Жодних рішень без України не прийматимуть. В ОПУ прокоментували переговори Меркель, Макрона і Путіна

Жодних рішень без України не прийматимуть. В ОПУ прокоментували переговори Меркель, Макрона і Путіна

Ексклюзивно
Жодних рішень без України не прийматимуть. В ОПУ прокоментували переговори Меркель, Макрона і Путіна
.

Президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін провели переговори у форматі відеоконференції стосовно ситуації на Донбасі. Президента України Володимира Зеленського на це обговорення не запросили.

Як повідомила прессекретарка президента Юлія Мендель у коментарі Суспільному, Офіс президента дотримується позиції, що жодні рішення про Україну не можуть прийматися без її участі.

"Лідери інших країн можуть згадувати і висловлювати свої позиції щодо ситуації в тому чи іншому регіоні в тій чи іншій країні, так само як лідери Франції, Німеччини та Росії обговорювали широкий порядок денний, включно з боротьбою з пандемією коронавірусу, ситуацією на Близькому Сході відносно Євросоюзу та Росії. Серед іншого згадали і ситуацію на Донбасі", — зазначила Мендель.

За її словами, Офіс президента вважає, що було б дивно, "якби війна на Донбасі випала з міжнародного порядку денного, тим більше де бере учать російська сторона".

Прессекретарка президента наголосила, що Україна продовжує переговори з усіма країнами нормандського формату на різних рівнях і жодні рішення без участі України щодо України не можуть і не будуть прийматися.

"У Києва склалися теплі відносини як з Берліном, так і з Парижем. Євросоюз зарекомендував себе як надійний партнер для України і наполегливо підтримує санкції проти Росії за вторгнення на Донбас та за окупацію Криму, наголошує на тому, що Росія є учасником, а не посередником у війні на Донбасі", — зазначила Мендель і додала, що така позиція є дуже цінною для України.

Що сталося

31 березня лідери Франції, Німеччини та Росії провели переговори. Водночас заяви, які вони оприлюднили після цього, дещо відрізняються одна від одної. Зокрема у заяві на сайті Єлисейського палацу йдеться про те, що Росія повинна визнати відповідальність за події на Донбасі, а в заяві на сайті німецького уряду про Україну згадується те, що канцлерка і президент Франції закликали до проведення переговорів в нормандському форматі для реалізації Мінських домовленостей.

У заяві Кремля зазначено, що Україна повинна напряму домовлятися з Донецьком і Луганськом щодо врегулювання правових аспектів особливого статусу Донбасу, а також містяться звинувачення в тому, що українські військові "провокують ескалацію".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок