Тест: чемпіонат 1
Тест: чемпіонат 1
Норвезьких журналістів було затримано в Катарі через сюжет про трудові табори напередодні ЧС-2022

Норвезьких журналістів було затримано в Катарі через сюжет про трудові табори напередодні ЧС-2022

Норвезьких журналістів було затримано в Катарі через сюжет про трудові табори напередодні ЧС-2022
. NTB

Журналістів уже відпустили, проте ситуація викликала обурення в Норвегії.

Правоохоронні органи Катару затримали двох журналістів норвезького телеканалу NRK – репортера Галвора Екеланда та фотографа Локмана Ґорбані. За інформацією Associated Press, їх тримали під вартою впродовж 30 годин.

Журналісти приїхали до країни, щоб зняти сюжет про трудовий табір, у якому перебувають мігранти. Автори хотіли висвітлити порушення прав людини в Катарі, який через рік має прийняти чоловічий чемпіонат світу з футболу.

Повідомляється, що їх затримали після виходу в прямий ефір, у якому вони розповідали про умови, в яких працюють емігранти під час підготовки до мундіалю. За даними Amnesty International, вони становлять 90% робочої сили (близько двох мільйонів людей).

Читайте також: Коли відбудеться жеребкування плей-оф відбору на ЧС-2022: дата та час

Уряд Катару звинуватив журналістів NRK у "незаконному проникненні на приватну власність" і "зйомці без дозволу". Їм не дозволяли покинути територію зі своїм обладнанням. Відзнятий матеріал було вилучено й видалено. Це підтвердили й в уряді Катару, покликаючись на "закон" країни.

Медійників пізніше відпустили, і вони вже повернулися в Норвегію.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Ґар Стьоре назвав арешт "неприпустимим" та нагадав про важливість "свободи преси" для "функціонування демократії".

Також дії влади Катару засудили Норвезький союз журналістів і Федерація футболу Норвегії.

Тим часом уряд Катару пояснив, що таким чином відреагував на скаргу "власника приватної території" в промисловій зоні, де знаходяться табори. Ідентичність автора скарги не розкривають.

За версією катарської сторони, Екеланд подав заявку на дозвіл знімати в цьому місці, але не дочекався відповіді.

Що відомо

  • З того моменту, як Катар було обраноНа додачу Катар і ФІФА звинувачували в корупції під час процесу вибору серед кандидатів. наступним господарем чемпіонату світу, правозахисники критикують владу країни через експлуатацію та неприйнятні умови праці мігрантів.
  • Зокрема, Amnesty International називає прийдешній футбольний турнір "чемпіонатом ганьби". Організаціє вказує на те, що деяких мігрантів примушують до роботи в межах підготовки країни до чемпіонату, а також на затримку в зарплаті, погані й небезпечні умови проживання й роботи, що призводять навіть до смертей, та погрози з боку роботодавців.
  • У 2020 році Катар ухвалив два закони, які мали зупинити обмеження для мігрантів на право змінювати роботу чи виїзд із країни, проте працівники стверджують, що реальних змін досі не відбулося.
  • Чемпіонат світу з футболу-2022 серед чоловіків відбудеться 21 листопада – 18 грудня в Катарі.
  • Україна вийшла до плей-оф кваліфікації на чемпіонат світу та боротиметься за вихід до фінального турніру.
Читайте також: Збірна України з футболу закінчила виступи у 2021 році: основні цифри та статистика
На початок