Україна готова до можливого вторгнення Росії — Зеленський

. УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення.

Про це він заявив під час візиту на Донбас, відповідаючи на запитання журналістів.

"Звичайно. Ми знаємо, з 2014 року ми знаємо, що це може статися кожного дня. Вони готові, але і ми готові тому, що перебуваємо на своїй землі та на своїй території", – наголосив президент, передає CNN.

При цьому, за словами Зеленського, він приїжджає на передову, що військові знали, що мають політичну підтримку.

Читайте також: Росія стягує війська, щоб "перевірити" Захід – Зеленський

"Якщо я відвідаю військову базу, хлопці на самій передовій фронту почують про це і подумають, що я про них забув. Вони повинні знати, що мають політичну підтримку", –сказав Зеленський.

Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі погіршилась з початку березня 2021-го. Так, 3 березня бойовики самопроголошеної “ДНР” заявили, що отримали дозвіл на застосування “упереджувального вогню на знищення” по позиціях Збройних сил України. Голова української делегації Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук назвав такі заяви зривом Мінських домовленостей.

Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що обстріли на фронті активізувались після рішень РНБО про санкції за фінансування тероризму.

Що відомо

  • 26 березня під Шумами на Донеччині загинули четверо українських військових. Після цього президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн "нормандської четвірки" та закликав їх зробити все можливе для збереження режиму всеосяжного припинення вогню на Донбасі.
  • 31 березня президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін провели переговори у форматі відеоконференції стосовно ситуації на Донбасі. Зеленського на це обговорення не запросили. В Офісі президента Суспільному заявили, що жодні рішення про Україну не можуть прийматися без її участі. А керівник ОП Андрій Єрмак повідомив, що зустріч лідерів України, Франції і Німеччини може відбутись найближчим часом.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони України повідомило, що Росія готує провокації та розширює військову присутність на окупованій території Донбасу. Того ж дня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО".
  • Країни ОБСЄ засудили Кремль за відмову пояснити нарощування військ біля кордону України.
  • Співробітники розслідувальної групи Conflict Intelligence Team виявили у Воронезькій області польовий табір, приблизно за 250 км від кордону з Україною, де сконцентровані російські війська.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу