Росія стягує війська, щоб "перевірити" Захід – Зеленський

. president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський назвав головною метою стягування військ РФ до кордонів перевірку Заходу на готовність продовжувати підтримку України.

Про це Володимир Зеленський повідомив у інтерв'ю виданню Time.

"Що вони хочуть зробити, так це підняти градус рівно настільки, щоб показати, що Захід коливається щодо своєї підтримки України, що вони насправді не бачать в нас партнера", – зазначив Зеленський.

Президент зауважив, що у тактиці залякування з боку Росії немає нічого нового.

"Їх головна мета – змусити Захід боятися російської сили. Це давно не секрет", – додав Зеленський.

Поруч з тим, Зеленський підкреслив, що не вважає реальну ескалацію бойових дій реалістичним сценарієм.

"Хотів би наголосити – ми не заявляємо, що буде реальна ескалація. Вона просто-напросто невигідна будь-кому".

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак додав, що, попри чітке усвідомлення незначної вірогідності дійсного початку широкомасштабних бойових дій, Україна розраховує на розширення підтримки з боку Заходу.

"Україна тримає лінію проти Росії не тільки за нас, але і за Захід. А де США розміщують свої ракети Patriot? Найближчі – у Польщі. Вони повинні бути тут", – сказав Єрмак.

Що відомо

  • 26 березня під Шумами на Донеччині загинули четверо українських військових. Після цього президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн "нормандської четвірки" та закликав їх зробити все можливе для збереження режиму всеосяжного припинення вогню на Донбасі.
  • 31 березня президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін провели переговори у форматі відеоконференції стосовно ситуації на Донбасі. Зеленського на це обговорення не запросили. В Офісі президента Суспільному заявили, що жодні рішення про Україну не можуть прийматися без її участі. А керівник ОП Андрій Єрмак повідомив, що зустріч лідерів України, Франції і Німеччини може відбутись найближчим часом.
  • Головне управління розвідки доповіло, що війська російських окупаційних сил приведені у найвищих ступені бойової готовності.
  • 15 березня СММ ОБСЄ зафіксувала зосередження танків окупантів з порушенням лінії відведення важкої техніки. Також окупанти продовжують укріплювати старі та облаштовують нові позиції.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони України повідомило, що Росія готує провокації та розширює військову присутність на окупованій території Донбасу. Того ж дня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО".
  • Генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що обстріли на фронті активізувались після рішень РНБО про санкції за фінансування тероризму.
  • 5 квітня Держдеп США виступив із заявою, у якій вимагали пояснень від Росії через провокації на кордоні України.
  • Країни ОБСЄ засудили Кремль за відмову пояснити нарощування військ біля кордону України.
  • 11 квітня Британія і США закликали Росію припинити односторонні провокації щодо України.
  • Співробітники розслідувальної групи Conflict Intelligence Team виявили у Воронезькій області польовий табір, приблизно за 250 км від кордону з Україною, де сконцентровані російські війська.
  • 12 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу