Зеленський про наступ РФ на Харківщині: "Ситуацію вдалося стабілізувати"

Зеленський про наступ РФ на Харківщині: "Ситуацію вдалося стабілізувати"

Зеленський, наступ РФ на Харківщині
Президент України Володимир Зеленський у Харкові, 16 травня 2024 року. ОПУ

Президент Володимир Зеленський поінформував, що ЗСУ вдалося стабілізувати ситуацію з наступом армії РФ на півночі Харківщини. За його словами, найглибша точка просування російських підрозділів складає 10 кілометрів.

Про це глава держави розповів під час спілкування з журналістами, передає "УП".

"Головне на сьогодні – нашими Силами оборони ситуація стабілізована… На сьогодні наші військові стабілізували росіян там, де вони зараз знаходяться. Найглибша точка їх просування – 10 кілометрів. На напрямках деяких бригад ворога немає зовсім просування – і не було", — сказав Зеленський.

Президент повідомив, що на Харківщині зараз діють "дуже потужні бригади" ЗСУ, а кілька напрямків там посилили окремими батальйонами й це те, що можна було забрати з резерву та з інших напрямків фронту.

За його словами, "до бетонної лінії оборони ніхто не дійшов, це маячня, що там кажуть, противник дійшов до першої лінії".

"Перша лінія — це кордон, там неможливо будувати, тому що через відповідну зброю, якою працювали росіяни, наші люди гинули. Вони (росіяни — ред.) приблизно там зараз і перебувають. Перша лінія, побудована на війні, під постійним вогнем, нашими військовими. Першу і другу лінію будують військові, третя лінія побудована місцевою владою. Вона найпотужніша, не тому, що вони кращі за військових, а просто тому, що вона далі від зброї, від снарядів, від обстрілів" — сказав Зеленський і наголосив, що перетин кордону військами РФ пов'язаний із тим, що не вистачає ППО.

"Вони на відстані, де в них є перевага, діють авіабомбами та артилерією", — сказав президент.

Він додав, що головна ціль армії РФ – це місто Вовчанськ. Крім того, росіяни хочуть захопити зону в 10 кілометрів.

Глава держави також сказав, що мав "предметну зустріч" з головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським, командувачем Об’єднаних сил Юрієм Содолем, заступником начальника Генштабу з підготовки військових Михайлом Драпатим, головою Держприкордонслужби Сергієм Дейнеко та з представниками Нацполіції, проте інших подробиць не розкрив.

За даними Генштабу ЗСУ, станом на 16 травня, Сили оборони зірвали плани російських військ зайти вглиб Вовчанська та закріпитися, їхня активність на Харківському напрямку значно знизилась.

Про все, що відбувається в Харківській області, можете стежити в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

На початок