Ситуація на Запорізькій АЕС. Що відомо. Текстовий онлайн

Ситуація на Запорізькій АЕС. Що відомо. Текстовий онлайн

Оновлюється
Ситуація на Запорізькій АЕС. Що відомо. Текстовий онлайн
. Дарина Коломієць / Суспільне

Вранці 24 лютого Збройні сили Росії розпочали почали повтомасштабний наступ на Україну, обстрілюючи військову та цивільну інфраструктуру, а також житлові будинки. А вночі 4 березня російські війська почали обстрілювати Запорізьку АЕС, внаслідок чого там спалахнула пожежа. Президент Володимир Зеленський попередив, що у разі вибуху АЕС наслідки будуть набагато трагічнішими, ніж Чорнобиль.

4 березня - 07:01

Радник МВС Вадим Денисенко в ефірі телеканалу "Рада" заявив, що на Запорізькій АЕС зберігається відпрацьоване ядерне паливо.

"Небезпечно. Це радіація, не дай Боже загоряння. Це страшно уявити. Це ядерна бомба", — сказав Денисенко.

4 березня - 06:29

Пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар вдалося ліквідувати, інформує ДСНС. Жертв та постраждалих немає.

4 березня - 05:55

Пожежу в учбово-тренувальному корпусі вдалося локалізувати на площі 2 тис. м. кв., повідомляють рятувальники. Попередньо жертв та постраждалих немає.

4 березня - 05:52

Після проведення розвідки в п’ятиповерховому учбово-тренувальному корпусі Запорізькій АЕС пожежники встановили, що відбувається горіння приміщень на третьому, четвертому та п’ятому поверхах, інформує ДСНС. За попередніми даними, жертв та постраждалих немає. До гасіння пожежі залучили 44 особи та 11 одиниць техніки.

4 березня - 05:16

За даними ДСНС, пожежники виїхали на гасіння пожежі в учбово-тренувальному корпусі, яка сталася поза межами Запорізької АЕС.

4 березня - 05:16

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) відкриває Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій у зв’язку з пожежею на Запорізькій АЕС, який працюватиме цілодобово.

4 березня - 05:16

Україна повідомила МАГАТЕ про пожежу на майданчику Запорізької АЕС. Зазначається, що пожежа на майданчику атомної електростанції не вплинула на "основне" обладнання, а персонал станції вживає пом’якшувальних заходів.

4 березня - 04:34

Міський голова Енергодару Дмитро Орлов в ефірі телеканалу "Рада" повідомив, внаслідок обстрілів ЗАЕС є тяжкі поранені, але вивезти їх до лікарні немає можливості. За його словами, наразі постріли припинились, але ситуація критична. Він вважає, що російські війська цілились в АЕС не випадково.

"Гасили прямо в енергоблоки, адмінбудівлі, допоміжні будівлі. Щодо їхніх вимог у мене немає інформації", — сказав Орлов.

4 березня - 04:28

Директор ЗАЕС Олександ Старух повідомив, що ситуація на Запорізькій АЕС продовжує залишатися вкрай складною.

"Керівництво станції та колектив докладають максимум зусиль, щоб мирний атом продовжував бути мирним", — написав він у Facebook.

4 березня - 04:10

Виконувач обов’язків генерального директора ЗАЕС Ігор Мурашов заявив: "ядерна безпека на ЗАЕС порушена. Ми робимо все можливе, але пожежа триває, пожежників не допустили. Є величезні ризики. На станції бойові дії. Реактори у небезпеці".

4 березня - 04:07

Президент Володимир Зеленський у терміновому відеозверненні закликав Європу відреагувати на обстріли Запорізькій АЕС з боку російських військ. Він попередив, що вибух на АЕС може призвести до значно трагічніших наслідків, ніж Чорнобиль.

4 березня - 04:00

За даними ДСНС, внаслідок обстрілів за територією ЗАЕС продовжує горіти одна з будівель учбово-тренувального комплексу. Вогнем охоплені 3, 4, 5 поверхи п'яти поверхової будівлі. Протипожежний стан АЕС в нормі.

Росіяни не дають можливості для підрозділів ДСНС приступити до ліквідації наслідків пожежі. Наразі на Запорізькій АЕС працює один енергоблок із шести.

4 березня - 03:55

Директор ЗАЕС Олександ Старух запевнив, що наразі ядерна безпека об’єкта забезпечена.

4 березня - 03:45

Голова Запорізької військової адміністрації Олександр Старух, посилаючись на від керівника ЗАЕС, повідомив, що горить приміщення:

- навчального корпусу;

- лабораторно-побутового корпусу.

За його інформацією, адмінкорпус пошкоджено, але не загорівся.

4 березня - 03:35

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив у Twitter, що обстріли Запорізької АЕС можуть спричинити вибух, який буде у 10 разів більший за Чорнобиль. Він закликав росіян негайно зупинитись та допустити пожежників до ЗАЕС та створити зону безпеки.

4 березня - 03:35

На Запорізькій АЕС від єдиної енергосистеми відключили третій енергоблок (працює тільки 4 блок). Протипожежний стан на станції в нормі. Про це сповістили у ДСНС України.

4 березня - 03:20

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух повідомив, що станом на 2:50 пожежники змогли потрапити на АЕС.

4 березня - 01:55

У результаті обстрілів військами РФ на Запорізькій АЕС спалахнула пожежа.

4 березня - 01:30

Внаслідок обстрілів військовими РФ міста Енергодар, були пошкоджені житлові будинки, а на територію школи вдарив снаряд. Російська колона рушила в сторону АЕС. На підступах до АЕС ідуть бої, українські військові тримають оборону. Є постраждалі.

3 березня - 16:40

Внаслідок обстрілу Василівської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, який здійснили військові РФ, загинули троє людей, четверо отримали тяжкі поранення. У закладі сильно пошкоджено приймальне, реанімаційне та хірургічне відділення.

3 березня - 16:23

Російські війська обстріляли блокпост на в'їзді до Енергодара. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

3 березня - 10:31

Російські війська закріпилися на південній околиці Василівки, здійснив артилерійські обстріли позицій підрозділів ЗСУ, але, зазнавши опору від українських підрозділів, відступив.

Підрозділи, підпорядковані Командуванню угруповання військ “Південь”, продовжують боронити рубежі та блокувати сили окупантів на різних напрямках.

Так, після перегрупування та введення частини оперативних резервів, противник ймовірно готується до наступу на напрямках міст Мелітополь, Запоріжжя, Бердянськ та Маріуполь.

Рух колон військ РФ відмічається на напрямках Андріївка, Кінські Роздори, Токмак, Василівка, Оріхів, Орлянське, Василівка, Бердянськ.

Читайте також: Колону російських військ зупинили на вході до Енергодару

3 березня — 6:30

У Запоріжжі повністю перекрито рух транспорту через греблю Дніпрогес. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив тимчасово виконуючий обов'язки міського голови Запоріжжя секретар міьскої ради Анатолій Куртєв.

Скасовується курсування муніципального транспорту з Дніпровського району через Дніпрогес до центру міста. Це вимушені заходи! Ворог близько і ми захищаємося!", наголосив чиновник.

2 березня — 20:00

Питання надання гуманітарного коридору у м. Василівка Запорізької області зараз розглядається – потрібно синхронізувати багато різних служб і сил, аби забезпечити безпеку при виході. Про це повідомив речник Запорізької державної військової адміністрації, полковник ЗСУ Іван Ареф'єв.

2 березня — 17:00

У Мелітополі відбувся мирний мітинг місцевих мешканців проти вторгнення російських військ, під час якого пролунали постріли. Внаслідок цього одна людина була поранена. Про це Суспільному телефоном повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

2 березня — 16:30

Токмак оточений російськими військами. Четвертий день проблеми зі світлом, немає мобільного зв'язку та інтернету. Місто оточено військами окупанта. На будівлі виконкому та на центральній площі майорить український прапор. Повідомив заступник міського голови Володимир Харлов.

“В місті дуже серйозні бої. Є вбиті серед наших військових і серед російських, а також серед цивільних людей. Були авіаобстріли, танкові бої, артилерія тощо".

2 березня — 15:30

Біля села Водяне (неподалік Енергодара), в Запорізькій області, від гранати окупантів постраждали двоє мирних мешканців. Селяни вийшли на зустріч російській військовій техніці з мирним протестом. Окупанти кинули у цивільних світлошумові гранати.

2 березня — 14:00

Зупинена колона російських військ на вході до міста Енергодар Запорізької області.

"Я думаю, що керівництво України найближчим часом відповідно відреагує на небезпеку ведення бойових дій, або просто знаходження російських військ біля ядерних об'єктів", – сказав радник Офісу Президента Олексій Арестович під час останнього відеозведення.

2 березня — 11:00

Генпрокурорка Ірина Венедіктова кваліфікувала як держзраду дії голови Михайлівської громади Василівського району Запорізької області Володимира Рикуна. Раніше, 1 березня голова Михайлівської громади Володимир Рикун повідомив, що провів перемовини з керівництвом російських військ, які зараз базуються у відділенні поліції.

2 березня — 6:00

Протягом вечора 1 березня та ночі з 1 на 2 березня російські окупанти здійснили наступ в напрямку міст Мелітополь, Запоріжжя, Бердянськ, Маріуполь. Повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

У районах населених пунктів Василівка, Червоне Поле, Новопетрівка противник діє силами до двох БТГр (російська батальйоно-тактична група).

1 березня - 18:50

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив про те, що більше двох годин беззбройні мешканці міста протяжністю в кілометр не давали колоні агресора зайти в місто.

"Енергодар був і залишається під прапорами Украіни! Зараз велика кількість ворожої збройної техніки розмістилася неподалік міста. Тому знижувати пильності неможна! Зберігаємо пильність та залишаємося вдома до окремих вказівок", — закликав міський голова.

1 березня 13:35

Енергодар перебуває в оточенні ворожих російських військ. Усі місцеві служби та рада оборони міста преведені на цілодобовий режим роботи. У мінімальному об'ємі забезпечені пальним комунальники, правоохоронні органи, рада оборони. Містян закликають економити ресурси. Про це повідомляє міська рада Енергодару.

1 березня 8:00

У Бердянській районній державній адміністрації на сторінці у Facebook повідомили про те, погіршилась ситуація з підключенням до інтернету. Міська влада повідомила про неможливість здійснення захоронень на цвинтарі через розміщення там російських військових.

"В Осипенківській громаді ніч пройшла спокійно. Також спостерігаються серйозні проблеми зі зв'язком. Пересування ворожих військ зафіксовано по території всього району", — додали в РДА.

Як повідомив тимчасово виконуючий обов'язки міського голови Бердянська Олександр Свідло, водопостачання міста працює. Подача вода призупинена в нагірній частині міста.

Робота громадського транспорту призупинена. Посадовець зауважив, що співробітники колцентру працюють цілодобово для прийому дзвінків від мешканців Бердянська.

До колцентру можна звернутися за телефонами: 06153 4-67-01, 050 43 97 529, 097 55 15 917.

1 бередня – 6:00

Ситуація на Запоріжжі оцінюється як напружена – голова Запорізької військової адміністрації Олександр Старух. Підрозділи, які підпорядкованні Командуванню угруповання військ “Південь”, продовжують відбивати наступ російсько-окупаційних військ.

Війська окупанта нарощують сили, здійснюють перегрупування та готуються до продовження наступу в напрямку міст Мелітополь, Запоріжжя та Бердянськ на Маріуполь.

Окрім того, такі ж самі удари були застосовані 28 лютого 2022 року, при обстрілі “Бердянського морського торговельного порту”, та окраїнам міста Василівка.

Читайте також: Російські війська залишаються у Бердянську

28 лютого - 14: 30

Вночі з 27 на 28 лютого ворожі війська РФ обстріляли аварійно-рятувальну частину аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Запорізькій області. Внаслідок атаки були зруйновані автобокси та пошкоджена казарма. Ніхто не постраждав.

У селі Орлянське Василівського району внаслідок попадання двох ворожих снарядів зруйновано два житлові будинки. Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація. Також у ЗОВА додали, що у місті Оріхів сталася пожежа на елеваторі, а у селі Осипенко Бердянського району горіла школа. Жертв та потерпілих немає.

28 лютого - 12:15

У ніч на 28 лютого ЗСУ успішно відбили атаку російських військ на аеропорт у Запоріжжі.

В Енергодарі ніч минула відносно спокійно. Випадків мародерства та порушень правопорядку не зафіксовано. Були поодинокі фіксації порушення комендантської години.

Читайте також: Колона російської техніки відступила від Енергодара – міський голова

28 лютого 10:05

В ніч на 28 лютого у Токмаку були потужні бої. Ворог зазнав значних втрат в особовому складі та відійшов на південну околицю. В місті наразі працюють ворожі розвіддозори. Українські військові борються із ДРГ, що одягнені у форму ЗСУ.

28 лютого 7:32

Інформація щодо потрапляння в полон співробтників поліції в Токмаку та Мелітополі не віповідає дійсності, повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

28 лютого 7:30

Наразі, зазначають у Запорізькій обласній військовій адміністрації, Бердянський відділ поліції розформовано. Міська влада відмовилась від співробітництва з окупантами. Частина комунальних служб працює. Міський транспорт зупинився.

"Впродовж ночі місцеві фіксували переміщення техніки містом. Зранку в Осипенківській громаді також почався рух. В громадах періодичні проблеми зі зв'язком", — додали в адміністрації.

У ЗОВА повідомили про те, що за наявною інформацією двоє постраждалих бердянців — охоронці підприємства "Бердянські жниварки".

28 лютого 00:45

У своєму звіті наприкінці дня радник президента Олексій Арестович зазначив, що Бердянськ зайнятий противником, адже там не було українських військ.

В. о. міського голови Бердянська Олександр Свідло сповістив, що один бердянець загинув, ще один зазнав тяжких поранень. Інфраструктура міста працює стабільно. Рішення про вихід міського транспорту та прибирання міста влада прийматиме вранці.

27 лютого 22:52

Рух муніципальних автобусів у Запоріжжі, які курсують з Хортицького та Дніпровського районів через мости та греблю Дніпрогесу, призупиняється, через побудову укріплень. Про це повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв. Також Куртєв зазначив, що з 28 лютогоі комендантська година буде діяти з 19:00 до 06:00.

Він додав, що у місті розширили перелік каналів сповіщення про повітряну тривогу. Відтепер цю інформацію можна отримати через Телеканал Зет, Перший канал, телеканали ТВ-5, Алекс, Суспільне Запоріжжя, Українське радіо Запоріжжя 103.7, Запоріжжя Максимум ФМ 101.8 та Люкс ФМ Запоріжжя 102.2.

27 лютого - 21:52

Відбуваються обстріли в районі Запорізького аеродрому! Про це повідомив очільник Запорізької обласної військової адміністраціі Олександр Старух.

"Просимо не покидати ваші укриття! Буває таке, що тривога лунає, коли небезпека є неподалік від міста, але зараз не такая ситуація! Саме зараз ворог веде обстріли важливих інфраструктурних об’єктів. Бережіть себе та своїх близьких", — наголосив чиновник.

27 лютого 20:39

У будинок Бердянського виконкому зайшли озброєні військові, представились солдатами РФ та проінформували, що всі адмінбудівлі міста під їхнім контролем. Також вони взяли під контроль міськраду.

Про це повідомив в.о. міського голови Бердянська Олександр Свідло у своєму відеозверненні.

"Нам було запропоновано продовжити свою роботу, але під контролем озброєних людей. Вважаючи, таку пропозицію неприйнятною, тому ми всім складом полишили будівлю. Продовжуємо працювати та координувати роботу оперативного штабу дистанційно", - сказав Свідло.

27 лютого - 15:50

До Бердянського району та безпосередньо в місто заїхала військова техніка. Про це у своєму відеозверненні повідомив виконувач обов'язків міського голови Олександр Свідло.

"Зараз у нас є інформація про те що озброєні люди з автоматами ідуть Пролетарським проспектом невеликими групами. Бойова техніка заїхала до приватного сектору на вул. Дубініна", — додав він.

27 лютого 14:30

Міський голова Енергодара у своєму Telegram-каналі повідомив про те, що станом на 14:30 ситуація в місті залишається напруженою. В районі ідуть бої в Дніпрорудному та Василівці.

"Ворожа техніка від Енергодару знаходиться досить близько. Переміщуються постійно, тому ситуація по округу міста залишається складною. Вже в місті працюють диверсійні групи невеличкі, які намагаються прорватися на об'єкти. Тому зберігайте спокій, будьте уважні, зайвий раз не виходьте на вулицю", — наголосив чиновник.

27 лютого - 12:25

“У частині міста Токмак Пологівського району ведуть бої війська РФ. У місті масово орудують російські мародери. На інших територіях району відновлено електро-, водопостачання та інтернет-зв‘язок. Території забезпечені продуктами харчування.Зв‘язок з містом Токмак поки відсутній”, — повідомили у Telegram-каналі Запорізької обласної військової адміністрації з посиланням на голову громади.

27 лютого - 11:45

На південному фронті не видно просування противника ні в напрямок Енергодару, ні Запоріжжя, ні Маріуполя. Про це повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

27 лютого - 10:45

В Оріхові дітей з місцевого дитбудинку евакуювали в укриття. Вода та їжа є, ніхто з дітей та персоналу закладу не постраждав.

Голова Василівської територіальної громади Сергій Каліман зазначив, що обстановка на території громади стабільна але напружена. Міька рада та служби працюють у звичному режимі. Громадян закликають, якщо вони почують обстріли, спускатися у сховища.

27 лютого - 10:20

В Енергодарській міській раді повідомили, що станом на 10:00 обстановка в місті є не простою, але зрозумілою і керованою. Очікується, що у найближчі два-три дні ситуація із продуктами харчування залишатиметься напруженою, тому що постачальники не ризикують підвозити продукти. Робота ядерного комплексу атомної станції стабільна.

27 лютого - 8:30

У Telegram-каналі Запорізької обласної військової адміністрації повідомили про те, що було нанесено декілька ударів з авіації окупанта в південних околицях Запоріжжя. Постраждалих немає.

Також у ЗОДА зазначили, що через обстріли з боку окупантів наразі в Бердянську ускладнено проїзд для автівок швидких.

27 лютого - 7:01

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов у своєму Telegram-каналі повідомив про те, що ніч в Енергодарі минула "відносно спокійно". Були зафіксовані випадки порушення правопорядку та кілька спроб мородерства. На них оперативно відреагували.

27 лютого - 7:00

В смт Балабине, що у Запорізькій області, розпочались обстріли. Про це селищний голова Володимир Сосуновський повідомив на сторінці громади у Facebook.

26 лютого - 22:50

Починаючи з 26 лютого у Запоріжжі вимикатимуть зовнішнє освітлення одразу після заходу сонця. До світломаскування просять долучитися громадян. Містян просять зашторювати вікна та вимикати світло, а підприємців просять вимикати на ніч ваші вітрини та вивіски.

26 лютого - 21:35

"Точками напруження" 26 лютого в Запорізькій області були Василівка, Пологи, Оріхів. Залишається Мелітополь. Також колона техніки впритул наблизилась до Енергодару. Про це у своєму відеозверненні сказав голова Запорізької військової адміністрації Олександр Старух.

За його словами, з Херсонської області велика колона окупаційної техніки надійшла впритул до міста Енергодар та розмістилась на ніч у селі Велика Білозерка.

26 лютого - 18:15

Частина військової техніки, яка рухалась зі сторони Приморську, пішла в бік Маріуполю. Про це повідомив в.о. міського голови Бердянська Олександр Свідло.

Також Бердянська міськрада повідомляє, що ворожа військова техніка зайняла територію колишнього Бердянського аеропорту.

За словами в.о. міського голови, ні об’єкти інфраструктури, ні житлові будинки, ні багатоповерхові будинки не пошкоджені. Через основні в’їзди до міста військова техніка не заходила.

Комунальні підприємства працюють, місцева влада у місті.

26 лютого - 16:10

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов у своєму Telegram-каналі повідомив про те, що ситуація у місті наразі стабільна, проте напружена.

"Всі підприємства працюють у штатному режимі. Військові та силові структури, всі заходяться на своїх позиціях та готові захищати наше місто", — зазначив міський голова.

26 лютого - 14:30

Міський голова Еенергодара повідомив, що ситуація складна. Поблизу міста знаходиться багато ворожої техніки.

"Силами наших військовослужбовців ми готуємо несприятливу зустріч готують місцями Енергодара. Всі комунальні служби працюють. Світло та вода є. Атомна станція та ТЕС працюють в штатному режимі".

26 лютого 14:13

Виконуючий обов'язки міського голови Бердянська Олександр Свідло повідомив, що озброєна колона пройшла Приморськ і рухається у Бердянськ. Мешканців просять діяти за тими правилами, які отримали раніше.

"На даний час обмежено водопостачання та електропостачанні в більшій частині міста. Причини з'ясовуються, трохи пізніше, коли дізнаємося деталі, повідомимо про плани відновлювальних робіт та подальші дії", — зауважив чиновник.

26 лютого - 13:40

У місті Приморськ та населених пунктах громади йде ворожа техніка РФ.

Про це повідомили на сторінці Приморської міської громади Бердянського району: "Не виходьте на вулицю, залишайтесь в укриттях. Будьте в безпеці".

26 лютого - 13:33

Міський голова Енергодара у своєму Telegram-каналі повідомив про те, що поблизу міста (в радіусі 40км) рухається більше 100 одиниць важкої ворожої техніки.

"Запущений попереджувальний сигнал гучномовцями системи оповіщення. Прогнозувати подаші дії ворога неможливо! Зберігайте спокій та бережіть себе!", — закликав посадовець.

26 лютого - 12:10

О 12:06 Бердянська РДА повідомила, що ворожа колона, яка йшла в бік Приморська розділилась. Більша частина пішла на Лозуватку в сторону Новоолексіївки.

Об 11:43 в. о. міського голови Бердянська Олександр Свідло повідомив, що колона російської воєнної техніки просувається в сторону Бердянська зі сторони Приморська. Він попередив, що у місті незабаром можуть оголосити повітряну тривогу.

26 лютого - 11:48

Об 11:30 Колона ворожої техніки рушила в сторону Приморська. Про це повідомляє Бердянська районна державна адміністрація.

26 лютого - 11:35

У Приморську зберігається загроза російської повітряної атаки, тому мешканців закликають залишатися в укриттях. "Ворожа техніка в місто не зайшла, за інформацією вони закріпилися в районі села Строганівка", — повідомив голова Приморської міської ради Олександр Кошелевич. Він зазначив, що в ніч на 26 лютого під час патрулювання вулиць було затримано двоє підозрілих осіб.

26 лютого - 10:00

О 9:17 Олександр Старух повідомив що з 20:00 25 лютого у Запорізькій області були поранені 14 військових. У Мелітополі продовжуються зіткнення. Колона ворожої техніки пройшла в сторону Прморська. В решті регіону ситуація безпечна.

9:35 Анатолій Куртєв оголосив, що рівень тривоги знизився і запоріжці можуть виходити з укриттів.

26 лютого - 07:10

О 6:18 Анатолій Куртєв звернувся до містян у своєму телеграм-каналі. Він повідомив, що станом на ранок у Запоріжжі все спокійно, але у зв'язку з тим, що у великих містах України зберігається загострена ситуація, про відбій повітряної тривоги не оголошують.

Він закликав до офіційного повідомлення, знаходитися в укриттях.

У цей же час в. о. міскього голови Бердянська Олександр Свідло повідомив на своїй Фейсбук-сторінці, що у місті наразі не скасовували повітряну тривогу, але вона знімається на світанку, якщо не надійдуть інші розпорядження.

25 лютого - 22:00

У Запорізькій ОДА надали уточнену інформацію про колону — наразі вона зупинилась в районі Мелітополя. Саме місто перебуває в оточенні. Поряд з ним йдуть бої.

За словами голови ОДВ Старуха, безпосередньо у місто зайшли невеличкі групи російських агресорів, які намагаються пооб'єктно захоплювати критичну інфраструктуру міста.

25 лютого - 21:18

За інформацією очільника Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха, танкові колони рухаються у напрямку Запоріжжя. Громадян просять залишатися в укриттях до офіційного розпорядження.

Читайте також: Запоріжець організував пункт збору допомоги для військового шпиталю

25 лютого - 20:56

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов на особистій сторінці у Facebook закликав містян дотримуватися максимального затемнення та вимкнення світла в домівках до окремого розпорядження. Згодом він повідомив, що о 20:06 надійшов сигнал про загрозу авіаатаки.

Оновлення: станом на 22.30 зняття загрози немає, - повідомив міськи голова.

25 лютого - 20:02

Тимчасово виконуючий обов'язки міського голови Бердянська Олександр Свідло на своїй сторінці у Facebook повідомив про те, що надійшла інформація, що танкова колона висунулась у напрямку Приморська.

Оновлення: голова ЗОДА Олександр Старух повідомив: "На щастя окупаційні війська не досягли Бердянська і навіть Приморська. Там українська влада", — сказав він у відеозверненні.

25 лютого - 19:45

У Запорізькій області під російські ворожі обстріли потрапила карета швидкої допомоги. Про це повідомив на своїй Фейсбук-сторінці міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Він також зазначив, що під обстріл потрапив КНП "Мелітопольський онкологічний диспансер". Руйнувань зазнав другий поверх будівлі та операційна. Обійшлося без жертв.

Читайте також: Тримаємось дуже ефективно — радник президента про другий день війни

25 лютого - 19:00

Cтаном на 18:00 25 лютого у Бердянському районі ситуація спокійна. Про це повідомляє Бердянська районна державна адміністрація на своїй Фейсбук-сторінці.

"Просування ворожої техніки не зафіксовано. На території Приморської громади колони російських військ не фіксували. В решті громад Бердянського району за останні дві години надзвичайних ситуацій не відбувалось", — зазначається в оперативній інформації.

25 лютого - 18:40

Через відключення електропостачання у м. Мелітополь Запорізької області пів доби не було світла, води та опалення. Це пов'язано з тим, що під час обстрілу була уражена 330 підстанція, одна з основних у місті, що призвело до знеструмлення всього міста. Наразі електроенергією забезпечено 98% всього міста.

Під час обстрілів міста загинула одна людина. Пошкоджений житловий фонд.

Медичні установи працюють у штатному режимі. під час відключень електроенергії вони були заживлені від резервного генератора. Комунальні служби працюють у звичайному режимі.

25 лютого - 17:31

25 лютого о 14:00 зі станції Запоріжжя-1 відправився евакуаційний потяг. Рейс був анонсований у Телеграм-каналі Укрзалізниці о 13:11 цього ж дня. У подальшому можуть бути призначені додаткові рейси для евакуації.

Читайте також: У Міноборони назвали втрати ворога від початку вторгнення

25 лютого - 17:25

У Запоріжжі обмежено рух автобусів Запоріжелектротранса, їх сьогодні на рейс вийшло 5. У місті є проблема із пальним, тому робота великих автобусів обмежена.

За словами начальника управління транспортного забезпечення міськради Олександра Кухарєва, у місті сьогодні обслуговують пасажирів всі 35 тролейбусів та 48 трамваїв.

"Тролейбуси працюють з Запоріжжя-1 до площі Запорізької. Періодично будуть по районах для того, щоб проспект у нас був забезпечений електротранспортом. Приватні перевізники будуть працювати з районів до проспекту – це так заплановано. Тролейбуси, трамваї взагалі у звичному режимі, як ходили, так і ходять. За кожної можливості все це буде коригуватися. Постійно будуть переговори", - сказав він.

25 лютого - 15:48

В бік міста Бердянськ у Запорізькій області рухається колона ворожої військової техніки. Чи буде вона заходити у місто — невідомо. Про це повідомляє Бердянська міська рада на своїй сторінці Facebook. Також інформацію підтвердили у Запорізькій облдержадміністрації.

У міськраді просять місцевих мешканців зберігати спокій та подбати про свою безпеку, та безпеку своїх близьких.

Читайте також: Путін готовий відправити до Мінська делегацію для переговорів з Україною — Пєсков

25 лютого - 15:12

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух у своєму зверненні зазначив, що наразі найбільша загроза для області насувається з півдня:

"Тривають локальні вуличні бої за стратегічні об’єкти міста Мелітополь. Зафіксовано попадання снарядів по житлових будинках. Загиблих серед мирного населення немає. Поранено чоловіка та 12-річну дівчину уламками будівлі. Зафіксовано проїзд та проліт військової техніки агресора Якимівською громадою Мелітопольського району", - каже він.

Вранці зупинив свою роботу завод “Дніпроспецсталь”. В обласному центрі триває облаштування оборонних споруд. На в’їздах до міста Запоріжжя встановлюються конструкції, що не дозволять проїхати військовій техніці.

25 лютого - 13:35

У Мелітополі станом на 10 ранку 25 лютого склалася неоднозначна ситуація — на околицях присутні російські військові, які прийшли Криму, але іншу частину утримують українські військові. Про це повідомив під час брифінгу Радник голови Офісу президента Олексій Арестович. Він зазначив, що українські військові тримають оборону та не дають ворожим військам просуватися далі в бік Маріуполя.

Читайте також: В Україні спростили процедуру вступу до тероборони та зняли вікові обмеження

25 лютого - 9:35

Зранку 25 лютого у Мелітополі Запорізької області російські окупанти відкрили вогонь по будівлі СБУ. Сьогодні вранці колона військової техніки заїхала з північного в'їзду до Мелітополя. В центрі міста військові машини з розпізнавальними знаками РФ "Z" стоять біля будівлі СБУ, чути постріли.

У коментарі Суспільному речник Управління СБУ в Запорізькій області Сергій Левченко сказав, що зв'язок з мелітопольським управлінням відсутній.

Як повідомив начальник управління внутрішньої політики Запорізької ОДА Володимир Марчук, наразі тривають бої за місто.

25 лютого - 5:35

О 4:25 російські війська завдали, попередньо, ракетного удару по прикордонному підрозділу "Приморський Посад" на Запоріжжі. Про це повідомила Державна прикордонна служба. За інформацією прикордонників, внаслідок атаки серед особового складу підрозділу є загиблі та поранені.

25 лютого 0:06

Голова Запорізької ОДА Олександр Старух звернувся до мешканців області. За його словами ситуація в регіоні контролюється військовими та правоохоронцями. Також він застеріг від поширення ворожих фейків, згідно з якими буцімто необхідно вимикати електроприлади через підключення до європейської електромережі. Голова ЗОДА зазначив, що нічого відключати не потрібно, електромережа працює в нормальному режимі. Запорізька АЕС знаходиться під охороною, загроз немає. Також Олександр Старух закликав всіх військовозобов'язаних з'явитися у військкомати.

24 лютого - 23:37

Ситуація в місті Бердянськ залишається під контролем. Про це сказав у своєму відеозверненні виконувач обов'язків міського голови Бердянська Олександр Свідло.

Він зазначив, що медичні заклади готові приймати пацієнтів та мають необхідний запас ліків. У звичному режимі працюють комунальні підприємства, вони готові у разі потреби, ліквідовувати аварії. Також в місті є необхідний запас будівельних та паливно-мастильних матеріалів. За словами Олександра Свідло, 25 лютого інфраструктура міста стабільно функціонуватиме (вимкнення світла або інших комунальних послуг не заплановано).

24 лютого - 23:09

Анатолій Куртєв звернувся до запоріжан та запевнив, що інформація щодо ймовірного відключення електроенергії та водопостачання — неправда. Також він додав, що розглядається можливість зробити проїзд у муніципальному електротранспорті безплатним. При цьому тролейбуси та трамваї працюватимуть у звичайному режимі, а кількість автобусів можуть скоротити для економії пального.

Запорізький військовий госпіталь повідомив, що нещодавно до установи доставили 8 поранених. Всього за добу госпіталь прийняв 29 поранених.

Читайте також: Росія закинула в Україну понад 60 батальйонних тактичних груп – Генштаб ЗСУ

24 лютого - 22:02

Станом на 21:00 24 лютого обстрілів у Мелітополі не ведеться. Внаслідок обстрілів, що розпочалися вранці, серед цивільного населення жертв немає. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров у зверненні на своїй сторінці у Фейсбук.

24 лютого - 19:18

Комендантську годину у Запоріжжі все ж таки вирішили ввести, рішення остаточне. Вона діятиме з 22:00 до 06:00. Мешканців міста просять не виходити на вулицю у цей проміжок часу та не відвідувати громадські місця.

Про це повідомив секретар Запорізької міськради, який тимчасово виконує обов'язки міського голови Анатолій Куртєв.

24 лютого - 18:55

На Запоріжжі не передбачається відключень електро- та водопостачання. Про це Суспільному повідомила радниця голови Запорізької облдержадміністрації Катерина Іванус.

Також у ЗОДА повідомили, що комендантську годину у Запоріжжі не вводять, натомість є рекомендація з 22:00 до 6:00 залишатись вдома.

24 лютого - 18:11

Військові прийняли рішення залишити аеродром у Мелітополі, для того, щоб не наражати на небезпеку мирних мешканців через постійні військово-повітряні обстріли, які почалися ще зранку. У місті обмежують продаж палива і харчових продуктів. Військові та правоохоронці контролюють ситуацію. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Ми відпрацювали план громадянської охорони в Мелітополі. Сьогодні на базі ДК Шевченка працює штаб, до якого можуть звертатися переселенці. І перші переселенці з Генічеську уже зверталися. Там також мелітопольці можуть отримати всі консультації, як і в нашому диспетчерському центрі 15-80", — сказав він.

24 лютого - 16:45

У Запорізькому воєнному госпіталі повідомили, що зараз в Запорізькій області налічується 19 поранених та 2 загиблих в результаті бойових дій.

24 лютого - 14:40

В Енергодарі обмежили в'їзд та виїзд з міста. Про це у Facebook повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. Також міський голова додав, що станом на зараз відновлено роботу блокпоста. Буде проводитись огляд транспорту та перевірка документів. Мешканців просять поставитися до цього з розумінням.

Читайте також: У запорізькому гуртожитку ударною хвилею вибило вікна

24 лютого - 14:00

У Кирилівці, Новомиколаївці, Приморську та Новобогданівці ситуація спокійна — бойові дії не відбуваються. Про це Суспільному повідомили голови селищних, міської та сільської рад. Зокрема, голова Новобогданівської сільської ради Дмитро Хлистун зазначив:

"Складів вже немає після вибухів протягом 3-5 років, всі запаси знешкоджені. Тому ніяких обстрілів нашої бази не було. У нас знаходиться вузлова станція Федорівка на території обстрілів також немає".

24 лютого - 12:05

Голова Запорізької облдержадміністрації в ході брифінгу повідомив, що війська та правоохоронці контролюють ситуацію в області.

"У нас першочергово мають бути заправлений спецтранспорт швидкі, ДСНС, військові. Нарада зараз іде із власниками АЗС. Зараз збирати будем з мереж безпосередньо, для забезпечення харчами. Але ви розумієте, якщо буде паніка і кожен буде "нагрібать" собі “цілий магазин”, нічого гарного не вийде", — сказав Старух.

Читайте також: Зеленський: потрібна кров, ставайте донорами

24 лютого - 11:20

Юлія Погребняк, директорка Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради повідомила Суспільному, що навчання у школах буде організовано дистанційно. Дитячі садки не працюватимуть.

24 лютого - 10:40

МВС повідомляє, що у Запорізькій області обстрілюється військова частина у Близнюках. Потерпілих немає.

В м. Кам’янка-Дніпровська надійшло повідомлення про вибух. В результаті вибуху 3 будинки та 1 магазин зруйновано, пошкоджено газопровід та зруйновано дахи трьох ближніх будинків, потерпілих немає, пожежу ліквідовано. Без потерпілих.

У селі Берда Бердянського району обстріляно військову частину ППО, 1 людину вбито та 5 поранено.

24 лютого - 10:30

О 5:30 військова частина на території Мелітополя зазнала авіаційних ударів. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров. Він зазначив, що громадській інфраструктурі та житловим секторам удари не були завдані. На території ДК Шевченка організовано роботу штабу громадянської охорони. Школи та дитсадки закриті. Медзаклади продовжують працювати у повному обсязі.

Читайте також: Російська військова техніка порушила кордон в України в 4 областях — прикордонники

24 лютого - 9:10

Секретар Запорізької міськради, який виконує обов'язки міського голови Анатолій Куртєв повідомив, що всі інфраструктурні об’єкти обласного центру працюють. Міські служби, органи місцевого самоврядування працюють у посиленому режимі. Запоріжців закликають зберігати спокій, та по можливості залишати вдома дітей.

24 лютого - 8:30

Розташування укриттів, якими у випадку надзвичайної ситуації можливо скористатися, можна переглянути на інтерактивній карті — тут.

24 лютого - 8:15

У Запорізькому міжнародному аеропорту скасували всі рейси.

Читайте також: Україна закрила небо для цивільних літаків

24 лютого - 8:00

У Бердянську в районі аеропорту обстріляли військову частину. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив секретар Бердянської міськради Олександр Свідло.

"На цей час у нас немає жодної інформації, окрім тієї, що обстріляли військову частину в районі аеропорту. Там працюють рятувальники та лікарі", — зазначив чиновник.

24 лютого - 7:40

У своєму телеграм-каналі секретар Запорізької міськради, який виконує обов'язки міського голови Анатолій Куртєв закликав містян залишатися дома та зберігати спокій. За його словами силові структури та військові контролюють ситуацію.

Як повідомила прессекретар Запорізької атомної електростанції Лариса Меркулова, станція працює в штатному режимі, на посилений режим не переходили. Ситуація контрольована, вибухів чи спроб диверсії біля станції чи на станції немає, загалом спостерігається спокій.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок