Алевтина Кахідзе та Гамлет Зіньківський: документальний фільм про митців, які нині формують культуру, тепер є онлайн

Алевтина Кахідзе та Гамлет Зіньківський: документальний фільм про митців, які нині формують культуру, тепер є онлайн

Алевтина Кахідзе та Гамлет Зіньківський: документальний фільм про митців, які нині формують культуру, тепер є онлайн
Харківський стріт-арт художник Гамлет Зіньківський. Кадр із документального фільму

Усі 25 серій циклу документальних фільмів "Мистецтво в країні війни" виклали онлайн. Крайній епізод, присвячений харківському стріт-арт художнику Гамлету Зіньківському, зʼявився 22 лютого.

Цикл документальних фільмів "Мистецтво у країні війни" — це короткі історії 25 українських митців, які формують культуру України в часи війни. Цей проєкт від DocNoteFilms і Babylon’13 фільмували по всій Україні: у Карпатах, Києві та області, Полтаві, Харкові, Чернівцях і Львові.

"За місяці бойових дій усі герої проєкту отримали новий суспільний статус — переселенця, солдата Тероборони, постраждалого від обстрілів, волонтера, — йдеться у описі проєкту. — Кожен із них розповість про власний шлях виживання та повернення до творчості".

Вкрали більше, ніж було озвучено. Велике інтерв’ю з директоркою Херсонського музею Аліною Доценко

Режисер та співзасновник DocNoteFilms Костянтин Кляцкін додав: "Цей проєкт був придуманий у квітні, коли всі представники культурного сектору не розуміли свого місця у країні, що воює. (...) І тепер українське мистецтво не просто рефлексує війну, але й формує наративи, що направлятимуть нашу культуру в наступні роки".

Перший епізод присвятили художниці Алевтині Кахідзе, яка зустріла початок повномасштабного вторгнення на Київщині і щодня спостерігала за просуванням російських військ, а згодом – за звільненням територій, через мистецтво реагуючи на події.

"Мистецтво в країні війни" також розповідало про життя і творчість письменника Любка Дереша, композитора Олександра Щетинського, художниці Олесі Джураєвої, художника Тіберія Сільваші та інших українських митців.

Усі серії можна переглянути на YouTube-каналі проєкту.

На YouTube-каналі Суспільне Культура теж можна переглянути документальні фільми про митців, які працюють під час війни та про події, які так чи інакше допомагають відстоювати українську ідентичність перед обличчям російських загарбників.

Зокрема, до річниці з дня народження Григорія Сковороди зʼявився документальний фільм "У пошуках Сковороди", що у доступній формі викладає ключові тези світогляду Григорія Савича, а також органічно поєднує їх з грізними випробуваннями сучасності.

"Російські війська невипадково обирають мішенями сакральні для української культури об’єкти, у тому числі — і сковородинівські. Звісно ж, ці спроби нищення марні, адже Сковорода — у носіях його ідей, у тих, хто обирає свободу своєю життєвою філософією", — йдеться у описі до стрічки.

Або фільм "Kalush Orchestra, або Як ми перестали хвилюватися і виграли Євробачення під час війни", який знімали одразу після перемоги гурту на міжнародному конкурсі.

Чи "ВІДСІЧ 10/10. Як українська культура перемагає російські ракети" — де розбиралися, завдяки чому українцям та українській культурі вдається вистояти проти російського терору й геноцидів протягом століть.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок