Покарання РФ за викрадення дітей, допомога Саудівської Аравії, рік від знищення "Мрії". 369 день війни. Онлайн

Покарання РФ за викрадення дітей, допомога Саудівської Аравії, рік від знищення "Мрії". 369 день війни. Онлайн

Учасники акції на підтримку України під час мітингу у Вашингтоні, США, 25 лютого 2023 р
. Учасники акції на підтримку України під час мітингу у Вашингтоні, США, 25 лютого 2023 р. Фото: АР

27 лютого — 369 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Рада Європейського Союзу продовжила санкції щодо Білорусі у зв'язку з ситуацією в Білорусі та участю Білорусі в російській агресії проти України.
  • США виділять Україні понад 10 мільярдів доларів бюджетної підтримки. Окрім цього, США виділили 1,5 млрд доларів на швидке відновлення, і ще 1,1 млрд доларів — на енергетичний сектор України та Молдови.
  • Голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін подав у відставку. За словами посадовця, він очолить Офіс з євроінтеграції "Укрзалізниці" в Європі.
  • Саудівська Аравія надасть Україні 400 мільйонів доларів гуманітарної допомоги та нафтопродуктів. 26 лютого відбувся перший в історії офіційний візит очільника МЗС Саудівської Аравії в Україну з часу встановлення дипломатичних відносин між двома країнами, з 1993 р.
  • Зеленський підписав три укази про запровадження антиросійських санкцій РНБО: проти причетних до викрадення українських дітей; проти представників сфери спорту РФ, які «намагаються поставити спорт на службу агресії»; проти причетних до структури російських найманців для війни проти України.
  • Естонія передасть українським військовим автомати, безпілотники, тепловізори, генератори та зарядні пристрої, повідомили в Міноборони Естонії. Також Естонія передасть Україні третій польовий госпіталь у співпраці з Нідерландами та Норвегією. Загалом Естонія надала Україні допомоги на 1% свого ВВП — це найбільше з усіх країн у такому співвідношенні.
  • Рік тому під час повномасштабного вторгнення Росії у результаті повітряної атаки на аеропорт Гостомель під Києвом був спалений один із найбільших та найпотужніших літаків у світі українського виробництва АН-225 "Мрія".

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 369 дня війни. Нову хроніку 28 лютого — читайте тут.

"Укренерго" не надало обмежень споживання електроенергії на 28 лютого

"Укренерго" не надало обмежень споживання електроенергії на 28 лютого. Це дозволяє не відключати світло у Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях, повідомили у ДТЕК.

"Однак внаслідок пошкодження мереж "Укренерго" в деяких енерговузлах можливі відключення за графіком, якщо буде зростати споживання електроенергії", — йдеться у повідомленні.

Енергетики продовжуть повертати світло побутовим споживачам в Одесі та Одеському районі, що були знеструмлені через аварію на обладнанні "Укренерго", додали у ДТЕК.

Призначення посла України в Грузії перебуває на фінальній стадії

Призначення посла України в Грузії перебуває на фінальній стадії. Про це Суспільному повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі єдиного телемарафону.

“Коли він поїде в Грузію, це буде питання політичного моменту. Ми не зробили нічого, щоб зіпсувати відносини з Грузією. Ми навпаки багато інвестували в те, щоб наші відносини розвивалися”, — сказав Кулеба.

Міністр додав, що відносини між українським народом та державою з грузинським народом залишаються незмінно братніми і позитивними, однак щодо уряду Грузії цього сказати не можна.

“Починаючи від справи Міхеїла Саакашвілі, якого просто вбивають. Грузинська влада повільно вбиває громадянина України Міхеїла Саакашвілі. Вони можуть думати що завгодно про нього як про політика, але для мене як для глави МЗС він є громадянином України, і я буду за нього боротися так само, як ми боремося за кожного громадянина, який опиняється в біді. Завершуючи ставленням грузинського уряду до РФ, є питання, є проблема”, — пояснив Кулеба.

Він додав, що є достатньо каналів комунікації з грузинською владою для того, щоб тримати зв’язок і намагатися вирішувати ці проблеми.

У Києві проводять благодійний аукціон творів українських сучасних митців, щоб зібрати гроші для ЗСУ

До 28 лютого триває благодійний аукціон творів сучасних українських митців "ART CAN HELP. Contemporary". Про це повідомила пресслужба аукціонного дому Goldens.

До колекції увійшли роботи українських сучасних художників, які були створені здебільшого протягом 2022 року, тому основною тематикою збірки аукціону є рефлексія митців на події останнього року, їх спостереження та відчуття.

Серед лотів добірки:

  • скульптурний об’єкт "Паляниця" Жанни Кадирової, що раніше був представлений на Венеційській бієнале;
  • графічні роботи Нікіти Кадана з серії "The Pit Sings";
  • дві роботи з нової серії "Новини" Олексія Сая та масштабний твір з його популярної серії "Excel-art";
  • робота "Unknown" Юрія Болси, створена з уламків будинку, куди влучила російська ракета під час обстрілу 26 червня 2022 року в Києві.
  • твори від митців групи Р.Е.П.: Лади Наконечної, Ксенії Гнилицької та Володимира Кузнєцова;
  • графіка Тараса Ковача, Сергія Сабакаря, Алевтини Кахідзе, Коршунова Євгена;
  • робота харківського фотографа – учасника групи "ШИЛО" Владислава Краснощока та інші.
Покарання РФ за викрадення дітей, допомога Саудівської Аравії, рік від знищення "Мрії". 369 день війни. Онлайн
Фото лоту надане пресслужбою

Wizz Air з 14 березня 2023 року зупиняє усі рейси з та до столиці Молдови

Про це йдеться в офіційній заяві компанії, що є у розпорядженні румунського видання HotNews.

"Wizz Air  пильно стежив за безпековою ситуацією у Молдові та постійно підтримував зв’язок із місцевими та міжнародними органами влади й агентствами, аби гарантувати найвищий рівень безпеки", — сказано у релізі лоукостера.

Читайте також: Молдова розробила сценарії захисту аеропорту Кишинева на випадок нападу РФ — глава МЗС

У компанії заявили, що рішення призупинити усі рейси з 14 березня було ухвалено через "високі, хоч і не нагальні, безпекові ризики" у повітряному просторі Молдови.

Постраждалі клієнти, які забронювали квитки безпосередньо через сайт wizzair.com або мобільний додаток авіакомпанії, будуть повідомлені електронною поштою, і зможуть безкоштовно забронювати інший квиток, щоб відшкодувати 120% від початкового тарифу, сплаченого як кредит для майбутніх бронювань, або відшкодувати 100% вартості квитка.

Зеленський: Одинадцять із чотирнадцяти дронів вдалося збити

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

"Доба почалася з атаки іранськими дронами. Із них більшість – вдалося збити. Одинадцять із чотирнадцяти. На жаль, були і влучання. Поранені троє працівників ДСНС у Хмельницькому, двоє загинули. Мої співчуття родинам. Власне, передусім тому нам і потрібен авіаційний компонент ППО – сучасні бойові літаки, щоб можна було убезпечити від російського терору всю територію нашої держави. ППО повноцінне тоді, коли забезпечується, зокрема, й авіацією", — заявив Зеленський.

Мешканців двох районів Києва попередили про тестування оновленої системи оповіщення

У Деснянському районі з 9 ранку 28 лютого і до вечора 1 березня проведуть тестування оновленої системи оповіщення про надзвичайні ситуації, йдеться у повідомленні.

"Під час тестування вмикатимуть гучні монотонні сигнальні звуки, голосові повідомлення про проведення тестування та Державний гімн України. Просимо мешканців, особливо Деснянського та Дніпровського районів, врахувати інформацію та зберігати спокій під час проведення тестування. Такі заходи необхідні, щоб покращити систему оповіщення", — додали у КМДА.

Коридор, який побудувала Росія по Приазов’ю, дозволяє їм поєднати Крим з Краснодарським краєм — експерт

Експерт Центру оборонних стратегій, капітан першого рангу запасу Андрій Риженко повідомив в ефірі телемарафону "Суспільне новини", що коридор, який побудувала Росія по Приазов’ю, "дозволяє їм зараз на першому етапі поєднати Крим з Краснодарським краєм".

"З військової точки зору, дуже негативна була угода 2004 року, яку Україна підписала з Росією, відповідно до якої Азовське море було внутрішнє. Там фактично не було територіальних вод. Процесуально ми були дуже обмежені в плані побудови нашої оборони. А кордон з РФ проходив фактично по урізу води. Слава Богу, що два дні тому ВР нарешті денонсувала цю угоду. Порт Бердянська був фактично не пошкоджений. А маріупольський зазнав серйозних пошкоджень під час захоплення. Вони намагаються ці порти якось пристосувати для логістики", — зазначив Риженко.

Він додав, що росіяни намагаються провести розмінування цих портів, але зараз "це дуже обмежено у них виходить": "Для України дуже важливо поновити контроль над Приазов’ям. Перш за все, мають бути встановлені морські кордони по Азовському морю, територіальні води з відповідними умовами їхнього захисту та оборони. І на Азовське море буде розповсюджуватися міжнародне морське право, тобто Україна зможе розраховувати на допомогу сил НАТО. Азовське море не входить до Конвенції Монтре,Конвенція зберігає за торговими суднами всіх країн свободу проходу через протоку як в мирний, так і у воєнний час. Проте режим проходу військових кораблів різний відносно чорноморських і нечорноморських держав. За умови попереднього повідомлення влади Туреччини чорноморські держави можуть проводити через протоки в мирний час свої військові кораблі будь-якого класу. Для військових кораблів нечорноморських держав введені істотні обмеження по класу (проходять лише дрібні надводні кораблі) і по тоннажу. Загальний тоннаж військових суден нечорноморських держав в Чорному морі не повинен перевищувати 30 000 тон. тобто теоретично кораблі НАТО можуть зайти в Чорне море, а потім зайти в Азовське море і перебувати в ньому безкінечну кількість часу".

У Microsoft Flight Simulator створили доповнення з українською "Мрією"

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

Компанія випустила доповнення до відеогри Microsoft Flight Simulator, яка дозволяє спробувати себе в ролі пілота цифрової копії "Мрії". Це детальна копія справжнього літака, з ідентичним дизайном та навіть звуками мотора. Кошти від продажу доповнення "Мрія" підуть на відновлення Ан-225 "Мрія", який знищили російські окупанти.

Рада Європейського Союзу продовжила санкції щодо Білорусі

Рада Європейського Союзу продовжила санкції щодо Білорусі у зв'язку з ситуацією в Білорусі та участю Білорусі в російській агресії проти України. Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

На Київщині відновили понад 10,6 тис. об'єктів, пошкоджених через вторгнення РФ

На Київщині відновили понад 10 600 об'єктів, пошкоджених через ведення бойових дій на території області. Найбільше постраждало житлових будинків — понад 24 тисячі. На відновлення залучають кошти, виділені з резервного фонду державного та місцевих бюджетів та за сприяння міжнародних партнерів, організацій, фондів.

Про це повідомляє пресслужба Київської обласної військової адміністрації із посиланням на заступника голови КОВА Миколу Бойка.

Зазначається, що загалом на Київщині налічується понад 27 тисяч пошкоджених об'єктів внаслідок російської збройної агресії. Ця кількість змінюється через постійні повітряні атаки ворога.

"Після деокупації пристоличного регіону вже відновлено повністю 6 775 об'єктів. Ще понад 3 900 об'єктів відновлено частково, але забезпечено життєдіяльність. Мова йде про об'єкти житлового фонду, освітні заклади, об'єкти соціальної сфери та заклади охорони здоров'я",— каже Бойко.

За його словами, наразі завершені ремонти 5 789 багатоквартирних будинків та приватних домогосподарств, частково відновлено — 3 587. Також повністю відновили 158 закладів загальної середньої та дошкільної освіти і 86 закладів охорони здоров'я.

Армія РФ обстріляла два райони Дніпропетровщини: є руйнування

27 лютого армія РФ обстріляла два райони Дніпропетровщини. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його даними, на Нікопольщині пошкоджено вісім приватних будинків і ще три господарські споруди, понівечено кілька автівок та газогін.

Окрім цього, армія РФ атакувала Нікополь. Наслідки уточнюють, люди неушкоджені.

У Синельниківському районі пошкоджено легковий автомобіль. Загиблих і поранених немає.

У Мінсоцполітики пояснили, як і коли підвищаться пенсії та соціальні виплати

Крім того, що всім пенсіонерам в Україні перерахують із 1 березня пенсії, також буде проіндексовано і щомісячні страхові виплати. Йдеться про тих людей, які є потерпілими на виробництві і мають такі виплати. Для них зросте допомога на 19,7%. Про це Суспільному повідомила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі єдиного телемарафону.

Також з 1 квітня, як це визначено чинним законодавством, буде здійснено автоматичний перерахунок пенсій і для працюючих пенсіонерів, а також для тих людей, які отримують пенсії як державні службовці, науковці, пояснила посадовиця.

“Хоча попередньо чинним законодавством було визнано, що їх індексація буде здійснена аж після закінчення воєнного стану, ми вирішили, що і для цієї категорії потрібно збільшувати надходження. Тож, з 1 липня на 19,7% буде проіндексовано пенсії держслужбовцям та науковцям”, — сказала Жолнович.

У Кривому Розі міськрада не підтримала ініціативи з перейменування вулиць на честь загиблих бійців

У Кривому Розі міськрада не підтримала ініціативи з перейменування вулиць на честь загиблих бійців Дмитра Стельмаха та Михайла Жолобова. Про це сказано в повідомленнях на сайті Криворізької міської ради.

За інформацією з міськради, відповідні рішення були увалені на сесії 24 лютого.

Депутати відмовилися задовольнити петицію від 21 листопада 2022 року "Вшанування  пам’яті героя російсько-української війни Стельмаха Дмитра Миколайовича", а також петицію від 10 листопада того ж року "Перейменування  вулиці на честь Героя – захисника Маріуполя (Жолобова Михайла Володимировича)".

В Одесі ліквідували аварію, яка лишила без світла місто та район

"Укренерго" ліквідував аварію, яка сталася зранку 27 лютого в Одесі, заявили в ДТЕК Одеські електромережі.

Це дозволяє енергетикам відновити електропостачання Одеси та Одеського району. Станом на 17:00 вся критична інфраструктура з електроенергією, клієнтів поступово заживлюють, повідомили в пресслужбі.

Володимир Кудрицький, голова правління ПРаТ НАЕК “Укренерго” в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив, що схему енергопостачання Одеси планують відновити до кінця доби.

"Сьогодні знову далися взнаки наслідки тих російських обстрілів інфраструктури регіону, сталося пошкодження на лінії електропередач, внаслідок чого відбулося знеструмлення досить великої кількості споживачів у місті Одеса, Одеському районі. Наразі тривають відновлювальні роботи. Вони проводяться досить оперативно", — заявив він.

Росіяни наступають на 5 напрямках, збільшують кількість особового складу

Військові РФ наступають на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, збільшують чисельність особового складу. Про це інформує Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 27 лютого.

За наявною інформацією, на тимчасово окуповану територію Луганської області перекинули до 200 військовослужбовців строкової служби з Ростовської області.

Протягом поточної доби окупанти завдали 8 ракетних та 28 авіаційних ударів, 12 з них — іранськими ударними БПлА типу “Шахед-136”. Здійснили понад 55 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ракетних ударів залишається високою по всій території України.

США виділять Україні понад 10 мільярдів доларів бюджетної підтримки

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час візиту до Києва міністерки фінансів США Єллен.

"США — серед лідерів за рівнем наданої фінансової допомоги Україні. Радий можливості обговорити цей напрямок підтримки особисто з Міністеркою фінансів Сполучених Штатів Джанет Єллен. Наші американські партнери взяли на себе зобов’язання до вересня надати Україні понад 10 млрд доларів бюджетної підтримки. Окрім цього, США виділили 1,5 млрд доларів на швидке відновлення, і ще 1,1 млрд доларів — на енергетичний сектор України та Молдови", — повідомив Шмигаль.

На Київщині знайшли уламки "шахеда"

На Київщині в одному з районів правоохоронці виявили уламки збитого безпілотника "Shahed", випущеного Росією під час нічної атаки 27 лютого, повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов у Telegram.

"Потерпілих або пошкоджень інфраструктури немає. На місці події працювали поліцейські та вибухотехніки Київщини",— зауважив Нєбитов.

У поліції нагадують, як діяти при виявлені підозрілих предметів, схожих на уламки від ракет або БПЛА:

  • У жодному разі не торкайтеся знахідок власноруч і не дозволяйте це робити іншим;
  • Не переміщуйте предмети, не намагайтеся розібрати їх, заносити у приміщення, закопувати у землю, кидати у водойми тощо.
  • Не фотографуйте та не публікуйте знімки у мережі інтернет.
  • Позначте місце знахідки, відійдіть від підозрілого предмета якомога далі.
  • Негайно повідомте про знахідку підрозділи ДСНС — 101 або поліції — 102.
  • Дочекайтеся приїзду фахівців та вкажіть місце розташування підозрілої знахідки.

Армія РФ продовжує зазнавати втрат на Херсонщині — Генштаб

Російські війська продовжують зазнавати втрат на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини. Для надання медичної допомоги пораненим військовим РФ, використовують місцеву інфраструктуру, повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

За даними Генштабу, до лікарні у Каланчаку привезли близько 150 поранених військових РФ. У так званому "шпиталі" їх лікують виключно росіяни. У зведенні йдеться, що протягом доби, російські війська обстріляли понад 20 населених пунктів Херсонщини. Зокрема, Берегове, Берислав, Веселе, Тягинку, Антонівку та Херсон.

Для дискредитації ЗСУ, армія РФ обстріляла з мінометів житлові квартали населеного пункту Олешки.

На Чернігівщині зняли заборону на ввімкнення вуличного освітлення

На Чернігівщині з 28 лютого знімуть заборону на ввімкнення вуличного освітлення та обмеження роботи електротранспорту. Таке рішення ухвалили на засіданні Ради оборони області 27 лютого. Про це повідомив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус у своєму Telegram-каналі.

Ліхтарі та електротранспорт працюватимуть з урахуванням комендантської години, яка триває з 23:00 до 04:00, та за умови достатніх лімітів електропостачання.

Рішення про те, коли увімкнути вуличне освітлення, приймають органи місцевого самоврядування. Вуличне освітлення в Чернігові та області вимкнули після ракетних атак Росії на енергетичну інфраструктуру.

РФ знову запускає дрони, аби виснажити українське ППО — Ігнат

"Раніше більше застосовували комбіновано разом із ракетами. Зараз вони виснажують ППО, виявляють місця. Той же радіолокаційний літак А 50 злітає, коли по "Шахедах" нами ведеться бойова робота, він фіксує місця пусків із наших зенітних ракетних систем. Таким чином виявляють і роблять алгоритм, звідки ми пускаємо, як переміщуємося і т.д", — зазначив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі 24 каналу.

Перший батальйон ЗСУ завершив навчання з експлуатації БМП М2 Bradley

Українські військовослужбовці навчалися користуватися американськими БМП на базі США в Німеччині, повідомив перший заступник голови Міноборони України Олександр Павлюк.

Польща та Єврокомісія запускають спільну ініціативу з повернення в Україну депортованих у РФ дітей

Польща та Європейська комісія найближчим часом оголосять про спільну ініціативу, спрямовану на повернення дітей, викрадених з України під час російського вторгнення.

"На початку наступного тижня Єврокомісія і Польща оголосять про важливу ініціативу щодо дітей, викрадених з України, тому що західний світ повинен відреагувати на цю драматичну проблему", — заявив під час пресконференції 25 лютого заступник голови МЗС Польщі Шимон Шинковський вель Сенк.

У РФ будуть занепокоєні вибухами у Маріуполі — британська розвідка

У Росії ймовірно стурбовані "незрозумілими вибухами" у Маріуполі, який вони вважали недосяжним для українських ударних можливостей. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

Зазначається, що з 21 лютого 2023 року проросійські чиновники повідомили про щонайменше 14 вибухів навколо окупованого Мріуполя.

У Британській розвідці зазначили, що місця інцидентів включають склад боєприпасів в аеропорту, два паливних склади та сталеливарний завод, який Росія використовує як військову базу. Маріуполь розташований щонайменше за 80 км від лінії фронту.

"Росія, ймовірно, буде стурбована тим, що незрозумілі вибухи відбуваються в зоні, яку вона, ймовірно, раніше оцінювала як таку, що виходить за межі звичайних українських ударних можливостей", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають у бритнаській розвідці, хоча Маріуполь був значно зруйнований на початку війни, він важливий для Росії, оскільки він є. найбільше місто, захоплене Росією в 2022 році, яке вона все ще контролює, і розташоване на ключовому логістичному шляху.

У Повітряних Силах розповіли, чому важливе пошкодження розвідувального літака А-50 у Білорусі

Росія має близько 9 розвідувальних літаків А-50. Тому пошкодження одного з них на білоруському аеродромі "Мачулищі" — це гарна новина для Повітряних Сил, розповів речник командування Повітряних Сил України Юрій Ігнат в ефірі єдиного телемарафону.

“Цей літак постійно в повітрі, розвідує нашу територію, проводить радіолокаційну розвідку нашої території, сканує відпрацювання засобів ППО та виявляє їхнє місцезнаходження, відстежує зліт та посадку, напрямки руху нашої авіації. Літак також супроводжує постійно атаки крилатими ракетами по території України”, — розповів Ігнат.

За його словами, це унікальний літак. Подібні також мають українські партнери. Вони дуже важливі для ведення бойових дій, пояснив Ігнат.

“Україна теж хотіла б мати такий літак у подальшому, який би теж забезпечував дії нашої авіації та розвідки", — сказав він.

У Москви залишилось менше сотні високоточних крилатих ракет — ГУР

Про це у коментарі РБК-Україна заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк.

За даними ГУР та Міноборони, у Росії залишилося менше ніж 100 високоточних крилатих ракет, які найчастіше використовуються при обстрілах. Йдеться про ракети "Калібр", Х-101 та Х-555.

"По-перше, вони справді вчаться на своїх помилках. По-друге, в них закінчуються не лише високоточні ракети, а ракетне озброєння загалом", — сказав Черняк

Обсяги виробництва не встигають за тою динамікою, з якою Росія витрачала їх до середини лютого.

"Вони там не досягли жодного стратегічного успіху, 95% сухопутних військ РФ так чи інакше бере участь в агресії проти України – у них немає чим і немає кому воювати. Тому росіяни вирішили збільшити свій наступальний потенціал застосуванням авіації", — заявив представник Головного управління розвідки.

За його словами Росія має тисячі ракет, але вони використовують їх набагато більше, ніж виробляють.

"За місяць вони зараз можуть виготовити не більше ніж 30-40 ракет. Ті старі ракети, що є в них на озброєнні, або не долітають через несправність, або мають обмежений радіус ураження", — пояснив Андрій Черняк.

Також представник ГУР заважив, що українська протиповітряна оборона щодня посилюється, а з урахуванням того, що Повітряні сили навчилися збивати ракети та дрони-камікадзе, літаки збивати буде ще простіше.

У Польщі сказали, коли передуть Україні решту танків Leopard 2

Польща упродовж кількох тижнів планує передати Україні ще 10 танків Leopard 2 та 60 танків Т-72 і модернізованих PT-91 Twardy.

Про це заявив міністр канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик, повідомляє PAP.

Відповідаючи на питання, коли Україні будуть передані наступні 10 танків Leopard 2 Дворчак зазначив: "Незабаром. Підготовка українських екіпажів має бути завершена. Частина цих танків зараз використовується для навчання. Це перспектива кількох тижнів".

Урядовець також зазначив, що у той же період або й швидше Україна отримає 60 модернізованих танків Т-72 і PT-91 Twardy.

"Вони практично перебувають у процесі передачі. Тож незабаром вони потраплять в Україну”, — сказав Дворчак.

Помер ідеолог Кремля Гліб Павловський

У Росії на 72 році життя після тривалої хвороби помер політолог, журналіст та політтехнолог Кремля Гліб Павловський.

Про це повідомили на особистій сторінці Павловського у Facebook та низка Telegram-каналів російських ЗМІ.

"Вчора, 26 лютого на 72-му році життя у Першому Московському хоспісі імені Віри Мільйонщикової після тяжкої та тривалої хвороби помер російський історик та політолог Гліб Олегович Павловський", — йдеться у повідомленні.

Армія РФ з артилерії обстріляла Курахівку, є загиблий та поранений

Армія РФ вдень з артилерії обстріляла Курахівку на Донеччині. Одна людина загинула, ще одна отримала поранення.

Про це Суспільному повідомив очільник Курахівської міської військової адміністрації Роман Падун.

"Відбувся артилерійський обстріл Курахівки. Одна людина загибла, одна поранена. Снаряди влучили у центр населеного пункту. Постраждав один приватний будинок вікна двері, огорожа, та один двоповерховий будинок", розказав Падун.

Як фірми Марченко фінансували Росгвардію та антиукраїнську діяльність — розслідування Trap Aggressor

Фірми дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко з 2014 року перераховували кошти на рахунки Росгвардії та МВС РФ, а також слугували тіньовим майданчиком для фінансових надходжень з Росії для організації підривної діяльності в Україні.

Про це йдеться у розслідуванні проєкту Trap Aggressor, який моніторить ефективність санкцій.

Зокрема у центрі Києва зареєстрована компанія "Укркапітал". Як зазначається у розслідуванні, фірма десятки років грабувала українців, а після початку війни з 2014-го року, ще й успішно фінансувала війну в Україні. Її директор Олександр Яковлєв уже за ґратами і чекає на вирок. Власником ТОВки спочатку був Медведчук, а згодом бізнес перейшов до Марченко.

Зазначається, що у намаганні приховати масштаби власного майна, нерухомість, родина Медведчуків реєстрували  на різноманітні ТОВ, одним з яких є "Укркапітал". За даними YouControl, на компанію зареєстровано 62 об’єкти нерухомості.

Серед виявленої нерухомості родини Медведчука маєток у Пущі-Водиці, де знайшли "Золотий вагон", десяток квартир в елітній багатоповерхівці на Грушевського поруч з Майданом і квартири в столичному ЖК "Діамант", які здавали в оренду за 5-6 тисяч доларів на місяць.

Крім цього, в списку бази відпочинку, спортивні комплекси, сумнозвісний маєток в Криму, куди Медведчук, попри окупацію півострова, приїжджав відпочивати.

Після окупації півострова Марченко організувала цілу схему фінансування російських силових структур, в тому числі через об'єкти нерухомості в Україні.

За даними слідчих СБУ, які відкрили кримінальне провадження, вона регулярно переказувала на рахунки Росгвардії та МВС РФ мільйонні суми, нібито, за охорону кримського маєтку.

З 2014 до червня 2022 року Марченко здійснила платежі на рахунки російських правоохоронців більше, ніж на 50 мільйонів гривень.

Для реалізації цієї схеми вона зареєструвала в Криму підприємство ООО "Таврия-Инвест". Ця кримська фірма підписала відповідні охоронні угоди зі структурами Росгвардії та МВС РФ.

За даними слідства, ці договори після початку повномасштабного вторгнення не були розірвані і Марченко продовжувала фінансувати російський бюджет.

В СБУ зазначають, що, ці кошти фінансували збройні формування, які працювали на шкоду Україні. Це і стало підставою для оголошення підозри Оксані Марченко.

Серед активів подружжя Медведчук-Марченко є відпочинкові комплекси "Бескид" та "Ведмежа Діброва" на Закарпатті, що належать компанії "Укркапітал".

За даними СБУ, на рахунки баз відпочинку під виглядом договорів оренди через підставні фірми та "Укркапітал" з Росії надходили кошти для фінансування підривної діяльності на території України.

У 2021 році, від імені фіктивного директора, ТОВ "Кетінео-Менеджмент» оформило договори оренди готельних комплексів "Бескид" та "Ведмежа Діброва", вартістю близько 10 млн грн на рік. У справі також фігурує фірма Марченко "Спорт-тур".

Росіяни контролюють 41 акціонерне товариство в Україні — Опендатабот

Через рік повномасштабного вторгнення Росії в Україні все ще є бізнеси, які контролюються росіянами. Йдеться про 41 акціонерне товариство, яке належить власникам з РФ. Серед них такі компанії, як Укренергоатом, Вімм-Білль-Данн Україна та декілька банків.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот".

"Опендатабот перевірив реєстр акціонерів та виявив, що частки у 41 акціонерних товариствах належать власникам з РФ. Лише 9 з цих компаній знаходяться у стані припинення або банкрутства – а решта продовжує працювати на території України", — йдеться у повідомленні.

В Україні зареєстровано майже 12 тисяч акціонерних товариств, проте інформацію про власників та бенефіціарів, тобто людей, які утримують пакети акцій й отримують прибуток, є не про всіх. Так, за останній звітний період — йдеться про 2021 рік — є дані про утримувачів акцій щодо 6346 компанії.

"Серед компаній, що контролюються громадянами РФ, такі бізнеси, як банк "Форвард", "Укренергоатом", "Укргазпром", "ВТБ банк", "Глорія Джинс", "Запоріжгідросталь". Є навіть наукові установи — Науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут атомного та енергетичного насособудування та Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування", — йдеться в повідомленні.

"Опендатабот" зазначає, що з 41 компанії, інформація про які є у реєстрі акціонерів, два бізнеси не наявні у Єдиному державному реєстрі.

Салліван пояснив слова Байдена про те, що Україні зараз не потрібні винищувачі F-16

Президент США Джо Байден заявив, що Україні зараз не потрібні винищувачі F-16 і виключив їх відправлення для ЗСУ. Радник президента з нацбезпеки Джейк Салліван пояснив слова Байдена.

В етері телеканалі ABC Салліван зазначив, що уряд США зараз зосереджений на тому, щоб допомогти українцям "повернути територію на землі" на своїх південних і східних територіях.

За його словами, Білий дім приділяє першочергову увагу негайним потребам цієї війни і продовжуватиме це робити.

"На кожному етапі цієї війни президент намагався зробити так, щоб українські військові отримували те, що їм потрібно. На першому етапі, коли вони захищали Київ, це були протитанкова зброя Javelin і зенітні системи Stinger. І це спрацювало. Це допомогло Україні захистити Київ", — сказав радник резидента США.

На другому етапі, за словами Саллівана, це була важка артилерія, щоб допомогти українцям стримати росіян, які наступали на схід України.

Війська РФ з опівночі тричі обстріляли Херсонську громаду

З опівночі 27 лютого російська армія тричі обстріляла Херсонську громаду. Атакували мікрорайон Острів, поцілили в районі заводу "Паллада". Поранених та загиблих немає, повідомила у Telegram міськрада.

Протягом доби російські військові 25 разів обстріляли Херсонську громаду. Під вогнем перебували Антонівка, Комишани, Приозерне, Інженерне, Придніпровське, Зимівник, мікрорайон Острів.

В Одесі частково відновили електропостачання на критичній інфраструктурі — ДТЕК

Станом на 12:00 27 січня в Одесі частково відновили електропостачання критичної інфраструктури після аварійного відключення. Про це повідомили в пресслужбі ДТЕК.

Повністю заживлені всі лікарні, котельні, насосні станції та інша критична інфраструктура в Київському районі Одеси. Частково критичну інфраструктуру вдалося заживити в Суворовському та Малиновському районах міста і в Одеському районі області.

Енергетики планують повністю повернути світло всім жителям регіону до кінця дня.

Заява про шлюб за 10 хвилин. У "Дії" стала доступна нова послуга

На порталі "Дія" можна подати заяву про державну реєстрацію шлюбу й одразу обрати місце, час, формат та зал, де пройде церемонія. Весь процес триває менше ніж 15 хвилин, а скористатися послугою можуть повнолітні українці, які мають електронний підпис.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Щоб подати заяву про шлюб у "Дії", потрібно:

  1. Авторизуватися на порталі "Дія" та перейти у розділ "Сім’я".
  2. Обрати послугу "Заява про шлюб".
  3. Заповнити заяву. Тут можна обрати час та місце реєстрації шлюбу, церемонію у святковій залі та інші додаткові послуги.
  4. Сплатити адміністративний збір.
  5. Підписати заяву електронним підписом.
  6. Далі ваш партнер отримає посилання на заяву електронною поштою. Він має авторизуватися у кабінеті на порталі, перейти за посиланням з пошти та підписати заяву електронним підписом.

"Після цього обраний вами ДРАЦС надішле вам результат розгляду заяви та деталі щодо церемонії на електронну пошту. Вам залишається лише з’явитися у ДРАЦС у день одруження", — йдеться у повідомленні Мінцифри.

Раніше, щоб подати заяву про шлюб, майбутнім молодятам доводилося разом йти до ДРАЦС, заповнювати паперові заяви та проходити перевірку в держреєстратора. Після цього сплатити держмито, а потім знов повертатися до держустанови та обговорювати деталі церемонії зі співробітником ДРАЦС.

"10 хвилин онлайн замість походів до ДРАЦСу, заповнення паперових заяв, перевірки в держреєстратора, витрати часу в банку та інших зовсім не романтичних речей", — написав у Telegram глава Мінцифри Михайло Федоров.

На Херсонщині артилеристи ЗСУ знищили плавзасіб з російською ДРГ та склади з боєприпасами

На Херсонщині ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили переоблаштований під ДРГ цивільний плавзасіб та разом з ним 35 російських військових. Про це у Facebook повідомило Оперативне командування "Південь".

Також знищили 2️ склади з боєприпасами в районі Нової Каховки та Солонців та міномети і автобронетехніку, яку російські окупанти використовували для облаштування вогневих позицій для обстрілу правобережжя.

Тегеран постачає Росії боєприпаси в обмін на допомогу ракетній програмі Ірану — ЦРУ

Росія допомагає Ірану у розвитку його ракетної програми в обмін на постачання безпілотників та боєприпасів для танків та артилерії для війни проти України. Про це сказав директор ЦРУ Вільям Бернс, повідомляє CNN.

За його словами, альянс між Росією та Іраном розвивається швидкими темпами, і цеє "тривожним" знаком.

"Зараз він рухається досить швидко у дуже небезпечному напрямку. Ми знаємо, що іранці вже надали росіянам сотні озброєних безпілотників, які вони використовують, щоб завдавати болю українським громадянам. Ми знаємо, що вони надали боєприпаси для артилерії, а також для танків", — сказав директор ЦРУ.

Бернс сказав, що ЦРУ також бачить ознаки того, що Росія пропонує допомогу іранцям у їхній ракетній програмі та принаймні розглядає можливість надання винищувачів Ірану в обмін на військову допомогу в їхньому вторгненні в Україну.

Армія РФ двічі вдарила ракетами по Мирнограду та дев'ять разів обстріляла Авдіївку

Протягом 26 лютого російські окупаційні війська 28 разів обстріляли 15 населених пунктів Донеччини. Дві ракети вони випустили по Мирнограду, по Авдіївці били з авіації, "Градів" та артилерії.

Про це повідомила пресслужба поліції Донеччини.

"Найбільше ударів – дев’ять – зазнала Авдіївка. Ворог бив по місту з авіації, "Градів" та артилерії. Пошкоджено цехи заводу, постраждалих немає. Дві ракети рашисти спрямували по Мирнограду, поцілили у чотири приватні оселі та стадіон. За попередньою інформацією, люди не постраждали", – повідомили у поліції.

Як повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко, російські війська по Мирнограду випустили дві ракети "С-300".

Також російська армія з авіації, РСЗВ "Град", ракетних систем, артилерії та танків обстріляла Бахмут, Гірник, Костянтинівку, Мирноград, Курахове, Велику Новосілку, Гостре, Курахівку та села Богоявленка, Галицинівка, Зоряне, Калинівка, Предтечине, Карлівка.

Обстрілами знищені та пошкоджені 37 цивільних об'єктів – 25 житлових будинків, дитячі садочки, санаторій, гуртожиток, пожежну частину, магазин, цехи заводу, лінію електропередач, газову трубу, стадіон, автомобіль.

На Одещині впровадили аварійні відключення світла

В "Укренерго" повідомили, що споживання електроенергії поступово зростає до рівня робочого дня. Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній і наразі не прогнозується.

Водночас в Одесі та на Одещині аварійні відключення світла сталися через підвищення споживання та наслідки попередніх обстрілів, над відновленням живлення вже працюють. В усіх решта регіонах мережеві обмеження відсутні.

У Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський ракетоносій

У Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський ракетоносій

Про це в етері телемарафону поінформував речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

"Звичайно, що загроза з моря залишається. Тут уже кілька днів поспіль ракетоносії були відсутні. А наразі, за інформацією станом на 7:30, у морі на бойовому чергуванні є один ракетоносій. Розуміємо, що може активізуватися і ворожа авіація", — сказав він.

Морські піхотинці за добу знищили 16 загарбників

Про це повідомляє командування морської піхоти.

"Минулої доби, 26 лютого, морські піхотинці знищили 16 окупантів. Артилерійські військові частини та підрозділи командування морської піхоти ВМС України завдали вогневого ураження по загарбниках. Остаточні втрати ворога уточнюються", — ідеться в повідомленні.

У РФ будуть занепокоєні вибухами у "недосяжному" для ЗСУ Маріуполі — британська розвідка

У Росії ймовірно стурбовані "незрозумілими вибухами" у Маріуполі, який вони вважали недосяжним для українських ударних можливостей. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

Зазначається, що з 21 лютого 2023 року проросійські чиновники повідомили про щонайменше 14 вибухів навколо окупованого Мріуполя.

У Британській розвідці зазначили, що місця інцидентів включають склад боєприпасів в аеропорту, два паливних склади та сталеливарний завод, який Росія використовує як військову базу. Маріуполь розташований щонайменше за 80 км від лінії фронту.

"Росія, ймовірно, буде стурбована тим, що незрозумілі вибухи відбуваються в зоні, яку вона, ймовірно, раніше оцінювала як таку, що виходить за межі звичайних українських ударних можливостей", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають у бритнаській розвідці, хоча Маріуполь був значно зруйнований на початку війни, він важливий для Росії, оскільки він є. найбільше місто, захоплене Росією у 2022 році, яке вона все ще контролює, і розташоване на ключовому логістичному шляху.

Протягом доби російські війська обстрілювали дві громади Миколаївщини

Протягом 26 лютого та в ніч на 27 лютого армія Російської Федерації завдала ударів по Куцурубській та Очаківській громадах Миколаївського району.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

26 лютого об 11:20 та 27 лютого о 02:01 війська РФ обстріляли два населених пункти Куцурубської громади. Влучання зафіксовані по відкритій території та околицях. Загиблих та руйнацій немає.

Також 26 лютого об 11:55 з мінометів російські військові наносили удари по Очаківській громаді. Ніхто не травмувався.

У Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах доба минула без обстрілів.

Замість відбудови — реставрація пам'ятників: окупанти не збираються відбудовувати Луганщину

За весь час окупації у зруйнованих населених пунктах Гірської громади окупаційна влада не відновила жодного об'єкта інфраструктури. Натомість окупанти почали проводити "опитування" людей про необхідність відбудови.

Про це повідомляє пресслужба Луганської обласної військової адміністрації.

За інформацією пресслужби, окупаційна влада одразу заявила про нерентабельність відбудови найбільш зруйнованих населених пунктів області. У деяких з них вони навіть не сформували місцеві органи окупаційної влади.

"Втім, просте відмовлення у відбудові не додасть голосів на виборах. Тому окупанти почали збирати думки місцевих, що саме їм необхідне найбільше. За підсумком, не вода і газ, відновлення яких коштує дуже дорого. Замість відбудови населеного пункту нібито просять про реставрацію одного із місцевих пам’ятників. Швидко, дешево, популярно. Звичайних благ цивілізованого світу можна ще почекати", — повідомили в Луганській ОВА.

Також в ОВА повідомили, що у Тошківці та у Гірській громаді люди вже 10 місяців живуть у зруйнованих будинках без водо-, газопостачання та електрики.

Російська армія за добу майже сто разів обстріляла Херсонщину

Російські війська протягом доби 26 лютого 97 разів обстріляли територію Херсонської області. Постраждали 27 населених пунктів. Про це в Telegram повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Херсон військові РФ обстріляли 21 раз. Снаряди влучили у житлові квартали. Одна людина загинула, двоє — поранені.

Також перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський в Telegram повідомив, що армія РФ вночі щільно працювала над Херсоном, а зранку також чути вибухи.

"Натомість ЗСУ добре відпрацювали ворожі позиції на лівому березі, чекаємо на підтвердження", — написав Соболевський.

На Чернігівщині під час повітряної тривоги сили ППО збили три російські безпілотники

На Чернігівщині під час повітряної тривоги сили ППО збили три російські безпілотники. Цю інформацію Суспільному підтвердили в оперативному командуванні "Північ".

Повітряну тривогу в Чернігівській області оголосили о 23:02 26 лютого, а відбій повітряної тривоги о 4:36 27 лютого.

За цей час у повітряному просторі Чернігівщині силам протиповітряної оборони вдалося збити один ударний безпілотник "Шахед" та ще два БПЛА.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Повітряна тривога на всій території України

У Путіна незабаром може виникнути дефіцит новобранців — ISW

Президент РФ Володимир Путін найближчими роками може зіткнутися з дефіцитом мобілізаційного ресурсу та необхідністю розширювати кількість "строковиків". Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни.

"Путін може опинитися перед іншою дилемою після чергової чи двох хвиль призову в запас, оскільки кількість резервістів, які підходять для бойових дій на передовій, обмежена", – йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що російська система щороку призиває приблизно 260 тис. нових солдатів.

За словами аналітиків, Путіну, можливо, доведеться подумати про збільшення кількості солдатів термінової служби, щоб у майбутньому отримати збільшення мобілізаційного ресурсу.

"Але демографія не сприяє такому підходу. Щороку в Росії приблизно 800 тисячам молодих чоловіків виповнюється 18 років. Розширення строкової служби набагато більше ніж 260 тис. тих, хто вже змушений служити в армії, ризикує не тільки взяти непридатних до молодих людей з фізичними станами, непридатними для війни", — йдеться у звіті.

Крім того, аналітики зазначають, що збільшення штату "строковиків" призведе до "вимивання" молодих чоловіків з російської економіки, яку Путін одночасно намагається спрямувати на потреби війни.

"Привид безмежної російської робочої сили — це міф. Путін уже був змушений зробити складний і неоптимальний вибір, щоб компенсувати жахливі втрати, які його війна завдала російській армії, і він зіткнеться з таким же важким вибором у 2023 році, якщо наполягатиме використанні військової сили, щоб нав’язати свою волю Україні і Заходу", — вважають в ISW.

Аналітики припускають, що Росія може мобілізувати до війська більше робочої сили, і Путін, ймовірно, зробить це, а не здасться.

"Але ціна заходів, які йому, ймовірно, доведеться вжити на цьому етапі, для Путіна та Росії почне швидко зростати", — йдеться у звіті.

За добу армія РФ втратила 560 військових, літак і 11 безпілотників — Генштаб

Станом на ранок 27 лютого загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 148 690 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 560 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3385 (+4) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6621 (+6) од,
  • артилерійських систем – 2380 (+0) од,
  • РСЗВ – 475 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 247 (+0) од,
  • літаків – 300 (+1) од,
  • гелікоптерів – 288 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2048 (+11),
  • крилаті ракети ‒ 873 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5248 (+6) од,
  • спеціальна техніка ‒ 230 (+0).

Дані уточнюються.

Армія РФ обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини

У ніч на 27 лютого, російські військові двічі вдарили по Нікопольському району Дніпропетровщини. Про це повідомив очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Під вогонь з важкої артилерії потрапили Нікополь та Мирівська громада. Поранених немає.

Внаслідок атак, понівечені вісім приватних будинків, господарська споруда, авто, газогони та лінія електропередач. Наслідки продовжують уточнювати.

Сили оборони відбили 81 атаку військ РФ на п'ятьох напрямках і збили СУ-25 — Генштаб

Війська РФ основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби Сили оборони відбили 81 атаку на цих напрямках і знищили російський штурмовик СУ-25.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби росіяни завдали 5 ракетних та 13 авіаційних ударів, 2 з яких — із застосуванням БпЛА типу “Шахед-136” по цивільній інфраструктурі. Обидва дрони збито. Також здійснили понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі на Херсонщині та Донеччині. Є загиблі та пораненні мирні громадяни, знищені цивільні будинки та пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури.

Рівень загрози завдання Росією ракетних ударів залишається високим по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Війська РФ і надалі перебувають поблизу державного кордону України, проте ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

Росіяни здійснили мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Хрінівка та Катеринівка Чернігівської області; Гірки, Атинське, Стукалівка, Гиріне, Павлівка, Волфине Сумської області, а також Ветеринарне, Червона Зоря, Стрілеча, Стариця, Вовчанські Хутори, Черняки, Лошакове, Красне Перше, Строївка, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Куп'янськ Харківської області. Неподалік Попівки Сумської області та Червоної Зорі ворог застосував БпЛА з бойовим навантаженням.

На Куп’янському та Лиманському напрямках російські військові вели безуспішні наступи в районах Новоселівського, Площанки, Білогорівки, Спірного та Берестового. Ворожі артилерійські обстріли зафіксовано у понад 25 населених пунктах. Серед них — Лиман Перший і Курилівка Харківської області та Новоселівське, Червонопопівка, Діброва, Серебрянське лісництво, Білогорівка, Спірне, Роздолівка і Федорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку війська РФ продовжують атакувати позиції Сил оборони, здійснили без успіху наступи поблизу населених пунктів Дубово-Василівка, Ягідне, Бахмут, Іванівське та Північне Донецької області. Обстрілів зазнали райони понад 25 населених пунктів, в тому числі: Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Біла Гора, Озарянівка, Ступочки, Залізне та Південне Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках росіяни вели безуспішні наступи в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Вугледар. Здійснили артилерійські обстріли по районах населених пунктів, зокрема Новобахмутівки, Авдіївки, Ласточкиного, Первомайського, Невельського, Красногорівки, Мар’їнки, Новомихайлівки, Вугледару та Времівки Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів. Серед них — Времівка і Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівка, Оріхів і Новоандріївка Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських військ постраждали, зокрема, Михайлівка, Качкарівка, Львове, Антонівка, Херсон, Комишани, Благовіщенське, Білозерка, Дніпровське та Берегове Херсонської області. А загалом, райони 27 населених пунктів.

За інформацією Генштабу, війська РФ продовжують зазнавати значних втрат. Так, в районі Бахмутівки Донецької області, в період з 22 по 24 лютого, до медичних закладів доставлено до 30 тіл мертвих та 65 поранених російських військових.

"На тлі бойових успіхів ЗСУ у ворожих військах відзначається масове дезертирство. Зважаючи на це російські заступники командирів з політичної роботи активно проводять роз’яснювальну роботу щодо запобігання дезертирству серед військовослужбовців. До окупантів намагаються довести статті кримінального кодексу щодо покарання", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, їх лякають тим, що російські військовослужбовці, які з 2017 року перебувають в статусі тих, хто самовільно залишив військову частину, отримали покарання від 4 до 12 років позбавлення волі.

Через побоювання деокупації українських територій, в населеному пункті Олешки та Скадовськ Херсонської області російська окупаційна влада готується до втечі на територію тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Зокрема, з 21 лютого відзначено виїзд місцевих колаборантів до Бахчисараю, Сімферополя та Керчі, а з 24 лютого окупанти оголосили про так звану “евакуацію” всім охочим.

Для перевезення колаборантів росіяни залучили військові вантажні автомобілі, з собою дозволено брати лише ручний багаж.

Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 4 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Водночас українські військові знищили російський штурмовик СУ-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили склад боєприпасів та ворожу станцію придушування супутникового зв’язку.

В повітряному просторі навколо Києва було збито 9 "Шахедів"

Про це повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

"В повітряному просторі навколо Києва було збито 9 БПЛА. За попередньою оцінкою, ворог застосував баражуючі боєприпаси "Shahed", — написав він у Telegram.

За словами голови КМВА, атака дронів здійснювалася двома хвилями, максимально розтягнутими за часом.

"Таким чином противник намагався реалізувати свою тактичну мету — виснажити нашу ППО. Тому остання нічна повітряна тривога в Києві тривала довгих 5 з половиною годин. За попередніми даними обійшлося без жертв та влучань в об’єкти інфраструктури", — написав він.

Повітряна тривога у Харківській, Полтавській, Днапропетровській та Запорізькій областях.

Війська РФ випустили ракети С-300 по інфраструктурі Запоріжжя

Про це повідомляє Запорізька ОВА.

"Ніч для обласного центру була гучною - ворог знову застосував ракети С-300 проти мирного Запоріжжя. Постраждав один з об'єктів інфраструктури. На щастя, обійшлося без жертв", — йдеться у повідомленні.

Крім того, один із запущених російських снарядів ймовірно впав у воду.

Внаслідок удару по Хмельньцькому є руйнування, загиблий і поранені

Про це повідомив міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

"Чергова масована терористична атака на Хмельницьку громаду. Цього разу ворог використав БПЛА. На разі, відомо про 1 загиблого та 4 поранених. Пошкоджено низку будівель. Триває гасіння пожеж", — написав він у Telegram.

Російські війська атакували Україну 14 "Шахедами"

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

"Вночі, з 23.00 і до ранку, російські окупанти застосували по території України 14 БпЛА типу "Shahed". Попередньо, 11 цих дронів збили українські захисники", — йдеться у повідомленні.

Через побоювання деокупації на Херсонцині окупанти оголосили евакуацію до Криму

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Через побоювання деокупації українських територій, в населеному пункті Олешки та Скадовськ Херсонської області російська окупаційна влада готується до втечі на територію тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Зокрема, з 21 лютого відзначено виїзд місцевих колаборантів до Бахчисараю, Сімферополя та Керчі, а з 24 лютого окупанти оголосили про так звану “евакуацію” всім охочим", — йдеться у повідомленні.

Для перевезення колаборантів росіяни залучили військові вантажні автомобілі, з собою дозволено брати лише ручний багаж.

У Хмельницькому вночі пролунали вибухи

Про це повідомив голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Вибухи пролунали о 2:17, 2:37 та 3:14.

Мер міста Олександр Симчишин також підтвердив вибух на території громади.

В ОК "Північ" повідомили про другий збитий безпілотник.

На Київщині працює ППО, повітряна тривога на Черкащині та Кіровоградщині

"На Київщині працює ППО. Не нехтуйте заходами безпеки! Зберігайте спокій та довіряйте інформації лише з офіційних джерел", — повідомили в Київській обласній військовій адміністрації.

Броварський та Бориспільський райони — ППО, додав Єрмак.

Тим часом повітряна тривога додалась на Черкащині та в Кіровоградській області.

Повітряна тривога в Житомирській та Харківській областях.

На Чернігівщині — успішна робота сил ППО

На Чернігівщині — успішна робота сил ППО, повідомив голова ОВА Чаус.

В ОК "Північ" повідомили, що на Чернігівщині "мінус "шахед"" (іранський безпілотник на озброєнні РФ — ред.)

Глава ОП Єрмак повідомив, що цілі в небі ще залишаються, варто перебувати в укритті.

Є перші позитивні результати роботи ППО — Єрмак

Глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що є перші "позитивні результати роботи ППО". Що саме збили і де — не повідомляється. У Києві та низці областей триває повітряна тривога.

В Київській ОВА повідомили, що над регіоном виявлені "ворожі повітряні цілі".

"Сили ППО напоготові. Залишайтеся в укриттях до відбою та дотримуйтеся інформаційної тиші – нічого не знімайте та не викладайте в мережу", – додали в КОВА.

Відео з Бахмута, де 93 бригада обстрілює позиції "вагнерівців"

У фонді допомоги армії "Повернись живим" опублікували відео бійців 93-ої ОМБр "Холодний Яр". На ньому військові з допомогою БМП-2 обстрілюють будівлю, де, як ідеться у повідомленні, перебувають найманці "Вагнера".

Росіяни обстріляли чотири громади Сумщини, одна людина поранена

Протягом дня, 26 лютого, російські військові обстрілювали чотири громади Сумської області: Білопільську, Глухівську, Новослобідську, Хотинську. У селі Будівельне на Глухівщині одна людина зазнала поранень.

Київ, а також Київська, Чернігівська, Полтавська та Дніпропетровська області — повітряна тривога.

Росіяни обстріляли Снігурівський район на Миколаївщині

Росіяни у неділю ввечері завдали удару по Снігурівському району Миколаївської області, повідомив начальник поліції Миколаївщини Сергій Шайхет.

Найбільший населений пункт східної Миколаївщини, місто Снігурівка, було окуповане російськими військами з 19-го березня 2022 року. 10 листопада Сили оборони України звільнили Снігурівку. Відходячи зі Снігурівки, збройні сили РФ заміновували будинки місцевих жителів, дороги та залишали міни на відкритих територіях.

ЗСУ збили російський літак під Авдіївкою на Донеччині

26 лютого українські військові збили літак російських окупантів під Авдіївкою. Літак збили військові 110-ї окремої механізованої бригади. Як розповів Суспільному начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш, обійшлось без руйнувань у громаді. Серед місцевих жителів травмованих та загиблих немає.

Як світові лідери за рік змінили ставлення до Росії та до діалогу з Путіним

На тлі повномасштабної війни вмовляння Путіна завершити бойові дії замінили заяви про те, що Росію можна перемогти. А слова про продовження діалогу з РФ замінили заяви про неможливість перемовин із державою-агресором та покарання воєнних злочинців. Водночас ми наводимо факти про те, які держави та організації надалі співпрацюють з РФ.

Як світ за рік ізолював Росію — у відео Суспільне Новини.

Зеленський звільнив командувача Об’єднаних сил

Президент Зеленський звільнив Едуарда Москальова з посади командувача Об’єднаних сил, ідеться в указі на сайті президента. Він був командувачем ООС з 15 березня 2022 року.

Російський літак в Білорусі був атакований двома дронами — "Гаюн"

Літак РФ на аеродромі Мачулищі в Білорусі був атакований двома дронами, організатори диверсії вже за кордоном, у безпеці, повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн".

Раніше повідомлялось, що у Білорусі вибухом вивели з ладу російський літак дальнього радіолокаційного стеження (ДРЛС) А-50. Знищення або значне пошкодження літака означатиме для російських військових втрату інформації про позиції українського ППО.

На початок