Хокей: чемпіонат світу
Україна вп'яте поспіль намагиметься підвищитися у класі чемпіонату світу з хокею: що для цього потрібно і хто суперники

Україна вп'яте поспіль намагиметься підвищитися у класі чемпіонату світу з хокею: що для цього потрібно і хто суперники

Ексклюзивно
Збірна України з хокею з 2018 року грає у дивізіоні ІВ чемпіонату світу
Збірна України з хокею з 2018 року грає у дивізіоні ІВ чемпіонату світу. Федерація хокею України

Що відомо перед стартом України на ЧС-2024 з хокею.

Чоловіча збірна України з хокею стартує в одному з головних турнірів 2024 року. У період з 27 квітня до 3 травня українці гратимуть на чемпіонаті світу, де боротимуться за перемогу у дивізіоні ІВ та підвищення у класі.

У третьому за силою дивізіоні світової першості Україна грає з 2018 року. До пандемії коронавірусу українці займали четверте та п'яте місця у дивізіоні, А уже минулоріч зупинилися за крок від перемоги в дивізіоні — посіли друге місце, поступившись лише Японії.

Суспільне Спорт — транслятор чемпіонату світу з хокею у дивізіоні ІB в Україні. Дивіться прямі трансляції усіх матчів чемпіонату світу з хокею на сайті Суспільне Спорт.

До чемпіонату світу-2024 збірна України підходить після успішного старту року. У лютому українці відібралися до фіналу відбору на Олімпійські ігри-2026, ставши переможцями своєї групи у прекваліфікаційному раунді.

Що потрібно для підвищення у класі?

Лише перемога у дивізіоні. Україна має випередити п'ятьох суперників у турнірній таблиці за кількістю очок (3 — перемога в основний час, 2 — перемога в овертаймі/серії булітів, 1 — поразка в овертаймі/серії булітів).

За умови рівності очок вище фінішувати команда за наступними додатковими показниками:

  1. очки в особистих зустрічах;
  2. різниця шайб в особистих зустрічах;
  3. кількість забитих шайб в особистих зустрічах;
  4. результат проти найкращої команди, що не бореться за перемогу на ЧС;
  5. результат проти другої найкращої команди, що не бореться за перемогу на ЧС;
  6. місце у світовому рейтингу.
Збірна України з хокею завершила ЧС-2023 на другому місці - найкращий результат за останні 6 років
Збірна України з хокею завершила ЧС-2023 на другому місці - найкращий результат за останні 6 років. Федерація хокею України

З ким боротиметься Україна за підвищення у класі на ЧС-2024?

  • Литва (господарі турніру та найгірша команда дивізіону ІА у 2023 році)
  • Китай
  • Естонія
  • Нідерланди
  • Іспанія (переможець чемпіонату світу-2023 у дивізіоні ІІА)

Уперше в історії Україна гратиме матчі на чемпіонаті світу з хокею зі збірною Іспанії. Проти решти суперників українці грали упродовж шести попередніх років (найбільша кількість матчів була зіграна проти Естонії — дві перемоги та дві поразки).

Найуспішніше Україна грала проти Нідерландів — двічі перемогла (8:1 у 2019 році та 14:2 на попередньому ЧС-2023). Натомість у матчах проти Литви та Китаю в українців по одній поразці (у 2018 та 2023 роках відповідно).

Де відбудеться чемпіонат світу з хокею у дивізіоні ІВ?

Господаркою чемпіонату світу-2024 буде Литва, а самі матчі проводитимуться у Вільнюсі на "Авіа Солюшенс Груп Арені" — другій найбільшій у країні.

Особливістю "Авіа Солюшенс Груп Арени" є те, що там переважно проводяться баскетбольні ігри. Перед стартом ЧС-2024 арену залили льодом для того, щоб проводити хокейні матчі.

"Видно, що лід свіжий, бо це баскетбольна арена, — розповідає про стан майданчика Андрій Денискін в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт. — Щойно залитий. Лід швидкий, але шайба трохи застряє. Проте кататися на ньому дуже добре".

У якому складі збірна України гратиме на ЧС з хокею?

  • Воротарі: Богдан Дьяченко ("Сокіл"), Едуард Захарченко ("Дніпро"), Гліб Арцатбанов ("Елберні-Веллі Буллдогс", Канада)
  • Захисники: Ігор Мережко ("Списька Нова Весь", Словаччина), Євген Ратушний ("Дніпро"), Іван Сисак ("Дунауйвароши Ацельбикак", Угорщина), Пилип Пангелов-Юлдашев ("Подгале", Польща), Олексій Дахновський ("Кошице", Словаччина), Віталій Андрейків ("Заглембє", Польща), Всеволод Толстушко, Олексій Янішевський (обоє — "Сокіл")
  • Нападники: Олександр Пересунько ("Попрад", Словаччина), Даніїл Трахт ("Лукко", Фінляндія), Андрій Денискін ("Унія", Польща), Віталій Лялька, Гліб Крівошапкін (обоє — "Кременчук"), Денис Бородай, Вадим Мазур, Віктор Захаров (усі — "Сокіл"), Олексій Ворона ("Повазька Бистриця", Словаччина), Станіслав Садовіков ("Злін", Чехія), Євген Фадєєв ("Скенпойнт Імберс Лімберг", Нідерланди), Фелікс Морозов ("Морзин-Аворьяз", Франція)
Ігор Мережко - єдиний хокеїст збірної України, що пропустив усі підготовчі матчі перед ЧС-2024 через завершення клубного сезону
Ігор Мережко - єдиний хокеїст збірної України, що пропустив усі підготовчі матчі перед ЧС-2024 через завершення клубного сезону. Федерація хокею України
"Ми маємо чотири досить пристойні ланки. Вирішувати будемо вранці, хто починатиме, але у нас є дві ланки, які можуть почати першими. З цим питань немає", — прокоментував кадровий стан команди помічник тренера збірної України з хокею Олег Шафаренко в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт.

Якою була підготовка України перед ЧС з хокею?

Українські хокеїсти зіграли чотири підготовчі матчі: двічі зустрілися проти резервної команди Латвії, ще двічі — проти двох майбутніх суперників на чемпіонаті світу — Литви та Китаю.

Що кажуть гравці збірної України перед стартом ЧС-2024?

  • Всеволод Толстушко: "Підійшли у гарних кондиціях. Багато працювали, щоб видати максимальний результат. Завжди приємно грати за збірну, коли викликають. Це велика шана та гордість, представляти збірну своєї країни. Головне не припускатися помилок та йти до своєї цілі. Хто буде головним суперником? З усіма буде важко. Треба виходити та грати на перемогу, незважаючи від суперника. Все залежатиме від нашої гри".
  • Гліб Кривошапкін: "Завжди кажу, що ніколи нічого не очікую від суперників. Головне — концентруватися на своїй грі, виконувати завдання тренера, діяти у своїй манері, не давати суперникам відчувати, що вони щось можуть проти нас зробити, якось нас обіграти. Щоб впродовж всіх 60 хвилин у них і думки не було, що вони можуть нас перемогти".

Календар матчів збірної України з хокею на чемпіонаті світу

  • 27 квітня. 19:30. Естонія — Україна
  • 28 квітня. 19:30. Україна — Нідерланди
  • 30 квітня. 12:30. Україна — Китай
  • 1 травня. 12:30. Україна — Іспанія
  • 3 травня. 19:30. Литва — Україна
На початок