Російські війська облаштували табір на кордоні з Україною – CIT

. Bellingcat

Співробітники розслідувальної групи Conflict Intelligence Team виявили у Воронезькій області польовий табір, приблизно за 250 км від кордону з Україною, де сконцентровані російські війська.

Як пишуть розслідувачі, вони проаналізували відео з соцмереж, де зафіксовано колони російської військової техніки та встановили місця зйомок. Дослідники помітили, що ешелони з технікою найчастіше прибувають у Воронезьку область, яка межує з Харківською та Луганською областями.

CIT

"Пильно вивчивши свідчення прибуття військ у Воронезьку область, ми з'ясували, що вони концентруються в польовому таборі на південь від Воронежа. Значна частина техніки, яку ми спостерігали, належить до Центрального військового округу, до Воронежа вона подолала сотні й тисячі кілометрів", – йдеться у розслідуванні.

За інформацією CIT, вони встановили, що війська розвантажуються на станціях Маслівка та Трисвятська в районі Воронежа. На фото та відео розслідувачі зафіксували, зокрема, колону реактивних систем залпового вогню "Ураган", колону БМП, танк Т-72Б3 тощо.

CIT

Розслідувачам спочатку не вдалося точно визначити геолокацію табору, проте вони припустили, що він розташований на північній частині військового полігону "Погоново" на південь від СМТ "Берізка".

Дослідник Bellingcat Ерік Толер порівняв ці знімки із знімками Planet Dove, на яких на полігоні теж наприкінці березня-початку квітня ймовірно з'явилися намети.

"Концентрація російських сил у Воронезькій області викликає побоювання в першу чергу тому, що її неможливо пояснити не тільки навчаннями, але навіть приготуваннями до українського наступу, яке продовжують прогнозувати в так званих ЛНР та ДНР. Неможливо уявити, щоб українські війська почали наступ через російський кордон, а для введення військ на Донбас для підтримки сепаратистських формувань логічніше було б розміщувати їх в Ростовській області", – заявили розслідувачі.

СІТ

Раніше розслідувачі CIT знайшли докази перекидання російської військової техніки до українського кордону завдяки аналізу відеозаписів у TikTok та використанню відкритих даних.

Раніше головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що Російська Федерація, під виглядом перевірки за зимовий період навчання своїх військ, під виглядом підготовки до стратегічних навчань "Запад 2021" стягує зі всієї території РФ батальйонні тактичні групи на схід нашої держави, до східних кордонів України.

"Брянська, Воронезької області, тимчасово окупованої Республіки Крим. Вони там проводять навчання. І ми розуміємо, що, крім тих 28 батальйонних тактичних груп, які сьогодні вже декілька років розташовані біля наших східних кордонів, ми орієнтовно нараховуємо, що вони збільшаться ще на 25 батальйонних тактичних груп", — наголосив Хомчак.

Що відомо

  • Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі погіршилась з початку березня 2021-го. Так, 3 березня бойовики самопроголошеної “ДНР” заявили, що отримали дозвіл на застосування “упереджувального вогню на знищення” по позиціях Збройних сил України. Голова української делегації Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук назвав такі заяви зривом Мінських домовленостей.
  • Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що обстріли на фронті активізувались після рішень РНБО про санкції за фінансування тероризму.
  • 26 березня під Шумами на Донеччині загинули четверо українських військових, після чого президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн "нормандської четвірки" та закликав їх зробити все можливе для збереження режиму всеосяжного припинення вогню на Донбасі.
  • Президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін провели переговори у форматі відеоконференції стосовно ситуації на Донбасі. Зеленського на це обговорення не запросили. У пресслужбі Офісу українського президента Суспільному заявили, що жодні рішення про Україну не можуть прийматися без її участі. А керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив Суспільному, що зустріч лідерів України, Франції і Німеччини може відбутись найближчим часом.
  • 1 квітня 2021-го Міноборони України повідомило, що Росія готує провокації та розширює військову присутність на окупованій території Донбасу. Того ж дня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО". Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив Генеральну секретарку ОБСЄ Хельгу Шмід "про системне загострення Росією безпекової ситуації у Донецькій та Луганській областях та в Криму".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу