Міноборони: Росія готує провокації та розширює військову присутність в ОРДЛО. Що відбувається

Оновлено
. Фото: УНІАН

Головне управління розвідки Міністерства оборони 1 квітня заявило про те, що Росія готує провокації у зоні ООС на Донбасі та розширює свою присутність на окупованих територіях.

Про це повідомляє пресслужба ГУР.

"За інформацією ГУР МО України, Російська Федерація завершує підготовку комплексу заходів, який має на меті спонукання нашої держави на військову відповідь на ворожі дії окупантів на лінії зіткнення сторін на сході України, та розширення російської військової присутності на території так званих "ДНР" та "ЛНР" за рахунок введення регулярних підрозділів збройних сил РФ", – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у розвідці, "в якості виправдання таких дій" російська сторона може використати привід захисту "російських громадян". При цьому в ГУР пояснили, що під ними маються на увазі громадяни України, яким примусово протягом останніх років видавали паспорти РФ.

У розвідці також не виключають спроб просування російських окупаційних військ углиб території України.

Як повідомляє New York Times, Сполучені Штати занепокоєні загостренням на Донбасі, а також активністю Росії на окупованих територіях та біля українських кордонів, через що підвищили рівень боєготовності своїх військ у Європі.

"Минулого тижня Європейське командування збройних сил США підвищило спостережуваний рівень небезпеки з "можливої кризи" до "потенційно неминучої кризи" – найвищого рівня, – у відповідь на розгортання додаткових російських військ", – зазначає видання.

Що каже Кремль

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков 1 квітня заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО". Він додав, що "Російська Федерація переміщує війська в межах своєї території на свій розсуд, це не повинно нікого турбувати, це ні для кого не становить жодної загрози", передає "Інтерфакс".

Реакція Зеленського

На інформацію Міноборони відреагував президент України Володимир Зеленський: "Гра м’язами у форматі військових навчань і можливі провокації вздовж кордону – це традиційна справа Росії. Таким чином вона намагається створювати атмосферу загрози та водночас – тиску під час переговорів щодо припинення вогню та щодо миру як нашої цінності", – ідеться в заяві Зеленського 1 квітня.

Реакція МЗС України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поговорив з Генеральною секретаркою ОБСЄ Хельгою Шмід і повідомив "про системне загострення Росією безпекової ситуації у Донецькій та Луганській областях та в Криму".

“Продовження мандату СММ особливо важливе на тлі загострення безпекової ситуації, яке влаштувала Росія. Монітори ОБСЄ, здатні все бачити і чути, нині як ніколи потрібні у Донецькій та Луганській областях”.

"ОБСЄ має пильно стежити за діями РФ", — додав Кулеба.

Що відбувається на Донбасі

26 березня під Шумами на Донеччині загинули четверо українських військових – Сергій Коваль, Сергій Барнич, Максим Абрамович та Сергій Гаченко. Після цього президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн "нормандської четвірки" та закликав їх зробити все можливе для збереження режиму всеосяжного припинення вогню на Донбасі.

31 березня лідери Франції, Німеччини та Росії провели переговори через загострення на Донбасі. Водночас заяви, які вони оприлюднили після цього, дещо відрізняються одна від одної. Зокрема у заяві на сайті Єлисейського палацу йдеться про те, що Росія повинна визнати відповідальність за події на Донбасі, а в заяві на сайті німецького уряду про Україну згадується те, що канцлерка і президент Франції закликали до проведення переговорів в нормандському форматі для реалізації Мінських домовленостей.

У заяві Кремля зазначено, що Україна повинна напряму домовлятися з Донецьком і Луганськом щодо врегулювання правових аспектів особливого статусу Донбасу. Також у ній містяться звинувачення в тому, що українські військові "провокують ескалацію".

Що було раніше

  • 26 березня ГУР МО заявило, що Росія під прикриттям переміщує на окуповані території своїх кадрових військових. Того ж дня в зоні ООС загинули четверо українських військових.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поспілкувався телефоном із держсекретарем Сполучених Штатів Ентоні Блінкеном щодо дій Росії, спрямованих на загострення ситуації на Донбасі та у Криму.
  • Президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін провели переговори у форматі відеоконференції стосовно ситуації на Донбасі. Президента України Володимира Зеленського на це обговорення не запросили.
  • 1 квітня Міністерство закордонних справ заявило про провокації проти співробітників посольства України в Москві та направило через це ноту протесту до МЗС РФ.
  • За інформацією Головного управління розвідки, війська російських окупаційних сил приведені у найвищих ступені бойової готовності.
  • 15 березня СММ ОБСЄ зафіксувала зосередження танків окупантів з порушенням лінії відведення важкої техніки. Також окупанти продовжують укріплювати старі та облаштовують нові позиції.
  • Генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що обстріли на фронті активізувались після рішень РНБО про санкції за фінансування тероризму.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу