Україна не планує наступу і запрошує до себе жителів ОРДЛО. Що сказали Данілов і Верещук на брифінгу

Україна не планує наступу і запрошує до себе жителів ОРДЛО. Що сказали Данілов і Верещук на брифінгу

Важливо
Україна не планує наступу і запрошує до себе жителів ОРДЛО. Що сказали Данілов і Верещук на брифінгу
. Колаж: Суспільне

В Офісі президента 18 лютого відбувся брифінг стосовно загострення на Донбасі за участі секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова та міністерки з питань реінтеграції Ірини Верещук.

Суспільне транслювало брифінг наживо.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що заяви бойовиків "ДНР" і "ЛНР" про нібито наступ українських військових не відповідають дійсності. "Те, що роздмухується, це спроба спровокувати збройні сили, наші війська", — зазначив він.

Він нагадав про обстріли, що відбулися 17 і 18 лютого, а також анонсував, що 19 лютого він і частина міністрів відвідають найбільш постраждалі міста на Донбасі.

"Ситуація в наших військах контрольована, зрозуміла, військо мотивоване, ніяких нападів на цивільне населення, ніяких варіантів того, що ці території мають бути звільнені військовим шляхом, на сьогоднішній день не існує", — підкреслив Данілов.

Секретар РНБО наголосив, що Україна виступає за виконання Мінських домовленостей, але їх порушує Росія: "Видала 800 тисяч паспортів і вимагає вибори. Це неможливо".

Він також заявив, що Україна може вести перемовини тільки з Росією, а не ватажками так званих "ЛДНР": "Ми не можемо вести перемовини з людьми, які не мають жодного стосунку до самостійності, вони не ухвалюють жодних самості1йних рішень". (На прямі перемовини України з бойовиками натякав раніше російський президент Володимир Путін.)

Читайте також: "Цинічно і жорстоко використовувати людей як пішаків". США — про загострення на Донбасі

Віцепрем'єрка і міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук своєю чергою закликала мешканців окупованого Донбасу їхати на підконтрольну Україні територію.

"Їдьте до нас. Знайдіть спосіб перетнути КПВВ, ми створено усі умови, де жити і що їсти", — сказала вона.

Верещук підкреслила, що Україна не є ворогом для мирних мешканців ОРДЛО, "бо це є наші люди".

"Наш ворог — це російський окупант. Ми чітко відрізняємо те, що відбув на тимчасово окупованих територіях, ми бач як рос окупанти нагнітають ситуацію, створюють інформаційне тло, за яким розпочинаються панічні настрої, евакуація яка супроводжується російськими ЗМІ, дезінформацією, які спричинили хвилювання, панічні настрої", — наголосила віцепрем'єрка.

Читайте також: У "ДНР" і "ЛНР" оголосили евакуацію у РФ: що відбувається на Донбасі та що про це кажуть місцеві

Вона також повідомила, що раніше 18 лютого відбулась робоча зустріч із представниками USAID (Агентства США з міжнародної допомоги), де говорили про те, якими є плани гуманітарного реагування на ескалацію на Донбасі. Такий план уже затвердив Кабінет Міністрів, додала вона.

"Ми завтра (19 лютого — ред.) відлітаємо в зону проведення ООС. Я як віце-прем'єр міністр, інші міністри, ми всі завтра будемо там, будемо дивитись чим допомогти, на місці ухвалювати управлінські рішення, на місці вирішувати проблеми людей. Ми зможемо допомогти органам військово-цивільних адміністрацій, органам місцевого самоврядування. Ми на контакті, ми вже розуміємо, куди треба рухатись та робити", — додала Верещук.

Віцепрем'єрка повідомила, що Україна звернулася до партнерів із Німеччини і Франції, щоб допомогли посилити Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ для незалежної верифікації ситуації на Донбасі. (Нагадаємо, що на тлі ескалації окремі держави відкликали з місії своїх спостерігачів.)

Читайте також: "Інформаційна провокація". Варшава прокоментувала заяви про "диверсію польськомовних" біля Горлівки

Нагадаємо, 18 лютого ватажок "ДНР" Денис Пушилін оголосив про масову евакуацію жителів республіки до Ростовської області. Він стверджує, що президент Володимир Зеленський найближчим часом надасть військовим наказ про початок наступу на Донбасі.

Невдовзі про евакуацію населення до Росії оголосив ватажок так званої "ЛНР" Леонід Пасічник. При цьому він закликав усіх чоловіків, здатних тримати в руках зброю, "стати на захист своєї землі".

Офіційний представник президента Росії Дмитро Пєсков спершу заявив, що нічого про евакуацію не знає. Але потім Володимир Путін розпорядився всім прибулим із окупованих територій виплатити по 10 тисяч рублів.

Читайте також: Україна не застосовує зброю проти мирних громадян. Росія відверто залякує мешканців ОРДЛО — Резніков

Що відомо

  • Починаючи з листопада 2021 року, на кордоні України та Росії зосереджуються російські війська. За даними Києва та західних країн, чисельність підрозділів РФ сягає до 190 тисяч. Сполучені Штати припускають, що вторгнення на українську територію може відбутися будь-якої миті. Розвідка Естонії говорить про другу половину лютого 2022 року.
  • Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков запевнили, що українська армія готова дати відсіч Росії у разі вторгнення. А секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що повномасштабного наступу Росії на українську територію не буде, а до кроків із дестабілізації Київ готовий.
  • Державна дума Росії 15 лютого ухвалила проєкт звернення до президента РФ щодо визнання самопроголошених Донецької та Луганської "народних республік" самостійними, суверенними і незалежними державами. Україна і Захід заявили, що таке визнання означатиме вихід Росії з Мінських домовленостей. Володимир Путін же вважає, що депутати РФ "орієнтуються на суспільну думку і думку виборців".
  • 17 лютого на Донбасі відбулося загострення: російські окупанти 60 разів порушили режим припинення вогню, 43 з них — із застосуванням забороненого Мінськими угодами озброєння. Один український військовий отримав поранення, ще один – бойове травмування. Також поранення дістали троє мирних жителів.

Читайте також

Загроза військового вторгнення Росії в Україну. Оновлення

Обстріли на Донбасі: якими є гарантії безпеки для України? Аналізує експерт

Морські навчання РФ перекривають українські шляхи. Чи загрожує це економічною блокадою

Обстріли Станиці Луганської, Мар'їнки, Врубівки: що відомо та як реагує влада

Росія хоче визнати самопроголошені "ДНР" і "ЛНР". Як на це реагують політики України і світу

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок