Бронзову призерку Токіо-2020 Магучіх розкритикували за фото з атлеткою із ОКР. Що про це відомо

Бронзову призерку Токіо-2020 Магучіх розкритикували за фото з атлеткою із ОКР. Що про це відомо

Бронзову призерку Токіо-2020 Магучіх розкритикували за фото з атлеткою із ОКР. Що про це відомо
. AP

Ярослава Магучіх - одна з останніх медалісток України на Олімпіаді-2020. Вона виграла свою "бронзову" медаль в передостанній день змагань у стрибках у висоту.

Читайте також: Магучіх - бронзова призерка Олімпіади-2020, Геращенко і Левченко - у топ-8

Попри виграну медаль, українська спортсменка зіштовхнулася з обурливою реакцію у свою адресу. Усе - через фото після фіналу у секторі стрибків у висоту.

Що трапилося?

На Олімпійських Іграх у Токіо до складу збірної України увійшли 60 армійських спортсменів. Серед них була і стрибунка у висоту Ярослава Магучіх.

Ярослава Магучіх є молодшою лейтенанткою Збройних сил України. Після закінчення виступів на Олімпійських Іграх вона відсвяткувала перемогу з представницею ОКР Марією Ласіцкене, яка здобула "золото" у стрибках у висоту.

Ласіцкене є капітаном Збройних сил Росії. А у 2018 році була довіреною особою Володимира Путіна під час виборів на посаду президента Росії.

Магучіх
Reuters

Святкування Магучіх із представницею ОКР викликало обурливу реакцію в Україні. Після якої з'явилася заява заступниці міністра оборони Ганни Маляр, яка "викликала" Магучіх на зустріч після повернення в Україну з Токіо.

"Спортсмени, які представляють Україну на міжнародних змаганнях, повинні розуміти, що в Україні триває російсько-українська війна і це накладає певні обмеження та відповідальність. Вірне слідування спортивним традиціям, приміром - фото обіймів зі спортсменами-громадянами РФ, коли вони теж стають призерами, одразу використовує ворог як інформаційно-психологічну гармату, яка демонструє світу, що "їх тут немає". Тобто, необережна поведінка наших спортсменів, яких ми любимо і за яких щиро вболіваємо, може ставати об'єктом інформаційних спецоперацій ворога.

Читайте також: У Міноборони хочуть провести розмову з призеркою Олімпіади через фото з росіянкою

"Разом з тим, прошу припинити цькування Ярослави, допоки ми не почуємо її власне пояснення. Ярослава Магучіх на даний час знаходиться в Токіо. Одразу після її повернення в мене запланована з нею зустріч. Про результати розмови повідомлю", - написала Маляр на своїй сторінці у Facebook.

Хто виступив у підтримку Магучіх?

Одним із перших у підтримку стрибунки у висоту висловився український каратист Станіслав Горуна. Він підготував пост у Facebook, де попросив відчепитися від спортсменів у контексті політичних питань, наголосивши, що у фото Магучіх та Ласіцкене немає жодної зради.

"Спорт - поза політикою. Спорт - це вид діяльності. Для більшості спортсменів національної збірної України це професія та справа життя. Відчепіться від спортсменів з вашою ***ною політикою. Спортсмен займається своїм ремеслом. Фотографія на п'єдесталі з суперником чи другом - це його частина".

"У фото Магучіх та Ласіцкене немає зради. У цей короткий час через визнання один одного як рівних зароджується міцна дружба або ж просто хороші відносини".

Згодом Горуна конкретизував свою позицію щодо Магучіх, звернувши увагу на те, що розмежовує спорт як сферу функції держави та діяльність атлетів і тренерів.

"Спорт для мене - спортзал, напрацювання техніко-тактичних задач, покращення фізичних кондицій, підготовка та виїзд на змагання, тренувальні збори, спаринги, харчування, зважування, виступи, перемоги. Цьому процесу я віддаю себе та свої сили. Упевнений, що і у 19-річної Ярослави так само. Там немає місця навіть для існування політики, тим паче, там немає умислу впливати політично, використовуючи спортивну упізнаваність. Спорт як сфера функцій держави - це державні справи. Тут не те, що є місце політиці, це і є політика".

Підтримку Магучіх висловив також мер її рідного міста Дніпра Борис Філатов. На своїй сторінці у Facebook він звернув увагу на те, що вона припустилася помилки, зробивши фотографію, але не заслуговувала на таку критику у свою адресу.

Чи коментувала Магучіх фото із Ласіцкене?

На своїх сторінках у соціальних мережах 19-річна стрибунка фото з представницею ОКР не коментувала.

На момент публікації матеріалу не було звернення щодо фото Магучіх і від федерації легкої атлетики України (ФЛАУ). При цьому на заяву стрибунки із жердиною Марини Килипко щодо відсутності особистого тренера пояснення давали і очільник організації Равіль Сафіуллін, було також опубліковане офіційне звернення і на самому сайті ФЛАУ.

Читайте також: Чому стрибунка Килипко виступала без особистого тренера на Олімпіаді-2020. Пояснення федерації

Що відомо

  • Ярослава Магучіх до Олімпіади-2020 була авторкою найкращого результату сезону - 2.03 метри. У фіналі змагань Токіо новий рекорд сезону був підкорений представницею ОКР Марією Ласіцкене.
  • Особистий рекорд Магучіх у стрибках у висоту складає 2.06 метри. Його вона встановила на змаганнях у Банській-Бистриці - він є і національним рекордом також.
  • У 2021 році Магучіх, окрім чемпіонату України, здобула перемоги на чемпіонаті Європи у приміщенні, на турнірах в Удінезе та Банській-Бистриці (приміщення), а також на етапі Діамантової ліги у Стокгольмі та молодіжному чемпіонаті Європи перед стартом Олімпіади.
Читайте також: Ярослава Магучіх з рекордним результатом виграла "золото" чемпіонату Європи U23 зі стрибків у висоту
  • Крім Магучіх, у фіналі Олімпійських Ігор змагалися ще дві українські стрибунки. Ірина Геращенко стала четвертою, а Юлія Левченко - восьмою.

Головні підсумки Олімпіади-2020

На початок