Екскапітанка збірної Афганістану з футболу закликала спалювати форму. Як вона це пояснює

Екскапітанка збірної Афганістану з футболу закликала спалювати форму. Як вона це пояснює

Екскапітанка збірної Афганістану з футболу закликала спалювати форму. Як вона це пояснює
. AP

Активістка, яка бореться за права жінок, була "шокована" приходом до влади Талібану.

Колишня капітанка й засновниця збірної Афганістану з футболу Халіда Попал закликала гравчинь своєї країни спалювати свою форму та видалятися з соцмереж. Про це вона розповіла в інтерв'ю CNN.

Причиною став страх афганістанської спортсменки й активістки за життя своїх колежанок після приходу до влади Талібану, який захопив столицю Кабул.

Попал радила футболісткам позбуватися всього, що пов'язує їх із національною командою, "щоб їх не могли ідентифікувати, якщо прийдуть до них додому".

"Видаліть свої соцмережі, намагайтеся мовчати й сховати свою ідентичність. Позбутися своєї ідентичності", – просить Халіда.

Читайте також: Ексгравець юнацької збірної Афганістану загинув у літаку під час втечі з країни

Як Попал відреагувала на ситуацію в Афганістані

Екскапітанка збірної Афганістану зазначила, що футболістки перебувають у безпомічному стані після приходу Талібану. І вважає, що ця подія може вплинути на майбутнє жінок у спорті.

"Наші гравчині абсолютно безпомічні, – переконана Попал. – Ми так важко боролися, щоб заробити ім'я на наших футболках та носити форму національної збірної".

"Футбол був для нас платформою, на якій ми відстоювали наші права як жінок, а також були голосом для наших сестер, які його не мали й досі жили за режиму Талібану".

"Ми стежили за новинами про те, як їх закидували камінням і забивали до смерті. Ми казали, що, скільки б із нас вони вбили, ми стоятимемо разом".

Проте зараз Халіда втратила цей оптимізм.

"Я відчуваю важкість у грудях. Мені сумно. Я не сплю, це боляче. Я просто хочу відкласти телефон подалі, щоб відчути свободу в голові, але не можу. Впродовж останніх тижнів я застрягла в телефоні, споглядаючи колапс моєї країни та стежачи за нашими ворогами".

Попал вже переживала прихід до влади Талібану, коли їй було дев'ять років. Деяких членів її родини тоді застрелили.

"Це травматично для мене та мого покоління. Наше дитинство повторюється знову. Я тоді ставила багато запитань. Чому мені не можна ходити до школи? А якщо я хочу грати у футбол надворі? Чому моїй мамі не дозволяють ходити на роботу?"

За словами Халіди, вона буде не готова до повернення Талібану до влади й останні події стали для неї "шоком".

Футболістка вважає, що міжнародна спільнота не дотрималася обіцянки захистити жінок Афганістану.

"Світ забув про нас, – визнала спортсменка й закликала всіх людей, організації та уряди "підтримати й захистити афганістанських жінок, які не зробили нічого поганого". – Будьте їхніми голосами".

Читайте також: Афганістан знявся з Паралімпіади-2020 через ситуацію в країні

Що відомо

  • У 2007 році Попал орагнізувала першу жіночу збірну з футболу в Афганістані. Таким чином вона стала першою жінкою в лавах їхньої національної федерації футболу.
  • Через три роки Халіда була вимушена покинути країну через погрози. Футболістка знайшла притулок у Данії.
  • У Данії спортсменка продовжила активістьку діяльність та в 2014 році заснувала Girl Power Organisation на підтримку прав жінок, особливо біженок і мігранток.
На початок