РНБО ухвалила санкції щодо Медведчука, його дружини та ще шістьох осіб

РНБО ухвалила санкції щодо Медведчука, його дружини та ще шістьох осіб

РНБО ухвалила санкції щодо Медведчука, його дружини та ще шістьох осіб
. Суспільне

Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про накладення санкцій на три роки проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб. До списку, зокрема, потрапили голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук та його дружина, телеведуча Оксана Марченко. Санкції були введені за фінансування тероризму.

"РНБО ухвалила рішення щодо 19 юридичних і 8 фізичних осіб стосовно яких відсьогодні (19 лютого - ред.) указом президента буде накладено відповідні санкції", — повідомив на брифінгу секретар РНБО Олексій Данілов.

За його словами, санкції було накладено на громадян Росії Костянтина Вацковського, Віталія Донченка, Сергія ЛісогораГромадянин Росії Лісогор у відкритих даних значиться як голова зареєстрованої в Ростові компанії "Донские угли". Цю компанію кілька ЗМІ називають постачальником в РФ вугілля з окупованого Донбасу., Олександра Маслюка та Михайла Попова, а також на громадян України - Наталю ЛавренюкНаталю Лавринюк називають цивільною дружиною народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака, який раніше потрапив під санкції РНБО, Оксану Марченко та Віктора Медведчука.

За словами Данілова, СБУ веде кримінальне провадження за статтею 258 фінансування тероризму, і відповідно до неї санкції було застосовано до Медведчука, Марченко та інших осіб. Данілов наголосив, що санкції вводяться на все майно, яке є в підпорядкуванні Медведчука. Водночас він додав, що телеканал "1+1", часткою якого володіє Марченко, буде працювати. Секретар РНБО пояснив, що на частку дружини Медведчука буде накладено арешт, тобто її не можна буде продавати, користуватися і закладати.

Серед компаній, які потрапили під санкції, були ті, що зареєстровані на території Росії, Молдові та інших країнах. Також під санкції потрапили 5 компаній, які безпосередньо є власниками літаків, що здійснювали польоти з Києва на Москву.

Секретар РНБО зазначив, що кроки української влади будуть продовжуватися.

"Ми вважаємо, що все, що відбувалося з 1991 року, якщо хтось з українського народу в української держави щось поцупив, він має покласти це на місце. І не має значення, чи прикривається він депутатським мандатом, чи якоюсь іншою преференцією. Ми не збираємося зупинятися на цих речах. Якщо Україна безпідставно втратила свої активи, все це буде переглядатися і відповідні рішення РНБО будуть прийняті", — наголосив Данілов.

Щодо трубопроводу

РНБО також доручила повернути у державну власність нафтопровід "Самара - Західний напрямок". Територією України проходить 1433 кілометрів нафтопроводу.

Данілов розповів, що рішенням РНБО від 2015 року Кабінету міністрів було доручено вжити необхідних заходів для збереження та експлуатації частини нафтопродуктопроводів.

"Однак за понад п’ять років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та доведення в судах різних інстанцій права держави на володіння та користування частиною нафтопродуктопроводів. Унаслідок цього державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України", - зазначив він.

Також правоохоронним органам поставили завдання з’ясувати обставини, за яких державна власність опинилася у приватних руках: "Ніякої приватизації цього об'єкта української власності не було. У незрозумілий спосіб цей об'єкт без приватизації, без фонду держмайна опинився у власників, які зареєстровані в іноземній країні. Зараз дали доручення розібратись чому так сталось, хто цю оборудку проводив, і чому сталося так, що афілійовані з Україною громадяни сьогодні користувалися цим продуктопроводом".

Що відомо

  • 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи — За життя" Тараса Козака. Також під санкції потрапили канали "112-Україна", ZIK та NewsOne.
  • Санкції вводяться терміном на п'ять років. "Відверта та маніпулятивна пропаганда має отримати жорстку реакцію саме суспільства", — пояснив рішення Зеленський.
На початок