Тест: чемпіонат 1
Тест: чемпіонат 1
Ексмедіаменеджера чемпіонату світу-2022 з футболу засудили до трьох років ув'язнення: що сталося

Ексмедіаменеджера чемпіонату світу-2022 з футболу засудили до трьох років ув'язнення: що сталося

Правозахисники пов'язують цю справу з цензурою навколо теми порушення прав мігрантів у Катарі.

Колишнього медіаменеджера чоловічого чемпіонату світу 2022 з футболу Абдуллу Ібхаїса засудили до трьох років позбавлення волі. Про це повідомляє The Guardian.

Проти ексчлена команди, що працює над організацією мундіалю, який має відбутися в листопаді-грудні наступного року, відкрили справу, за якою звинуватили в корупції, та заарештували в листопаді 2019 року. Його відпустили в грудні того року, а у квітні 2021-го вперше оголосили вирок.

Ібхаїс подав апеляцію, але суд її не схвалив, що викликало обурення в правозахисних груп, які переконані в несправедливості судового процесу. Місяць тому Ібхаїс оголосив голодування.

Читайте також: Норвезьких журналістів було затримано в Катарі через сюжет про трудові табори напередодні ЧС-2022

У чому полягає справа Абдулли Ібхаїса та яка реакція на вердикт

Ібхаїса було усунено від роботи в 2019 році. Пізніше його звинуватили в шахрайстві, пов'язаному з договором про створення контенту для соцмереж чемпіонату світу.

На думку Ібхаїса, справжньою причиною його арешту стало те, що він критикував Верховний комітет чемпіонату за їхнє ставлення до робітників-мігрантів. За його словами, він порушив цю тему всередині колективу, ставши на захист працівників, та надав докази правозахисним організаціям.

Читайте також: Уже чотири країни оголосили дипломатичний бойкот Олімпійських ігор-2022 у Китаї: що відомо

Human Rights Watch, FairSquare та Amnesty International висловили підтримку Абдуллі та розкритикували ФІФА за ігнорування цієї справи. Вони вказують на те, що Ібхаїса змусили свідчити під тиском і без присутності адвоката, а також на відсутність доказів його провини.

Співочільник FairSquare Ніколас Макґіхан називає позицію ФІФА, яка не виступила з вимогою чесного суду, "скандальною".

"Організатори чемпіонату світу сприяли висуненню цього обвинувачення, але мовчання ФІФА зробило цей вердикт можливим, – заявив Макґіхан. – Немає жодних доказів, крім вимушеного зізнання. Ми бачили вирок суду. Ми бачили, що суддя відмовився розслідувати заяву Абдулли про примус до зізнання".

У Катарі переконують, що рішення не пов'язане з цензурою й що було проведено "ретельне розслідування", під час якого знайшли докази хабарництва, яких "було більше, ніж у власному зізнанні обвинуваченого".

Звинувачення в тому, що справа пов'язана з питаннями прав мігрантів та умов їхньої праці, представники катарської сторони називають "сміховинними" й "абсолютно неправдивими".

"Робоча культура Верховного комітету пропагує та заохочує, аби працівники порушували подібні проблеми й ділилися скаргами, особливо що стосується питання [добробуту робітників]", – сказано в заяві.

Що відомо

  • У листопаді цього року двох норвезьких журналістів було затримано в Катарі через сюжет про трудові табори напередодні ЧС-2022.
  • Від ФІФА вимагають дій через інцидент з арештом журналістів у Катарі.
  • З того моменту, як Катар було обрано наступним господарем чемпіонату світу, правозахисники критикують владу країни через експлуатацію та неприйнятні умови праці мігрантів.
  • Зокрема, Amnesty International називає прийдешній футбольний турнір "чемпіонатом ганьби". Організаціє вказує на те, що деяких мігрантів примушують до роботи в межах підготовки країни до чемпіонату, а також на затримку в зарплаті, погані й небезпечні умови проживання й роботи, що призводять навіть до смертей, та погрози з боку роботодавців.
  • У 2020 році Катар ухвалив два закони, які мали зупинити обмеження для мігрантів на право змінювати роботу чи виїзд із країни, проте працівники стверджують, що реальних змін досі не відбулося.
  • Чемпіонат світу з футболу-2022 серед чоловіків відбудеться 21 листопада – 18 грудня в Катарі.
  • Україна вийшла до плей-оф кваліфікації на чемпіонат світу та боротиметься за вихід до фінального турніру.
Читайте також: "Це абсолютно неприпустимо". Від ФІФА вимагають дій через інцидент з арештом журналістів у Катарі
На початок