Росія шукає привід для початку війни — Блінкен

Росія шукає привід для початку війни — Блінкен

Росія шукає привід для початку війни — Блінкен
. Ентоні Блінкен. Фото: AP

Росія фабрикує привід до початку війни проти України найближчими днями. Серед можливих варіантів — сфабрикований терористичний напад всередині Росії, знайдення масових поховань та звинувачення України у "геноциді", сфабрикований напад безпілотників.

Про це заявив Державний секретар США Ентоні Блінкен під час засідання Ради безпеки ООН 17 лютого, передає CNN.

Ентоні Блінкен спеціально змінив плани своїх поїздок, аби мати можливість виступити на засідання РБ ООН. Він розповів, що, за даними американської розвідки, Росія намагається знайти привід до початку вторгнення в Україну. Держсекретар закликав Москву обрати інший шлях, доки ще є час.

"Сьогодні я тут не для того, аби почати війну, а для того, аби попередити її", — заявив Блінкен.

Президент США Джо Байден 17 лютого заявив журналістам, що у США є всі підстави вважати, що вторгнення Росії відбудеться протягом наступних декількох днів.

У своєму зверненні до Ради безпеки Блінкен перелічив кроки, які на думку уряду США, Росія зробить протягом наступних кількох днів задля виправдання вторгнення. Таким приводом може стати сфабрикована терористична атака всередині Росії, знайдення масових поховань або постановочний напад безпілотників.

"Росія може описати це як етнічну чистку або геноцид, таким чином роблячи пародію на концепт, яким ми у цій залі не легковажимо", — заявив Блінкен.

За словами Блінкена, російські чиновники імовірно проводитимуть термінові наради перед нападам. Сам напад імовірно включатиме кібератаки та бомбардування. Американський уряд вважає, що Москва вже визначила цілі для наступу російських танків та військ, серед них — Київ.

Що відомо

  • Починаючи з листопада 2021 року, на кордоні України та Росії зосереджуються російські війська. За даними Києва та західних країн, чисельність підрозділів РФ сягає від 115 до 130 тисяч. Сполучені Штати припускають, що вторгнення на українську територію може відбутися будь-якої миті. Розвідка Естонії говорить про другу половину лютого 2022 року.
  • Міністерство оборони Росії стверджує, що окремі російські військові підрозділи, які завершили свої навчання, невдовзі почнуть повертатися у пункти постійного розташування. У Білорусі запевняють, що по завершенні спільних із Росією навчань 20 лютого звідти вийдуть усі російські військові. Українські та західні посадовці не вважають такі заяви правдивими.
  • Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков запевнили, що українська армія готова дати відсіч Росії у разі вторгнення. А секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що повномасштабного наступу Росії на українську територію не буде, а до кроків із дестабілізації Київ готовий.
  • Державна дума Росії 15 лютого ухвалила проєкт звернення до президента РФ щодо визнання самопроголошених Донецької та Луганської "народних республік" самостійними, суверенними і незалежними державами. Україна і Захід заявили, що таке визнання означатиме вихід Росії з Мінських домовленостей. Володимир Путін же вважає, що депутати РФ "орієнтуються на суспільну думку і думку виборців".
  • Очільник Пентагону Ллойд Остін 17 лютого заявив, що Москва зосередила понад 150 тисяч військових на прикордонні з Україною, посилила військову присутність у Чорноморському регіоні, стягнула військово-повітряні сили, поповнила запаси крові. Велика Британія також фіксує, що до українських кордонів прибувають нові військові підрозділи РФ.

Читайте також

Росія може напасти на Україну "в найближчі кілька днів" — Байден

"США захищатимуть кожен дюйм території НАТО" — Байден

Україна в НАТО. Чи станемо членами Альянсу і які умови

Загроза військового вторгнення Росії в Україну. Оновлення

Військова допомога Україні на тлі загрози з боку Росії. Які країни допомагають озброюватися

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок