Сі Цзіньпін закликав армію Китаю готуватися до справжніх бойових дій

Сі Цзіньпін закликав армію Китаю готуватися до справжніх бойових дій

Сі Цзіньпін закликав армію Китаю готуватися до справжніх бойових дій
. Сі Цзіньпін, президент Китаю, 1 липня 2022 року. Фото: Джастін Чин / Getty Images

Народна визвольна армія Китаю має сфокусуватися на підготовці до участі у війні і запроваджувати нововведення.

Про це сказав глава КНР Сі Цзіньпін на конференції з національної оборони і військових реформ у Пекіні, повідомляє Сіньхуа.

"Потрібно ретельно узагальнювати і наполегливо застосовувати успішний досвід реформ, розуміти нову ситуацію та вимоги завдань, сконцентрувати увагу на підготовці до війни, а також мати мужність вивчати і впроваджувати нововведення", – сказав Сі Цзіньпін.

Конфлікт між КНР та Тайванем

Тайвань — острів у східній Азії, який Китай вважає своєю територією і називає провінцією, що відкололася, а не незалежною державою. Єдиний союзник Тайваню — США. Україна встановила дипломатичні стосунки з КНР, що виключає визнання Тайваню.

Впродовж десятиліть Пекін прагнув ізолювати Тайбей на світовій арені, зокрема він відтісняв його дипломатичних союзників і блокував вступ острова в міжнародні організації.

Керівна комуністична партія Китаю не виключає також застосування сили для "возз'єднання" острова з материковою частиною Китаю.

Загострення відносин між Китаєм та Тайванем відбулося на тлі візиту до Тайваню спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі. Вона стала першим високопоставленим американським політиком, який відвідав Тайвань за останні 25 років.

Щойно Пелосі прилетіла на Тайвань, Китай оголосив про військові навчання навколо острова.

Особисто Ненсі Пелосі наголосила, що її візит "жодним чином не суперечить політиці Сполучених Штатів, яка керується законом про відносини з Тайванем 1979 року та китайсько-американських комюніке", і додала, що США "продовжують протистояти одностороннім зусиллям змінити статус-кво".

5 серпня Пекін заявив, що накладе санкції на спікерку Палати представників США Ненсі Пелосі через візит на Тайвань.

Збройні сили Китаю 7 серпня завершили свої чотириденні навчання поблизу Тайваню, і вже наступного дня оголосили про проведення нових.

Що відомо

15 вересня під час першої від початку вторгнення РФ в Україну зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном президент Росії Володимир Путін заявив, що розуміє занепокоєння Китаю через конфлікт.

Раніше 21 вересня міністерство закордонних справ КНР закликало Україну та РФ до переговорів, щоб знайти спосіб мирного врегулювання війни.

Читайте також

Китай хоче формувати з РФ "більш справедливий міжнародний порядок" — МЗС КНР

Москва намагається заручитися підтримкою Пекіна. Чого чекати від зустрічі Путіна та Сі Цзіньпіна

Перше за два роки закордонне турне лідера Китаю. Які країни відвідає Сі Цзіньпін

На початок