Німецькі гімнастки протестують проти сексуалізації на Олімпіаді. Яким чином вони це роблять?

Німецькі гімнастки протестують проти сексуалізації на Олімпіаді. Яким чином вони це роблять?

Німецькі гімнастки протестують проти сексуалізації на Олімпіаді. Яким чином вони це роблять?
. European Gymnastics

Німкені закликають інших гімнасток слідувати їхньому прикладу.

Спортивні гімнастки збірної Німеччини можуть виступити на Олімпійських іграх у комбінезонах, що повністю закривають ноги, замість традиційних купальників. Вони з'явилися в комбінезонах на офіційному тренуванні напередодні старту змагань.

Таким чином спортсменки виступають проти сексуалізації жінок у спорті.

Цей вид форми команда почала промотувати ще раніше, коли виступила в комбінезонах у квітні цього року на чемпіонаті Європи.

"Ми хотіли показати, що кожна жінка й загалом усі повинні мати вибір, що їм вдягати, – пояснила Елізабет Зайц, бронзова призерка чемпіонату світу-2018 на брусах. – Це не означає, що ми більше не хочемо носити звичайні купальники. Це вибір з дня на день, що залежить від того, як ми почуваємося й чого хочемо. Ми вирішимо, що вдягти, в день змагань".

Тренери цю ідею підтримали, адже хотіли, щоб спортсменки почувалися "якнайвпевненіше й комфортніше".

"Коли я була маленькою дівчинкою, я не бачила великої проблеми у спортивних костюмах, що щільно облягають, – зізналася Сара Восс у інтерв'ю ZDF. – Але коли почався пубертат і прийшли місячні, я стала відчувати дедалі сильніший дискомфорт".

За словами гімнасток, комбінезон нічим не поступається в зручності купальнику й навіть є звичнішим, адже гімнастки часто тренуються й відпрацьовують елементи саме в лосинах. А також є менші ризики, що одяг з'їде в незручному місці.

Тож спортсменки сподіваються, що "це надихне більше гімнасток, яким незручно у звичному спортивному одязі", брати з них приклад.

Читайте також: Жіночу збірну Норвегії з гандболу оштрафували через відмову вдягати бікіні. Що про це відомо

Наразі заборон щодо того, чи носити купальник, чи комбінезон, у правилах немає. Проте більшість гімнасток не відходять від традиції й носять стандартне трико. Закриті комбінезони до цього моменту обирали хіба що через релігійні переконання.

На відміну від цього виду спорту, комбінезони вже давно стали популярним атрибутом у художній гімнастиці. Зокрема, їм часто надають перевагу саме в українській збірнійAPВлада Нікольченко у комбінезоні на чемпіонаті Європи-2020.

Чому проблема сексуалізації актуальна в гімнастиці

  • За останні чотири роки у спортивній гімнастиці почали активно звертати увагу на питання насильства. Головним чинником у цьому стала гучна справа лікаря збірної США Ларрі Нассара. У 2018-му його засудили на близько 300 років за серійні зґвалтування неповнолітніх спортсменок, на які Федерація гімнастики США не реагувала впродовж трьох десятиліть.
  • Феміністичний рух набув популярності й у спорті, і дедалі більше атлеток звертають увагу на проблему об'єктиваціїСприйняття людини як об'єкта (наприклад, сексуальних бажань) у висвітленні й ставленні до жіночого спорту. А також на занадто відверту форму в тих видах спорту, де це ніяк не впливає на якість гри або виконання елементів. Зокрема з цих причин нещодавно критикували спортивний одяг у жіночому пляжному гандболі.
Читайте також: Олімпіада-2020: головні події кожного змагального дня та план трансляцій

Що далі

  • Олімпійські змагання зі спортивної гімнастики проходитимуть з 24 липня до 3 серпня.

Де дивитися Олімпіаду-2020

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне: пряма трансляція Ігор-2020 на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Дивитися Олімпіаду-2020 на сайті Суспільне Спорт

Для перегляду Олімпіади-2020 на сайті потрібно буде авторизуватися: зробити це можна через одну із соцмереж або поштову скриньку.

На початок