Спроба наступу РФ на півночі Харківщини: що відбувається на прикордонні

Спроба наступу РФ на півночі Харківщини: що відбувається на прикордонні

Важливо
вовчанськ
Чоловік тримає собаку в очікуванні евакуаційного автобуса до Харкова з Вовчанська та прилеглих сіл. Харківщина, 12 травня 2024 року. REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Близько 05:00 10 травня росіяни спробували прорвати лінію оборони на півночі Харківщини, повідомили в Міноборони. Обстріли населених пунктів прикордоння посилились.

Останні новини про спробу наступу Росії на Харківщині — в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Президент Володимир Зеленський відзначив у вечірньому зверненні медиків і рятувальників Харківщини

Президент України поіменно відзначив працівників ДСНС Харківщини та медикиню з Вовчанська у вечірньому зверненні 19 травня.

"Якими б не були складнощі, всюди є належне реагування наших екстрених служб — усіх рятівників життя. Відзначу сьогодні рятувальників Харківщини, які проявили себе в допомозі нашим людям: Андрій Плахонін, Артем Костиря, Максим Томко, Владислав Касьянюк, Андрій Скиба, Станіслав Нещеретний — усі працівники ДСНС у Харківській області. Дякую! Також вдячний Світлані Шовковій, лікарю, Вовчанського відділення екстреної медичної допомоги", — сказав Володимир Зеленський.

За словами президента, він заслухав доповідь Головнокомандувача Сирського, який перебуває в бойових бригадах.

"Сьогодні, як щодня, першочергова наша увага всім районам бойових дій – усій лінії захисту. Результати цих днів — усього тижня — ми маємо більш міцні позиції на Харківщині. 57-ма бригада, 82-ма бригада ДШВ — дякую вам, воїни!", — зазначив президент.

Загиблі й поранені у Вовчанську 19 травня

63-річний чоловік загинув унаслідок російського удару по Вовчанську близько 03:30, повідомила пресслужба Харківської облпрокуратури. Ще троє чоловіків у місті зазнали поранень внаслідок російських обстрілів.

У місті та населених пунктах громади знищено житлові будинки, лікарні та інші об’єкти цивільні інфраструктури.

Кантемирівська танкова дивізія ЗС РФ, яку позбавляли боєздатності двічі впродовж великої війни, перебуває у складі угрупування військ РФ біля північного кордону Харківщини

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" розповів заступник командира батальйону ударних безпілотників "Ахіллес" 92-ї ОШБр Олесь Маляревич.

"Та сама Кантемирівська танкова дивізія, з якою вже двічі 92-га бригада зустрічалася на цій війні, двічі її знищувала — вони знову зібралися з силами, і зараз активно рухаються уздовж кордону, думають, де перетнути лінію державного кордону. Ми за ними спостерігаємо і готові дати відсіч. Але не можемо знищити їх на території Росії американськими засобами", — сказав Маляревич.

За його словами, вздовж кордону Харківщини на території РФ стоять системи ППО, радари, пускові установки С-300, С-400, батареї гаубиць, які працюють по українській території.

"Вони підтягують всі свої сили до кордону, а по території Росії ми не можемо використовувати американське озброєння. Зараз всі-всі контакти з американцями, на горизонтальних і вертикальних рівнях, треба використовувати, щоб дозволили використовувати цю зброю по території Росії, де вони групуються", — зазначив представник 92-ї бригади.

Зведення від Генштабу: оперативна ситуація на фронтах Харківщини станом на 19:00

Оперативне зведення від Генштабу ЗСУ станом на 19:00 19 травня:

Харківський напрямок — російські окупанти атакують підрозділи Сил оборони за підтримки авіації, завдають ударів керованими авіабомбами. З початку доби на напрямку відбулося 11 боєзіткнень, з яких чотири ще тривають.

Протягом тижня росіяни втратили на Харківському напрямку:

  • 1572 військових;
  • 263 одиниці озброєння та військової техніки, серед яких вісім танків, 13 бойових броньованих машин, 12 артилерійських систем, одна система ППО, 75 БпЛА, 66 автомобілів та 12 одиниць спецтехніки.
Окрім цього пошкоджено дев’ять танків, 11 бойових броньованих машин, 21 артилерійська система, 32 автомобілі та три одиниці спеціальної техніки ворога.

Куп’янський напрямок — за день Сили оборони відбили 10 російських атак поблизу Синьківки, Іванівки, Берестового та Стельмахівки. Ще два боєзіткнення — тривають.

Зведення від Генштабу: оперативна ситуація на фронтах Харківщини станом на 16:00

Активність росіян на Харківському напрямку дещо сповільнилася: оперативне зведення від Генштабу ЗСУ станом на 16:00 19 травня.

  • Харківський напрямок — протягом доби відбулося вісім бойових зіткнень. Російські окупанти не полишають спроб прорвати оборону українських сил біля Вовчанська, Стариці, Липців. Українські воїни утримують свої позиції, завдають російським військам відчутних втрат та здійснюють власні контратакуючі дії;
  • Куп'янський напрямок — Сили оборони відбили п’ять російських атак поблизу Синьківки, Іванівки, Берестового та Стельмахівки, ще дві атаки тривають.

Генштаб ЗСУ: дані на 13:30

На Харківському напрямку тривають два боєзіткнення, неподалік Стариці та Вовчанська, повідомили у Генштабі інформацію на 13:30. За його даними, російські війська вдарили по району Липців.

Ситуація на Харківському напрямку: дані Генштабу ЗСУ на 20 травня 10:30

На Харківському напрямку Сили оборони відбивають атаку РФ у напрямку села Стариці, повідомили у Генштабі. Ситуацію там називають контрольованою. У Генштаб зазначають, що підрозділи здійснили заходи з посилення оборонних рубежів та позицій у визначених районах.

"За уточненими даними, за минулу добу загальні втрати загарбників на цьому напрямку склали 261 особу та 40 одиниць озброєння та військової техніки. Наші воїни знищили один танк, артсистему, вісім одиниць автомобільної та спецтехніки та 13 БпЛА. Крім того, пошкоджено два танки, одну бойову броньовану машину, вісім артилерійських систем та шість автомобілів", — сказано у повідомленні.

Зведення від Генштабу: оперативна ситуація на фронтах Харківщини станом на 13:30

У Генштабі розповіли про атаки РФ та дії Сил оборони на Харківському та Куп'янському напрямках. Далі — пряма мова.

  • На Харківському напрямку окупанти дещо активізувалися — тут на даний час відбулося сім бойових зіткнень. Ситуація динамічна, противник намагається потіснити підрозділи Сил оборони поблизу Вовчанська, Стариці, Липців. Біля Лук’янців завдав авіаційного удару, застосувавши п’ять КАБів. Українські військові тримають оборону, ведуть вогонь у відповідь та контратакують на окремих ділянках.
  • На Куп’янському напрямку ворожа авіація завдавала ударів в районі Петропавлівки, інформація уточнюється. Станом на цей час українські воїни відбили чотири атаки, ще дві — тривають. Бої мали місце біля Синьківки, Іванівки, Берестового та Стельмахівки. Загарбники зазнають втрат, інформація про які уточнюється.

Зведення від Генштабу: оперативна ситуація на фронтах Харківщини станом на 10:30

У Генштабі розповіли про атаки РФ та дії Сил оборони на Харківському та Куп'янському напрямках.

  • На Харківському напрямку окупант активних дій не проводив. За поточну добу втрати РФ склали чотири окупанти та 14 одиниць військової техніки. Знищений танк, артилерійську систему та три автомобілі, пошкоджено два танки, п’ять артилерійських систем та два автомобілі.
  • За уточненими даними за минулу добу загальні втрати агресора на Харківщині склали: 209 окупантів, 43 одиниці техніки. Українські захисники знищили бойову броньовану машину, чотири артсистеми, 11 автомобілів та 11 БпЛА. Крім того, пошкоджено три танки, одну бойову броньовану машину, три артсистеми, чотири автомобілі.
  • На Куп’янському напрямку підрозділи наших військ відбивають атаку РФ в напрямку населеного пункту Берестове. Ситуація контрольована. Українські захисники здійснюють заходи з посилення позицій переднього краю оборони, за можливості переймають ініціативу для покращення тактичного положення.

Понад 10 тисяч людей евакуювали на Харківщині з 10 травня

10 314 людей евакуювали із Чугуївського, Харківського, Богодухівського районів Харківської області з 10 травня, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Зведення від Генштабу: оперативна ситуація на фронтах Харківщини станом на 23:00 18 травня

У Генштабі розповіли про атаки РФ та дії Сил оборони на Харківському та Куп'янському напрямках.

  • На Харківському напрямку відбулося 12 бойових зіткнень. Сили оборони відбили шість атак південніше населених пунктів Глибоке та Лук’янці Харківської області. Окупант продовжує спроби прорвати оборону українських підрозділів у напрямку населеного пункту Зелене, не полишає спроб захопити Вовчанськ. Російські окупанти застосовують авіацію для ударів: протягом доби дві керовані авіабомби по Харкову, п’ять КАБів по Веселому та чотири — по району населеного пункту Липці.
  • Сили оборони намагаються витіснити противника у напрямку населеного пункту Глибоке та в районі Вовчанська.
  • Попередньо, загальні втрати ворога протягом доби склали 125 осіб. Також противник втратив 31 одиницю озброєння та військової техніки, з них три танки, шість гармат та мінометів. Крім того, уражено 15 укриттів противника. Інформація уточнюється.
  • На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень за добу зросла до 11. Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка, Берестове.

Якою є ситуація у Вовчанську та як проходить евакуація 17 травня: дані головного патрульного поліції міста

Ситуація по Вовчанську є нестабільною, але контрольованою, розповів журналістам головний патрульний Вовчанського відділу поліції Олексій Харківський. За його словами, тривають постійні обстріли, в ніч на 17 травня по місту били керованими авіабомбами та ракетами. Зранку росіяни обстрілюють місто артилерією й РСЗВ.

"За 16 травня у нас внаслідок обстрілу російськими військовими 15 поранених та двоє загиблих. Навіть приблизної кількості людей які лишаються у Вовчанську нам не відома. Ми сподіваємося, що їх там майже не залишилося, але кожного дня ми евакуюємо звідти приблизно 100-150 людей. За вчора евакуювали 95, це найменша кількість, яку ми евакуювали. І 15 людей з околиць міста Вовчанська", — сказав Харківський.

За словами поліцейського, росіяни взяли під вогневий контроль єдиний міст у Вовчанську, яким евакуювали людей.

"В самому Вовчанську вже важко евакуювати людей, які ще перебувають по той бік річки, на правому березі. Тому ми всім людям рекомендуємо переходити на лівий берег річки і тут ми їх з-під обстрілів евакуюємо. Але автомобілі нашого відділу поліції потрапляють постійно під обстріли, це вкрай небезпечно", — радить поліцейський.

Ми намагаємося і через гучномовці людям повідомляти (про евакуацію — ред.), але в більшості випадків родичі намагаються додзвонитися, місцями є зв'язок. І тоді ми забриємо вже їх родичів, які виходять до суспільно відомих місць, де ми їх збираємо по Вовчанську.

Зведення Генштабу: дані на 19:30

Оперативне зведення від Генштабу ЗСУ 18 травня:

  • Харківський напрямок — кількість боєзіткнень з 16:00 не збільшилася. Армія РФ проводили штурмові дії на напрямках Глибоке — Лук'янці, Лук'янці — Веселе, Бугруватка — Стариця;
  • Протягом доби РФ втратила на напрямку: 73 військових вбитими і пораненими, та 16 одиниць техніки, серед яких два танки. Решта інформації по втратах уточнюється;
  • Сили оборони проводять заходи щодо стабілізації обстановки та перегрупування на окремих ділянках;
  • Куп'янсько-Лиманський напрямок — кількість боїв за день на Куп'янському напрямку зросла до дев’яти, а на Лиманському — до семи.

З Липецької громади перестали надходити заявки, у Вовчанську залишається сотня людей: евакуація з півночі Харківщини

Евакуація з Липецької громади ще триває, однак заявки з Липців, Слобожанського та Веселого не надходили з 17 травня.

Про це Суспільне Харків розповів заступник начальника Липецької сільської військової адміністрації Сергій Криветченко.

"Людей залишилося не дуже багато. У Липцях на цей момент десь 60 людей, у Слобожанському — 35 і у Веселому — 25. Волонтери вже не вивозять, тільки поліція. Волонтери забирають людей у поліції й вже самі розміщують. Відучора перестали надходити заявки від людей на евакуацію, вони всі закриті. Тепер поліція проходить будинки, якщо людина там хоче виїхати, то вивозять. Ми знаємо, де вони можуть бути — у якому підвалі, у якому будинку. Вони ховаються, хтось може, виїжджати не хоче. Залишається більше літніх людей. Зв'язку з ними немає — ні світла, ні зв'язку", — розказав Криветченко.

Зведення Генштабу: дані на 16:00

Станом на 16:00 у районі Вовчанська триває бій: оперативне зведення від Генштабу ЗСУ 18 травня.

  • Харківський напрямок — армія РФ за підтримки авіації атакувала у районах Липців та північно-західніше Зеленого. Кількість боєзіткнень на напрямку сягнула 10: російські окупанти намагалися покращити тактичне положення вісім разів, українські підрозділи — двічі. Поблизу Зеленого російські літаки скинули ще три керованих авіабомби;
  • Куп'янський напрямок — росіяни здійснили сім спроб штурмів, зокрема в районі Синьківки. Ще на одній ділянці контратаку проводять Сили оборони.

Авто з жителями Вовчанська потрапило під обстріл під час евакуації — прокуратура

Внаслідок обстрілу цивільного авто на Харківщині загинули двоє людей, двоє — зазнали поранень, повідомили в обласній прокуратурі.

"За даними слідства, 16 травня чотири мирних мешканці намагались на авто виїхати з міста Вовчанська. Дорогою містом вони потрапили під ворожий обстріл. 70-річний водій автівки та 83-річна пасажирка загинули на місці. Дружина водія та пасажир отримали поранення. Прокурори та слідчі поліції вживають всіх можливих та належних заходів для документування воєнних злочинів, вчинених російськими військовими", — йдеться у повідомленні.

Зведення Генштабу: дані на 13:30

У Генштабі повідомили про ситуацію на Харківському та Куп'янському напрямках станом на 13:30.

  • На Харківському напрямку РФ за підтримки авіації намагалася п’ять разів прорвати рубежі нашої оборони в районах Липців і Вовчанська. Також ворог завдав авіаударів поблизу Липців, Веселого, Нескучного та Удів, використавши загалом 17 КАБів. Крім того, на окремих ділянках українські підрозділи провели штурмові дії.
  • Протягом доби на цьому напрямку окупант втратив: живої сили — 25 військових, військової техніки та озброєння — 12 одиниць.
  • На Куп'янському напрямку російська авіація завдала ударів у районах населених пунктів Берестове та Макіївка. Станом на цей час загалом відбулося шість бойових зіткнень. Загарбники зазнають втрат, дані уточнюються.

Зведення Генштабу: ситуація на фронтах Харківщини станом на 11:30

У Генштабі повідомили про ситуацію на Харківському та Куп'янському напрямках станом на 11:30.

  • На Харківському напрямку РФ не припиняє спроб прорвати оборону українських військ. З початку поточної доби окупант здійснив дві атаки на наші позиції в напрямках населених пунктів Липці та Вовчанськ. Успіху не досяг. Українські захисники намагаються відтіснити загарбника в напрямку населеного пункту Глибоке.
  • За поточну добу на цьому напрямку втрати агресора склали 19 осіб живої сили та 10 одиниць військової техніки. За минулу добу на цьому напрямку противник втратив — до 200 осіб та 42 одиниці військової техніки.
  • На Куп’янському напрямку підрозділи українських військ відбивають дві атаки окупанта в напрямку населеного пункту Берестове. Ситуація контрольована. Сили оборони продовжують штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка і Терни та мають частковий успіх в окремих районах.

Командувач НГУ відвідав позиції на півночі Харківщини

Командувач Національної гвардії бригадний генерал Олександр Півненко відвідав ділянки північного прикордоння Харківської області, де нині Сили оборони протидіють просуванню РФ, не дозволяють закріпитися, знищуючи ворожу піхоту й техніку, повідомили НГУ на сторінці у Telegram.

"Командувач відзначив, що ситуація на ділянці складна, а ворог, не рахуючись із втратами, активно застосовує штурмові підрозділи, які намагаються атакувати за підтримки авіації та артилерії", — йдеться у повідомленні.

"Наші воїни тримають визначені позиції, мають необхідне озброєння, досвід і систему управління, аби не дати росіянам втілювати свої плани. Наразі гвардійці, у чіткій взаємодії з іншими підрозділами Сил оборони, виконують бойові завдання в районах найінтенсивніших боїв. Розуміємо тактику дій ворога, аналізуємо ситуацію, маємо взаємодію з усіма залученими підрозділами".

У Вовчанську лишається близько 100 людей — Синєгубов

У Вовчанську лишається сотня людей, по Липецькому напрямку — ще менше, розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" очільник ОВА Олег Синєгубов.

"Коли надходять заявки з частини Вовчанська, де перебуває наразі окупант, а це північна частина міста, ми не можемо проводити евакуацію. Але з Липецького напрямку, з південної частини Вовчанська евакуація триває під обстрілами", — сказав Синєгубов.

У північній частині Вовчанська росіяни взяли до 40 цивільних у полон

Поліція має відомості про те, що росіяни взяли в полон до 40 цивільних людей у Вовчанську через те, що вони хотіли вийти на підконтрольну Україні територію. Одного чоловіка вбили пострілом у голову: він хотів евакуюватися і йшов до українських поліцейських.

Про це в етері нацмарафону "Єдині новини" розповів начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

Росіяни зігнали цивільних до одного підвалу та використовують як живий щит, бо поруч із цим місцем вони організували командний штаб. Нам відомо, що цих людей росіяни допитують і ті, хто проводять допити, називають себе працівниками ФСБ. Ці люди до останнього не хотіли евакуюватися, бо не хотіли лишати свої домівки, але коли намірилися вийти, росіяни не дали їм цього", — сказав Болвінов.

Інформації про дітей серед людей у підвалі поліція не має, повідомив Сергій Болвінов.

Як евакуйовані з півночі регіону облаштовуються у гуртожитках Харкова

За тиждень евакуації з північного прикордоння Харківщини внаслідок наступу РФ через розподільчий пункт у Харкові пройшло майже п'ять тисяч людей. Частина з них іде жити до родичів чи друзів, деякі — виїжджають в інші регіони. 40% евакуйованих заселяються у гуртожитки Харкова.

В яких умовах вони живуть і з якими складнощами стикаються волонтери, які допомагають врятованим людям облаштуватися — у матеріалі Суспільне Харків.

Ймовірний розстріл людини з інвалідністю у Вовчанську: прокурори відкрили провадження

Прокуратура відкрила провадження за фактом ймовірного розстрілу російськими окупантами людини з інвалідністю у Вовчанську. За даними Харківської облпрокуратури, аеророзвідники побачили у камеру безпілотника тіло загиблої людини в кріслі колісному неподалік міської лікарні, яку захопили російські військові.

"Правоохоронці розглядають версію, що потерпілий намагався відʼїхати подалі від медичного закладу, але військові ЗС РФ розстріляли його та кинули у кріслі колісному стояти посеред розбитої вулиці", — зазначили у повідомленні.

Оперативна ситуація станом на 19:30 16 травня: дані Генштабу ЗСУ

За три години кількість російських атак на Харківському напрямку збільшилася вдвічі, повідомили у Генштабі ЗСУ.

  • Харківський напрямок — основні бої точаться в районах Липців та Вовчанська. За добу окупанти завдали 32 авіаційних удари із застосуванням 38 КАБів, здійснили 181 артилерійський обстріл;
  • Куп'янський напрямок — російські війська продовжують штурми в районах Синьківки, Іванівки та Берестового. Ще одне бойове зіткнення за останні три години сталося біля М’ясожарівки.

З окупованих сіл Липецької громади на півночі Харківщини вдалося вибратися декільком жителям

Про це повідомив в етері Суспільного начальник місцевої сільської військової адміністрації Олексій Слабченко.

За його словами, із селами, які зайняли росіяни, зв’язку немає.

"Декільком людям вдалося вибратися самостійно. Вони розповідали, що коли росіяни зайшли, у них були списки і декого відразу арештували і вивезли у невідомому напрямку", — розповів Слабченко.

Для інших людей немає можливості виїхати, тому що йдуть активні бойові дії. Наша громада може виїхати або до наших сіл, або до Росії.

За словами Слабченка, із 17 населених пунктів громади у п'ятьох наразі немає жодного жителя.

"Останні два дні із сіл Липці, Слобожанське, Борщова та Веселе евакуюють людей. Вчора (16 травня ред.) ми вивезли шістьох людей із Веселого, ще троє виїхали самостійно. Що стосується Липців, там можна виїхати лише спецтранспортом у супроводі ДСНС і Нацполіції. Обстановка складна, постійні обстріли", — додав посадовець.

"Уламок прийшовся у ногу", — начальник Вовчанської МВА про обстріл касетними боєприпасами

Поранений внаслідок удару касетними боєприпасами по Вовчанській громаді начальник МВА Тамаз Гамбарашвілі перебуває у лікарні. Медики витягли з ноги уламок, розказав Суспільне Харків начальник Вовчанської МВА.

"Ми були на вулиці. З Вовчанська саме привозили евакуйованих. Там були ДСНС, поліція, волонтери, журналісти. Шестеро людей поранені. З цивільних, бабусь, поліції ніхто не постраждав, але мені й медикам трохи перепало", — говорить Гамбарашвілі.

Станом на 17 травня у лікарні у Харкові лишаються троє поранених, двох виписали, розказав Суспільне Харків лікар Руслан Врагов.

Кадри вуличних боїв, який розвідники ведуть у Вовчанську

Пресслужба Головного управління розвідки опублікувала кадри вуличного бою, який проти росіян ведуть бійці групи "Стугна" спецпідрозділу Тимура ГУР під час оборони Вовчанська.

14-річного хлопця знайшли у Вовчанську на сьомий день евакуації з прикордоння Харківщини

Про це повідомив начальник патрульної поліції Вовчанська Олексій Харківський у відео, яке виклав на власній сторінці у Facebook

За даними Харківської ОВА, примусова евакуація дітей з сімʼями з Вовчанської громади завершилася у липні 2023 року.

Зведення Генштабу: інформація на 13:30

На Харківському напрямку відбито атаку РФ в районі села Стариця, повідомили у Генштабі.

"Загарбники задіювали авіацію – били по районах Гарбузівки та Білого Колодязя. Наші війська обладнують зайняті рубежі та посилюють оборону у прикордонних районах Харківщини", — сказано у повідомленні.

На Куп’янському напрямку були п’ять спроб противника покращити тактичне положення біля Вільшаної, Іванівки, Берестового та Мясожарівки. Ворог отримав жорстку відсіч, ситуація контрольована.

Генштаб ЗСУ: інформація на 10:30

  • На Харківському напрямку триває одне бойове зіткнення в районі населеного пункту Стариця;
  • Ситуація в населеному пункті Вовчанськ — контрольована. Тривають заходи з посилення наших оборонних позицій та покращення тактичного положення на окремих напрямках;
  • На Куп’янському напрямку тривають дві атаки РФ на напрямках Крохмальне — Берестове та Коломийчиха — М’ясожарівка. Ситуація контрольована.

"Нашими військами ведуться штурмові дії з метою покращення тактичного положення в напрямку Синьківка-Вільшана", — сказано у повідомленні.

Прикордонники показали, як відбили атаку РФ поблизу Вовчанська

Відео 17 травня оприлюднили у Держприкордонслужбі.

"Прикордонна аеророзвідка виявила переміщення піхоти загарбників. Побратими з позицій відкрили по ворожих силах вогонь із кулеметів. Один окупант "доатакувався" вже в річці, на дні якої так і лишився", — сказано у повідомленні.

Оперативна ситуація станом на 23:30 16 травня: дані Генштабу ЗСУ

  • Харківський напрямок — відбулося 10 бойових зіткнень. Сили оборони відбили вісім атак в районах Липціі, Стариці та Вовчанська. РФ продовжує спроби прорвати оборону українських підрозділів на напрямку Шебекіно — Вовчанськ;
  • Ситуація у Вовчанську — контрольована;
  • Станом на зараз з початку поточної доби втрати противника на Харківському напрямку склали 160 окупантів з числа особового складу та 21 одиниця озброєння та військової техніки;
  • Куп’янський напрямок — Сили оборони відбили шість атак росіян. В окремих районах українські війська проводять заходи з покращення тактичного положення. Боєзіткнення триває на напрямку Крохмальне — Берестове. Ситуація контрольована.

Загиблі та поранені внаслідок обстрілів 16 травня

44-річний житель Вовчанська, поранений 12 травня, помер у лікарні, повідомила пресслужба облпрокуратури. 16 травня також загинув 35-річний цивільний з Синельникового — росіяни обстріляли село близько 16:00.

Поранень внаслідок обстрілів дістали 52-річний цивільний у Вовчанську та 44-річний житель Лиману.

Ситуація на Харківському напрямку: дані ОВА

Активне просування росіян на півночі Харківщини зупинили, по деяких напрямках українським військовим вдалося повернути собі більш вигідне положення, в етері телемарафону "Єдині новини" повідомив очільник Харківської обладміністрації Олег Синєгубов. Проте, за його словами, РФ підтягує резерви, щоб продовжувати наступати.

Оперативна ситуація станом на 16:30 16 травня: дані Генштабу ЗСУ

З початку доби росіяни п'ять разів атакували позиції українських військових на Харківському напрямку, повідомили у Генштабі ЗСУ.

"Зокрема, РФ намагається штурмувати наші війська в районі Вовчанська. За підтримки авіації атакує в районі Липців. Також ударів російської авіації зазнали Веселе та Уди", — йдеться в повідомленні.

В результаті бойових дій на цьому напрямку противник втратив 35 окупантів вбитими та пораненими, нашими воїнами знищено 14 одиниць ворожої техніки.

На Куп’янському напрямку додалася ще одна атака армія РФ — загалом там відбулося чотири боєзіткнення.

На Лиманському напрямку окупанти дещо наростили інтенсивність бойові дії. Кількість атак зросла до пʼяти, одна з яких ще триває.

Кількість поранених у Вовчанській громаді зросла до шести

Обстріл відбувся приблизно о 14:20 16 травня, повідомила пресслужба облпрокуратури. Шостий поранений — 48-річний місцевий житель.

Росіяни вдарили по Вовчанській громаді, п'ятеро людей поранені

Росіяни вдарили по Вовчанській громаді касетними боєприпасами, п'ятеро людей поранені, серед них — начальник Вовчанської міської військової адміністрації, двоє медиків та двоє водіїв, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

Зведення Генштабу ЗСУ на 13:30 16 травня: яка ситуація на фронті

З початку доби на Харківському напрямку російські війська атакували в напрямку Стариці, повідомили у Генштабі.

"Завдавав ракетних ударів по Харкову та Старій Водолазі. Ударів ворожої авіації зазнали Вільча, Вовчанськ та Стариця. Своєю чергою, українські воїни провели контратакувальні заходи в районі міста Вовчанськ", — сказано у повідомленні.

На Куп’янському напрямку з початку доби відбулося три бойових зіткнення в районах Синьківки, Іванівки, Берестового.

У Харкові — президент Володимир Зеленський

Під час поїздки він заслухав доповіді Головкома Олександра Сирського, командувачів ОСУВ "Хортиця" Юрія Содоля та ОТУ "Харків" Михайла Драпатого.

"Станом на сьогодні ситуація на Харківщині загалом контрольована, наші воїни завдають окупанту відчутних втрат. Але напрямок залишається вкрай складним — посилюємо наші підрозділи. Очільники ГУР та СЗР доповіли щодо намірів окупанта, керівник СБУ — щодо контрдиверсійних заходів. Визначено план подальших дій і для обласної влади Харківщини, і для всіх структур, які відповідають за безпеку в регіоні", — сказано у повідомленні Зеленського.

У північній частині Вовчанська росіяни беруть цивільних у полон, відомо про випадок розстрілу

Про це 16 травня повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

"До сьогоднішнього дня на тій ділянці також тривала евакуація — Національна поліція України не припиняла вивозити людей попри всі загрози та під обстрілами. Станом на зараз, за оперативною інформацією, російські військові, які намагалися закріпитись у місті, не дозволяли місцевим мешканцям евакуйовуватися: людей почали викрадати та зганяти до підвалів", — сказано у повідомленні.

Відомо про перші розстріли цивільних російськими військовими. Зокрема, один із мешканців Вовчанська намагався втекти пішки, відмовився виконувати команди загарбників — росіяни його вбили. Слідчі Національної поліції України у Харківської області розпочали кримінальне провадження за фактами порушення правил та звичаїв війни.

"Евакуаційні групи Національної поліції України продовжують працювати у Вовчанську попри інтенсивні бойові зіткнення та намагаються забезпечити подальшу евакуацію людей", — зазначив міністр МВС.

Удари по РФ допоможуть Україні на тлі наступу на Харківщину

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Гельсінська комісія США 15 травня заявила, що США повинні "не тільки дозволити, але й заохочувати" українські сили завдавати ударів по російській армії, яка веде вогонь і дислокується в прикордонних районах РФ в межах своєї наступальної операції на північ Харківської області.

Зведення Генштабу 16 травня: ситуація на фронті на 10:30

Плани росіян зайти вглиб Вовчанська та закріпитися — зірвано, росіяни знизили активність, повідомили у Генштабі інформацію на 10:30. За його даними, від початку доби Сили оборони тримають російські війська під вогневим контролем, бойові дії тривають, ситуація контрольована.

На Куп'янському напрямку російські війська за підтримки бронетехніки намагаються атакувати українські позиції на напрямку Крохмальне — Берестове, повідомили у Генштабі. Сили оборони покращили тактичне положення та відтіснили РФ північніше Кислівки.

Як триває евакуація з прикордонної Липецької громади на Харківщині

Росіяни продовжують обстрілювати прикордонну та частково окуповану Липецьку громаду на Харківщині. У селі Веселому лишається 25 людей, у Липцях — 80, у Слобожанському — 30.

Про це 16 травня Суспільне Харків розказав заступник начальника Липецької військової адміністрації Сергій Криветченко.

"У Борщовій, кажуть, що є одна людина, яка повернулася. Як заїхала, не знаємо. Поїдемо перевіримо і вивеземо. Сьогодні зранку вивезли з Веселого шість людей, трохи притихнуть обстріли, поїдемо за людьми в Липці", — говорить Сергій Криветченко.

Дякуємо поліції, нам допомагають. У них броньовані машини, з їхньою допомогою ми і вивозимо. Виїздити не всі готові: люди сидять у підвалах, нічого не хочуть. У них багато худоби, тварин, не хочуть їх залишати. Був випадок, коли ми чотири дні їздили вмовляли, сьогодні люди вийшли на зв'язок, сьогодні їх заберемо. Хлопці по 4-5 разів їздять у ті самі будинки, вмовляють людей.

За словами посадовця, дітей у Липецькій громаді немає, лишаються люди віком від 40-45 років.

Зведення Генштабу: оперативна ситуація на 23:00

У Генштабі повідомили про оперативну ситуацію на фронтах Харківщини станом на 23:00.

  • На Харківському напрямку з початку доби підрозділи українських військ успішно відбили чотири атаки росіян на напрямках Пильна-Липці, Лук'янці-Слобожанське, Пильна-Слобожанське, Муром-Стариця;
  • Бої ще тривають на напрямках Глибоке-Липці, Лукʼянці-Слобожанське, Пильна-Слобожанське, Муром-Стариця, Плетенівка-Вовчанськ. Втрат позицій не допущено;
  • Українські війська продовжують виконувати оборонні та стабілізаційні заходи у Вовчанську та тримають ситуацію там під контролем;
  • Втрати загарбників на Харківському напрямку з початку доби становлять 95 військовослужбовців та 27 одиниць озброєння і військової техніки. Загалом з 10 травня на цьому напрямку противник втратив 710 російських окупантів вбитими та пораненими, також знищено 125 одиниць ворожих озброєння та військової техніки;
  • На Куп’янському напрямку українські підрозділи відбили 20 атак противника;
  • Бойові дії ще тривають на напрямках Кислівка-Іванівка, Котлярівка-Піщане, Куземівка-Стельмахівка, Ковалівка-Новоєгорівка. В окремих районах внаслідок інтенсивного вогневого впливу підрозділи Сил оборони здійснили перегрупування на більш вигідні позиції.

РФ зосереджує основні зусилля на Куп'янському напрямку, на Харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій — Генштаб

Про оперативну ситуацію станом на 19:00 розповіли у Генштабі.

  • РФ продовжує атакувати вздовж майже всієї лінії фронту. Основні зусилля зосереджує на Покровському та Куп’янському напрямках. Сили оборони гнучко реагують на дії окупантів та вживають необхідних заходів для виснаження наступального потенціалу російських військ.
  • На Харківському напрямку інтенсивність бойових дій зросла. Станом на зараз українські воїни уже відбили 10 атак в районі Слобожанського, Вовчанська, Стариці та Липців. Ситуацію вдалося частково стабілізувати, триває зачистка північно-західних околиць Вовчанська. Від початку доби загарбники втратили близько 60 осіб та 19 одиниць озброєння та військової техніки. Також уражено 11 укриттів противника.
  • На Куп’янському напрямку відбулося 28 бойових зіткнень, зокрема в районах Стельмахівки, Синьківки, Іванівки та Твердохлібового. Дані про втрати агресора уточнюються.

29 атак РФ сталося на Харківському та Куп'янському напрямках — зведення Генштабу станом на 16:30

Оперативна ситуація станом на 16:30 від Генштабу:

  • На Харківському напрямку відбулося 4 бойових зіткнення. Противник робить спроби потіснити наші підрозділи в районі Вовчанська. Українські захисники дають відсіч, ведуть вогонь на ураження, а в місті продовжують прочісувати північно-західну околицю.
  • Повторно завдав авіаційних ударів в районах Липців та Малої Данилівки, а також використав авіацію для ударів по районах Волохівки та Земляного Яру.
  • На Куп’янському напрямку ворог 25 разів атакував в районах Стельмахівки, Синьківки, Берестового, Новоєгорівки, Піщаного, М’ясожарівки та Твердохлібового. Українські військові вживають всі необхідні заходи для стримування агресора.

Ситуація на фронті: дані Генштабу на 13:30

  • На Харківському напрямку зафіксовано три бойових зіткнення. Росіяни намагаються атакувати в напрямку Липців. Російська авіація завдала два удари по районах населених пунктів Липці та Мала Данилівка;
  • Сили оборони відбили наступальні дії російських окупантів в районі Вовчанська, частково витіснили їхні сили із населеного пункту, тривають оборонні дії в північних і північно-західних околицях;
  • На Куп’янському напрямку бойові дії відбувалися в районах Стельмахівки, Синьківки, Берестового, Новоєгорівки, Піщаного та М’ясожарівки. Загалом відбито 18 російських атак, ЗСУ стримують натиск росіян.

Сиуація у Вовчанську: коментар речника Міноборони Дмитра Лазуткіна з нацмарафону

За його словами, росіяни намагаються закріпитися у північній частині Вовчанська.

"Невеличкими піхотними групами туди заходить, намагається зайти. Наше завдання — знищувати ворога, не давати їм заводити більше сил, не давати їм закріпитися. Власне кажучи, наші FPV-дрони та артилерія доволі ефективно працюють, і коли росіяни технікою підвозять піхоту, ця техніка знищується у доволі великій кількості. Підтягнуто резерви, дуже ефективні, боєздатні підрозділи зараз поблизу Вовчанську, і вони зараз тримають цей напрямок. Але так, деякі піхотні групи в місто дійсно зайшли", — говорить Лазуткін.

Сьогодні головком доповідав про ситуацію президенту, сам головком зараз перебуває в бойових бригадах. Напрямок зараз керує досвідчений генерал Драпатий. Тому триває, так би мовити, бойова робота, ясна річ, що ситуація непроста, що напруження залишається. Є тенденція до стабілізації, але все одно тривають важкі бої. Треба сприймати це спокійно, це війна, ворог намагається розтягнути фронт, десь зв'язати наші сили. Тобто дійсно завдання наше зараз — знищити окупанта, і це робиться — у великій кількості окупанти гинуть на підходах до Вовчанська, також і на його околицях.

У Вовчанську 15 травня лишаються до 300 людей, географія боїв не змінилася

Про це Суспільне Харків розказав начальник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі.

"Географія боїв не змінилася. Зараз, як і вчора, і позавчора, ворог здійснює спроби захопити місто, наші ЗСУ зустрічають їх на околицях міста. Є намагання, але хлопці відбивають. Зараз іде стрілецький бій на північних околицях міста. Росіяни зараз використовують тактику наступу невеличкими групами, ДРГ, які намагаються зайти в місто й зайняти позиції, але завдяки нашим воїнам, дай боже, все буде добре", — говорить Гамбарашвілі.

За його словами, у місті лишаються до 300 людей, триває евакуація.

"Ситуація вкрай важка. Шосту добу ворог завдає масованих ударів, використовуючи всю зброю, яка в нього є. "Працюють" і по критичній інфраструктурі, і по житловій забудові — місто фактично стирають із землі", — розповідає керівник МВА.

Зведення Генштабу: ситуація на Харківському напрямку на 11:30

За даними Генштабу:

  • На Харківському напрямку росіяни активних дій з початку доби не проводили, намагаються закріпитися на досягнутому рубежі та здійснюють перегрупування;
  • Українськими підрозділами за допомогою засобів розвідки здійснюється виявлення окремих груп РФ, місця розгортання її артилерійських засобів та завдається вогневе ураження з метою недопущення накопичення сил і засобів в північній частині міста Вовчанськ.
  • Крім того, українські підрозділи продовжують проведення прочісування міської забудови Вовчанська, під вогневим контролем української артилерії та безпілотних систем місця зосередження живої сили й техніки російських окупантів та можливі місця обладнання їхніх позицій;
  • Загалом з початку наступальних дій ворога на Харківському напрямку 10 травня 2024 втрати у живій силі російських окупантів становлять 615 вбитими та пораненими, знищено або пошкоджено 98 одиниць озброєння та військової техніки.

"Там нереально залишатися": ситуація у Вовчанську на 15 травня

На ранок 15 травня у Вовчанську лишаються до 300 людей, сказав Суспільному керівник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі.

"Сьогодні надійшло близько 100 заявок на евакуацію. Зараз ми ці адреси відпрацьовуємо, робота триває, але її ускладнює те, що ворог постійно здійснює обстріли. Ми звикли до обстрілів, жили в цих реаліях, працювали, але за таких обстрілів і руйнацій, коли за добу по місту випускають понад 30 КАБів, там нереально залишатися", — говорить Гамбарашвілі.

Як показує практика показує, у нас є плани, приміром, 100 людей евакуювати, але ми завжди вивозимо більше. Учора евакуація закінчилася на початку 23 години, тому що люди виходили на околиці міста, і поліція була змушена все одно виїжджати й забирати їх. Тому що в таких умовах перебувати в місті вкрай важко.

За словами Гамбарашвілі, за останні дві доби фактів, коли люди пішки виходять з Вовчанська, побільшало.

"Щільні бої, багато руйнацій, і буває, що автівками не мають змоги доїхати на ті вулиці, бо там якісь завали та інші причини. Люди розуміють, що транспорт до них може не доїхати і це небезпечно для транспорту. Тож люди збираються по двоє, по троє й виходять. Вони ж місцеві, більше знають, ніж поліція чи волонтери, і виходять на околиці міста, щоб їх врятували", — говорить керівник Вовчанської МВА.

Обстріли Харківщини вночі та заявки на евакуацію: коментар поліції

179 заявок від охочих евакуюватися з Вовчанської громади отримали поліцейські за цю ніч — приблизно з 19:00 до 06:00, розказав в етері Суспільного керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко. За його словами, це пов'язано з масованими обстрілами.

"За ніч безпосередньо по Харкову не "прилітало", однак масованих обстрілам піддавались Липецька і Вовчанська громади. Крім того, обстрілювався Богодухівський район — це села навколо Золочева. І традиційно це Куп'янська громада — села навколо Куп'янська й сам Куп'янськ. Знову росіяни здійснюють удари КАБами та застосовують артилерію та РСЗВ", — сказав Володимир Тимошко.

Інформація від Генштабу на 23:00

На окремих ділянках в районах Лук'янців та Вовчанська підрозділи українських військових перемістились на більш вигідні позиції для збереження життя особового складу, повідомили у Генштабі.

"Бої тривають. Українські підрозділи не дають російським окупантам закріпитись. Проводяться контратакуючі дії, ворог під постійним вогневим контролем артилерії та підрозділів БПЛА Сил оборони", — йдеться у повідомленні.

За добу Росія втратила 162 військових та 26 одиниць озброєння та військової техніки на півночі Харківщини.

Шість сіл Липецької громади окупували росіяни: скільки людей там перебувають

Російські війська у травні змогли захопити шість сіл Липецької громади Харківської області. На момент повторної окупації там жили менш як 150 людей.

Про це Суспільне Харків 14 травня розказав заступник начальника Липецької сільської військової адміністрації Сергій Криветченко.

Як триває евакуація — дивіться.

Евакуація на Харківщині триває

З Вовчанська стало важче вивозити людей, заявки про евакуацію надходять з вулиць, де тривають стрілецькі бої, розповів начальник патрульної поліції Вовчанська Олексій Харківський.

Сирський перебуває на ключових позиціях боїв на Харківщині — Зеленський

У вечірній промові президент Зеленський розповів про ситуацію на Харківщині.

"Сьогодні день дав нам більше можливостей. Головком Олександр Сирський доповів про ситуацію в районах бойових дій. Донеччина, Харківщині — там, де зараз найважче. Він перебуває якраз у ключових місцях боїв — працює з бригадами, на бойових позиціях. Ще поки рано робити висновки, але ситуація контрольована. Наші воїни знищують окупанта, який намагається просуватись. Усе достатньо напружено. Але ми посилили напрямки, зокрема харківський. Зараз багато воїнів — саме харків’ян — стали на захист Харківщини", — сказав Зеленський.

Вечірнє зведення Генштабу

На Харківському напрямку кількість російських атак зросла до 14, повідомили у Генштабі.

"Бойові дії відбувалися в районах населених пунктів Липці, Вовчанськ, Нескучне. Втрати окупантів протягом поточної доби склали близько 120 військовослужбовців ЗС РФ та 23 одиниці озброєння та військової техніки", — йдеться у повідомленні.

На Куп’янському напрямку зафіксовано 20 бойових зіткнень, зокрема в районах Синьківки, Берестового та М'ясожарівки, зазначили у Генштабі.

Прокуратура розслідує розстріл місцевого мешканця та зникнення цивільного у Вовчанській громаді

За даними обласної прокуратури, 14 травня російський військовий впритул застрелив 46-річного місцевого мешканця у селі Стариця Вовчанської громади. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни.

Окрім цього, під час озброєного нападу окупантів цього ж дня зник мирний житель. Його місцеперебування нині невідомо.

"На теперішній час правоохоронці розглядають декілька версій: незаконне позбавлення волі цивільного російськими військовослужбовцями або його вбивство", — сказано у повідомленні.

У населеному пункті тривають бойові дії.

Продовжуються бої на околицях Вовчанська — дані Генштабу на 17:00

На Харківському напрямку окупанти вже здійснили 13 атак, повідомили в Генштабі дані на 17:00.

"Зокрема, на напрямках Глибоке — Липці, Шебекіно (РФ) — Вовчанськ, Борисівка — Нескучне. Також ворог завдав 8 авіаударів. Ведуться бої на околицях Вовчанська", — сказано у повідомленні.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаудару в районі Сергіївки, зафіксовано дев'ять бойових зіткнень. Три з них — тривають.

"Загарбники зазнають втрат, дані уточнюються", — додали в Генштабі.

Дві години йшла з Вовчанська, щоб евакуюватися

Жителька Вовчанська Валентина Сідаш сьогодні евакуювалася з міста. Щоб дістатися до пункту збору та виїхати до Харкова, вона дві години пішки йшла під обстрілами.

Один з волонтерів, які зникли у Вовчанську, міг загинути

Про це повідомив керівник слідчих поліції Харківщини Сергій Болвінов.

"Поки точилися бої за місто, двоє волонтерів на власній машині поїхали до Вовчанська, щоби евакуювати звідти місцеву родину. Але до адреси вони так і не доїхали — зникли. Ми вже розслідуємо цю справу, та, на жаль, за попередньою інформацією та даними від свідків, хлопців розстріляли російські військові. Один з них, ймовірно, поранений, другий — не вижив", — повідомив Болвінов.

Генштаб: ситуація на 13:00 на Харківщині

За даними Генштабу:

  • На Харківському напрямку росіяни здійснили вісім атак на напрямках Глибоке — Слобожанське, Шебекіно (РФ) — Вовчанськ, Борисівка — Веселе, а також безуспішно намагалися просунутись у бік Липців та Нескучного;
  • На Куп’янському напрямку з початку доби відбулося шість бойових зіткнень в районах Синьківки, Берестового, Стельмахівки та М'ясожарівки.

У Вовчанській громаді внаслідок обстрілів загинули двоє людей

Про це повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

За його даними, росіяни об 11:55 вдарили по Вовчанську — загинула 80-річна жінка, а в Гатищі внаслідок уламкового поранення загинув 83-річний чоловік.

Що відомо про зникнення волонтерів у Вовчанську

Зниклі волонтери — з Київської області, вони хотіли допомогти з евакуацією, сказав Суспільному керівник відділу евакуації координаційного гумцентру Олег Іванов.

"Поліція комунікує з родичами зниклих. Ніхто не знав про них. Вони самі заїхали, не знаючи ситуації в місті. Без координації з поліцією тут неможливо працювати, тому що дуже динамічна ситуація. Саме місто Вовчанськ і населені пункти зараз небезпечні. У нас зараз працюють найдосвідченіші екіпажі, які колись працювали взагалі", — говорить Іванов.

Росіяни посили авіаудари на півночі Харківщини

Про це в етері "Суспільне. Студія" сказав Сергій Болвінов, начальник слідчого управління поліції Харківщини.

"Що стосується північної частини Харківської області, то ворог посилив авіаудари. Липецький напрямок щоденно зазнає обстрілів керованими авіабомбами, в середньому близько десяти. По вовчанському напрямку — від 15 до 30 в залежності від оперативної обстановки", — сказав Болвінов.

У Вовчанську під час евакуації зникли двоє волонтерів з Київської області

Про це Суспільне Харків 14 травня розказав начальник Вовчанської міської адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

"Є інформація, що у перший день масованих обстрілів та евакуації волонтери самовільно, не узгоджуючи ні з поліцією, ні з нами, виїхали в місто, не володіючи інформацією, що не потрібно їхати у північну частину міста. Перебування цих двох волонтерів зараз невідоме. Або вони попали під обстріл і загинули, або потрапили в полон — ми не розуміємо цього", — сказав начальник МВА.

Вовчанськ 14 травня: ЗСУ контролюють місто, продовжуються бої на околицях

Ситуація у Вовчанську стабільно важка, росіяни б'ють по місту, розказав Суспільне Харків 14 травня керівник місцевої адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

"КАБами продовжують бити. Обстріли ведуться з усіх видів зброї: з мінометів, з артилерії, РСЗВ, КАБи, над містом літають і дрони, які атакують автотранспорт. Щільні обстріли міста", — каже очільник Вовчанської громади.

На ранок 14 травня інформація щодо нових випадків поранення чи загибелі місцевих жителів не надходила, зазначив Гамбарашвілі.

Тамаз Гамбарашвілі
Тамаз Гамбарашвілі, 14 травня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

За його словами, у Вовчанську на 14 травня перебувають до 400 людей.

"Ще до масованих обстрілів 80-90% людей, які залишалися у громаді, це були люди похилого віку. У північній частині людей майже не залишилося. Заявки надходять, але зараз перевіряємо, чи дійсно там є люди, тому що це може бути й провокація з боку агресора, щоб ми направляли туди транспорт. Зараз ситуація важка", — сказав Тамаз Гамбарашвілі.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 14 травня: дані на 10:00

  • На Харківському напрямку підрозділи українських військ відбивають атаку РФ на напрямку Шебекіно (РФ) — Вовчанськ, ситуація контрольована;
  • Внаслідок інтенсивного вогневого впливу росіян, а саме авіаційних ударів із застосуванням 10 КАБів, по українських підрозділах, для збереження життя українських військовослужбовців було проведено зміну позицій в районі населеного пункту Лук’янці. Тривають бойові дії;
  • Продовжуються заходи з прочісування міської забудови у Вовчанську. Ситуація контрольована. Втрати Росії на цьому напрямку за поточну добу склали чотири особи та п'ять одиниць озброєння і військової техніки;
  • На Куп’янському напрямку тривають три атаки російських окупантів на напрямках Вільшана — Петропавлівка, Крохмальне — Берестове, Коломийчиха — Стельмахівка, росіяни успіху не мають: "Підрозділи наших військ знищили танк та БМП ворога".

Секретар РНБО розповів, чи є загроза наступу РФ для Харкова

На північному сході України Росія зосередила близько 50 тисяч російських солдатів. Станом на тепер у наступі на Харківщину беруть участь набагато понад 30 тисяч російських солдатів, розповів секретар РНБО Олександр Литвиненко у коментарі Le Figaro.

"Українські військові готові до відбиття і ведуть важкі бої. Але росіян дуже багато", – сказав він.

Водночас секретар РНБО запевнив, що місту Харків наразі "нічого не загрожує", українська армія готова до відбиття атак.

Синєгубов розказав про фортифікації на кордоні Харківщини

За побудову фортифікацій на Харківщині відповідали Міністерство оборони та адміністрація області, розповів керівник Харківської обладміністрації Олег Синєгубов.

"Потрібно розмежовувати завдання, які стояли перед адміністрацією, перед Міністерством оборони. Я можу відповідати за адміністрацією. Ті завдання, які стояли перед адміністрацією, ми їх виконували вчасно й на наших позиціях зараз перебувають наші військові", — сказав Синєгубов.

За словами Синєгубова, він дав доручення профільному заступнику, щоб підрядники на засіданні групи "Прозорість та підзвітність" прозвітували про виконані роботи.

На Харківщині тривають контрударні дії, Вовчанськ та прикордонні райони посилили — Зеленський

Українські військові на півночі Харківщини продовжують знищувати піхоту та техніку росіян. Головна задача нині на передовій — не дати РФ розширити лінію фронту, сказав у вечірній промові 13 травня президент України Володимир Зеленський.

"Харківщина – тривають наші контрударні дії, і напрямок посилено, зокрема Вовчанськ та загалом прикордонні райони. Бригадний генерал Михайло Драпатий за цей напрямок відповідає безпосередньо на місці, і йому надаються необхідні засоби ураження, необхідні сили. Зараз усе більше стає наших результатів – ми знищуємо піхоту окупанта, техніку. Дякую всім нашим воїнам, які чітко діють за наказами, зберігають позиції та роблять усе, щоб стабілізувати ситуацію", — розповів Зеленський.

Скільки населених пунктів на кордоні Харківщини РФ окуповані та скільки стали "сірою зоною": відповідь Олега Синєгубова на вечір 13 травня

"Сьогодні спілкувалися майже з усіма військовими, які стоять на лінії фронту і вони самі кажуть, що наразі потрібно дійсно стабілізувати лінію фронту. Тоді ми зможемо відповісти на питання де є "сіра зона", де є населені пункти, які перебувають під контролем окупаційних військ, де ведуться активні бойові дії. Скажу так, на всій території, де вдалося ворогу просунутися, йдуть активні бойові дії. На всіх цих вулицях, кварталах населених пунктів знищуються окупанти. Тому ще казати зарано. Ось всі ці цифри будуть умовними", — сказав Синєгубов.

Ситуація поблизу Вовчанська та Липців на вечір 13 травня: дані ОВА

Керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив:

"Ворог продовжує атакувати наші населені пункти на півночі, намагається просунутися вглиб території.

  • По Липецькому напрямку намагаються зайняти стратегічну позицію щодо дамби, однак там наші воїни ворога стримують.
  • По Вовчанському напрямку — так само. Ворог намагається окупувати Вовчанськ, взяти його під контроль. Наші воїни стримують, подекуди йде стрілецький бій. По всіх напрямках ситуація з нашого боку контрольована.

У Вовчанську важка ситуація. Ворог дійсно намагається спробувати абсолютно різні тактики, застосовує різні маневри. Намагається взяти у напівоточення чи оточення, наші сили цьому протидіють. Подекуди групи окремі виходили зі східного напрямку, навіть із південного напрямку, однак одразу знищувались нашими військами. Тому за Вовчанськ, там стоїть наша лінія фронту фактично. Ворога ми наразі стримуємо.

У Вовчанську йде бій на півночі самого міста. Там ідуть вуличні стрілецькі бої.

З приводу Лук'янців, то ще ведуться активні бойові дії. Так, було просування ворога у цьому населеному пункті. Однак наші воїни намагаються ще втримати цей населений пункт і знищити по ньому повністю сили окупантів".

Евакуація з прикордоння Харківщини на 18:00: дані ОВА

"Ми евакуювали 5900 людей. Це з Липецького, Вовчанського напрямків. Місто Вовчанськ фактично ворог почав знищувати артилерією, танками. Там ще близько 200 людей. Постійно приймаємо заявки", — сказав під час брифінгу керівник ОВА Олег Синєгубов.

Він зазначив, що було прийнято рішення щодо передислокації Вовчанської лікарні та ДСНС.

"На Вовчанському напрямку дуже важко, бо дороги до міста прострілюються й у лісосмугах нині масштабні пожежі. Підрозділам ДСНС працювати неможливо, бо як тільки вони виїздять гасити пожежу на своїх авто, ворог вважає їх за ціль. Коли наші поліцейські вивозили з Вовчанська цивільних людей на цивільному авто, воно було прицільно обстріляне. Стріляли на ураження по водію, авто було броньоване тому всі вижили", — сказав Синєгубов.

Кількість поранених у Вовчанську 13 травня зросла до п'яти людей

Про це повідомили у пресслужбі облпрокуратури. За її даними, на 16:50 стало відомо про чотирьох поранених чоловіків та одну жінку.

Генштаб: зведення про ситуацію на Харківському напрямку на 15:00 13 травня

  • На Харківському напрямку РФ не припиняє наступальні дії, станом на 14:00 13.05.2024 здійснив 11 атак, наразі триває два бойових зіткнення: "Противник не припиняє спроб витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій. Мав частковий успіх в районі населеного пункту Лук’янці. Просування ворога зупинено";
  • Росіяни завдали вісім авіаційних ударів в районах населених пунктів Уди, Вовчанськ, Липці, Графське та Веселе Харківської області;
  • Для посилення військ на Харківський напрямок переміщено завчасно створені резерви. Залежно від розвитку обстановки, нарощування угруповання триватиме. Війська забезпечені необхідною кількістю засобів ураження;
  • З початку доби втрати РФ на Харківському напрямку становлять 97 осіб, втрати озброєння і військової техніки — вісім одиниць

Прокуратура почала розслідування за фактом полону жителів Вовчанської громади

Про це розказав в етері Суспільного речник облпрокуратури Дмитро Чубенко. За його словами, слідчі встановили, що люди два дні провели у підвалі, їх не випускали, примушували надавати росіянам медичну допомогу.

"За фактом того, що, за інформацією цих людей, у тому населеному пункті декілька сімей ще перебувають і утримуються в підвалі з іншою групою російських військових, відкрито кримінальне провадження за ст. 438 Кримінального кодексу України. Це порушення законів і звичаїв війни, оскільки під час воєнних дій, окупації, наступальних дій ворог немає права обмежувати місцеве населення в переміщенні, в евакуації чи якось примушувати до роботи, чи до надання медичної допомоги", — сказав Дмитро Чубенко.

З Липецької громади евакуювали родину з коровою

Відео евакуації тварини оприлюднили 13 травня у поліції Харківщини. Липецька громада з 10 травня перебуває під посиленими обстрілами Росії.

Новим командувачем ОТУВ "Харків" став Михайло Драпатий

Це підтвердили Суспільному джерела у Генштабі.

Драпатий замінить Юрія Галушкіна.

Драпатий був командиром 2-го батальйону 72-ї ОМБр, який у травні 2014 увійшов у Маріуполь на бронетехніці для посилення підрозділів. До січня 2024 року очолював оперативне угруповання "Херсон".

Відомий як один із командирів, що керували звільненням правобережжя Херсонщини. У лютому 2024-го його призначили заступником начальника Генштабу ЗСУ.

У Вовчанську працює 10 екіпажів поліції, які вивозять людей

Про це розказав Суспільному головний патрульний Вовчанського відділу поліції Олексій Харківський.

"Кількість обстрілів не змінилася. Вовчанськ нещадно руйнують, розносять КАБами, артилерією, міномет, йдуть стрілкові бої на північних околицях міста. Працює по місту танк, розбиває усе, що можна. В місті зараз перебувати дуже небезпечно. Людей ми, як можемо, усіх евакуюємо — з тих вулиць, куди ми маємо доступ, максимально нарядами, волонтерів із собою беремо. Велика кількість людей вже евакуйована", — говорить Харківський.

Як відбувається евакуація на Вовчанщині: коментар поліції

Поліція змогла вивезти з Вовчанська людей, які перебували у 300 м від місць, де відбувалися бойові дії, сказав в етері Суспільного керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко. Він говорить, що є випадки, коли люди, які відмовлялися виїжджати, попросили їх евакуювати після ударів РФ поблизу.

Жителі Вовчанська потрапили у полон РФ 11 травня: як вони змогли втекти та евакуюватися

13 травня з Вовчанська евакуювали людей, яких росіяни з 11 травня тримали в полоні в підвалі. Про це Суспільному розказали Світлана та Володимир, які сьогодні зранку втекли та дісталися до волонтерів.

За їхніми словами, полонених росіяни не били: "Вони сьогодні відійшли, а ми вирвалися. Сьогодні вранці заходить росіянин: "Йдемо так, як і прийшли". Забрали поранених і пішли. А ми — тікати. Там багато людей. Чули балачки, що треба розстріляти. А чи на нас казали, чи на ще когось...".

У Вовчанську на ранок 13 травня лишаються 500 людей

Про це Суспільне Харків розказав начальник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі.

"Ситуація важка, але контрольована. Вже четверту добу агресор завдає ударів по місту, велика кількість руйнувань. ЗСУ контролюють місто. Чути і перестрілки, ведуться бої на околицях міста, сам Вовчанськ — у 4 км від кордону, тобто місто — на лінії фронту. Працюємо над евакуацією. Приблизно 500 мешканців є в місті, працюємо, щоб евакуювати", — сказав Гамбарашвілі.

У Вовчанську на Харківщині через обстріли поранений чоловік: яка ситуація в місті на 13 травня

Про це Суспільне Харків розказав начальник Вовчанського відділу поліції Максим Стецина.

"За ніч по Вовчанську було завдано декілька ударів з артилерії, зараз триває обстріл міста, артилерія, міномет працюють. Вночі було також РСЗВ. Є в нас на ранок один поранений, нетяжкий, зараз його евакуювали", — розказав Стецина.

За його даними, у громаді триває евакуація людей: "До деяких районів Вовчанська дуже важко дістатися, тому що там тривають постійні обстріли. Але ситуація стабільна, контрольована".

"На сьогоднішній ранок у нас 71 заявка, це Вовчанськ і Вовчанські Хутори. Люди стали активніше виїжджати, тому що почастішали обстріли по місту. Спільно з волонтерами, з військовою адміністрацією вивозимо громадян", — сказав поліцейський.

Росіян та вуличних боїв у Вовчанську немає, запевнив Стецина.

"У нас немає такої інформації, ми патрулювали місто, і в центрі були — не було помічено росіян або якихось вуличних боїв. Це лише росіяни розганяють свої ІПСО", — говорить начальник Вовчанського відділу поліції.

На вулиці вранці не було громадян. Ми сказали (людям — ред.), що якщо є райони, в які важко дістатися і якщо людина в змозі самотужки дійти до пункту евакуації, вони доходять, ми їх підбираємо, забираємо з вулиці й вивозимо сюди, на пункт евакуації (за межами міста — ред.).

На Вовчанськ наступають п'ять батальйонів РФ, 14 з 22 штурмів Харківського напрямку за добу наразі відбивають — Генштаб

Сили оборони ведуть бої за прикордонний Вовчанськ. Росіяни залучили для наступу на місто до п'яти батальйонів і не рахуються з втратами: за добу на напрямку ліквідували понад 100 окупантів.

Про це після опівночі 13 травня повідомила пресслужба Генштабу ЗСУ у Telegram.

"Станом на 00:44 росіяни мають тактичний успіх. Сплановані заходи щодо знищення окупантів, які вклинилися в нашу оборону. Наші захисники ведуть оборонні дії, завдають вогневого ураження противнику, широко застосовують безпілотні системи з метою ведення розвідки і завдання точкових ударів для завдання максимальних втрат. Триває розгортання резервів для стабілізації ситуації. В ході визначення завдань військам, одним із головних пріоритетів є збереження життя наших воїнів", — йдеться у повідомленні.

Якою є ситуація з обстрілами Вовчанська, як евакуюють жителів та який вигляд має місто 12 травня

Третій день Вовчанськ на півночі Харківщини перебуває під масованими обстрілами РФ. У місто намагалися зайти російські військові, проте воно залишається під контролем Сил оборони. Протягом 12 травня з Вовчанського напрямку евакуювали 1600 людей, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Який вигляд має Вовчанськ 12 травня — дивіться.

До шести тисяч людей евакуювали з Харківського району за майже три доби

Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Протягом 12 травня з Вовчанського напрямку евакуювали 1600 людей.

Зеленський: "Є села на Харківщині, які фактично із "сірої зони" стали зоною ведення бойових дій"

"Особлива увага — Харківщині. Тривають оборонні бої, жорстокі бої на значній частині нашої прикордонної смуги. Є села на Харківщині, які фактично із "сірої зони" стали зоною ведення бойових дій, і окупант намагається в частині з них закріпитись, частину просто використати для подальшого просування. Я хочу подякувати нашим воїнам, які втримують позиції та знищують окупанта. Артилерія, дрони — усі, хто задіяний, і задіяний влучно, — я вам дякую. Завдання наше очевидне: треба завдати окупанту якнайбільших втрат", — прокоментував ситуацію на Харківщині Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 12 травня.

Станом на 18:00 всі вулиці Вовчанська — під контролем Сил оборони України — керівник міської військадміністрації

Основні новини про ситуацію в місті розповів журналістам очільник міської військадміністрації Тамаз Гамбарашвілі:

  • "Були невеликі групи (росіян — ред.) які намагалися зайти на територію і на вулиці міста, але Збройні сили присікли ці спроби і зараз місто повністю під контролем Збройних сил України", — зазначив Гамбарашвілі;
  • За словами керівника МВА, місто перебуває під масованим обстрілом росіян, наразі уточнюється, чи є загиблі або поранені внаслідок влучань;
  • Жителі продовжують виїжджати: "Є ті, хто лишаються у Вовчанську, але, я вважаю, що ще протягом одного-двох днів ми повністю евакуюємо населення".

Ситуація у Вовчанську вдень 12 травня

"Зараз ситуація вкрай важка, бо РФ вже третю добу масовано обстрілює, тероризує населення, знищує місто, щільно застосовує артилерію, РСЗВ. Також минулої доби було завдано 30 авіаударів. Дуже багато зруйновано цивільної забудови. Ситуація вкрай важка, тому що над Вовчанськом постійно висять дрони — FPV, камікадзе. Тому зараз національній поліції та волонтерам вкрай важко займатись евакуацією. Ризикуючи життям вони вивозять цивільне населення з міста", — вдень 12 травня розповів журналістам очільник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі.

Чи є російські військові у Вовчанську: дані керівника міської військадміністрації

"Зараз вона (інформація — ред.) офіційно не підтверджена, бо військові зараз працюють на північному рубежі самого міста чути постріли автоматів і вибухи, але ви ж розумієте, що Вовчанськ розташований за чотири кілометри від кордону, тому ця зона постійно обстрілюється, постійно йдуть бої. Тому складається така картинка. Поки що Вовчанськ є і буде Україною", — вдень 12 травня розповів журналістам очільник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі.

Нацгвардійці загону "Гострі картузи" опублікували відео з бойового завдання

На ньому, як йдеться у повідомленні загону "Гострі картузи", які входять до складу спецпідрозділу Нацгвардії "Омега" у Telegram-каналі, видно ліквідацію російських військових, які намагалися перетнути кордон Харківщини. "Продовжуються тяжкі бої. Росіяни йдуть великою піхотною кількістю, майже не використовуючи техніку", — зазначено в повідомленні "Гострих картузів".

Якими є цілі і тактика росіян на півночі Харківщини, що ускладнює оборону: версія директора центру досліджень

Простежується, що РФ хоче розпочати наступ ще на двох-трьох відтинках Харківщини, а також — ймовірно, Сумщини. Там формуються угрупування російських військових. Пізніше окупанти планують активізуватися західніше Харкова.

Про це в етері національного телемарафону повідомив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. За його словами, Сили оборони готуються відбивати ці атаки.

Мусієнко виділив два етапи розвитку подій, з огляду на стратегічні цілі росіян:

  1. На даному етапі ми відстежуємо тільки активність у прикордонній смузі і створення там так званої буферної зони. Це дійсно так, і немає прямих безпосередніх загроз обласному центру, Харкову;
  2. Разом із тим, треба розуміти, що воно так діє у військові справі, коли Росія наступає, це вже не раз було, "апетит приходить під час їжі". Щойно вони бачать, що десь є можливість розвивати успіх, вони намагаються його розвивати. Тому я б не виключав того, що з південних рубежів, з окупованого півдня, російські війська можуть перекидати підкріплення на Білгородську та Курську область, щоб пробувати атакувати там більше, у разі, якщо вони зможуть розвинути певний успіх і, наприклад, захопити Вовчанськ. Якщо вони зможуть, то посилять там тиск.

За словами директора Центру, перед росіянами стоїть завдання до кінця травня створити буферну зону на Харківщині та Сумщині.

РФ здійснила стрімкий прорив, який не вийшов настільки стрімким, тому що їх почали зустрічати досить потужно наші сили.

У Липцях на півночі Харківщини лишається близько 200 людей: "Життя переконало евакуюватися, а не ми своїми словами"

Загалом у громаді — близько півтисячі цивільних, повідомив Суспільне Харків телефоном начальник місцевої сільської військової адміністрації Олексій Слабченко.

За його словами, нині у громаді триває евакуація. Людей вивозять екстрені служби та волонтери. З прикордонних сіл, які опинилися на лінії бойового зіткнення, люди прориваються власним транспортом або виходять пішки.

"Через поля виїжджають, ґрунтовими дорогами. Центральними дорогами намагаються менше їхати, тому що ці дороги під постійними обстрілами", — розповів Слабченко.

Три авіабомби на центр Липців скинули російські військові опівдні 12 травня, розповів Слабченко. За його словами, станом на 14:54 інформації про загиблих або поранених цивільних внаслідок цього удару удар в адміністрації немає.

Є люди, які відмовляються евакуюватися. Вчора жіночка одна заявила: "Я тут народилася, я тут і помру". А після нічних обстрілів сьогодні зателефонувала і дуже просить вивезти її. Їх переконали, а вже не ми своїми словами, а життя переконує, що треба евакуюватися.

Основне завдання на Харківщині — стабілізувати лінію фронту — Синєгубов

На півночі Харківщини продовжуються бої у сірій зоні, розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" очільник ОВА Олег Синєгубов.

"Основне завдання — стабілізувати лінію фронту. У нас дійсно збільшилась сіра зона, збільшилась кількість населених пунктів на територіях яких ведуться бойові дії. Наші воїни намагаються тримати свої позиції, зустріли ворога боєм. Істотних успіхів по цих територіях немає, проте ситуація дійсно доволі важка, але повністю контрольована нашими військами. Ми проводимо оборонну операцію і намагаємось стабілізувати лінію фронту. У людей тривожні настрої", — сказав Синєгубов.

Дії Росії на півночі Харківщини розпочалися за заздалегідь відомим планом, ворог зазнає великих втрат — Юсов

Про плани та графік наступу Росії на півночі Харківської області було відомо Головному управлінню розвідки. Все вище військове керівництво знало про плани РФ, розповів в ефірі нацмарафону "Єдині новини" представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

"Дії ворога на даному напрямку розпочалися за графіком, який був відомий, про який було поінформовано Головним управлінням розвідки всі інстанції, керівництво і командування. Вживаються необхідні заходи. Разом із Силами безпеки й оборони на Харківському напрямку зараз воюють з ворогом і спецпризначенці, спецпідрозділи ГУР МО України. Ворог зазнає великих втрат", — сказав Юсов.

Росіяни зосереджені на двох напрямках на півночі Харківщини

Росіяни зосереджують свої зусилля на двох напрямках на півночі Харківщини — Липці та Вовчанськ, повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" речник Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

"Намагається розширити фронт. В напрямках Липців та Вовчанська продовжуються контрударні заходи, ворог тут як раз застосовує піхоту та техніку. Наша оборона там розгорнута, ефективно працює по окупантах. Там де ворогу вдалося просунутися, розгортаються наші резервні підрозділи. Наразі російська армія проводить наступальні операції штурмовими невеликими групами на північний захід від Липців. Також намагаються просуватися в районах на північ від Липців", — сказав Волошин.

За його словами, українських захисників посилять додатковими підрозділами зі складу резерву.

Жителька Вовчанська декламувала вірш Шевченка під час евакуації

Жителька Вовчанська під час евакуації через посилення обстрілів зі сторони РФ декламує уривок вірша "Заповіт" Тараса Шевченка. Відео з евакуації виклав головний патрульний Вовчанського відділу поліції Олексій Харківський.

За понад дві доби з Чугуївського району евакуювали 1377 людей, повідомляв очільник ОВА Олег Синєгубов.

Сирський розповів про ситуацію на Харківщині

На Харківщині тривають бої у прикордонних районах вздовж державного кордону з РФ, повідомив головнокомандувач Олександр Сирський.

"Ситуація складна, але Сили оборони України роблять все, щоб утримати оборонні рубежі та позиції, наносять ворогу ураження. На Куп’янському, Сіверському, Лиманському, Покровському напрямках тривають гарячі бої, ситуація дуже динамічно змінюється. В одних районах противник має частковий успіх, в інших — Сили оборони витісняють противника та покращують своє тактичне положення", — йдеться у повідомленні.

У Вовчанську лишається близько 300-400 жителів — начальник відділу поліції міста

Дітей у місті немає, їх евакуювали минулого року, розповів журналістам про ситуацію в міста начальник Вовчанського відділу поліції Максим Стецина.

"В нас нині є заявки від родичів людей, які лишилися, вони телефонують до поліції і просять евакуювати людей, тоді поліцейські їдуть за цими адресами й вмовляють людей їхати. У місті місяць, як немає світла. Після влучання авіабомби була знищена опора і Вовчанськ знеструмлений", — зазначив правоохоронець.

Тривають артобстріли за містом, між Вовчанськом та селом Гатище. Чутно, що працює артилерія. Літаки пускають від двох до трьох (снарядів — ред.) за раз, б'ють хаотично в приватний сектор, сьогодні пошкодило багатоквартирні будинки. Двоповерховий будинок на вісім квартир майже повністю був знищений, на щастя, там ніхто не постраждав, люди встигли сховатися.

У вечірньому зверненні 11 травня президент України Володимир Зеленський відзначив Максима Стецину та ще п'ятьох поліцейських Вовчанського відділу поліції.

Українські захисники були змушені відійти з частини позицій на півночі Харківщини

Про це повідомили у Telegram-каналі загону "Гострі картузи", які входять до складу спецпідрозділу Нацгвардії "Омега".

Як йдеться у повідомленні, нині тривають бої за село Глибоке.

"В ході важких боїв наші оборонці були змушені відійти ще з декількох своїх позицій, ще один населений пункт сьогодні опинився під російським контролем. На 20:00 йдуть бої за населений пункт Глибоке. Зараз дуже тяжка ситуація із Глибоким, але наші оборонці, воїни ТРО, "Кракену" тримають цей населений пункт. Росіяни пруть, зазнають великих втрат, але наступають, наступають, наступають", — йдеться у відео з кадрами боїв, яке розмістили на каналі.

У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський відзначив поліцейських Харківщини та оголосив, де тривають бої

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 11 травня прокоментував спроби штурмів РФ на півночі Харківщини.

"Наші оборонні операції тривають на Харківщині, в районі сіл Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лукʼянці, Гатище, Плетенівка. Це прикордонні села. Наші війська вже другу добу ведуть там контрударні дії, захищаючи українську територію", — сказав президент.

Також президент відзначив поліцейських, які працюють на півночі Харківщини.

"Вовчанськ, районне управління поліції: Максим Стецина, Олексій Харківський, Владислав Єфаров, Ігор Харченко, Дмитро Можарський та Юлія Келеберда. Село Липці, відділення поліції: Віктор Єна, Василь Сягло, Роман Цепеленко та Вʼячеслав Сокольський. Дякую всім, хто дбає про людей і нашу держав"», — сказав президент у зверненні.

Евакуація з північних громад Харківщини: дані поліції

З 10 травня до 14:00 11 травня в безпечні місця поліцейські доставили 970 цивільних, повідомила пресслужба поліції Харківщини.

"299 людей з Циркунівської громади, 183 — з Липецької громади та 441 з Вовчанської. Евакуаційні екіпажі поліції Харківської області працюють у надважких умовах", — йдеться у повідомленні.

Росіяни випустили по Вовчанську понад 20 керованих авіабомб протягом 11 травня

Про це Суспільне Харків розповів начальник Вовчанської міської військадміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

"Вдень 11 травня були інтенсивні обстріли міста. Випустили понад 20 КАБів в напрямок міста, зараз вкрай важка ситуація в громаді. Стріляють з усього: артилерія, міномети, РСЗО, КАБи, дрони. За сьогодні були і поранені, і загиблі. Зараз все уточнюється, працює поліція, швидкі", — розказав Гамбарашвілі.

Бійці НГУ показали, який вигляд має прикордоння Харківської області 11 травня

Нацгвардійці 2-го окремого загону Центру спеціального призначення "ОМЕГА" записали відео на шляху до кордону Харківщини.

Спроба наступу РФ на Харківщині: росіяни заздалегідь готували ІПСО

Про це аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков сказав в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“Що стосується інформаційного супроводу вчорашніх бойових дій, які, вочевидь будуть, продовжуватися сьогодні, то мережа російських воєнкорів та інших медіаканалів, які використовуються для розповсюдження такої інформації, повідомляли, що російська армія з успіхом наступає, займає якісь населені пункти, закріплюється, бере в полон величезну кількість українських військових, ті тікають, залишають позиції, і ось-ось Харків буде взятий в кліщі і так далі”, — розповів Жуков.

Він пояснив, що такі повідомлення росіяни розповсюджують з метою поширити панічні настрої, перебільшити свої успіхи і демотивувати, деморалізувати як цивільних, так і військових.

За словами Жукова, це стандартна практика бойових дій.

Підрив мосту у Старому Салтові: Синєгубов прокоментував відео, яке ширилося в російських Telegram-каналах

"Наразі логістика для цивільних йде без якихось обмежень. Просто будемо зважати на ту військову ситуацію на обстановку яка є у нас. Це стратегічна для нас переправа, тому ми обмежимо комунікацію щодо неї", — пояснив очільник ОВА Синєгубов на брифінгу.

У нас є інші альтернативні шляхи, які ми зробили у 2022-2023 році. Там трохи довше потрібно проїхати, однак там абсолютно проїзний напрямок, проїзний шлях. Тому проблем з евакуацією, переміщенням цивільного населення по тому напрямку у нас немає.

Наступ росіян локалізували, сіра зона на півночі Харківщини не розширюється — Волошин

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" в ефірі телемарафону "Єдині новини" прокоментував ситуацію на півночі Харківщини.

"Є питання у тому, щоб його до кінця знищити, виловлювати у тих лісопосадках, де він міг просочитися і міг заховатися", — сказав Волошин.

В яких населених пунктах на півночі Харківщини тривають бойові дії, яку тактику використовують росіяни та скільки людей лишаються у сірій зоні

Про це на брифінгу розповів очільник ОВА Олег Синєгубов:

  • Жодного населеного пункту РФ не захопила. Бої тривають у Стрілечій, Пильній, Борисівці, в районі Олійникового та Огірцевого на півночі Харківської області;
  • Сіра зона, на території якої ведуть бої, відучора не збільшилась;
  • Росіяни пробували наступати на інших напрямках на Харківщині: «Були обстріли, були спроби висунення диверсійно-розвідувальних груп: всі вони зупинені»;
  • Для того, щоб прорвати кордон та зайти на північ Харківщини, російські війська використовували різні тактики — ДРГ, малі групи піхоти, використання або відмова від бронетехніки, танків: «РФ намагається намацати наші позиції, наші території. Фактично веде розвідку боєм»;
  • За півтори доби — з ранку 10 травня — у Харківській області евакуювали 2526 людей. Близько 12 людей продовжують перебувати у населених пунктах, де тривають бойові дії на півночі;
  • Цивільне населення заважає роботі військових: росіяни використовують їх як живий щит.

Де нині тривають бої на півночі Харківщини

Бої тривають у Стрілечій, Пильній, Борисівці, в районі Олійникового та Огірцевого на півночі Харківської області, розповів очільник ОВА Синєгубов на брифінгу.

Евакуація на Харківщині триває

За півтори доби — з ранку 10 травня — у Харківській області евакуювали 2526 людей, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов на брифінгу.

Росіяни нині все ще мають резерви на кордоні з Харківщиною

Про це розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олексій Коваленко.

"Це саме ті підрозділи, які підсилили групу військ "Північ", яка почала формуватись кілька місяців тому. Вона складається з групи військ "Брянськ", "Курськ", "Бєлгород". Це групи прикриття кордону. Їхня чисельність приблизно 30-35 тисяч. Саме ця кількість зорієнтована на прикритті кордону протяжністю 750 кілометрів. Тобто це не на одній ділянці, вони розтягують вздовж кордону. А ось група військ "Північ" — вже надлишок, майже 53 тисячі особового складу зараз. У неї входять ці 30-35 тисяч", — розповів Коваленко.

Можна говорити, що на передній зоні наступу росіяни використовують сили та засоби трохи більше ніж 2 тисячі особового складу, а резерві перебуває ще до 1,5-2 тисячі. До кінця цього тижня вони планували збільшити присутність 44 армійського корпусу, які ще продовжують передислокацію у Бєлгородську область, приблизно на 3750 осіб. Але вони не змогли цього зробити, бо у них все ж є проблема зі штатною комплектацією саме цих підрозділів.

Дії росіян можна вважати відволікаючим маневром, щоб Сили оборони зосередились на обороні півночі Харківщини, а росіяни натомість атакували інший напрямок, зазначив Коваленко.

З Вовчанська евакуюють тварин

10 травня з Вовчанська вдалося евакуювати 26 тварин, повідомили у "Порятунку тварин Харків".

"Двоє собак — Тоша і Боня — вже зустрілися зі своїми господарями в Харкові. 5 тварин поїхали на перетримку, 6 цуценят забрали на прилаштування. Нам уже потрібна перетримка для 11 собак і 1 кота, яких ми вчора евакуювали", — йдеться у повідомленні.

Дев'ять атак РФ відбили на Слобожанському напрямку

На Слобожанському напрямку українські захисники відбили 9 атак в районах населених пунктів Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лук’янці, Огірцеве, Гатище, Плетенівка Харківської області, повідомили у Генштабі.

На Куп’янському напрямку відбили 13 атак в районах населених пунктів Синьківка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Веселе, Вовчанськ, Вовчанські Хутори Харківської області.

З Вовчанської громади вивезли 250 людей

З Вовчанської громади 10 травня вивезли 250 людей, повідомив ввечері керівник місцевої МВА Тамаз Гамбарашвілі. Він каже, що евакуювати людей допомагали поліцейські, волонтери та координаційний центр. Як людей вивозили з-під обстрілів РФ, дивіться у відео.

Оборонні дії на Харківщині тривають

Про це повідомили у Генштабі.

"У напрямках населених пунктів Липці та Вовчанськ Харківської області продовжуються контрударні заходи. Ворог застосовує піхоту та техніку. Також наразі тривають бої за населені пункти в прикордонні, які перебували фактично в сірій зоні — Стрілеча, Пильне та Борисівка, а також в районі Олійникового та Огірцевого", — сказано у повідомленні.

Сили оборони України діють на підготовлених оборонних рубежах. Здійснюється вогневе ураження із завданням зірвати ворожий наступ та знищити окупанта, який вклинився в нашу оборону. Рішення на посилення наших бойових підрозділів будуть реалізовані.

Евакуація з Вовчанська: історії людей, які вимушено поїхали з міста через посилення російських обстрілів

Через бої на півночі Харківської області з прикордоння евакуюють місцевих жителів: куди волонтери вивозять людей і як ті пережили сьогоднішні обстріли

Зеленський: "Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум. Додаємо наших сил на Харківські напрямки"

"Головне — Харківщина. Російські війська сьогодні спробували розширити операції проти України. Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум. Наші воїни, наша артилерія, наші дрони дають відповідь окупанту. Я вдячний кожному нашому солдату, кожному сержанту, кожному офіцеру, які саме так захищають наші позиції, як потрібно", — сказав Зеленський у зверненні.

Додаємо наших сил на Харківські напрямки. І по лінії нашого державного кордону, і по всій лінії фронту будемо незмінно знищувати окупанта саме так, щоб зірвати будь-які російські наступальні наміри.

У прикордонному Вовчанську з 9 травня тривають масовані обстріли РФ, російських військ у місті немає

Про це Суспільне Харків 10 травня розказав начальник сектору реагування патрульної поліції Чугуївського ВП № 1 Олексій Харківський.

9 травня ввечері почалися масовані обстріли міста Вовчанська, до ночі трохи стихли, а зранку знову почалися масовані обстріли міста і населених пунктів поряд.

"Це має вигляд як повна руйнація нашого міста, його знищення. За добу було застосовано, ймовірно, кілька сотень ударів артилерією, мін, прилетіли десятки КАБів. Ворожих сил у місті немає. В місті було не спокійно, тому ми рекомендували людям евакуюватися або перебувати в укриттях, але коли прилітає КАБ, на жаль, не обходиться без жертв. Сьогодні є загиблі й поранені", — сказав Харківський у коментарі.

Олександр Сирський звітував Зеленському про ситуацію на фронті

"По всій лінії фронту — важкі бої. Напрямкам на Харківщині, Покровському та іншим напрямкам на Донеччині — особлива увага. Обговорили оборонні дії та посилення наших позицій на Харківщині. Окремо — Часів Яр", — сказано у повідомленні президента.

Обстріли прикордоння: у прокуратурі розказали, скільки людей поранені та загинули

За даними слідства, 10 травня близько 12:50 росіяни з артилерії обстріляли Черкаські Тишки Харківського району, загинув 55-річний чоловік. Пошкоджень зазнали приватні домоволодіння та господарчі будівлі.

"Протягом доби ворог не припиняв обстрілювати м. Вовчанськ з різного виду озброєння. Отримали поранення троє цивільних чоловіків та жінка 63 років. Також станом на зараз відомо про ще двох загиблих — чоловіка та жінку", — сказано у повідомленні.

Ситуація на Слобожанському та Куп'янському напрямках: дані Генштабу ЗСУ на вечір 10 травня

  • На Слобожанському напрямку росіяни здійснили п'ять атак в районах населених пунктів Красне, Мороховець, Олійникове, Гатище Харківської області, а також завдали авіаційних ударів в районах Глибокого, Лук’янців, Огірцевого, Вовчанська, Вільчі, Липців, Слобожанського, Соснового Бору, Українського;
  • На Куп’янському напрямку ЗСУ відбили 10 атак в районах Синьківки, Берестового, Стельмахівки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове.

Росіяни продовжують обстрілювати прикордонну Липецьку громаду, застосовуючи авіабомби, ракети, артилерію, міномети

Про це Суспільне Харків розказав керівник місцевої СВА Олексій Слабченко.

Він каже, що практично всі населені пункти громади під обстрілами: у Липцях жінка дістала тяжке поранення, а в Глибокому загинув чоловік.

"Наша громада витягнута вздовж державного кордону, тому всі населені пункти обстрілюються. Збільшилася кількість людей, які бажають виїхати. Всі служби працюють і як тільки дозволяють обставини, оперативно вивозять людей. Але є такі населені пункти, куди нині ми вже не можемо проїхати, тому що і дороги, і населені пункти під обстрілами", — сказав Слабченко.

За його словами, з Липецької громади за день вивезли близько 160 людей, евакуація триває: "Вивозять волонтерські організації, ми допомагаємо своїм транспортом, і самостійно люди виїжджають, і навіть виходять пішки із населених пунктів. Ми підбираємо цих людей дорогою і вивозимо".

Нацгвардійці ліквідували групу російського десанту на Харківщині

"Деякі штурмові групи пробували прорватись на півночі області. На фото знищений ворожий десант бійцями 2 окремого загону Центру спеціального призначення «ОМЕГА». Загалом гвардійці знищили БМП з десантом та біля відділення особового складу РФ", — повідомили у Національній гвардії.

Евакуація з прикордоння: дані на 16:00

За даними керівника ОВА Олега Синєгубова, на 16:00 з Чугуївського району 10 травня виїхали 449 людей, 25 — з Харківського, четверо людей — з Богодухівського. 29 людей евакуювали волонтери.

Втрат територій на Харківщині немає: що розказав в етері нацмарафону керівник ОВА Олег Синєгубов

10 травня росіяни продовжують обстріли Харківщини та розпочали нову хвилю наступальних дій на півночі регіону.

"Це населені пункти Харківського та Чугуївського району, Вовчанський напрямок, зокрема бойові бригади зустріли ворога вогнем. Всі атаки відбиті. Втрат території не допущено наразі. Ці населені пункти перебувають в кілометрі-двох від кордону з РФ", — сказав Синєгубов.

За його словами, через посилення обстрілів РФ місцевих на прикордонні закликають евакуюватися. Синєгубов каже, що за останні дві доби з 48 годин — 30 тривала повітряна тривога.

Евакуація з Вовчанська: що розповідають місцеві

Інну Раковську 10 травня вивезли автобусом з Вовчанська. Вона жила в приватному секторі поблизу центру міста.

"Виїхала, тому що було неможливо вже сидіти там. Всю ніч було голосно, дуже моторошно та страшно. КАБи, артилерія, все підряд. Терпіли, а куди діватися? Як кидати усе? Сиділи. Припекло, звісно, тепер приходиться кидати. Взяла речі, ліки, документи. Сума увесь час стоїть зібрана", — розповідає Інна.

Інна житиме в родині сина, яка раніше евакуювалася на Салтівку. У Вовчанську лишилися її колишній чоловік та мама: "Вона в іншому районі, залишилася там. Телефоном сьогодні спілкувались, сказала: "Подивлюсь, може теж буду виїжджати".

Вовчанськ весь побитий, весь в руїнах. Того Вовчанська, який був раніше, вже не впізнати, якщо чесно. Зв’язок поганий, додзвонитися неможливо. Трошки виїжджала на два місяці, була в одних дітей. Потім повернулася додому, була там з моменту окупації, деокупації.

Внаслідок обстрілу прикордоння поранені та загинули люди

Про це повідомив керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За його даними, росіяни обстріляли Бугаївку та Вовчанськ, а також Черкаські Тишки.

У Вовчанську поранені 60-річна жінка та двоє людей внаслідок обстрілу о 13:22, також двоє людей були поранені близько 10 ранку. Один чоловік у Вовчанську загинув. 55-річний чоловік загинув внаслідок обстрілу Черкаських Тишків.

Росія почала нову хвилю наступальних дій на Харківщині

Це підтвердив президент України Володимир Зеленський.

"Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами і артилерією. Важливо, що вони можуть збільшувати і підтягувати ще сили в цьому напрямку, але наші військові, наше командування знали про це і розраховували свої сили для того, щоб зустріти вогнем ворога. Зараз іде жорстокий бій в цьому напрямку, ми їх зустріли вогнем", — сказав Зеленський під час брифінгу в Києві з лідеркою Словаччини Зузаною Чапутовою.

Росія має намір створити буферну зону на прикордонні, бої тривають

Джерела в Силах оборони підтвердили Суспільному, що бої на кордоні Харківщини тривають донині від 05:00. ЗСУ та прикордонні загони України тримають оборону. За даними, які є в розпорядженні наших джерел, Росія має намір створити десятикілометрову буферну зону на прикордонні.

Евакуація на Харківщині: в обладміністрації нагадали номер телефону гарячої лінії

Охочі евакуюватися можуть звертатися за номером гарячої лінії з питань евакуації — 0-800-33-92-91, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

На Харківщині з 2022 року розроблені маршрути евакуації, а також налагоджена система видачі гуманітарної допомоги, тимчасового розселення тощо.

Спроба прорвати лінію оборони

Росіяни спробували прорвати лінію оборони на півночі Харківщини близько 05:00 10 травня, повідомили в Міноборони.

«З початком ночі російські окупанти посилили вогневий тиск на передній край нашої оборони за підтримки артилерії. Приблизно о 5 ранку відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Станом на зараз ці атаки відбито, тривають бої різної інтенсивності. Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи», — йдеться у повідомленні.

На початок