йшлося про підтримку бізнесу, але для цього потрібно багато часу для обговорення. Зараз не той час, коли ми можемо витрачати час президента у цьому форматі. Це буде обговорюватися у робочих групах, які буде координувати заступник офісу президента Владислав Шурма, і він буде збирати всі пропозиції бізнесу як підтримати бюджет та економіку", — пояснив Новінський.

Своєю чергою прессекретар президента Сергій Никифоров відмовився уточнювати подробиці зустрічі, як і кількість присутніх на ній учасників. Він уточнив, що у зустрічі брали участь представники силового блоку.

"Зустріч була результативною, почули одне одного, і держава висловила підтримку підприємцям, і вони своєю чергою висловили підтримку державі і готові підставити своє плече. Щодо підтримки підприємців жодної конкретики поки не можу сказати", — розповів Никифоров.

Що представники бізнесу казали до зустрічі

Пінчук, Фельдман, Колесніков і не лише. Представники великого бізнесу йдуть на зустріч із Зеленським
Пінчук, Фельдман, Колесніков і не лише. Представники великого бізнесу йдуть на зустріч із Зеленським. Віталій Войтович. Фото: Влада Прізова / Суспільне

"Ми готові допомагати фінансово, продуктами харчування, всі працюємо, люди згуртовані… Я сьогодні представляю харчову галузь, м’ясопереробну, харчову, аграрну. У нас є питання і пропозиції, але не знаю формат сьогоднішніх зборів. Я та моя родина будуть залишатися в Україні", — зазначив перед зустріччю Віталій Войтович.

Пінчук, Фельдман, Колесніков і не лише. Представники великого бізнесу йдуть на зустріч із Зеленським
Пінчук, Фельдман, Колесніков і не лише. Представники великого бізнесу йдуть на зустріч із Зеленським. Максим Тимченко. Фото: Влада Прізова / Суспільне

"Я сподіваюсь, що у нас буде чітка, предметна розмова, ми зробимо усе, що від нас залежить, щоб була стабільна ситуація з енергопостачанням. Було достатньо вугілля, електроенергії, і щоб Україна була енергобезпечна", — розповів журналістам Максим Тимченко.

Пінчук, Фельдман, Колесніков і не лише. Представники великого бізнесу йдуть на зустріч із Зеленським
Пінчук, Фельдман, Колесніков і не лише. Представники великого бізнесу йдуть на зустріч із Зеленським. Борис Колексніков. Фото: Влада Прізова / Суспільне

"Бізнес завжли був із суспільством і у важкі хвилини завжди приходив на допомогу. Тому я вважаю, що має буде відверта розмова, чим бізнес може допомогти державі. Зараз бартерних відносин немає, тому треба допомагати тільки грошима. Послухаємо, що скаже президент, і треба всім об’єднатися", — сказав Борис Колесніков.

Нагадаємо, Володимир Зеленський у зверненні 22 лютого анонсував запровадження програми економічного патріотизму. За його словами, це означає додаткові стимули для локалізації українського виробництва, цільові програми підтримки окремих галузей та зменшення податкового навантаження на бізнес та обмеження перевірок.

23 лютого Рада національної безпеки і оборони погодила введення режиму надзвичайного стану по всій країні, окрім Донецької і Луганської областей, на 30 днів. Рішення ще має затвердити Верховна Рада.

Читайте також: Права та обов’язки громадян під час надзвичайного стану

Що відомо

  • 21 лютого ватажки самопроголошених "Донецької та Луганської народних республік" Денис Пушилін та Леонід Пасєчнік синхронно звернулися до президента Росії Володимира Путіна з проханням визнати "Л/ДНР". Після цього президент РФ Володимир Путін визнав правосуб'єктність самопроголошених "ЛНР" і "ДНР" і підписав відповідний указ. Рішення було ухвалене після засідання Ради безпеки РФ 21 лютого.
  • Обидві палати парламенту Росії на засіданні у вівторок, 22 лютого, визнали правосуб'єктність самопроголошених “ДНР” і “ЛНР”. Рішення ухвалили одноголосно. Путін заявив, що "Л/ДНР" визнають у межах Донецької та Луганської областей, і підтвердив, що це означає крах Мінських домовленостей.
  • Рада Федерації (верхня палата парламенту) Росії 22 лютого схвалила звернення Путіна про використання Збройних сил країни за кордоном — а саме на території самопроголошених "Л/ДНР".
  • 22 лютого президент США Джо Байден оголосив про запровадження санкцій проти РФ через визнання нею так званих "Л/ДНР". Обмеження стосуються російського суверенного боргу, двох банківських установ та представників російських еліт та їхніх сімей. У Росії пообіцяли відреагувати на них "вивірено і відчутно, не обов'язково симетрично".
  • 23 лютого ЄС запровадив санкції проти 351 депутата Державної думи РФ та 27 фізичних і юридичних осіб. За даними "Радіо Свобода", туди також потрапили офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова, головний редактор RT Маргарита Симоньян і телеведучий Володимир Соловйов.
  • Окремо санкції запровадили Велика Британія, Японія, Австралія та Канада. А Верховна Рада 23 лютого підтримала звернення до Ради національної безпеки і оборони про запровадження санкцій проти депутатів Держдуми Росії, які ініціювали визнання терористичних організацій “Л/ДНР” незалежними державами.
  • З листопада 2021 року біля кордонів України Росія стягує свої війська і техніку. За оцінками Києва і Заходу, йдеться про понад 150 тисяч військових у прикордонних російських областях, окупованому Криму і Білорусі, де тривають спільні з РФ військові навчання "Союзна рішучість-2022".

Читайте також

Загроза військового вторгнення Росії та що відбувається на Донбасі. Онлайн

"Потрібно мати бачення реінтеграції" — дипломати та правозахисники про рішення РФ щодо "Л/ДНР"

"Зібрати документи та залити їх на "хмару" — волонтери про брак інформації від влади та плани дій

Що має бути в евакуаційному рюкзаку школяра. Розповідає освітній омбудсмен

Як потурбуватися про домашніх тварин в умовах ескалації. Розповідають зоозахисники

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок