"Повний саботаж". Низка лідерів збірної України з волейболу не прибуде до складу команди, у федерації готові до санкцій

"Повний саботаж". Низка лідерів збірної України з волейболу не прибуде до складу команди, у федерації готові до санкцій

Ексклюзивно
Капітан збірної України з волейболу Олег Плотницький повідомив федерацію про свій неприїзд
Капітан збірної України з волейболу Олег Плотницький повідомив федерацію про свій неприїзд. Олег Плотницький. Фото: CEV

Щонайменше шість волейболістів не прибудуть на збори національної команди, серед них – два найкращі бомбардири України у минулому сезоні.

Чоловіча збірна України з волейболу готуватиметься та виступатиме у сезоні 2024 року без частини гравців основної команди, які грали на тогорічному чемпіонаті Європи та олімпійському кваліфікаційному турнірі. Про це стало відомо Суспільне Спорт, інформацію в ексклюзивних коментарях підтвердили президент Федерації волейболу України Михайло Мельник і окремі волейболісти.

У 2024 році Україна виступатиме у Золотій Євролізі, успішні виступи у якій (вихід до фіналу) можуть дозволити їй кваліфікуватися до Кубка претендентів і поборотися за місце у Лізі націй.

На початку квітня тренерська рада Федерації волейболу України склала розширений список гравців, які мають прибути до табору національної команди на перший збір у 2024 році перед Золотою Євролігою. Втім, частини гравців у ньому не буде.

Президент Федерації волейболу України Михайло Мельник повідомив в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт, що не прибули до табору команди представники "Прометея" — Ян Єрещенко, Дмитро Терьоменко, Горден Брова і Віталій Щитков.

"Написали заяви, прикріплені довідками від одного й того ж лікаря, що їм треба лікуватися. Там іде повний саботаж, але нічого, гратимемо без них", — розповів Мельник.

Однак до табору збірної України можуть не прибути й інші гравці. За словами Мельника, йдеться про волейболістів, що виступають в іноземних чемпіонатах.

Один з них – капітан збірної України Олег Плотницький. Він підтвердив Суспільне Спорт, що не виступатиме за національну збірну в сезоні 2024 року та повідомив про це команду й федерацію. Волейболіст зазначив, що це пов'язано з бажанням взяти перепочинок після важкого сезону — Плотницький уперше в кар'єрі став чемпіоном Італії, а останній матч фінальної серії відбувся 28 квітня.

"Відпочиваємо зараз. Є декілька ідей, але я не можу про них розказати. Хочеться відновитись. Треба перевірити коліна, знову ж таки. І загалом перевіритися після сезону, мені здається, що такий важкуватий був".

"Я туди [у збірну України] не приїду. І в команді, і в керівництві це знають. На цей час, мені здається, що краще зробити паузу. Тим більше якщо цього року є можливість — ми граємо тільки Золоту Євролігу. На чемпіонат Європи ми кваліфікувалися, на чемпіонат світу теж. Якщо все буде добре, то буде Кубок претендентів. Що ще треба? До Олімпіади наступної чотири роки. На цю ніяк не потрапляємо. Хлопці мають право відпочити. І це гарна можливість перевірити молодих".

Також не прибуде на збір національної команди діагональний Василь Тупчій – другий найкращий бомбардир команди (після Плотницького) у минулорічному розіграші Золотої Євроліги. Цю інформацію він підтвердив Суспільне Спорт.

Які наслідки можуть бути для волейболістів, що не прибудуть у табір збірної України?

За словами Михайла Мельника, перед волейболістами збірної України поставлено дедлайн — прибути у команду 3 травня. Саме тоді має розпочатися друга частина збору — для легіонерів, які завершували клубний сезон.

Мельник наголошує: проти волейболістів, які не прибудуть у табір збірної України, можуть запровадити санкції. Серед можливих варіантів — дискваліфікації (для гравців, що виступають у внутрішній першості) або ж заборона на трансфер (для представників іноземних чемпіонатів).

"Чи буде якесь покарання гравцям, що не приїдуть 3 травня? Обов'язково. Ми будемо збирати Виконком. У нас чітко прописано, що гравець національної збірної має з'явитися за викликом у табір. Якщо з неповажної причини він не з'явився, то клуб, за який він грає, буде оштрафований на 20 тисяч гривень, а гравця дискваліфікують".

Окремо президент Федерації волейболу України звернув увагу на реакцію нового головного тренера команди Рауля Лосано. Мельник стверджує: новий тренер збірної "був розчарований" тим, що частина волейболістів планує не прибути до табору команди.

"Це топтренер, тренер зі світовим іменем. Він приїхав і каже, що перебуває у трансі, що приїхав на одну команду, а тут інша. Такого ще не бачив. Немає жодної причини, за якої б гравці відмовлялися грати за збірну. Саме у час війни. Це зрадники".

Збірна України з волейболу: що відомо?

  • У 2023 році виступила на чотирьох турнірах — Золотій Євролізі, Кубку претендентів, чемпіонаті Європи та олімпійській кваліфікації.
  • Після виступів у Золотій Євролізі між командою та федерацією волейболу України виникли "розбіжності", внаслідок яких збірна могла недорахуватися частини гравців основи. У підсумку ж команда продовжила виступи на турнірах майже тим самим складом — відрахували лише Віталія Щиткова.
  • На початку 2024 року у збірній Україні з волейболу вирішили не продовжувати співпрацю з Угісом Крастіньшем. Новим тренером став аргентинець Рауль Лосано.
  • Золота Євроліга-2024 з волейболу розпочнеться для України 18 травня матчем проти Румунії. Ігри Фіналу чотирьох пройдуть 15-16 червня.
На початок