Обстріл Хмельницького, Мюнхен, навчання бійців ЗСУ на базі США. 360 день війни. Онлайн

Обстріл Хмельницького, Мюнхен, навчання бійців ЗСУ на базі США. 360 день війни. Онлайн

Оновлено
навчання бійців ЗСУ на базі США в Німеччині
. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі відвідав американський полігон "Графенвер" у Німеччині де тренуються українські військові. Фото: U.S. Army via AP

18 лютого — 360 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Кулеба прокоментував заяву Китаю про мирний план

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що, попри будь-який запропонований план з припинення війни в Україні, завжди має бути фокус на продовженні боротьби за свободу. Про це Кулеба заявив під час дискусії на Мюнхенській безпековій конференції.

"Не думаю, що є сенс тут говорити про китайський план, не побачивши його. Але щоб не сталося, який би план не з’явився з різних куточків світу, ми повинні завжди фокусуватися на одній речі: навіть якщо ми надзвичайно стомилися (від війни – ред.), ми не повинні втомитися боротися за свободу", — прокоментував міністр повідомлення про намір Китаю запропонувати свій план з врегулювання війни в Україні.

За словами Кулеби, якщо виходити з цього, тоді будь-який запропонований план має другорядне значення, "оскільки ви знаєте, за що боретеся".

Суспільне завершує текстовий онлайн 360 дня повномасштабної війни. Хроніку 19 лютого — читайте тут.

Зеленський: Більшість території України – з енергетикою

Сьогоднішній день почався з превентивних відключень електрики в частині областей. Ці відключення були потрібні, щоб захистити мережі та генерацію від чергового російського ракетного нальоту, повідомив президент Зеленський у вечірньому зверненні.

"Ми завершуємо цю суботу без відключень електрики майже на всій території нашої держави. Окрім частини, зокрема, Одещини, де триває відновлення після попередніх атак, і деяких районів, де мережі пошкоджені поривами вітру. Більшість території України – з енергетикою. Більшість наших людей – з електрикою", — додав він.

На Сумщині війська РФ обстріляли сільський цвинтар

Російські війська 18 лютого обстріляли з мінометів прикордонні території Сумської області, під ворожий вогонь потрапив цвинтар у селі Козаче. Про це повідомляє оперативне командування "Північ".

Так, з 16:40 до 17:00 в районі сільського цвинтаря зафіксовані 11 влучань, імовірно, з міномета 120-міліметрового калібру. Втрат серед особового складу та техніки, за даними ОК "Північ", немає. Уточнюють інформацію про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури.

Снайпери СБУ та ССО ліквідували декілька груп росіян — відео

Відео продемонстрували снайпери Центру спецоперацій "А" СБУ та українських Сил спеціальних операцій, передає "Мілітарний". Зазначається, що спецпризначенці відпрацювали окупантів на одному з "найгарячіших" напрямків, а група ЦСО "А" СБУ після завдання повернулася без втрат.

Також снайпери Сили спеціальних операцій Збройних Сил України показали ліквідацію окупаційних сил РФ. Під час розвідки на Бахмутському напрямку оператори ССО помітили рух військових РФ. Бійці відпрацювали по противнику, знищивши щонайменше 7 російських окупантів. Серед них: кулеметник, радист, спостерігач з приладом нічного бачення та штурмова група. Решта військових РФ відійшли.

Блінкен: Втрати росіян у війні складають близько 200 тисяч

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час Мюнхенської безпекової конференції повідомив, що близько 200 тисяч людей Росія втратила на війні в Україну.

"Тільки подивіться, що Путін зробив зі своєю країною. Зараз ми маємо, за публічними даними, близько 200 000 втрат росіян в Україні. Подумайте про це на хвилину. Менш ніж за рік. Більше мільйона росіян покинули свою країну, тому що вони не хочуть бути частиною цієї війни і того напрямку, в якому рухається країна", — зазначив він.

Ідеться про убитих, чи убитих та поранених Блінкен не уточнив. За даними Генштабу, у війні проти України з початку повномасштабного вторгнення загинули 142 тисячі російських військових.

Нідерланди вирішили вислати з країни низку російських дипломатів

Як повідомив міністр закордонних справ країни, вдаються до такого кроку, бо Росія не припинить "таємно розміщувати офіцерів розвідки як дипломатів", передає NOS.

У російському посольстві в Гаазі не зможе працювати більше дипломатів, ніж є нідерландських у посольстві в Москві, вирішив Кабінет міністрів. Міністр закордонних справ Вопке Густра вважає, що поїхати доведеться близько десятку співробітників російського посольства.

Російські дипломати повинні покинути країну протягом двох тижнів.

Російський торговий офіс в Амстердамі також буде закритий. Крім того, буде закрито генеральне консульство Нідерландів у Санкт-Петербурзі. За словами Густри, Росія також затримує видачу віз голландським дипломатам.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють наші кореспонденти.

Росіяни обстріляли Луганщину, є поранена

Унаслідок масованого обстрілу на Луганщині літня жінка отримала контузію, зруйновано будинки, повідомляє Луганська ОВА.

"Вогонь по населеному пункту на Сватівщині загарбники вчергове відкрили 18 лютого близько 8:00. Унаслідок обстрілів зруйновані два приватні будинки. Один із них ущент знищено через займання", — йдеться у повідомленні.

Також мешканка Сватівщини 1938 року народження отримала контузію. Першу допомогу їй надали військові медики. Згодом співробітники ГУ НП у Луганській області постраждалу доправили в лікарню на Донеччині.

WSJ: Росіяни імпортують китайські дрони для війни проти України

Росія продовжує закуповувати китайські цивільні дрони компанії DJI (Da-Jiang Innovations Science & Technology Co), попри санкції. Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на митні документи.

Деякі з дронів потрапляють на фронт від російських дистриб’юторів, інші перевозять через Об’єднані Арабські Емірати. Зазначається, що частину дронів DJI російська армія отримала з ОАЕ оплативши постачання через підсанкційний "Сбербанк".

Дрони не лише підтримують бойові сили РФ, але й дозволяють Китаю збирати важливі розвіддані, вважають у Пентагоні. Також повідомляється, що частину дронів та запчастин для них доставлялась з Євросоюзу.

Вчитель історії Борис Черкас після року боїв

Незадовго до повномасштабного вторгнення ми розповідали про вчителя історії Бориса Черкаса, який чотири роки тренувався у теробороні. Він щосуботи брав до рук зброю, а у будні працював в Інституті історії України.

З 24 лютого Борис воює. Перший його бій був на Київщині, потім — Харківщина та Бахмутський напрямок. За рік війни став командиром та сприймає себе лише як військового, однак після її закінчення хоче повернутися до викладання

Президент Чехії: Армія України – одна з найдосвідченіших у світі, вона має бути в НАТО

Новообраний Президент Чехії Петр Павел переконаний, що Україна має бути в НАТО.

Про це він заявив на полях Мюнхенської конференції з безпеки: Україна заслуговує бути членом НАТО, 100%. Але Україна також готується до повної сумісності, і це одна з найдосвідченіших армій у Європі і світі. Точно Україна має бути в НАТО", — сказав чеський лідер.

Кулеба прокоментував заяву Китаю про мирний план

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що, попри будь-який запропонований план з припинення війни в Україні, завжди має бути фокус на продовженні боротьби за свободу. Про це Кулеба заявив під час дискусії на Мюнхенській безпековій конференції.

"Не думаю, що є сенс тут говорити про китайський план, не побачивши його. Але щоб не сталося, який би план не з’явився з різних куточків світу, ми повинні завжди фокусуватися на одній речі: навіть якщо ми надзвичайно стомилися (від війни – ред.), ми не повинні втомитися боротися за свободу", — прокоментував міністр повідомлення про намір Китаю запропонувати свій план з врегулювання війни в Україні.

За словами Кулеби, якщо виходити з цього, тоді будь-який запропонований план має другорядне значення, "оскільки ви знаєте, за що боретеся".

Росія за добу завдала 16 ракетних ударів по Україні — Генштаб

Протягом доби російські війська завдали по Україні 16 ракетних ударів, зокрема по цивільній інфраструктурі міста Хмельницький та населеного пункту Українськ Донецької області. Про це повідомили у вечірньому зведенні Генштабу.

Загроза подальших ударів РФ залишається високою по всій території України.

"Ворог не відмовляється від своїх загарбницьких планів, попри значні втрати. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках", — додали в ГШ.

Зернова угода: до Групи з питань запобігання голоду приєднались знавці Африканського континенту

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

За його словами, кожне судно із зерном, відправлене у межах Grain from Ukraine, забезпечує потребу у продовольстві в середньому для 90 тисяч людей.

"Для підсилення зернової ініціативи до Групи з питань запобігання голоду приєдналися перші амбасадори – знавці Африканського континенту. Це колишній президент Малаві д-р Джойс Банда; колишній міністр освіти Нігерії та колишній віце-президент Світового банку д-р Обі Езеквесілі; і старший юрист з питань Африки, регіональний директор Національного демократичного інституту д-р Крістофер Фомуньо. Вони допомагатимуть масштабувати реалізацію проекту", — зазначив він.

Завдяки спільним зусиллям України, країн-партнерів та WFP вдалося реалізувати поставки 110 тисяч тонн зерна до Ефіопії та Сомалі.

15 лютого у Чорноморську почалась загрузка судна Mv Valsimitis 25 тисячами тонн зерна для Кенії. Також прийнято рішення про відправку вантажів до Ємену, Судану та Нігерії.

"Україна була і залишатиметься гарантом світової продовольчої безпеки. І продовжуватиме робити свій ключовий внесок", — додав Зеленський.

Читайте також: Черги за хлібом, здорожчання, шантаж краденим зерном: як війна в Україні загострила продовольчу кризу у Лівані

Китай анонсував свій мирний план на 24 лютого

Про це під час Мюнхенської конференції з безпеки заявив Ван Ї, голова комісії з закордонних справ Китаю.

"На річницю (повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого — ред. )ми опублікуємо документ з нашою позицією, політичне рішення, щодо української кризи... Щодо проблеми України у нас позиція одна — ми підтримуємо розмови про мир. Ми на стороні миру і діалогу", — сказав він.

За словами Ї, Китай схвильований "розмахом кризи в Україні" і китайська сторона намагалась врегулювати ситуацію після повномасштабного вторгнення Росії в Україну рік тому.

"З другого дня кризи, 25 лютого, президент Сі Цзіньпінь запропонував Росії та Україні разом сісти і поговорити одне з одним, щоб знайти політичне вирішення кризи. Такі раунди розмов були у Білорусі і Туреччині. Але вони зупинилися. І ми не знаємо чому. Протягом зустрічі з європейськими лідерами, президент Сі Цзіньпінь чітко сказав, що конфлікти та війни не створюють переможців. Разом з європейськими партнерами ми маємо знайти рішення, як забезпечити довготривалий мир. Ми не можемо полишити наші зусилля для досягнення миру", — додав він.

У Хмельницькому ліквідовують наслідки ракетних ударів 18 лютого

У Хмельницькій міській громаді комунальники наразі працюють над ліквідацією наслідків ракетних ударів, завданих РФ вранці 18 лютого. Влада пропонує свою допомогу усім власникам житла та підприємцям, які постраждали від вибухів.

Про це Суспільному Хмельницький розповіли заступник міського голови Василь Новачок та начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

За словами Новачка, цього разу вибухи у Хмельницькому були потужнішими, аніж у попередні рази, відтак постраждало більше цивільних об'єктів.

"Найбільше постраждали, звичайно, вікна. Більше 400 вікон у 15 будинках отримали пошкодження. Найбільше постраждала багатоквартирна новобудова, яка знаходиться безпосередньо біля військової частини. Там, по суті, всі вікна з фасаду знищені, також пошкоджені міжкімнатні перегородки, міжкімнатні та, навіть, вхідні двері", — зазначив він.

Щодо пластикових вікон, які теж повилітали через вибухову хвилю, то, за словами Новачка, наразі комунальники збирають інформацію, скільки таких вікон пошкоджено.

"Будемо шукати можливість людям допомогти із встановленням також пластикових вікон. У міської влади є гарна співпраця з міжнародною громадською організацією, яка і минулого разу допомагала нам, думаю, зараз ми також спільно з ними будемо ставити пластикові вікна там, де буде така необхідність", — пояснив Василь Новачок.

За словами начальника Хмельницької ОВА Сергія Гамалія, збитки, завдані ракетними ударами у Хмельницькому, будуть підраховувати пізніше.

"Найголовніше, що немає загиблих. Але, звісно, пошкоджено сотні вікон і дверей, тож обласна влада якнайшвидше долучиться до ліквідації цих наслідків. Ми вже з практики знаємо, як це робити швидко. Критичних руйнувань у Хмельницькій громаді не має", - каже Гамалій.

Відшкодовуватимуть збитки, завдані ракетними ударами, зі слів Гамалія, будуть з бюджету Хмельницької міської громади та з державного бюджету.

Військові РФ вивели у Чорне море два ракетоносії

Російські військові вдень 18 лютого вивели у Чорне море дев'ять бойових кораблів, серед них один підводний та один надводний ракетоносій. Про це повідомили в ОК "Південь".

Загальний залп ракет на кораблях може становити вісім "Калібрів".

Комбригом харківської 127-ї бригади тероборони розповів про ситуацію на фронті

Говорити про "глобальний" наступ на Харківщину зарано, однак деякі підрозділи російської окупаційної армії провокують Сили оборони України. Росіяни посилюють вогневий вплив, проте українські захисники відбивають всі атаки окупантів. Про це в інтерв'ю Українському Радіо Харків розповів командир 127-ї бригади Роман Грищенко. Далі наводимо пряму мову комбрига.

За словами військового, на теперішній час активність РФ дещо підвищена, накопичуються деякі сили.

"Це — не критична межа, Сили оборони України протистоять ворогу досить гідно, це по-перше. Тому що, так, дійсно, якесь підвищення у нас є на окремих напрямках і проявляється деяка активність там: і ДРГ трохи працюють їхні, і посилено вплив артилерії, авіації, однак ця ситуація не є критичною для Сил оборони. Ситуація контрольована. Саме куп'янський напрямок найгарячіший наразі, якщо порівнювати, наприклад, зі слобожанським", — зазначив він.

Повний текст інтерв’ю читайте за посиланням.

"Є агресор і є жертва": Блінкен закликав не ставити до РФ та України рівні вимоги

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час Мюнхенської безпекової конференції заявив, що світ не може очікувати від Росії та України рівних дій заради припинення війни, оскільки Україна є жертвою російської агресії.

"Ми маємо переживати про дві речі. Перше: ми маємо бути дуже обережні з хибною еквівалентністю та ніколи не випускати з поля зору той факт, що є агресор і є жертва. І світ в жодному разі не має очікувати від України речі, які ми маємо очікувати від Росії. Тобто, якщо Росія припинить воювати, то закінчиться війна. Якщо Україна — то закінчиться Україна", — зазначив урядовець.

Реєстр збитків, завданих РФ, працюватиме як міжнародна організація — Малюська

Реєстр збитків, завданих Україні внаслідок російської агресії, працюватиме у форматі міжнародної організації та отримуватиме фінансування від уряду Нідерландів, що передбачає створення фонду компенсації. Про це в ефірі телемарафону повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

"Нідерланди будуть це фінансувати, принаймні, на перших етапах створення і підтримки протягом першого року", — зазначив урядовець.

За його словами, після запуску Реєстру буде створена комісія з розгляду вимог компенсації, що працюватиме на базі міжнародної організації. У подальшому відбуватиметься наповнення фонду та проведення виплат за вимогами, внесеними до Реєстру, що дозволить запустити механізм виплат і репарацій.

"Наповнити цей фонд десятками мільйонів доларів не складно, тому що зараз вже йдуть процеси конфіскації активів окремих олігархів, які уникали санкцій — тобто вже механізми існують. Але ми говоримо про сотні мільярдів доларів, не про десятки мільйонів, відповідно, передусім наш фокус - на суверенних активах РФ", — зауважив міністр.

Він додав, що новий міжнародний реєстр синхронізуватиметься зі вже сформованим українським, однак буде ширшим та значно більшим, тому що до нього будуть включені вимоги держави, підприємств, і органів місцевого самоврядування.

Світ має підтримувати Україну, допоки вона не стане членом НАТО — Сунак

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що країни Заходу повинні зміцнювати обороноздатність України, допоки вона не стане членом Північноатлантичного альянсу. Про це він сказав під час Мюнхенської конференції з питань безпеки.

"Росія вчиняла порушення за порушенням проти країн, які не належать до колективної безпеки НАТО, і реакція міжнародної спільноти була недостатньо сильною. Україна стане членом НАТО, але поки цього не станеться, нам потрібно зробити більше для зміцнення довгострокової безпеки України. Ми повинні надати їм передові можливості за стандартами НАТО, необхідні для майбутнього, і ми повинні продемонструвати, що залишатимемося на їхньому боці", — наголосив політик.

Армія РФ обстріляла Українськ на Донеччині

Російські військові обстріляли Українськ у Донецькій області. Про це у коментарі Суспільному повідомила речниця пресслужби Селидівської міської військової адміністрації Тетяна Брянцева.

"18 лютого о 14:10 відбувся обстріл з РСЗВ "Ураган" Селидівської громади міста Українськ. Травмованих та загиблих немає", — зазначила Тетяна Брянцева.

За її словами, наразі всі служби виїхали на місце обстрілу.

Брянцева розповіла, що адміністрація має матрезерви та будівельні матеріали заготовлені. Зокрема, шифер та плівка. За необхідності ми надамо жителям на місцях, працівники ДСНС допоможуть забити плівкою вікна.

Як повідомила речниця, наразі у місті проживає близько шість тисяч людей. До повномасштабного російського вторгнення проживало близько десяти тисяч містян.

Німеччина не підтримає територіальні поступки в обмін на мир в Україні — Бербок

Керівниця МЗС Німеччини Анналена Бербок під час Мюнхенської конференції заявила, що її країна не підтримуватиме територіальні поступки в обмін на мир в Україні.

"Такий крок означав би, що ми винагороджуємо цю агресивну війну Росії, зраджуємо Статут ООН, і що ми готові зробити народ України здобиччю Росії", — зазначила вона.

Бербок додала, що обов'язковою умовою потенційних мирних переговорів України з РФ є виведення російських військ з усіх окупованих українських територій.

Сили оборони вперше знищили російський "Град" нового типу

Українські військові вперше знищили російську реактивну систему залпового вогню "Град" 2Б26 калібру 122 міліметри на шасі КамАЗ-5350. Про це повідомляє "Мілітарний".

"Українська артилерія знищила російську реактивну систему залпового вогню "Град" калібру 122-мм на шасі КамАЗ-5350. Аналітики з Ukraine Weapons Tracker стверджують, що це перше підтверджене знищення російської РСЗВ 2Б26 "Град" в Україні", — пише видання.

Як зазначає "Мілітарний", зображення згорілої пускової установки опублікував народний депутат Юрій Мисягін. За його словами, бійці 44-ї окремої артилерійської бригади імені Гетьмана Данила Апостола Збройних сил України помітили російську установку на тимчасово окупованій території Запорізької області.

Росіяни б’ють по Куп'янському та Чугуївському районах Харківщини

Протягом дня росіяни б’ють по Куп'янському та Чугуївському районах Харківщини, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. У смт Ківшарівка двоє поранених. Пошкоджено будівлю одного із закладів освіти. У Вовчанську снаряд влучив у приватний будинок, загинув чоловік. У Куп'янську через обстріли згоріли гаражі та два автомобілі цивільних. У смт Дворічна значних пошкоджень зазнала будівля швидкої медичної допомоги.

Лише за останню добу обстрілів зазнали 10 областей України

"Держава-терорист не полишає спроб залякувати мирне населення. Лише за останню добу обстрілів зазнали 10 областей України. На жаль, є загиблі та поранені", — повідомив президент України Зеленський.

"На кожного, хто здійснює цей постійний терор, чекатиме справедливе покарання. Відповідати обов'язково доведеться. За кожне зруйноване життя. За кожну ракету, випущену по Україні. За все те зло і страждання, яке Росія принесла на нашу землю", — додав він.

Камала Гарріс про російських солдат: "Варвари і нелюди"

Камала Гарріс, віцепрезидентка США, під час Мюнхенської конференції заявила, що немає сумнівів у тому, що російські військові в Україні вчинили злочини проти людяності.

"США переконані, що Росія скоює злочини проти людяності. І я скажу всім, хто скоює ці злочини, і усім їхнім керівникам, які причетні до цих злочинів, ви будете притягнені до відповідальності", — додала вона.

Віцепрезидентка США запевнила, що Америка буде продовжувати підтримувати судовий процес в Україні і міжнародні розслідування щодо злочинів РФ.

"Тому що справедливість має бути досягнута", — додала вона.

Костін у Мюнхені зустрівся з віцепрезиденткою Єврокомісії — говорили про викрадених Росією дітей

Генеральний прокурор Андрій Костін під час візиту у Мюнхен обговорив із віцепрезиденткою Європейської комісії з питань демократії та демографії Дубравкою Шуїцею питання захисту прав та інтересів примусово депортованих Росією дітей.

Як повідомив Офіс генерального прокурора, свого часу Шуїця "особисто пережила трагедію війни та добре розуміє, через що сьогодні проходять українці. Генпрокурор подякував їй за залученість та підтримку".

"Робимо все можливе, щоб захистити права українських дітей, примусово депортованих до РФ, та повернути їх додому", – запевнив він.

За даними неурядової організації Conflict Observatory, російська влада вивезла з України щонайменше шість тисяч дітей та займається їх "перевихованням", переважно в дитячих таборах.

Мюнхенська конференція. Усі новини

Санду просить літаки на тлі загроз Молдові з боку РФ

Мая Санду, президентка Молдови на Мюнхенській конференції з безпеки закликала країни-партнери надати Молдові літаки для спостереження та захисту повітряного простору на тлі загроз з боку Росії.

"У нас є довготривале партнерство з НАТО. І ми дуже віддані нашим планам на майбутнє. Найбільша проблема, яка у нас є зараз, це потреба літаків для спостереження та захист повітряного простору. Це потреба Молдови і також всього регіону. Тож, ми б хотіли, щоб наші партнери розглянули цей вид наших потреб, які нам терміново потрібні", — сказала вона.

Столтенберг: Найбільший ризик — це перемога Путіна

Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час Мюнхенської конференції з безпеки закликав країни надавати Україні всю необхідну для перемоги над Росією зброю. За його словами, Путін не буде зупинятись і не існує наразі ризиків у наданні Україні зброї.

"Ми можемо бути шоковані жорстокістю війни Росії проти України, але ми не маємо бути здивованими. Це частина моделі російської агресії останніх років. НАТО і союзники поширили детальні дані розвідки про плани Москви щодо вторгнення задовго до його початку. Багато місяців ми намагались залучити Росію до дипломатії. Я закликАв Путіна відступити. Але попри наші заклики до миру, він вирішив атакувати", — сказав Столтенберг.

Генсек НАТО додав, що усі ми можемо виокремити певні важливі уроки з цієї війни.

"Перше — ми маємо підтримувати і збільшувати нашу допомогу Україні. Путін не планує миру, він планує ще більше війни. Нових наступів. І немає жодних ознак того, що він змінив свої амбіції. Він мобілізує сотні тисяч військових, підкорюючи економіку країни військовим планам, і зв’язується з авторитарними режимами, як Північної Кореї, для отримання ще більшої кількості зброї. Тож ми повинні дати України все те, що їй необхідно для перемоги. Дехто хвилюється, що нашою підтримкою України ми ризикуємо викликати ескалацію. Я хочу бути відкритим, немає жодного варіанту без ризику. Але найбільший ризик — це перемога Путіна".

За його словами, якщо Путін виграє в Україні, це стане знаком для нього та інших авторитарних лідерів, що вони можуть використовувати силу, щоб отримати те, чого бажають.

"Це зробить світ більш небезпечним і вразливим. Тож підтримка України — це не лише моральне рішення так робити, це наша власна безпека. Другий урок — нам потрібно продовжувати посилювати нашу безпеку. Війни непередбачувані. І ми не знаємо коли і як ця війна завершиться. Та я знаю одне, навіть якщо війна завершиться завтра, наше безпекове середовище змінилося на довгий час. Немає шляху назад. Кремль хоче іншої Європи. Хоче, щоб Росія контролювала сусідів. Ми також знаємо, що Китай спостерігає за цим дуже близько, щоб побачити ціну, яку платить за це Росія. Що відбувається у Європі зараз, може статися в Азії завтра. Тож війна в Україні показує, що безпека — це не регіональне питання. Воно глобальне", — наголосив генсек.

"У цьому новому світі ми не можемо ставитись до захисту як до опції. Це необхідність. Так, витрачаючи більше на захист ми вкладатимемо менше коштів на інші завдання. Але немає нічого важливішого за нашу безпеку та збереження миру. Третій урок - ми повинні посилити стійкість наших суспільств. Військові сили необхідні для захисту нашої безпеки. Та цього не достатньо. Ми також повинні захистити наш кіберпростір, ланцюги доставок та інфраструктуру", — наголосив Столтенберг.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

"Ситуація близька до пекла на землі" — військові з Бахмута та Харківського напрямку про наступи росіян

Російські військові кілька днів намагаються штурмувати Бахмут, просуваються частіше, ніж зазвичай. Ситуація на північному фланзі від Бахмута близька до критичної, сказав Суспільне Новини заступник командира батальйону «Свобода» у складі 4-ої бригади Національної гвардії України Володимир Назаренко. Втім українські військові тримають оборону. Також Сили оборони контролюють трасу Костянтинівка-Бахмут, райони Іванівського та Ступочків поблизу Бахмута.

Ситуацію на Харківському напрямку для Суспільне Новини прокоментував офіцер Національної гвардії України Олександр Дорошенко. За його словами, росіяни намагаються просуватись в бік Дворічної та Лиману. Там йдуть постійні обстріли, також до позицій українських військових намагаються заходити ДРГ.

Росіяни влучили у військовий обʼєкт — Хмельницька ОВА

"На жаль, є влучання у військовий об'єкт, також є ще одне влучання поблизу зупинки громадського транспорту", — повідомив глава Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Інша ракета поцілила поблизу зупинки громадського транспорту.

Двоє поранених — жінка та чоловік, який знаходився у маршрутці.

Винищувачі Typhoon будуть поставлені Україні лише після війни

Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. Міністр пояснив, що підготовка пілотів винищувачів займає досить багато часу — понад пів року).

"Ми всі не знаємо, як ця війна буде продовжуватися, чи триватиме вона ще рік або два. Починаючи підготовку винищувачів, ми готуємо себе до всього непередбачуваного, з іншого боку, ми нічого не втрачаємо", – сказав міністр Бен Воллес.

Під час ранкового обстрілу ракети пролетіли над Південноукраїнською АЕС

Під час ранкового обстрілу росіян, 18 лютого, дві крилаті ракети пролетіли над Південноукраїнською АЕС. Про це повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом".

В "Енергоатомі" зазначають, що повітряні об’єкти рухалися річищем Південного Бугу в напрямку міста Первомайськ Миколаївської області й пролетіли "небезпечно близько до ядерного об’єкта".

Загроза поцілити в реактор з можливими наслідками – ядерною катастрофою – знову була високою.

"Це черговий акт ядерного тероризму РФ, що загрожує безпеці всього світу! Вкотре звертаємося до МАГАТЕ з вимогою вжити всіх можливих заходів для припинення ядерного тероризму РФ, виводу військових формувань Росії з території Запорізької станції та встановлення демілітаризованої зони навколо неї, а також безпольотної – над усіма атомними об’єктами України", – йдеться в повідомленні.

РФ за добу обстріляла 15 громад на Харківщині, загинув чоловік

За минулу добу, 17 лютого, війська Росії обстріляли щонайменше 15 населених пунктів Харківської області, загинув один мирний житель. Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов: "Минулої доби ворог зі ствольної та реактивної артилерії, танків та мінометів обстріляв щонайменше 15 населених пунктів Харківського, Купʼянського та Чугуївського районів. По м. Вовчанськ було завдано авіаудару", — написав Синєгубов.

За його словами, у Купʼянську під обстрілом перебував приватний житловий сектор. У місті пошкоджені будинки, сталися пожежі. Унаслідок обстрілів смт Дворічна Купʼянського району пошкоджено приватний будинок, сталася пожежа. Внаслідок обстрілів загинув 68-річний цивільний чоловік.

У Вовчанську Чугуївського району ворог обстріляв Центр первинної медико-санітарної допомоги. Пошкоджено будівлі лікарні, гаражі та автомобілі. Внаслідок обстрілу с. Першотравневе Харківського району пошкоджено житловий будинок, зазнав поранення цивільний чоловік.

Унаслідок обстрілів Хмельниччини пошкоджені магазинів, кафе — мер

Мер Хмельницького Олександр Симчишин повідомив, що унаслідок російської атаки вранці 18 лютого також пошкоджені магазини і кафе.

Пораненим двом людям надали допомогу, їхньому життю нічого не загрожує.

"2 людей поранено. Людям надана медична допомога. Життю нічого не загрожує, пошкоджено 3 навчальних заклади, пошкоджено кілька сотень вікон багатоповерхівках, пошкоджено низку комерційних об’єктів, магазинів, кафе, пошкоджено цивільних автомобіль", — уточнив він.

Комунальні служби працюють над ліквідацією наслідків атаки.

Змінено маршрути громадського транспорту, які рухаються по вул.Петлюри.

Кулеба поговорив з главою МЗС Іраку про "формулу миру" Зеленського

Дмитро Кулеба провів зустріч з віцепрем’єром, міністром закордонних справ Іраку Фуадом Хусейном, повідомляє МЗС України.

"Я зустрівся з моїм іракським колегою Фуадом Хусейном та обговорив розвиток наших двосторонніх відносин і міжнародного співробітництва. Я також запросив Ірак долучитися до зусиль задля втілення української Формули миру", — повідомив Кулеба.

У Хмельницькому через ранковий удар пошкоджені 3 навчальних закладів та близько 10 багатоповерхових житлових будинків, є поранені

У Хмельницькому через ранковий удар є пошкодження житлових багатоповерхівок та навчальних закладів. Двоє людей отримали поранення. Про це повідомив мер Хмельницького Олександр Симчишин в ефірі телемарафону.

"Є три пошкоджених навчальних заклади, є близько 10 пошкоджених багатоповерхових будинків. Десь півтисячі вікон і балконів знищено. Пошкоджена частина техніки. Пошкоджено один приватний транспортний засіб. І маємо двох поранених цивільних осіб. Поранення не значні, життю людей нічого не загрожує", — повідомив він.

Наразі працюють комунальні служби та ДСНС, усуваються наслідки атаки.

Росіяни випустили чотири крилаті ракети "Калібр" — Повітряні сили

18 лютого російські окупаційні війська випустили по Україні чотири крилаті ракети "Калібр" із акваторії Чорного моря, повідомили в Повітряних силах ЗСУ.

"Дві ракети знищено силами та засобами протиповітряної оборони. Загроза ракетних атак залишається. Зберігаймо спокій та дотримуймось правил безпеки", — повідомили в ПС.

Найважчим напрямком на Луганщині залишається Кремінський – Гайдай

На Луганщині найважчим напрямком залишається Кремінський. Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Найважчим напрямком на Луганщині останнім часом залишається Кремінський, суттєвих просувань ворога там немає, проте збільшилась кількість атак і обстрілів", — зазначив він.

За словами очільника ОВА, у цьому районі росіяни встановили потужний комплекс радіоелектронної боротьби, що ускладнює використання квадрокоптерів та безпілотників. Також Гайдай додав, що Новоселівське, Макіївка та Куземівка розбиті росіянами вщент.

Екстрені відключення у Києві, на Київщині, Одещині та Дніпропетровщині скасовують

Одеська область повертається до стабілізаційних графіків відключень, тоді як у деяких районах Києва та Київської області також можливі відключення за графіком через ремонт мереж, повідомили в ДТЕК.

Обмеження електропостачання в Дніпропетровській області не застосовуються.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Донецька, Харківська, Сумська області — повітряна тривога.

Армія РФ впродовж доби 65 разів обстріляла Херсонщину: є загиблі та поранені

Протягом доби 17 лютого російські війська 65 разів обстріляла територію Херсонської області. Вогонь вели з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків та БПЛА, повідомила в Telegram Херсонська ОВА.

Херсон російська армія обстріляла 13 разів — снаряди поцілили у приватні та багатоквартирні будинки, будівлю вищого навчального закладу.

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли одна людина загинула, троє — поранені.

Під вогнем окупантів 17 лютого опинилися і Бериславська, Новоолександрівська, Новорайська та Тягинська територіальні громади Бериславського району, повідомив в Telegram керівник РВА Володимир Літвінов.

Найбільше постраждали Берислав, Михайлівка, Гаврилівка, Червоний Маяк, Крупиця, Одрадокам'янка та Миколаївка, йдеться в повідомленні.

Внаслідок обстрілів пошкоджені гаражні приміщення сільськогосподарського товариства, житлові будинки та господарські споруди мешканців. Загиблих та поранених немає.

У Херсоні пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Україна — відбій повітряної тривоги.

Місцевий житель дістав поранення внаслідок обстрілу Першотравневого на Харківщині — Синєгубов

Російські військові завдавали ударів по Вовчанську та Першотравневому. Внаслідок обстрілу останнього поранено чоловіка.

"Внаслідок обстрілу с. Першотравневе Харківського району пошкоджено житловий будинок, зазнав поранення цивільний чоловік. Отримав медичну допомогу на місці", — повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За інформацією Синєгубова, російські військові також обстріляли Центр первинної медико-санітарної допомоги у Вовчанську: "Пошкоджено будівлі лікарні, гаражі та автомобілі".

Також рятувальники виїжджали на місця обстрілів у Вовчанську, Куп'янську та Дворічній, повідомляє облуправління ДСНС.

"Виявлені пошкодження та суттєві руйнування чотирьох приватних домоволодінь, будівлі котельної, господарчих споруд, гаражів та п'ятьох легкових автомобілів", — йдеться у повідомленні рятувальників.

РФ застосовує тактичну авіацію та запускає ракети — Єрмак

Росія вдалася до застосування тактичної військової авіації та здійснила запуск ракет. Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Ворог використовує тактичну авіацію, зокрема в повітряному просторі окупованих територій і запускає ракети", — написав він на своєму Telegram-каналі.

Він закликав не ігнорувати повітряну тривогу.

Через загрозу ракетних ударів у 4 областях застосовані екстрені відключення електрики — ДТЕК

У зв’язку із загрозою російського ракетного удару у Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях застосовуються екстрені відключення світла, повідомила пресслужба компанії ДТЕК.

"Це — вимушений превентивний крок, який дозволить уникнути значних пошкоджень енергетичної інфраструктури, якщо ворожі ракети досягнуть цілі", — зазначили в компанії.

У Хмельницькому пролунали вибухи

У Хмельницькому пролунали вибухи, повідомив голова ОВА Гамалій.

Війська Росії обстріляли Очаківську громаду на Миколаївщині: пошкоджені житлові будинки

Російські збройні сили вдень 17 лютого та вранці 18 лютого завдали ударів по Очаківській громаді. Внаслідок обстрілу пошкоджені житлові будинки.

Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

17 лютого о 10:00 та 13:32 російські війська здійснили мінометні обстріли по акваторії та береговій смузі Очаківської громади. Загиблих немає.

Також 18 лютого о 05:32 військові РФ обстріляли населений пункт Очаківської громади з реактивних систем залпового вогню.

За інформацією ОВА, внаслідок обстрілу пошкоджені житлові будинки та виникла пожежа господарських будівель.

За попередньою інформацією, минулося без загиблих.

Через санкції Німеччина арештувала російські активи на 5 мільярдів євро

Від початку агресії Росії проти України Німеччина у зв'язку із санкціями арештувала російські активи на загальну суму 5,32 мільярда євро. Про це повідомило Федеральне міністерство фінансів на запит Welt am Sonntag.

Як зауважує видання, зазначена сума складається з активів підсанкційних російських фізичних та юридичних осіб, серед яких перебуває й Центральний банк Росії. Водночас у міністерстві відмовились розкрити дані про суми заморожених активів російських олігархів у Німеччині.

Центральний офіс із забезпечення дотримання санкцій (ZfS) все ще перебуває на стадії створення, пише Welt am Sonntag. У Мінфіні ФРН повідомили, що на цей момент там працюють 36 співробітників, однак штат офісу розширюється.

При цьому згідно із Законом про застосування санкцій II, ZfS також має вести реєстр заморожених активів, який публікується на вебсайті органу, зауважує видання. Однак поки що цього не сталося.

"Записи можуть бути зроблені тільки за наявності статусу безпечного розслідування. Почато технічне впровадження реєстру активів", — пояснили виданню у міністерстві.

У більшості регіонів України — повітряна тривога.

За минулу добу військові РФ обстріляли 13 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 17 лютого, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру 13 населених пунктів Запорізької області. Про це повідомляє пресслужба Запорізької ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ обстріляла цивільну інфраструктуру в районі населених пунктів: Новоданилівка, Гуляйполе, Оріхів, Залізничне, Мала Токмачка, Ольгівське, Малинівка, Новоандріївка, Білогір'я, Чарівне, Степове, Малі Щербаки, Кам'янське.

Надійшло 14 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

Київ, Дніпропетровська, Вінницька, Кіровоградська області — повітряна тривога.

Херсонська, Миколаївська області — повітряна тривога.

На Донеччині від обстрілів загинули троє людей, ще п'ятеро жителів отримали поранення

Протягом 17 лютого на Донеччині від обстрілів російської армії загинули троє мирних жителів — двоє у Бахмуті й один в Іванопіллі та ще п'ятеро людей отримали поранення. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його даними, поранені жителі у Бахмуті, Північному, Красногорівці та Торецьку.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1375 людей, поранення отримали 3067 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

За добу Росія втратила понад тисячу військових

Протягом доби 17 лютого Сили оборони ліквідували близько 1010 російських військовослужбовців, загальні втрати Росії у війні проти України перевищили 142 тисячі людей, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 18.02.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 142 270 (+1010) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також РФ втратила:

  • танків — 3303 (+5) од,
  • бойових броньованих машин — 6533 (+13) од,
  • артилерійських систем — 2326 (+4) од,
  • РСЗВ — 469 (+2) од,
  • засоби ППО — 243 (+2) од,
  • літаків — 298 (+0) од,
  • гелікоптерів — 287 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 2016 (+3),
  • крилатих ракет — 871 (+0),
  • кораблів та катерів — 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 5196 (+9) од,
  • спеціальної техніки — 223 (+2).

Дані щодо втрат Росії уточнюються, додали в Генштабі.

Протягом доби РФ завдала 10 ракетних ударів — Генштаб

За добу 17 лютого російські війська завдали 10 ракетних ударів по українській території та майже 30 разів застосовували авіацію. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"Протягом доби противник завдав 10 ракетних та 29 авіаційних ударів. Здійснив 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза подальших російських ракетних ударів залишається дуже високою по всій території України", — йдеться у повідомленні.

Водночас авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження російських військ, а також один — по позиції зенітно-ракетного комплексу.

При цьому сили протиповітряної оборони збили 6 БПЛА Росії. За попередньою інформацією, знищено 5 безпілотників типу "Ланцет" та 1 — "Зала".

"Підрозділи ракетних військ і артилерії водночас уразили 3 райони зосередження живої сили противника та позицію зенітно-ракетного комплексу С-300 на вогневій позиції", — додали в ГШ.

США занепокоєні з приводу можливої змови Росії проти Молдови

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

"Ми глибоко стурбовані деякими змовами, які ми спостерігаємо з боку Росії з метою дестабілізації уряду", — сказав Блінкен під час зустрічі з президенткою Молдови Майєю Санду в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки.

Він додав, що США рішуче підтримують Молдову в питаннях безпеки, незалежності, територіальної цілісності та "дуже важливих реформаторських зусиль, які докладають президент і уряд".

Санду, своєю чергою, назвала 2022 рік "неймовірно складним роком для Молдови" і подякувала США за підтримку в подоланні численних викликів, у тому числі в енергетиці, економіці та безпеці.

Перша група бійців ЗСУ завершила навчання на полігоні США, Польща може надати Україні МіГ-29. 360 день війни. Онлайн
Державний секретар США Ентоні Блінкен на двосторонній зустрічі з президентом Молдови Майєю Санду під час Мюнхенської конференції з безпеки 17 лютого. Фото: Petr David Josek / AFP / Getty Images

Перша група українських військових завершила навчання на американській базі в Німеччині

Як передає CNN з посиланням на заяву прессекретаря Пентагону бригадного генерала Пета Райдера, перша група з 635 українських військових завершила курс на полігоні Графенвер. На цьому полігоні США проводять навчання з загальновійськової та маневреної підготовки. Український батальйон також тренувався на бойовій машині піхоти Bradley.

Друга група з 710 українських військовослужбовців вже розпочала навчання на полігоні Графенвер, сказав Райдер. Військовослужбовці тренуватимуться на бойовій машині піхоти Bradley і самохідній гаубиці M109 Paladin, яку США надішлють в Україну.

Навчання розпочалися в середині січня і є частиною розширеної програми США з підготовки українських військових до ведення бойових дій. Раніше США пропонували менш масштабні навчання з окремих систем озброєння, таких як ракетні пускові установки HIMARS.

Крім того, наступного тижня ще 890 українських військовослужбовців розпочнуть тренування на бойових машинах Stryker.

На початок