США запровадили санкції проти Росії через втручання у вибори та кібератаки

США запровадили санкції проти Росії через втручання у вибори та кібератаки

Оновлено
США запровадили санкції проти Росії через втручання у вибори та кібератаки
. Фото: AP

Президент США Джозеф Байден підписав нове розпорядження щодо санкцій проти Росії через втручання в американські вибори та кібератаки. Також американський лідер Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію у сфері нацбезпеки через дії Росії.

Про це йдеться у заяві на сайті Білого дому.

"Президент Байден підписав нове розпорядження про санкції, щоб продемонструвати рішучість адміністрації у відповіді та стримуванні повного масштабу шкідливої зовнішньої діяльності Росії. Ці санкції надсилають сигнал про те, що Сполучені Штати покладуть на Росію стратегічні та економічно вигідні витрати, якщо вона продовжить або посилить свої дестабілізуючі міжнародні дії", – йдеться у повідомленні Білого дому.

Також Мінфін США у партнерстві з Європейським Союзом, Великобританією, Австралією та Канадою ввели санкції проти восьми фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з постійною окупацією та репресіями Росії в Криму.

"Трансатлантична спільнота одностайно підтримує Україну проти односторонніх російських провокацій вздовж лінії зіткнення на сході України, в окупованому Криму та вздовж кордонів України, а також домовляється про необхідність негайного припинення Росією військового накопичення та запальної риторики", – йдеться у повідомленні.

У НАТО підтримали санкції

Санкції підтримали в НАТО. У заяві Альянсу ідеться, що союзники з НАТО підтримують і солідарні зі Сполученими Штатами після дій щодо реагування на дестабілізуючу діяльність Росії.

"Поки ми продовжуємо забезпечувати свою позицію стримування та оборони, НАТО залишається відкритим для діалогу, а також для конструктивних відносин з Росією. Ми шкодуємо, що Росія продовжує ігнорувати запрошення НАТО на початку 2020 року провести засідання Ради НАТО-Росія", – ідеться в заяві.

Які санкції запроваджуються

Міністерство фінансів США наклало санкції на 32 фізичних осіб та організацій, які здійснювали спроби вплинути на президентські вибори в США у 2020 році, а також інші акти дезінформації та втручання.

Також Штати висилають десять співробітників з російської дипломатичної місії у Вашингтоні. Як повідомили в Білому домі, серед них є представники російських спецслужб.

Окрім цього, фінансовим установам США заборонено брати участь на первинному ринку рублевих або не рублевих облігацій, випущених після 14 червня 2021 р.

"Ця директива дає уряду США право розширювати санкції щодо суверенного боргу відносно Росії в разі потреби", – йдеться у заяві.

Міністерство фінансів визначило шість російських технологічних компаній, які ймовірно причетні до кібератак на урядові організації США та які співпрацюють з російськими спецслужбами. Окрім цього США назвали російську службу зовнішньої розвідки, також відому як APT 29, "Затишний ведмідь" і "Герцоги", виконавцем широкомасштабної кібершпигунської кампанії, що використовувала платформу SolarWinds Orion та інші інформаційні технології інфраструктури.

"Ми продовжимо залучати Росію до відповідальності за її зловмисні дії в кіберпросторі", – додали в адміністрації Байдена.

Так, під санкції потрапили: одна з найдорожчих компаній "Positive Technologies", АТ "Пасит", ТОВ "Необіт", Технополіс "ЕРА", АТ "Передові системні технології" та Федеральна державна автономна наукова установа "Науково-дослідний інститут спеціалізованих обчислювальних пристроїв і автоматики безпеки".

Читайте також: "Великий удар": що означають нові санкції США для Росії

Реакція Росії і "рубля"

Посла США в Москві викликали в МЗС Росії, повідомила представниця російського МЗС Марія Захарова. Курс рубля впав стосовно євро і долара після новин про плани США ввести нові санкції проти Росії, пише Forbes. На нові санкції Москва відповідатиме за принципом взаємності, заявив прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков. Глава російського Мінфіну Антон Силуанов раніше заявляв, що в разі санкцій – відомство буде покладатися на внутрішніх інвесторів.

Читайте також: "Дії Росії на кордоні збільшують ризик ненавмисної ескалації". Посол Швеції — про підтримку України

Що відомо

  • 13 грудня 2020 року стало відомо, що хакери, яких пов’язують із російськими спецслужбами, організували масштабну кібератаку, яка мала за мету отримати доступ до інформації урядових агентств США.
  • 18 грудня 2020 року агентство з ядерної зброї та Національне агентство з ядерної безпеки США стали об'єктами атаки хакерів, пов'язаних з Росією.
  • За наявними даними, у межах шпигунської кампанії, яка тривала протягом кількох місяців, хакери змогли зламати комп’ютерні мережі Міністерства фінансів, Національного управління з телекомунікацій і інформації та інших держустанов, а також американської компанії з кібербезпеки FireEye, яка має як державні, так і комерційні контракти.
  • Об'єднана кіберкоординаційна група США 17 грудня наказала вимикати урядові комп'ютери, на яких встановлено вразливе програмне забезпечення від компанії Solar Winds.
  • Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки і оборони попередив про високий рівень кіберзагрози на тлі атаки на державні установи США, здійсненої хакерами, яких пов’язують із російськими спецслужбами.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок