У 2020 році Україна збільшила військові витрати попри пандемію — SIPRI

У 2020 році Україна збільшила військові витрати попри пандемію — SIPRI

У 2020 році Україна збільшила військові витрати попри пандемію — SIPRI
. Укроборонпром

Україна опинилася серед переліку 40 країн із найбільшими військовими витратами у 2020 році й піднялася на одну сходинку у порівнянні з даними за 2019 рік, збільшивши розмір видатків на 11%. Загалом світові витрати на оборону досягли у 2020 році рекордних показників.

Про це йдеться у звіті Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

За 2020 рік Україна опинилася на підсумковому 34-му місці й піднялася на одну сходинку у порівнянні з 2019 роком (35-е місце). За даними аналітиків:

  • минулого року Україна витратила на оборону 5,9 млрд доларів (збільшення видатків на 11% у порівнянні з 2019 роком і на 198% у порівнянні з 2011 роком);
  • частка військових витрат України дорівнювала 4,1% ВВП держави, а у глобальному вимірі вона становить 0,3% усіх військових видатків у 2020-му році.
Читайте також: Україна готова до можливого вторгнення Росії — Зеленський

Сусідами по рейтингу України стали Мексика (33-є місце, 6,1 млрд доларів видатків) та Румунія (35-е місце, 5,7 млрд доларів).

Лідерами оборонних видатків за 2020 рік стали:

  1. США (778 млрд доларів);
  2. КНР (252 млрд доларів);
  3. Індія (72,9 млрд доларів);
  4. Росія (61,7 млрд доларів);
  5. Велика Британія (59,2 млрд доларів).
Читайте також: "Ми не боїмося". Зеленський звернувся до українців і до Кремля через війська РФ на кордоні

Додамо, що ще одна країна-сусід України — Польща зайняла підсумкове 20-е місце (13 млрд доларів),

За оцінками SIPRI, загальні світові військові витрати у 2020 році становили 1981 млрд доларів. Це стало найвищим рівнем подібних показників з 1988 року. Світові військові витрати у 2020 році були на 2,6% вищими у реальному вираженні, ніж у 2019 році, та на 9,3%, ніж у 2011 році.

Читайте також: Простій в "оборонці".Чому державне замовлення затримується

Що відомо

  • Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі погіршилася з початку березня 2021-го. Так, 3 березня бойовики самопроголошеної “ДНР” заявили, що отримали дозвіл на застосування “упереджувального вогню на знищення” по позиціях Збройних сил України. Голова української делегації Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук назвав такі заяви зривом "мінських домовленостей".
  • Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що обстріли на фронті активізувались після рішень РНБО про санкції за фінансування тероризму.
  • Головне управління розвідки доповіло, що війська російських окупаційних сил приведені у найвищих ступені бойової готовності. 15 березня СММ ОБСЄ зафіксувала зосередження танків окупантів з порушенням лінії відведення важкої техніки. Також окупанти продовжують укріплювати старі та облаштовують нові позиції.
  • 26 березня під Шумами на Донеччині загинули четверо українських військових, після чого президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн "нормандської четвірки" та закликав їх зробити все можливе для збереження режиму всеосяжного припинення вогню на Донбасі.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони України повідомило, що Росія готує провокації та розширює військову присутність на окупованій території Донбасу. Того ж дня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО".
  • Співробітники розслідувальної групи Conflict Intelligence Team виявили у Воронезькій області польовий табір, приблизно за 250 км від кордону з Україною, де сконцентровані російські війська.
  • 12 квітня президент Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення. На його думку, Росія стягує війська, щоб "перевірити" Захід. За його словами, Росія розмістила в окупованому Криму і на східних кордонах України близько 80 тисяч військових.
  • 15 квітня США запровадили нові санкції проти Росії через втручання у вибори та кібератаки. Також американський лідер Джозеф Байден оголосив надзвичайну ситуацію у сфері нацбезпеки через дії Росії.
  • 16 квітня президент Володимир Зеленський відвідав Париж з офіційним візитом, де провів зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель щодо ескалації, викликаної зосередженням російських військ на кордоні з Україною. Того ж дня Меркель, Макрон та Зеленський закликали Росію відвести війська від українського кордону.
  • 19 квітня глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що біля українського кордону зібралося 150 тисяч російських військових. Також дипломат закликав Росію відвести свої війська від українського кордону.
  • 22 квітня за словами глави Міноборони РФ Шойгу, Росія розпочала відведення військ від кордонів України. Згодом це рішення прокоментував прездент України Володимир Зеленський.
  • 23 квітня Держдеп США заявив, що слідкуватиме за відведенням російських військ від українського кордону.
  • Попри це, ОБСЄ фіксує збільшення озброєння та військової техніки на Донбасі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок