Єрмак про переговори щодо Донбасу: Повноцінний режим припинення вогню — базова умова

Єрмак про переговори щодо Донбасу: Повноцінний режим припинення вогню — базова умова

Ексклюзивно
Єрмак про переговори щодо Донбасу: Повноцінний режим припинення вогню — базова умова
. УНІАН

Повноцінна дія режиму припинення вогню є базовою умовою для подальшого просування переговорного процесу щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це в коментарі Суспільному заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Минулого року всі змогли переконатися, що забезпечити його виконання цілком можливо, якщо на те є політична воля. І ми постійно працюємо із нашими міжнародними партнерами", — зазначив Єрмак.

Він прокоментував перемовини щодо врегулювання ситуації на Донбасі між лідерами України, Франції і Німеччини. За словами Єрмака, президент Володимир Зеленський зацікавлений у проведенні зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

“Є значний перелік питань, які мають обговорити лідери трьох країн. Тому думаю, що ця зустріч обов‘язково відбудеться найближчим часом", – додав він.

Єрмак також зазначив, що спілкування керівників Німеччини, Франції та Росії минулого тижня є "звичайною практикою, коли лідери трьох держав обговорювали великий спектр питань".

Читайте також: Що означають перемовини "нормандської трійки" щодо Донбасу та як діятиме Україна. Відповідає Кравчук

"Спроба сплутати цю подію із "Нормандським форматом" переговорів – груба маніпуляція. Усі спроби надути з цього велику інформаційну подію луснуть як чергова мильна бульбашка", — зазначив він.

Що відомо

  • Наприкінці березня 2021-го президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін провели переговори у форматі відеоконференції стосовно ситуації на Донбасі.
  • Президента Володимира Зеленського на це обговорення не запросили. Прессекретарка президента Юлія Мендель у коментарі Суспільному заявила, Офіс президента дотримується позиції, що жодні рішення про Україну не можуть прийматися без її участі.
  • Зазначимо також, що заяви Кремля, Франції та Німеччини, які вони оприлюднили після переговорів, дещо відрізняються одна від одної. У заяві на сайті Єлисейського палацу йдеться про те, що Росія повинна визнати відповідальність за події на Донбасі, а в заяві на сайті німецького уряду про Україну згадується те, що канцлерка і президент Франції закликали до проведення переговорів у "нормандському форматі" для реалізації Мінських домовленостей. У заяві Кремля ж зазначено, що Україна повинна "напряму домовлятися з Донецьком і Луганськом щодо врегулювання правових аспектів особливого статусу Донбасу", а також містяться звинувачення в тому, що українські військові "провокують ескалацію".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок