Війська РФ знищили літак "Мрія" в Гостомелі. Його відновлення коштуватиме понад 3 млрд доларів

Війська РФ знищили літак "Мрія" в Гостомелі. Його відновлення коштуватиме понад 3 млрд доларів

Війська РФ знищили літак "Мрія" в Гостомелі. Його відновлення коштуватиме понад 3 млрд доларів
. ОПУ

Російські війська знищили один із найбільших літаків у світі українського виробництва АН-225 "Мрія". Це сталося в аеропорту Гостомеля, де флагман української авіації перебував на ремонті.

Про це повідомила пресслужба Укроборонпрому.

"Росія поцілила "Мрію", як символ можливостей української авіації. Ан-225 "Мрія" – авіаційний гігант, на рахунку якого рекорди по перевезенню максимального комерційного вантажу та найдовшого і найважчого в історії авіації моновантажу, вантажопідйомності. На жаль, сьогодні ці опції втрачені", – зазначили в Укроборонпромі.

У відомстві запевнили, що "Мрія" буде відновлена, але це коштуватиме понад 3 млрд доларів та потребуватиме понад п'ять років роботи.

"Наше завдання зробити так, аби ці витрати покрила саме Російська Федерація, яка завдала умисної шкоди українській авіації та сектору вантажних авіаційних перевезень", – заявили в Укроборонпромі.

Зазначається, що на момент вторгнення російської армії АН-225 знаходився на ремонті в аеропорту Гостомель, тому не встиг вилетіти з України. "Росія знищила нашу "Мрію", але мрію про вільну від окупанта Україну знищити неможливо. Ми боротимемось за нашу землю та наш дім до переможного кінця", — наголосив генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв.

Про "Мрію"

Ан-225 "Мрія" — найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений у 1988 році на заводі імені Антонова. Він має кодове ім’я НАТО "Козак".

Ан-225 з максимальною злітною масою 640 тонн є найважчим літаком у світі. Також він є найбільшим у світі літаком, що піднявся в повітря більше одного разу, хоча розмах його крила й менший, ніж в американського літака Г'юз H-4 "Геркулес", що зробив лише один короткий випробувальний політ на низькій висоті.

"Мрія" була створена для транспортування вантажів, зокрема космічних кораблів багаторазового використання "Буран" і компонентів ракетної системи "Енергія". Літак може перевозити також великогабаритні вантажі іншого призначення, які можуть розміщуватись як у фюзеляжі, так і "на спині".

У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла "Мрію" до Книги рекордів Гіннеса за його 240 рекордів.

Що відомо

  • 10 січня Ан-225 "Мрія" дістав ушкодження датчика шасі під час посадки на летовищі міста Ряшів у Польщі. Державне підприємство "Антонов" повідомило, що літак вже вдалося полагодити.
  • У листопаді 2021 року держпідприємство "Антонов" повідомило, що планує випробувати для Міноборони один із літаків Ан-178 навесні 2022-го року.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок