Росія розмістила у Криму і на східних кордонах України близько 80 тисяч військових – Зеленський

Росія розмістила у Криму і на східних кордонах України близько 80 тисяч військових – Зеленський

Росія розмістила у Криму і на східних кордонах України близько 80 тисяч військових – Зеленський
. УНІАН

Російська Федерація розмістила на східних кордонах України та в окупованому Криму близько 80 тисяч військовослужбовців і у випадку вторгнення – наслідки таких дій можуть відчути і у Європі.

Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю італійському виданню La Repubblica, передає пресслужба Офісу президента.

"На східному кордоні і в Криму Росія розмістила близько 80 тисяч військових, до яких слід додати ще тридцять тисяч проросійських бойовиків та офіційних військових РФ на Донбасі", – зазначив президент.

За його словами, такий стан справ "точно не в інтересах Європи", оскільки такий військовий потенціал можуть використати "за прямим призначенням".

"Розширення війни може принести тільки нові страждання та проблеми всім, і ніхто не отримає від того користі", – додав Зеленський.

Читайте також: "Дії Росії на кордоні збільшують ризик ненавмисної ескалації". Посол Швеції — про підтримку України

На запитання журналістів, чи є побоювання вторгнення російських військ на сході України, Зеленський зазначив, що особисто у нього страху немає, але підкреслив, що удар по Україні означатиме удар по безпеці Європи: "Це відчує кожна країна континенту. Ми готові до будь-яких варіантів розвитку подій – все ж враховуйте, що війна проти нас триває з 2014 року. І це – жорстока війна із застосуванням безпілотників, артилерії, бронетехніки, мін".

Також президент нагадав, що за останні три місяці Україна втратила близько 30 військових, а також додав, що на Донбасі гинуть мирні мешканці.

Читайте також: "Готують операції у напрямку Криму": міністр оборони назвав чотири прогнози військових дій Росії

Окремо Зеленський згадав про співпрацю з ЄС, США та Великою Британією. За його словами, Україна зараз бачить намагання союзників допомогти у ситуації з Росією: "Зараз ми відчуваємо дуже потужну підтримку від наших друзів – у країнах Євросоюзу, в Британії, у США, в Канаді та інших державах. Але поки російські війська залишаються на нашому кордоні та на окупованій території. Тому маємо робити більше для захисту нормального порядку у Європі та наших спільних цінностей. Це ж війна не за територію як таку".

Президент зауважив, що Росія продовжує свої спроби дестабілізувати ситуацію в Україні через, зокрема, "хвилі дезінформації та популяризацію конспірологічних теорій змови". При цьому зазначив, що це має відповідний вплив і на Європу.

Що відомо

  • Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі погіршилася з початку березня 2021-го. Так, 3 березня бойовики самопроголошеної “ДНР” заявили, що отримали дозвіл на застосування “упереджувального вогню на знищення” по позиціях Збройних сил України. Голова української делегації Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук назвав такі заяви зривом "мінських домовленостей".
  • Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що обстріли на фронті активізувались після рішень РНБО про санкції за фінансування тероризму.
  • Головне управління розвідки доповіло, що війська російських окупаційних сил приведені у найвищих ступені бойової готовності. 15 березня СММ ОБСЄ зафіксувала зосередження танків окупантів з порушенням лінії відведення важкої техніки. Також окупанти продовжують укріплювати старі та облаштовують нові позиції.
  • 26 березня під Шумами на Донеччині загинули четверо українських військових, після чого президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн "нормандської четвірки" та закликав їх зробити все можливе для збереження режиму всеосяжного припинення вогню на Донбасі.
  • Президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін провели переговори у форматі відеоконференції стосовно ситуації на Донбасі. Зеленського на це обговорення не запросили. У пресслужбі Офісу українського президента Суспільному заявили, що жодні рішення про Україну не можуть прийматися без її участі. А керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив Суспільному, що зустріч лідерів України, Франції і Німеччини може відбутись найближчим часом.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони України повідомило, що Росія готує провокації та розширює військову присутність на окупованій території Донбасу. Того ж дня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО".
  • Співробітники розслідувальної групи Conflict Intelligence Team виявили у Воронезькій області польовий табір, приблизно за 250 км від кордону з Україною, де сконцентровані російські війська.
  • 12 квітня президент Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення. На його думку, Росія стягує війська, щоб "перевірити" Захід.
  • 15 квітня президент США Джозеф Байден підписав нове розпорядження щодо санкцій проти Росії через втручання в американські вибори та кібератаки. Також американський лідер Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію у сфері нацбезпеки через дії Росії.
  • 16 квітня президент Володимир Зеленський відвідає Париж з офіційним візитом і зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном віч-на-віч. Окрім цього на зустрічі по відеозв'язку буде присутня канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок