Боротьба за права, протести та антиукраїнські прояви: головні соціальні події спорту в 2021 році

Боротьба за права, протести та антиукраїнські прояви: головні соціальні події спорту в 2021 році

Боротьба за права, протести та антиукраїнські прояви: головні соціальні події спорту в 2021 році
. AP

Від ментального здоров'я до війни й дискримінації – чим переймалися у спорті в році, що минає.

2021-й став роком перенесених Олімпійських ігор і чемпіонату Європи з футболу, але водночас і роком підготовки до наступної Олімпіади та футбольного чемпіонату світу-2022 – масштабних турнірів, за якими ховаються не менш масштабні проблеми та зрушення.

Цей спортивний рік виявився насиченим на події, що поєднали в собі не лише суто змагальні елементи, а й соціальні, політичні й культурні явища, актуальні для тих чи інших спільнот. Спортсмени та інші діячі використовували доступну для них платформу, щоб порушити глобальні й системні проблеми, що стосуються різноманітних сфер, – серед яких є й спорт, – але водночас і для того, щоб їх ігнорувати.

Суспільне Спорт згадує, якими соціальними подіями й питаннями жив спорт у 2021 році.

  • Ментальне здоров'я – новий пріоритет

Питання ментального здоров'я та потреби сприймати його всерйоз так само, як і фізичне, стало однією з головних тем року в спорті. Попри те, що проблема не нова, в 2021-му вона набула широкого розголосу завдяки двом провідним фігурам у цій сфері – японській тенісистці Наомі Осаці та американській спортивній гімнастці Сімон Байлз.

Обидві вже стали зірками у своїх видах спорту та мали чисельні перемоги: Осака чотири рази вигравала на турнірах Великого шолома та ставала першою ракеткою світу, а Байлз здобула чотири олімпійські "золота" Ріо-2016 і 19 титулів чемпіонки світу. Попри високі очікування від спортсменок, цього року вони несподівано для багатьох відмовилися від участі в найпрестижніших змаганнях сезону – і все це задля піклування про ментальне здоров'я.

Японська тенісистка Ніомі Осака знялася з Ролан Ґаррос після першого раунду, згодом пропустила Вімблдон, а після участі в Олімпіаді та US Open узяла паузу до кінця сезону. Однією з причин став дискомфорт, який Наомі відчуває під час спілкування з медіа у форматі пресконференцій, що є обов'язковими для тенісистів (хоча існують винятки для спортсменів, травмованих фізично).

Читайте також: Четверта ракетка світу Швьонтек пожертвує гроші за участь у Індіан-Веллсі на психологічну допомогу

Схожа ситуація сталася й із Сімон Байлз. Гімнастка, від якої очікували встановлення чергових рекордів, знялася з п'яти олімпійських фіналів та завершила Ігри з двома медалями: "сріблом" у командних змаганнях та "бронзою" у фіналі на колоді. Американка стикнулася з психологічним блоком під час виконання елементів із багатьма обертами, що розвинувся через стрес, та вирішила, що не хоче ризикувати життям або отримати на додачу до психічної фізичну травму. Пізніше вона зізналася, що не шкодує про це рішення й що після Олімпіади впевненість у елементах поступово повернулася.

Байлз не повернулася з Токіо з "золотом", проте змусила подивитися інакше на культуру спорту, яка часто оцінює перемоги лише медалями. За це журнал Time визнав Сімон Байлз спортсменкою року, а також однією з топ-100 найвпливовіших людей світу (вона очолила категорію "Титани"). Наомі Осака теж потрапила до списку, але в категорії "Ікони".

соціалка
Наомі Осака на липневій обкладинці Time та Сімон Байлз як спортсменка року за версією Time. Time
Читайте також: "Я мала б піти зі спорту задовго до Токіо". Байлз – про стрес, який пережила до й під час Олімпіади
  • Нові зрушення у справі Ларрі Нассара

Через майже чотири роки після того, як колишнього лікаря збірної США зі спортивної гімнастики Ларрі Нассара ув'язнили за сексуальні злочини над неповнолітніми спортсменками, в цій історії й досі лишилися невирішені питання. У зв'язку з цим у вересні 2021 року титуловані американські гімнастки Сімон Байлз, Елі Рейзман, Маккейла Мароні та Меґґі Ніколс, які постраждали від насильства Нассара, виступили перед Сенатом США. У своїх свідченнях вони розповіли про халатність і маніпуляції з боку ФБР під час розслідування злочинів екслікаря. За їхніми словами, агенти співпрацювали з керівництвом Федерації гімнастики США, допомагаючи покривати серйозність учинків Нассара.

соціалка
Слухання в Сенаті США щодо справи Ларрі Нассара та розслідування ФБР (на передньому плані – Елі Рейзман). AP

Поки розслідування цих заяв триває, гімнастки добилися зрушень у іншій справі. У грудні було досягнуто угоди, згідно якої понад пів тисячі спортсменок, які зазнали насильства від Нассара, мають отримати компенсацію в $380 мільйонів від федерації та Національного олімпійського й паралімпійського комітету США.

Читайте також: Американські гімнастки отримають $380 млн компенсації за сексуальне насильство екслікаря Нассара
  • Скандал із Пен Шуай, що призвів до кардинальних змін у тенісі

Тенісистка, яка не виходила на корт з 2020 року, різко повернулася в інформаційний простір на початку листопада, коли за допомогою соцмережі Weibo звинуватила в сексуальному насильстві колишнього віцепрем'єра Державної ради Китайської Народної Республіки Чжана Ґаолі.

Цей допис, який невдовзі було видалено, спричинив цілу низку подій: згадки про Пен Шуай на китайських інтернет-сторінках було цензуровано, тенісистка зникла зі зв'язку на майже три тижні, що змусило занепокоєну спортивну спільноту запустити гештеґ #WhereIsPengShuai ("Де Пен Шуай?"), а коли та врешті почала з'являтися на публіці, Жіноча тенісна асоціація (WTA) поставила під сумнів її безпеку й свободу.

Ситуація спричинила кардинальні зміни в тенісі. WTA відмовилася проводити будь-які змагання й події на території Китаю й Гонконгу, поки КНР не забезпечить прозоре розслідування заяви Пен і надасть докази того, що на неї не чиниться тиск. Інші головні тенісні організації ITF та ATP бойкот WTA не підтримали.

У грудні з'явився відеокоментар Пен Шуай, у якому вона спростувала власні слова про зґвалтування. WTA ця заява не переконала.

соціалка
Відеодзвінок президента МОК Томаса Баха та Пен Шуай. IOC/Greg Martin
Читайте також: WTA відмовилася від проведення тенісних турнірів у Китаї та Гонконгу через скандал із Пен Шуай
  • Протести проти Олімпіади-2022: спорт на тлі порушень прав людини в Китаї

Окрім випадку з Пен Шуай, упродовж року Китай критикували й із приводу інших порушень прав людини в країні. Найбільше правозахисники звертають увагу на утиски уйгурів та інших національних і релігійних меншин Китаю, що деякі країни й організації вже визнали геноцидом, у тому числі США та Уйгурський трибунал Великої Британії. Актуальною лишається й тема прав тибетців, гонгонгців, тайванців та інших народів, які вважають, що Китай знищує їхню культуру й обмежує права.

Звільнити Тибет закликав, зокрема, гравець НБА Енес Кантер, після чого його команду "Бостон Селтікс" почали масово бойкотувати в Китаї, а їхні матчі – знімати з трансляції.

З наближенням Олімпійських ігор-2022, що їх має прийняти Пекін, деякі активісти дедалі частіше стали закликати офіційних осіб і спортсменів бойкотувати Ігри. Акції протесту відбулися під час запалення олімпійського вогню а Афінах, а також у містах США, Швейцарії, Австралії, Японії тощо. Про дипломатичний бойкот Олімпіади вже оголосили США, Австралія, Канада, Велика Британія та Латвія.

соціалка
Акція протесту проти Олімпійських ігор-2022, Бостон (США). AP
Суспільне Спорт запустило подкаст "Коментаторська": слухайте епізод про проведення Олімпійских ігор у Китаї
  • Затримання в країні-"конкурентці" Китаю

Китай – не єдиний господар масштабних спортивних подій, що цього року не зміг позбутися статусу контроверсійного. В цьому плані з ним учергове "позмагався" Катар, що в 2022 році прийматиме чоловічий чемпіонат світу з футболу.

У листопаді в Катарі затримали двох норвезьких журналістів: репортера Галвора Екеланда та фотографа Локмана Ґорбані. Вони працювали над сюжетом для телеканалу NRK про неналежні умови життя й роботи трудових мігрантів, які впродовж останніх років були основною робочою силою у створенні об'єктів чемпіонату. Журналістів звинуватили в "незаконному проникненні на приватну власність" і "зйомці без дозволу", а також вилучили відзнятий матеріал. Згодом їх відпустили додому.

соціалка
Повернення Галвора Екеланда та Локмана Ґорбані до Норвегії. NTB
Читайте також: "Це абсолютно неприпустимо". Від ФІФА вимагають дій через інцидент з арештом журналістів у Катарі

У грудні колишнього медіаменеджера мундіалю Абдуллу Ібхаїса засудили до трьох років позбавлення волі, звинувативши його в корупції. Сам медійник і низка правозахисних організацій, зокрема Human Rights Watch та FairSquare, переконані в несправедливості судового процесу. На їхню думку, таким чином влада Катару карає Ібхаїса за те, що той критикував Верховний комітет чемпіонату через їхнє ставлення до робітників-мігрантів.

В обох випадках Катар заперечує свою провину та наполягає на справедливості своїх рішень.

  • Заборона на спорт у Афганістані

З тих пір, як у серпні "Талібан" захопив владу в Афганістані, займатися спортом у цій країні стало небезпечним для життя, особливо жінок. Повернулися заборони на бокс і жіночий спорт. За талібанською інтерпретацією законів ісламу, жінкам дозволено виходити з дому тільки задля потреби, приміром, за покупками до магазину, а спорт, мовляв, до цього списку не входить. "Талібан" вважає, що такі види спорту, як бокс, "суперечать людській гідності".

Тож спортсмени й спортсменки вимушені тренуватися таємно. А перша капітанка в історії афганістанської збірної з футболу Халіда Попал закликала гравчинь спалювати форму та видалятися з соцмереж, щоб їх не могли ідентифікувати.

Близько сотні спортсменок, в першу чергу представниць командних видів спорту, вдалося евакуювати до інших країн: Австралії, Іспанії, Португалії, Катару тощо. Представників паралімпійської збірної Афганістану, яких також вивезли з країни, після Ігор-2020 у Токіо прийняла Франція. Через страх за своє життя не захотіла повертатися додому після чемпіонату світу в Сербії й чоловіча команда з боксу – вони сподіваються отримати притулок у Європі.

соціалка
Приліт парабаскетболістки Нілуфар Баят та її чоловіка до Іспанії. AP

Проте не обійшлося й без втрат. Колишній гравець юнацької збірної Афганістану Закі Анварі загинув, коли намагався втекти з країни. Суперечливі повідомлення надходили щодо смерті 18-річної волейболістки Махджабін Хакімі. Її тренер стверджує, що спортсменку обезголовили таліби, а один із її родичів запевняє, що вона скоїла самогубство в серпні ще до приходу "Талібану".

Читайте також: "Це не є потребою". Жінкам заборонять займатися спортом у Афганістані
  • Українські спортсмени, в яких побачили "антиукраїнськість"

В Україні й у 2021 році не вщухали скандали навколо ставлення спортсменів до війни з Росією та стосунків із країною-агресоркою. Окрім висловів, деякі вболівальники й активісти інтерпретували як антиукраїнські й певні символи та жести українських спортсменів.

Єдиний олімпійський чемпіон України з лижного фристайлу Олександр Абраменко в листопаді заявив, що має сумніви щодо статусу Росії як агресора. "Восьмий рік уже не можу вирішити питання. Не розумію, що відбувається. Війна? І ніхто перемогти не може?" – сказав спортсмен у інтерв'ю. Незабаром Абраменко спростував ці слова, заявивши, що в публікації "деякі моменти були перекручені й виставлені не так, як я вважаю", та подякував "усім військовослужбовцям, які перебувають на сході України й захищають нашу територію".

Під час Олімпійських ігор-2020 у Токіо хвилю обурення викликало спільне фото бронзової призерки зі стрибків у висоту Ярослави Магучіх із росіянкою Марією Ласіцкене, яка стала переможницею змагань. Пізніше українська спортсменка пояснила, що це не було "проявом політичної позиції", та запевнила, що не заперечує війни між Україною та Російською Федерацією: "Ми просто привіталися за олімпійською традицією. Дуже шаную воїнів, які змагаються за те, щоб ми могли виступати на міжнародній арені".

Чергову дозу критики отримав і боксер Василь Ломаченко. У грудні спортсмен переміг ганця Річарда Коммі, але успіх у ринзі відсвяткував не з українським прапором, як він робив у минулому, а зі стягом рідного міста – Білгород-Дністровського. Деякі фани негативно сприйняли відсутність синьо-жовтого прапора, а колишній український чемпіон світу з боксу Володимир Кличко відреагував на це так: "Василь Ломаченко переміг, вітаю, але чи представляв він свою країну, не використовуючи її прапор?"

Читайте також: "Чи представляв він свою країну?" Володимир Кличко - про святкування Ломаченка без прапору України

Пізніше Ломаченко, що, як і інший провідний український боксер Олександр Усик, є парафіянином православної церкви Московського патріархату, замовив хрестик для свого батька й тренера Анатолія Ломаченка в російській майстерні. Для цього спортсмен віддав на переплавлення дві олімпійські золоті медалі, які він здобув у 2008 і 2012 роках.

На противагу подібним жестам у серпні український футболіст португальської "Бенфіки" Роман Яремчук відмовився давати інтерв'ю російському журналісту Максіму Алланазарову російською мовою. Той підійшов до форварда після перемоги команди українця над російським "Спартаком" у кваліфікації Ліги чемпіонів, проте футболіст заявив, що спілкуватиметься лише українською. Щоправда, той самий Яремчук за місяць до того разом із Віталієм Миколенком зробив фото з російським репером Бастою, якому заборонено в'їзд в Україну через виступи в тимчасово окупованому Криму.

Інші соціальні події спорту, які трапилися в 2021 році

Спортсмени продовжили вдаватися до символічних протестів на змаганнях
  • Український параатлет Ігор Цвєтов, який виграв два "срібла" на Іграх у Токіо, відмовився фотографуватися з іншими призерами, які представляли Паралімпійський комітет Росії.
  • Алжирський дзюдоїст Фетхі Нурін знявся з Олімпійських ігор через небажання боротися в наступному раунді з ізраїльтянином Тогаром Бутбулом на знак підтримки палестинського народу.
  • Спортсмени продовжували ставати на коліно перед початком деяких змагань, аби висловити протест проти расизму. Серед інших, це робив перед гонками семиразовий чемпіон Формули-1, британець Льюїс Гемілтон, який також – слідом за Себастьяном Феттелем – провів три етапи Гран-пріНа Гран-прі Катару, Саудівської Аравії та Абу-Дабі. у веселковому шоломі на підтримку прав ЛГБТ+ спільноти.
соціалка
Ігор Цвєтов поруч із призерами зі збірної ОКР на подіумі Паралімпійських ігор-2020 у Токіо. UA: Перший
У спорті й далі процвітає расизм
  • Упродовж року одразу кілька темношкірих футболістів зазнали расистських цькувань: гравці збірної Англії після поразки від Італії у фіналі Євро-2020, нападник збірної Франції Кіліан Мбаппе після незабитого м'яча у ворота Швейцарії на Євро, форвард полтавської "Ворскли" Лукас Ранжел у матчі з "Динамо", футболіст "Крістал Пелес" Вілфрід Заха після перемоги над "Ман Сіті" тощо.
соціалка
Фани заклеюють расистські образи на муралі Маркуса Решфорда в Манчестері. AP
  • Окрім футболістів, подібні словесні й фізичні напади расистського характеру цього року пережили український борець Жан Беленюк, гонщик Льюїс Гемілтон, американська тенісистка Слоан Стівенс, американська гімнастка Суніса Лі та інші.
  • Через расистську поведінку фанів Угорщина отримала штраф на 200 тисяч швейцарських франків.
  • Український хокеїст "Кременчука" Андрій Денискін під час матчу проти "Донбасу" показав расистський жест у бік тодішнього гравця суперників Джейлена Смерека та отримав за це усунення на три матчі. У Міжнародній федерації хокею санкції назвали замалими.
Ще більше справ про насильство у спорті
  • У США футболістки "Норз Кароліна Карідж" звинуватили в сексуальних домаганнях тренера Пола Райлі. Після цього понад 20 гравчинь збірної Венесуели подали скаргу на насильство з боку тренера Кеннета Шеремети.
  • Було розпочато розслідування можливого сексуального насильства, зокрема до неповнолітніх, у яких звинувачують французького футболіста "Манчестер Сіті" Бенджамена Менді та ісландського гравця "Евертона" Ґільфі Сіґурдссона. А ATP почав розслідувати заяву про домашнє насильство з боку німецького тенісиста Алєксандра Звєрєва.
  • З Кубка Стенлі прибрали ім'я колишнього відеотренера "Чикаго Блекгокс" Бреда Алдріча після того, як у НХЛ стало відомо про його сексуальні домагання.
  • Американського тренера з фігурного катання Джона Циммермана усунули від спортивної діяльності на два роки за приховування можливих сексуальних домагань до його неповнолітніх учениць з боку французького фігуриста Морґана Сіпре. А американський тренер з легкої атлетики Альберто Салазар отримав довічне усунення від тренерської діяльності за сексуальне насильство. Також його звинувачують у емоційному насильстві.
  • Про фізичне й емоційне насильство Ірини Дерюгіної в збірній України з художньої гімнастики розповіла чемпіонка Європи Валерія Юзьвяк.
Соціальні меседжі в жіночій формі
  • Німецькі спортивні гімнастки почали вдягати на змагання комбінезони з повністю закритими ногами замість звичних купальників на знак протесту проти сексуалізації жінок у спорті.
  • Збірна Норвегії з пляжного гандболу отримала штраф на 1500 євро за те, що вийшла на матч чемпіонату Європи в шортах замість бікіні. Після цього правила щодо форми змінили.

  • У пляжному волейболі гравчині, навпаки, протестували проти вимог виступати в закритому одязі в Катарі: німкені відмовилися від участі в турнірі в цій країні.
  • У гімнастиці дозволили виступати з покритою головою, зокрема в хіджабі.
  • Водночас FINA заборонила плавчиням виступати на міжнародних змаганнях у шапочках бренду Soul Cap для об'ємного й густого волосся, створених з урахуванням особливостей зачісок темношкірих спортсменок. Причина: "Вони не відповідають природній формі голови".
Право на материнство та чайлд-фрі у спорті
  • Спортсменки добилися права на дозвіл взяти грудних дітей на Олімпіаду-2020 після того, як спершу це було заборонено через карантинні обмеження.
  • Українську легкоатлетку Ольгу Ляхову, яка виконала олімпійський норматив, недопустили до Ігор у Токіо через те, що вона народила дитину за три місяці до старту змагань. У федерації боялися, що в неї "зникене молоко".
  • Найтитулованіша бігунка в історії Олімпійських ігор, американка Еллісон Фелікс, розкритикувала Nike за пропозицію взяти участь у феміністичному проморолику. Кілька років тому компанія, що була її спонсором, хотіла зрізати її зарплатню на 70% після народження доньки та не дотрималася вимог щодо виплати декретних коштів, прописаних у контракті.
соціалка
Еллісон Фелікс із дочкою на передолімпійських відбіркових змаганнях США. AP
Гендерна репрезентація на Олімпіаді
  • Уперше в історії в Іграх узяла участь майже рівна кількість чоловіків і жінок. Жінки становили 49%.
  • У змаганнях з важкої атлетики вперше взяла участь трансгендерна спортсменка –новозеландка Лорел Габбард. Проте атлетка лишилася без результату: їй не вдалася жодна з трьох спроб у ривку. Пізніше віцечемпіонка світу натякнула на завершення кар'єри.
  • На Олімпіаді в Токіо змагалися й перші відкриті небінарніНебірнарні, або бігендерні люди, не ідентифікують себе як жінку або чоловіка. спортсмени: Квінн – у збірній Канади з футболу, що завоювавала "золото", та Алана Сміт – у американській команді зі скейтбордингу. Щоправда, в офіційних профілях на сайті Олімпіади вони були зазначені як жінки, а деякі коментатори також помилково вживали займенник "вона" щодо Сміт.
соціалка
Квінн (другі справа) та партнерки за командою під час церемонії нагородження на Олімпійських іграх-2020 у Токіо. AP
Камінаути та гомофобія у спорті
  • Захисник "Нешвілл Предаторс" Люк Прокоп став першим гравцем НХЛ, який наважився на камінаут.
  • Перший публічний камінаут активного гравця стався й у НФЛ. Карл Нассіб, який грає за "Лас-Веґас Рейдерс", під час прайд-місяця у червні повідомив, що він гей.

  • Кілька українських футболістів "відзначилися" гомофобними реакціями на згадки про ЛГБТ+ людей. Колишній гравець збірної України та донецького "Шахтаря" Богдан Бутко негативно відреагував на камінаут австралійського футболіста Джошуа Кавалло, сказавши, що геї мають "відхилення". Нападник "Динамо" Артем Бєсєдін назвав гомосексуальну орієнтацію "гонивом" та заявив, що не хоче, аби його син дивився на її представників. Український форвард "Ордабаси" Дмитро Хльобас розкритикував фільм "Вічні" за сцену з гомосексуальним поцілунком.
  • Олімпійська чемпіонка з фігурного катання українського походження Тетяна Навка висловила огиду щодо існування чоловічої художньої гімнастики, виставивши відео виступу іспанця Крістофера Бенітеса зі стрічкою. Вона заявила, що це "перебір", а в Росії "чоловіче залишиться чоловічим", та сказала, що проти "пропаганди" гомомосексуальної орієнтації. Бенітес відповів, що Навці бракує "спортивних цінностей і поваги". Слова росіянки, зокрема, засудила чотириразова чемпіонка світу з фігурного катання, француженка Ґабріелла Пападакіс.
Спорт і кліматичні зміни
  • Представники спортивної сфери взяли участь у кліматичному саміті COP26, під час якого підписали угоду в рамках кампанії ООН Race to Zero, що зобов'язує зменшити викиди вуглецю на 50% до 2030 року, а до 2050-го – до нуля. Угоду підписали понад 280 спортивних організацій, у тому числі МОК, ФІФА, Міжнародний союз біатлону, Міжнародна федерація вітрильного спорту, Формула Е та інші.
  • Вереснева зустріч між "Тотенгемом" і "Челсі" в чемпіонаті Англії з футболу став першим "net zero" матчем у історії цього виду спорту. Це означає, що організатори дотримувалися максимальної економії викидів.
  • Кліматичні експерти заявили, що Олімпіада-2022 у Пекіні стане найбільш неекологічною в історії через необхідність створити надто велику кількість штучного снігу.
Вплив пандемії коронавірусу на спорт
  • Порівняно з 2020 роком, спорт у 2021-му "ожив", проте через перестороги щодо безпеки учасників під час пандемії коронавірусу деякі змагання проходили з обмеженнями. Зокрема, перенесені Олімпійські ігри в Токіо минули без глядачів.
  • Через поширення штаму "омікрон" наприкінці року було скасовано кілька змагань, у тому числі Універсіаду, а жіночий чемпіонат світу з боксу було перенесено на 2022 рік.
  • Гравці НХЛ через спалах ковіду в лізі мали відмовитися від прийдешньої Олімпіади, а в матчі чемпіонату Португалії з футболу між "Белененсешем" і "Бенфікою" перші вийшли на гру вдев'ятьох через те, що решта була на самоізоляції.
  • Ситуація з коронавірусом змусила спортивні організації та ліги запроваджувати обов'язкову вакцинацію для спортсменів та створювати обмеження для невакцинованих. До цього, серед інших, вдалися в НБА та НФЛ, а футбольний клуб "Баварія Мюнхен" пригрозив невакцинованим гравцям невиплатою зарплатні.
На початок